Ministrul Apărării: Suntem cu toţii datori să acţionăm pentru ca ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că instituţiile statului şi cetăţenii României trebuie să acţioneze pentru ca ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate şi să nu mai fie vreodată posibile.
El arată, într-un mesaj publicat pe Facebook, că acest lucru se poate face prin măsuri active şi sistematice de prevenire, combatere şi sancţionare a radicalizării şi discursului instigator la ură, precum şi a oricăror forme de negare şi distorsionare a Holocaustului, a manifestărilor antisemite şi xenofobe şi a tuturor formelor de intoleranţă.
"Dacă generaţia mea sau cea a tinerilor de acum nu a comis asemenea crime, nu avem totuşi dreptul de a închide ochii atunci când este vorba despre crime împotriva unor comunităţi sau împotriva oricărui semen al nostru. Este nevoie de o asumare colectivă a vinei, a păcatului, pentru ca acestea să nu fie uitate, pentru ca să nu se mai repete", punctează ministrul.
El mai spune că, atunci când este vorba de crime, "nu putem cântări morţile sau tragediile, nu sunt mai puţin vinovaţi cei care au ucis mai puţini şi nici mult mai vinovaţi cei care au ucis mai mulţi oameni fără de apărare".
"Asemenea vinovăţii trebuie asumate colectiv, trebuie (...) acţionat cu hotărâre împotriva oricărei idei sau oricărui gest care neagă, schimbă sensul sau muşamalizează. Da, trebuie să avem curajul să ne asumăm cu demnitate erorile trecutului şi cele ale prezentul, doar aşa ne putem păstra umanitatea şi ne putem salva sufletul naţional", arată ministrul.
Totodată, Dîncu adaugă că, "dacă vom fi prea blânzi cu asasinii din trecutul istoric, nu vom face decât să trezim monştrii care ne pot asasina viitorul".
"Dar nu ajunge să ne fie ruşine pentru unele fapte din trecut, ruşinea este o emoţie trecătoare, este nevoie de acţiune fermă, de educaţie şi de atitudine. Împotriva unor fapte de sânge ale istoriei nu putem acţiona cu arma, putem acţiona cu ajutorul educaţiei, trezirii conştiinţelor şi mai ales cu neuitarea. Nu trebuie să uităm, nu avem dreptul să facem asta, de aceea trebuie să avem puterea de a separa miturile pozitive ale naţiunii de mitologiile care ne pot împinge din nou pe cărările greşite, spre înfundăturile istoriei", evidenţiază ministrul Apărării.
El aminteşte că "cele mai odioase crime au fost săvârşite în fabricile morţii de la Auschwitz-Birkenau, Chelmno, Belzec, Majdanek, Sobibor şi Treblinka. Cea mai mare dintre acestea, cea de la Auschwitz-Birkenau, avea să fie eliberată la 27 ianuarie 1945".
Astfel, 27 ianuarie, care este ziua comemorării victimelor Holocaustului, reprezintă "o zi în care ne aducem aminte de cei ucişi fără nicio vină, o zi a durerii celor ucişi, dar deopotrivă a celor rămaşi în viaţă, dar marcaţi pentru totdeauna de suferinţele îndurate, dar şi o zi a durerii generaţiilor de astăzi, care nu pot înţelege cum de au fost posibile asemenea crime".
"Să o transformăm într-o zi a speranţei - aceea că niciodată omenirea nu va cunoaşte asemenea orori", mai spune ministrul.
El aminteşte că, în 2021, România a realizat Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 - 2023, precum şi Planul de Acţiune asociat.
Dîncu spune că specialiştii Guvernului lucrează la proces amplu de revizuire a programelor de educaţie privind Holocaustul pentru tânăra generaţie şi la actualizarea programelor de pregătire pentru învăţătorii, profesorii şi instructorii care predau despre Holocaust. De asemenea, aminteşte că este în curs, la acest moment, şi realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.
În context, el aminteşte de cuvintele scrise de Hannah Arendt: "Cea mai mare parte a răului din lume este comis de oameni obişnuiţi, este un rău motiv, fără convingere, el nu vine dintr-o convingere diabolică cuibărită în inimă, ci, pur şi simplu, oameni obişnuiţi renunţă la demnitatea umană".
"De oamenii obişnuiţi trebuie să avem grijă, să semănăm educaţie, cultură şi lumină în sufletele lor golite de speranţă, uneori. În aceste momente de amintire sărut mâinile de cenuşă ale copiilor, femeilor şi bărbaţilor fără apărare ucişi în Holocaust. În numele Ministerului Apărării Naţionale şi în nume personal, aduc un pios omagiu victimelor Holocaustului, în memoria cărora aprindem, astăzi, candele ale neuitării", afirmă ministrul. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Începe campania pentru alegerile locale parțiale; scrutin pe 4 mai pentru desemnarea a 19 primari și a președintelui CJ Bihor
Campania electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în data de 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din țară începe sâmbătă, urmând să se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Locuitorii județului Bihor sunt chemați pe 4 mai la urne, odată cu desfășurarea scrutin
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p
Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '
Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București
USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide
Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat
USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar
Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz
Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.
Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan
Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său.
Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)
Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o
Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central
Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect
Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie
Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p
Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac