Coreea de Nord: Fiica adolescentă a lui Kim i-ar putea succede la putere, consideră serviciile de informaţii de la Seul

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, îşi pregăteşte fiica adolescentă pentru a-i succede la conducerea ţării, care dispune de arma nucleară, a comunicat luni serviciul de informaţii sud-coreean într-un briefing cu deputaţi la Seul, potrivit AFP.
Tânăra, Kim Ju Ae, a cărei vârstă nu este precizată, a fost văzută alături de tatăl său în numeroase ocazii începând din 2022, ceea ce ar putea sugera că ea i-ar putea succede într-o zi lui Kim Jong Un, pentru a patra generaţie la putere a singurei dinastii comuniste în lume.
Serviciul Naţional de Informaţii din Coreea de Sud (National Intelligence Service, NIS) consideră că ea a fost aleasă pentru a fi succesoarea lui Kim, a declarat presei deputatul Lee Seong-kweum după briefingul NIS.
"Phenianul o pregăteşte în mod evident pe Kim Ju Ae în calitate de moştenitoare, ceea ce indică faptul că ea este persoana cea mai probabilă să-i succeadă în funcţie actualului lider", a adăugat Lee.
De asemenea, NIS le-a explicat parlamentarilor că Kim Jong Un a "luat mult în greutate", cântărind în prezent "circa 140 de kilograme", ceea ce îl plasează în categoria de "risc ridicat de boli cardiovasculare".
Despre Kim, cunoscut ca fumător de ţigarete, se ştia că are simptome de hipertensiune arterială şi de diabet chiar după ce împlinise 30 de ani, a spus în continuare parlamentarul Lee, citând serviciile secrete sud-coreene.
Potrivit explicaţiilor date de NIS deputaţilor de la Seul, Phenianul pare să ajusteze nivelul de expunere al lui Kim Ju Ae în public pentru a supraveghea modul în care reacţionează nord-coreenii la eventualul său rol de succesoare la cârma ţării.
Mai mult de jumătate din apariţiile ei alături de tatăl său au fost legate de activităţi militare, precum supervizarea unor manevre, indică NIS.
În martie, Kim Ju Ae a fost desemnată de media de stat cu titlul onorific foarte important de "hyangdo" în coreeană ("marea persoană sfătuitoare"), lăsând să se înţeleagă că i-ar putea succede lui Kim Jong Un la putere.
"Remarcând utilizarea termenului de 'hyangdo', rezervat unui lider sau succesorului său, NIS apreciază că planul de succesiune prinde contur într-o anumită măsură", a declarat presei un alt deputat sud-coreean, Park Sun-won.
Totuşi, Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean nu exclude posibilitatea ca un alt copil să poată să apară ca soluţie alternativă în planul de succesiune", potrivit lui Park, întrucât Coreea de Nord nu a făcut niciun anunţ cu privire la succesiune.
Până în 2022, singura confirmare a existenţei lui Kim Ju Ae a venit de la fostul star american din NBA Dennis Rodman, care a spus că a întâlnit o fiică a liderului nord-coreean, pe numele Ju Ae, în timpul unei vizite în Coreea de Nord în 2013.
Seulul afirmase iniţial că liderul nord-coreean şi soţia sa Ri Sol Ju, o fostă cântăreaţă vedetă care s-a căsătorit cu el în 2009, au devenit părinţii primului lor copil, un băiat, în 2010, şi că Ju Ae ar fi al doilea lor copil.
Dar în 2023, ministrul sud-coreean al unificării a declarat că guvernul "este în imposibilitate de a confirma existenţa" fiului lui Kim Jong Un.
Kim Jong Un, născut probabil în 1983 sau 1984, nu avea încă 30 de ani când i-a succedat în decembrie 2011 tatălui său Kim Jong Il. Sora sa, Kim Yo Jong, este de asemenea considerată drept o personalitate foarte influentă în ierarhia puterii de la Phenian.
