logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Din cauza lui Trump, aliații Washingtonului redeschid dezbaterea asupra armelor nucleare (analiză AFP)

Image

Atacurile lui Donald Trump împotriva NATO și a ordinii stabilite subminează încrederea aliaților săi în umbrela nucleară americană, alimentând temeri privind o proliferare pe termen lung a armelor nucleare, potrivit experților citați într-o analiză France Presse.

'Încrederea în umbrela nucleară americană a fost profund zdruncinată de retorica provocatoare și incoerentă a lui Trump', afirmă expertul Byong-Chul Lee, de la Universitatea Kyungnam din Seul.

Criticile împotriva NATO, apropierea de Rusia, cuvintele măgulitoare la adresa lui Kim Jong Un, care marchează începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump provoacă îngrijorare aliaților săi aflați timp de decenii sub protecția capacității de descurajare americane.

Și dacă recent riscul de proliferare a armelor nucleare provenea de la state precum Coreea de Nord și Iran, aliați ai Washingtonului nedotați cu arma nucleară par în prezent să redeschidă dezbaterea.

'Se observă din ce în ce mai mult discursuri despre proliferare' și nu din partea unor state paria, în Europa și în Asia, chiar dacă aceste discursuri urmăresc în primul rând să facă presiuni asupra Washingtonului, afirmă Heloise Fayet, responsabilă pentru programul de descurajare și proliferare de la Centrul francez de cercetare Ifri.

'Politica administrației Trump crește riscul de proliferare nucleară în rândul aliaților', apreciază Artur Kacprzyk, de la centrul de cercetare polonez PISM.

Această pierdere a încrederii survine pe fondul 'deteriorării mediului general de securitate, cu conflicte în curs de desfășurare în Europa, în Orientul Mijlociu și tensiuni în Asia', menționează Syed Ali Zia Jaffery, director adjunct al centrului CSSPR de la Universitatea pakistaneză din Lahore.

În afară de teama că ar fi abandonați în caz de atac, aliații Washingtonului s-ar putea teme și de inițiativele lui Donald Trump, care vrea reînnoiască dialogul privind controlul armamentului cu Moscova și Beijingul.

'Cei sacrificați în cazul unui eventual acord vor fi desigur europenii și aliații SUA din Asia', apreciază Heloise Fayet.

Potrivit lui Syed Ali Zia Jaffery, 'dacă nu aveți garanții din partea protectorului vostru, căutați alte opțiuni și arma nucleară este una. Nu-mi imaginez că țări care ar putea să trebuiască să facă față unei agresiuni teritoriale din partea unei țări înarmate nuclear nu se gândesc' să se alăture clubului puterilor nucleare actuale: SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord.

'Coreea de Sud este aliata SUA cea mai susceptibilă să aibă în vedere achiziționarea armei nucleare, în special pentru că se confruntă cu Coreea de Nord', care deține arma nucleară, explică Byong-Chul Lee.

Ideea se bucură de sprijinul populației, dar 'elitele sud-coreene rămân prudente față de instabilitatea strategică, reacțiile diplomatice negative și potențiale sancțiuni internaționale', afirmă el.

În Europa, unde președintele francez Emmanuel Macron a propus o dezbatere asupra dimensiunii europene a descurajării franceze, Polonia este în prima linie.

Premierul polonez Donald Tusk nu a 'exclus dotarea țării sale cu arme nucleare', chiar dacă procesul 'ar fi lung și dificil', subliniază Kacprzyk.

De fapt, o astfel de proliferare nu este pentru viitorul imediat, subliniază acești analiști.

Aliații SUA sunt legați prin Tratatul de neproliferare (TNP), piatra de temelie a arhitecturii nucleare mondiale. Este posibilă retragerea din acest pact, însă deocamdată doar Coreea de Nord a făcut-o.

'Trebuie să se facă față unor constrângeri normative, financiare, tehnice', explică Heloise Fayet, subliniind că țările non-nucleare europene sunt mai puțin avansate decât Coreea de Sud sau Japonia.

Țări rivale ar putea de asemenea să vrea să împiedice dezvoltarea programelor nucleare militare.

În Europa, Rusia ar putea 'să încerce să facă să eșueze un program, inclusiv atacând instalații', așa cum Israelul a lovit reactorul nuclear irakian Osirak în anii 1980, afirmă Kacprzyk.

