Din cauza lui Trump, aliații Washingtonului redeschid dezbaterea asupra armelor nucleare (analiză AFP)

Atacurile lui Donald Trump împotriva NATO și a ordinii stabilite subminează încrederea aliaților săi în umbrela nucleară americană, alimentând temeri privind o proliferare pe termen lung a armelor nucleare, potrivit experților citați într-o analiză France Presse.
'Încrederea în umbrela nucleară americană a fost profund zdruncinată de retorica provocatoare și incoerentă a lui Trump', afirmă expertul Byong-Chul Lee, de la Universitatea Kyungnam din Seul.
Criticile împotriva NATO, apropierea de Rusia, cuvintele măgulitoare la adresa lui Kim Jong Un, care marchează începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump provoacă îngrijorare aliaților săi aflați timp de decenii sub protecția capacității de descurajare americane.
Și dacă recent riscul de proliferare a armelor nucleare provenea de la state precum Coreea de Nord și Iran, aliați ai Washingtonului nedotați cu arma nucleară par în prezent să redeschidă dezbaterea.
'Se observă din ce în ce mai mult discursuri despre proliferare' și nu din partea unor state paria, în Europa și în Asia, chiar dacă aceste discursuri urmăresc în primul rând să facă presiuni asupra Washingtonului, afirmă Heloise Fayet, responsabilă pentru programul de descurajare și proliferare de la Centrul francez de cercetare Ifri.
'Politica administrației Trump crește riscul de proliferare nucleară în rândul aliaților', apreciază Artur Kacprzyk, de la centrul de cercetare polonez PISM.
Această pierdere a încrederii survine pe fondul 'deteriorării mediului general de securitate, cu conflicte în curs de desfășurare în Europa, în Orientul Mijlociu și tensiuni în Asia', menționează Syed Ali Zia Jaffery, director adjunct al centrului CSSPR de la Universitatea pakistaneză din Lahore.
În afară de teama că ar fi abandonați în caz de atac, aliații Washingtonului s-ar putea teme și de inițiativele lui Donald Trump, care vrea reînnoiască dialogul privind controlul armamentului cu Moscova și Beijingul.
'Cei sacrificați în cazul unui eventual acord vor fi desigur europenii și aliații SUA din Asia', apreciază Heloise Fayet.
Potrivit lui Syed Ali Zia Jaffery, 'dacă nu aveți garanții din partea protectorului vostru, căutați alte opțiuni și arma nucleară este una. Nu-mi imaginez că țări care ar putea să trebuiască să facă față unei agresiuni teritoriale din partea unei țări înarmate nuclear nu se gândesc' să se alăture clubului puterilor nucleare actuale: SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord.
'Coreea de Sud este aliata SUA cea mai susceptibilă să aibă în vedere achiziționarea armei nucleare, în special pentru că se confruntă cu Coreea de Nord', care deține arma nucleară, explică Byong-Chul Lee.
Ideea se bucură de sprijinul populației, dar 'elitele sud-coreene rămân prudente față de instabilitatea strategică, reacțiile diplomatice negative și potențiale sancțiuni internaționale', afirmă el.
În Europa, unde președintele francez Emmanuel Macron a propus o dezbatere asupra dimensiunii europene a descurajării franceze, Polonia este în prima linie.
Premierul polonez Donald Tusk nu a 'exclus dotarea țării sale cu arme nucleare', chiar dacă procesul 'ar fi lung și dificil', subliniază Kacprzyk.
De fapt, o astfel de proliferare nu este pentru viitorul imediat, subliniază acești analiști.
Aliații SUA sunt legați prin Tratatul de neproliferare (TNP), piatra de temelie a arhitecturii nucleare mondiale. Este posibilă retragerea din acest pact, însă deocamdată doar Coreea de Nord a făcut-o.