Coreea de Nord este dominată din 1948 de către dinastia Kim, denumită de asemenea "linia de sânge Paektu", după numele unui munte sacru şi care este considerat locul de naştere legendar al poporului coreean şi unde, potrivit propagandei nord-coreene, s-a născut Kim Jong Il, care i-a succedat tatălui său Kim Ir-Sen, aminteşte AFP. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Danemarca 'nu apreciază tonul folosit' de administrația Trump (ministrul de externe danez)
Danemarca 'nu apreciază tonul folosit' de vicepreședintele SUA JD Vance, care a criticat dur presupusa inacțiune a Danemarcei în Groenlanda, a declarat sâmbătă ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen, citat de AFP. 'Suntem deschiși criticilor, dar pentru a fi complet sinceri, nu apreciem tonul în care au f
Somalia a oferit SUA controlul exclusiv asupra bazelor aeriene și a porturilor strategice
Președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, i-a oferit omologului său american Donald Trump 'controlul operațional exclusiv' al bazelor aeriene și porturilor strategice din această țară africană, potrivit unei scrisori trimise președintelui republican al SUA, publicată sâmbătă de presa locală și citată de EFE. 'Astăzi, pe f
Ambasada SUA din Siria avertizează asupra unui risc crescut de atacuri la încheierea Ramadanului
Ambasada SUA în Siria și-a avertizat cetățenii cu privire la un risc crescut de atacuri în zilele următoare, în timpul Eid al-Fitr, sărbătoare care marchează sfârșitul Ramadanului, informează sâmbătă AFP. 'Departamentul de Stat al SUA îi avertizează pe cetățenii americani cu privire la riscul sporit de a
ONU cere încetarea 'suferinței îngrozitoare' în #Ucraina
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a cerut vineri încetarea 'suferințelor îngrozitoare' cauzate de atacurile asupra civililor din Ucraina, la mai bine de trei ani de la începutul invaziei ruse, informează AFP. 'Ultimele câteva săptămâni au fost marcate de multă activita
SUA vor 'ajuta' Myanmarul după cutremurul devastator (Trump)
Statele Unite vor 'ajuta' Myanmarul după cutremurul teribil care a lovit vineri această țară asiatică, unde cel puțin 144 de persoane și-au pierdut viața, a anunțat vineri președintele Donald Trump, relatează AFP. 'O să-i ajutăm (...) Este groaznic ce se întâmplă', a declarat președintele american presei la Casa Alb
VIDEO Breșă de securitate: Niciun responsabil american nu va fi demis, promite JD Vance
Niciun responsabil american nu va fi demis după breșa de securitate spectaculoasă legată de un grup de mesagerie Signal, la care un jurnalist a fost adăugat din greșeală în timp ce înalți responsabili americani discutau despre viitoarele lovituri asupra rebelilor houthi în Yemen, a asigurat vineri vicepreședintele SUA, JD Vance, relatează AFP.
VIDEO În Groenlanda, vicepreședintele american JD Vance critică aspru Danemarca
Vicepreședintele american JD Vance a criticat aspru presupusa lipsă de acțiune a Danemarcei în Groenlanda, pe care Donald Trump a reafirmat că vrea să o anexeze, în cursul vizitei sale vineri la singura bază militară americană din teritoriu, relatează AFP. 'Mesajul nostru către Danemarca este foarte simplu: nu ați făcut o treab
Statele Unite au nevoie să preia Groenlanda pentru 'pacea mondială', susține Trump
Statele Unite au nevoie de Groenlanda pentru pacea și securitatea internațională, a motivat vineri președintele american Donald Trump dorința sa de a anexa acest teritoriu autonom danez din regiunea arctică, susținând că în zonă se află nave rusești sau chineze pe care Washingtonul nu le poate lăsa în 'grija' Danemarcei sau a altcuiva, relatează age
Din cauza lui Trump, aliații Washingtonului redeschid dezbaterea asupra armelor nucleare (analiză AFP)
Atacurile lui Donald Trump împotriva NATO și a ordinii stabilite subminează încrederea aliaților săi în umbrela nucleară americană, alimentând temeri privind o proliferare pe termen lung a armelor nucleare, potrivit experților citați într-o analiză France Presse. 'Încrederea în umbrela nucleară americană a fost pro
SUA: Trump cere Curții Supreme să autorizeze expulzările migranților în virtutea unei legi din 1798
Administrația Donald Trump a cerut vineri Curții Supreme a SUA să autorizeze expulzarea migranților în virtutea unei legi din 1798 privind 'inamicii străini', folosită până acum doar în timp de război, o decizie împotriva căreia a fost emisă o hotărâre judecătorească, relatează AFP. Judecătorul federal Jam
Zelenski, nemulțumit de noul acord privind mineralele propus de SUA, care ar putea amenința aderarea Ucrainei la UE
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că noul proiect de acord propus de SUA pentru exploatarea resurselor minerale ucrainene este 'complet diferit' de versiunea anterioară și necesită o evaluare aprofundată din partea juriștilor Kievului înaintea unei decizii de semnare a documentului, relatează agențiile AFP și Reuters.
Trupele ucrainene, care mai controlează câteva sate în Kursk, au trecut granița în regiunea rusă Belgorod
Armata ucraineană pierde treptat controlul asupra teritoriului ocupat anul trecut în regiunea rusă Kursk, dar desfășoară în paralel o incursiune în regiunea rusă învecinată Belgorod, confirmă bloggeri militari citați vineri de Reuters. Spre deosebire de ofensiva lansată în august anul trecut în Kursk, cea de
R. Moldova: Guvernatoarea prorusă a Găgăuziei, plasată în arest preventiv pentru 20 de zile
Guvernatoarea Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia, prorusa Evghenia Guțul, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, va fi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile, o decizie în acest sens fiind luată vineri de Judecătoria Chișinău, informează portalul Newsmaker, EFE și Deschide.md. Violina M
Trump spune că a avut o discuție 'productivă' cu premierul canadian și că s-au pus de acord asupra 'multor lucruri'
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri că a avut o convorbire 'extrem de productivă' cu premierul canadian Mark Carney, cu care a spus că a căzut de acord asupra mai 'multor lucruri', adăugând că se vor întâlni 'imediat după' alegerile parlamentare din Canada, programate pentru 28 aprilie, relatează EFE.
Partidul Democrat din SUA organizează proteste anti-Trump în Europa
Partidul Democrat din SUA a convocat pentru sâmbătă manifestații în Europa împotriva președintelui republican Donald Trump, opozanții acestuia denunțând ceea ce ei consideră a fi atacurile la adresa democrației prin promovarea intereselor de afaceri ale unor magnați precum Elon Musk sau măsuri precum eliminarea 'genului X' de pe pașapo