În pofida obstacolelor, multe din aceste țări 'au o capacitate nucleară latentă. Când aveți capacitatea și nevoia strategică, aveți șanse bune de succes. Pakistanul a demonstrat că este dificil să fie oprită o țară hotărâtă', subliniază Syed Ali Zia Jaffery.

O altă incertitudine ar putea fi atitudinea pe care administrația Trump ar adopta-o față de revirimentul aliaților săi.

'Coreea de Sud nu ar putea să devină o țară nucleară fără aprobarea tacită a Washingtonului', apreciază Byong-Chul Lee.

SUA, care deschiseseră umbrela nucleară în parte pentru a evita o proliferare printre aliații săi, au 'gestionat până în prezent acest risc, exercitând presiuni și oferind garanții suplimentare. Ele și-au abandonat proiectul de reducere a trupelor sale convenționale în Coreea de Sud în anii 1970', amintește expertul polonez citat.

Susținerea neproliferării era până acum 'un pilon bipartizan al politicii externe americane', scriau la începutul lunii martie cercetătorii americani Ankit Panda, Vipin Narang și Pranay Vaddi, într-un articol postat pe site-ul War on the Rocks, consacrat problemelor de apărare.

Dacă aceasta se schimbă, proliferarea nucleară ar putea să pună în încurcătură politica 'America First' a președintelui american, avertizează aceștia. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Anda Badea)

Afisari: 628

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 13-05-2025 22:20

Franța, 'pregătită pentru o discuție' privind avioane franceze cu 'bombe' nucleare în alte țări europene (Macron)

Franța este 'pregătită să deschidă' o discuție privind desfășurarea de avioane franceze înarmate cu 'bombe' nucleare în alte țări europene, similar cu ceea ce fac americanii pentru a-și împărtăși umbrela atomică, a declarat marți la TF1 președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP. 'Voi defini cadrul într-un m

Politic Ex 13-05-2025 20:43

Trump numește Iranul 'cea mai distructivă forță' și promite că nu va deține armă nucleară

Președintele american Donald Trump a numit marți Iranul 'cea mai distructivă forță' din Orientul Mijlociu, acuzând Teheranul de instabilitatea din regiune și avertizând că Statele Unite nu îi vor permite niciodată să dețină o armă nucleară, relatează Reuters. Oferind ceea ce el a descris ca fiind atât un avertis

Politic Ex 13-05-2025 20:10

Noile sancțiuni ale UE contra Rusiei au obstacole de trecut și necesită susținerea SUA (diplomați)

Sancțiunile 'masive' cu care liderii europeni amenință Rusia dacă președintele Vladimir Putin nu acceptă încetarea focului în Ucraina au în față obstacole majore și necesită sprijinul SUA pentru ca acest demers să reușească, remarcă oficiali și diplomați citați marți de Reuters. Președintele francez Emmanuel Macron, c

Politic Ex 13-05-2025 19:52

Marco Rubio va participa la negocierile privind #Ucraina din Turcia, a anunțat Donald Trump

Președintele SUA, Donald Turmp, a anunțat marți că secretarul de stat american Marco Rubio se va deplasa în Turcia unde urmează să aibă loc în această săptămână discuții privind pacea în Ucraina, relatează AFP și Reuters. 'Vor avea loc discuții în Turcia mai târziu în această săptămână, cu si

Politic Ex 13-05-2025 19:25

Canada: Premierul Mark Carney a prezentat noul guvern

Premierul canadian Mark Carney și-a prezentat marți noul său guvern despre care a spus că va contribui la definirea unei noi relații între Ottawa și Washington, relatează AFP și Reuters. De la victoria sa în legislativele de la finalul lunii aprilie, Carney a promis că va lansa cea mai mare transformare a economiei canadiene de la

Politic Ex 13-05-2025 18:44

Recunoașterea unui stat palestinian: 'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa', declară șeful diplomației franceze

'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa' cu privire la recunoașterea unui stat palestinian, a declarat marți șeful diplomației franceze, după ce omologul său israelian a amenințat țările care vor face o astfel de alegere, informează AFP. 'Franța o va face pentru că Franța crede într-o soluție politică durabilă pentru regiune,