'Trebuie să se facă față unor constrângeri normative, financiare, tehnice', explică Heloise Fayet, subliniind că țările non-nucleare europene sunt mai puțin avansate decât Coreea de Sud sau Japonia.
Țări rivale ar putea de asemenea să vrea să împiedice dezvoltarea programelor nucleare militare.
În Europa, Rusia ar putea 'să încerce să facă să eșueze un program, inclusiv atacând instalații', așa cum Israelul a lovit reactorul nuclear irakian Osirak în anii 1980, afirmă Kacprzyk.
În pofida obstacolelor, multe din aceste țări 'au o capacitate nucleară latentă. Când aveți capacitatea și nevoia strategică, aveți șanse bune de succes. Pakistanul a demonstrat că este dificil să fie oprită o țară hotărâtă', subliniază Syed Ali Zia Jaffery.
O altă incertitudine ar putea fi atitudinea pe care administrația Trump ar adopta-o față de revirimentul aliaților săi.
'Coreea de Sud nu ar putea să devină o țară nucleară fără aprobarea tacită a Washingtonului', apreciază Byong-Chul Lee.
SUA, care deschiseseră umbrela nucleară în parte pentru a evita o proliferare printre aliații săi, au 'gestionat până în prezent acest risc, exercitând presiuni și oferind garanții suplimentare. Ele și-au abandonat proiectul de reducere a trupelor sale convenționale în Coreea de Sud în anii 1970', amintește expertul polonez citat.
Susținerea neproliferării era până acum 'un pilon bipartizan al politicii externe americane', scriau la începutul lunii martie cercetătorii americani Ankit Panda, Vipin Narang și Pranay Vaddi, într-un articol postat pe site-ul War on the Rocks, consacrat problemelor de apărare.
Dacă aceasta se schimbă, proliferarea nucleară ar putea să pună în încurcătură politica 'America First' a președintelui american, avertizează aceștia. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Putin amenință să avanseze spre Odesa: Un expert militar expune un singur scenariu posibil (media ucrainene)
Președintele rus Vladimir Putin a invocat, din nou, săptămâna trecută posibilitatea ca armata sa 'să avanseze' în direcția Odesei, un astfel de scenariu fiind posibil numai dacă forțele ruse ar reuși să captureze regiunea Zaporojie, a apreciat cunoscutul expert militar independent rus Iuri Fiodorov, membru al Asociației de studii internaționale di
Gaza: Hamas îndeamnă pe 'oricine poate folosi o armă', indiferent unde, să combată planul lui Trump
Un responsabil al Hamas a îndemnat luni pe 'oricine poate să folosească o armă' să lupte, indiferent unde, împotriva planului președintelui american Donald Trump de a expulza locuitorii din Fâșia Gaza și de a prelua controlul asupra teritoriului palestinian, informează AFP. 'În fața acestui plan diabolic, ca
Trump afirmă că se va ajunge la un acord pentru vânzarea TikTok în SUA
Președintele american Donald Trump a declarat că se va ajunge la un acord pentru vânzarea activelor rețelei sociale chineze TikTok din Statele Unite, pe care liderul de la Casa Albă vrea să o vadă 'rămasă în viață' în țara sa, relatează AFP. 'Va fi un acord pentru TikTok', a spus Trump duminică, vorbind cu jur
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen, declarată vinovată de deturnare de fonduri publice
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a fost declarată luni vinovată de deturnare de fonduri publice de către tribunalul corecțional de la Paris, ce urmează să se pronunțe asupra unei posibile pedepse de ineligibilitate pentru ea, cu doi ani înainte de alegerile prezidențiale, informează AFP. Citirea acestui verdict foarte aștept
#Ucraina: Trei răniți și clădiri avariate după ce Rusia a atacat orașul Harkov pentru a doua noapte consecutiv
Rusia a atacat pentru a doua noapte consecutiv orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, rănind trei persoane, provocând incendii în clădiri industriale și avariind două grădinițe, au declarat luni dimineață oficiali ucraineni, relatează Reuters. Atacul de la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a durat aproape toată noaptea
Iran: Ayatollahul Khamenei promite o 'ripostă fermă' în cazul în care țara sa este atacată
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat luni în legătură cu o 'ripostă fermă' a Teheranului în cazul unui atac asupra țării sale, în urma amenințărilor președintelui american Donald Trump cu bombardamente dacă Iranul nu va ajunge la un acord cu Washingtonul în privința programului nuclear, relatează AFP și Reuters
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să pună capăt atacurilor asupra Fâșiei Gaza și să revină la armistițiu
Președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-o convorbire telefonică avută duminică, să 'pună capăt atacurilor asupra Fâșiei Gaza și să revină la armistițiu', într-un moment în care Israelul își continuă bombardamentele asupra teritoriului palestinian, informează AFP.