Politic Ex 13-05-2025 17:34

Isral-Hamas/Armata israeliană va intra în Fâșia Gaza 'cu toată forța sa' în următoarele zile, declară Netanyahu

Benjamin Netanyahu a anunțat că armata israeliană va intra 'cu toată forța (sa)' în Fâșia Gaza în următoarele zile și nu vede vreun scenariu în care Israelul să înceteze războiul, a anunțat marți biroul său de presă, informează AFP. Premierul israelian a mai afirmat că serviciile sale se străduiesc î

Politic Ex 13-05-2025 17:30

Germania face apel la 'echiparea adecvată' a misiunilor ONU de menținere a păcii

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut marți creșterea sprijinului pentru 'căștile albastre' ale Națiunilor Unite, forțele internaționale de menținere a păcii care monitorizează procesele de pace în zone de conflict din întreaga lume, transmite dpa. Pistorius a vorbit în deschiderea unei conferințe int

Politic Ex 13-05-2025 17:26

Zelenski îi sugerează lui Trump să vină în Turcia la negocierile ruso-ucrainene pentru a îl convinge pe Putin să procedeze la fel

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat marți că dacă omologul său american Donald Trump va veni în Turcia pentru negocierilor ruso-ucrainene o asemenea decizie l-ar putea încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să vină și el la aceste discuții, relatează AFP. 'Nu cunosc decizia președintelui SUA, dar, în

Politic Ex 13-05-2025 16:36

#Ucraina: Șefa diplomației UE crede că Putin 'nu va îndrăzni' să vină la Istanbul pentru discuții cu Zelenski

Șefa diplomației europene Kaja Kallas a estimat marți că Vladimir Putin 'nu va îndrăzni' să vină la negocierile ucraineano-ruse prevăzute joi la Istanbul, unde ar urma să fie prezent liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, informează AFP. 'Zelenski a făcut bine să spună 'de acord, sunt gata să mă văd cu Putin, să-l lăsăm să

Politic Ex 13-05-2025 16:10

Albania: Socialiștii au obținut victoria în alegerile parlamentare pentru a patra oară consecutiv

Partidul Socialist, al premierului Edi Rama, a obținut victoria în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Albania, adjudecându-și pentru a patra oară consecutiv primul loc în scrutinul legislativ, transmit DPA și Reuters. Socialiștii au obținut 52,08% din voturi, realizând astfel o majoritate absolută &ici

Politic Ex 13-05-2025 16:06

UE va aștepta săptămâna aceasta progrese către o încetare a focului în #Ucraina înainte de a impune sancțiuni Rusiei (cancelarul german)

Uniunea Europeană este pregătită să impună noi sancțiuni Rusiei dacă săptămâna aceasta nu se înregistrează progrese în direcția unei încetări a focului în războiul din Ucraina, un nou pachet de sancțiuni fiind în pregătire, a declarat marți cancelarul german Friedrich Merz, potrivit AFP și Reuters. 'Dacă

Politic Ex 13-05-2025 15:14

Europa trebuie să-și crească drastic cheltuielile cu apărarea, susține fostul lider al NATO Anders Fogh Rasmussen

Europa trebuie să-și crească drastic cheltuielile pentru apărare, susține fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen, citat marți de dpa. Cheltuielile militare ar trebui majorate la 4% din produsul intern brut (PIB) sau mai mult, a afirmat Rasmussen la începutul unui summit consacrat democrației la Copenhaga. Ță

Politic Ex 13-05-2025 15:08

Libia: Lupte între grupări armate la Tripoli

Confruntări armate care au avut loc în capitala libiană Tripoli în noaptea de luni spre marți s-au soldat cu moartea a cel puțin șase persoane și a unui puternic lider al unei grupări armate, relatează AFP. Luptele au început luni seară și au durat mai multe ore. Presa a anunțat apoi moartea lui Abdelghani 'Gheniwa' e

Politic Ex 13-05-2025 14:42

Rusia respinge ca 'părtinitoare' decizia OIAC privind doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines

Kremlinul a respins marți ca 'părtinitoare' decizia Organizației Internaționale a Aviației Civile (OACI) care face responsabilă Rusia pentru distrugerea unui avion al companiei Malaysian Airlines deasupra Ucrainei în iulie 2014, în care au murit toți cei 298 de pasageri și membri de echipaj, transmite Reuters. Agenția ONU p