Israel: Netanyahu îl numește pe fostul comandant al marinei Eli Sharvit în funcția de director al Securității Interne
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe fostul comandant al marinei Eli Sharvit în funcția de director al Serviciului de Securitate Internă (Shin Bet), potrivit unui comunicat al biroului său de presă dat publicității luni, informează AFP. 'După ce a purtat discuții aprofundate cu șapte candidați calificați, premieru
Trump îl avertizează pe Zelenski în legătură cu retragerea din acordul privind resursele minerale
Președintele american Donald Trump l-a avertizat duminică pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că, dacă va respinge acordul în discuție asupra resurselor minerale, va avea 'mari probleme', notează AFP. 'Văd că încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare. Și dacă o face, va avea probleme.
SUA: O magnolie istorică de la Casa Albă va fi tăiată
Jackson Magnolia, un arbore gigantic care din secolul al XIX-lea umbrește porticul sudic al Casei Albe, va fi tăiat săptămâna aceasta, a anunțat duminică președintele american Donald Trump, notează AFP. Se spune că fostul președinte Andrew Jackson a plantat această magnolie cu flori mari în memoria soției sale care a murit chiar &i
Tiruri de rachete asupra Israelului: Arestarea unor suspecți în Liban
Serviciile de securitate libaneze au anunțat duminică arestarea unor 'suspecți' în cazul recentelor tiruri de rachete în direcția Israelului, care au dus la lovituri mortale israeliene în Liban, relatează AFP. Într-un comunicat, Securitatea generală libaneză a raportat reținerea unui număr neprecizat de 'sus
Mexic: Lansarea campaniei pentru alegerea judecătorilor, unică în lume
O campanie unică în lume prin amploarea sa a început duminică în Mexic cu pregătirea primelor alegeri prin vot universal ale judecătorilor și magistraților în numele reformării unei puteri judiciare larg criticate, notează AFP. Pe 1 iunie, aproape 100 de milioane de alegători vor fi chemați să aleagă 881 de judecători ș
Starmer și Trump au discutat despre negocierile 'productive' pentru un acord economic între cele două țări
Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat duminică, în cursul unui convorbiri telefonice, despre negocierile 'productive' pentru un acord economic între cele două țări, a făcut cunoscut Downing Street, notează AFP. 'Au discutat despre negocierile productive dintre echipele lor res
Taxe vamale: UE este deschisă 'la compromis', afirmă Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminica aceasta că UE va răspunde ferm la taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump, subliniind totodată că Europa este, de asemenea, deschisă 'compromisului' și 'cooperării' în această problemă, notează AFP. 'Este clar că noi, ca Uniune Europeană (...) vom
SUA: Trump spune că nu glumește cu privire la posibilitatea unui al treilea mandat prezidențial
Președintele american Donald Trump a declarat, duminică, că nu glumește în legătură cu posibilitatea un al treilea mandat, interzis de Constituția SUA, dar că este prea devreme să se gândească la acest lucru, transmit Reuters și AFP. Republicanul Donald Trump, care a fost învestit la 20 ianuarie cu un al doilea mandat, necons