logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Din cauza lui Trump, aliații Washingtonului redeschid dezbaterea asupra armelor nucleare (analiză AFP)

Image

Atacurile lui Donald Trump împotriva NATO și a ordinii stabilite subminează încrederea aliaților săi în umbrela nucleară americană, alimentând temeri privind o proliferare pe termen lung a armelor nucleare, potrivit experților citați într-o analiză France Presse.

'Încrederea în umbrela nucleară americană a fost profund zdruncinată de retorica provocatoare și incoerentă a lui Trump', afirmă expertul Byong-Chul Lee, de la Universitatea Kyungnam din Seul.

Criticile împotriva NATO, apropierea de Rusia, cuvintele măgulitoare la adresa lui Kim Jong Un, care marchează începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump provoacă îngrijorare aliaților săi aflați timp de decenii sub protecția capacității de descurajare americane.

Și dacă recent riscul de proliferare a armelor nucleare provenea de la state precum Coreea de Nord și Iran, aliați ai Washingtonului nedotați cu arma nucleară par în prezent să redeschidă dezbaterea.

'Se observă din ce în ce mai mult discursuri despre proliferare' și nu din partea unor state paria, în Europa și în Asia, chiar dacă aceste discursuri urmăresc în primul rând să facă presiuni asupra Washingtonului, afirmă Heloise Fayet, responsabilă pentru programul de descurajare și proliferare de la Centrul francez de cercetare Ifri.

'Politica administrației Trump crește riscul de proliferare nucleară în rândul aliaților', apreciază Artur Kacprzyk, de la centrul de cercetare polonez PISM.

Această pierdere a încrederii survine pe fondul 'deteriorării mediului general de securitate, cu conflicte în curs de desfășurare în Europa, în Orientul Mijlociu și tensiuni în Asia', menționează Syed Ali Zia Jaffery, director adjunct al centrului CSSPR de la Universitatea pakistaneză din Lahore.

În afară de teama că ar fi abandonați în caz de atac, aliații Washingtonului s-ar putea teme și de inițiativele lui Donald Trump, care vrea reînnoiască dialogul privind controlul armamentului cu Moscova și Beijingul.

'Cei sacrificați în cazul unui eventual acord vor fi desigur europenii și aliații SUA din Asia', apreciază Heloise Fayet.

Potrivit lui Syed Ali Zia Jaffery, 'dacă nu aveți garanții din partea protectorului vostru, căutați alte opțiuni și arma nucleară este una. Nu-mi imaginez că țări care ar putea să trebuiască să facă față unei agresiuni teritoriale din partea unei țări înarmate nuclear nu se gândesc' să se alăture clubului puterilor nucleare actuale: SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord.

'Coreea de Sud este aliata SUA cea mai susceptibilă să aibă în vedere achiziționarea armei nucleare, în special pentru că se confruntă cu Coreea de Nord', care deține arma nucleară, explică Byong-Chul Lee.

Ideea se bucură de sprijinul populației, dar 'elitele sud-coreene rămân prudente față de instabilitatea strategică, reacțiile diplomatice negative și potențiale sancțiuni internaționale', afirmă el.

În Europa, unde președintele francez Emmanuel Macron a propus o dezbatere asupra dimensiunii europene a descurajării franceze, Polonia este în prima linie.

Premierul polonez Donald Tusk nu a 'exclus dotarea țării sale cu arme nucleare', chiar dacă procesul 'ar fi lung și dificil', subliniază Kacprzyk.

De fapt, o astfel de proliferare nu este pentru viitorul imediat, subliniază acești analiști.

Aliații SUA sunt legați prin Tratatul de neproliferare (TNP), piatra de temelie a arhitecturii nucleare mondiale. Este posibilă retragerea din acest pact, însă deocamdată doar Coreea de Nord a făcut-o.

'Trebuie să se facă față unor constrângeri normative, financiare, tehnice', explică Heloise Fayet, subliniind că țările non-nucleare europene sunt mai puțin avansate decât Coreea de Sud sau Japonia.

Țări rivale ar putea de asemenea să vrea să împiedice dezvoltarea programelor nucleare militare.

În Europa, Rusia ar putea 'să încerce să facă să eșueze un program, inclusiv atacând instalații', așa cum Israelul a lovit reactorul nuclear irakian Osirak în anii 1980, afirmă Kacprzyk.

În pofida obstacolelor, multe din aceste țări 'au o capacitate nucleară latentă. Când aveți capacitatea și nevoia strategică, aveți șanse bune de succes. Pakistanul a demonstrat că este dificil să fie oprită o țară hotărâtă', subliniază Syed Ali Zia Jaffery.

O altă incertitudine ar putea fi atitudinea pe care administrația Trump ar adopta-o față de revirimentul aliaților săi.

'Coreea de Sud nu ar putea să devină o țară nucleară fără aprobarea tacită a Washingtonului', apreciază Byong-Chul Lee.

SUA, care deschiseseră umbrela nucleară în parte pentru a evita o proliferare printre aliații săi, au 'gestionat până în prezent acest risc, exercitând presiuni și oferind garanții suplimentare. Ele și-au abandonat proiectul de reducere a trupelor sale convenționale în Coreea de Sud în anii 1970', amintește expertul polonez citat.

Susținerea neproliferării era până acum 'un pilon bipartizan al politicii externe americane', scriau la începutul lunii martie cercetătorii americani Ankit Panda, Vipin Narang și Pranay Vaddi, într-un articol postat pe site-ul War on the Rocks, consacrat problemelor de apărare.

Dacă aceasta se schimbă, proliferarea nucleară ar putea să pună în încurcătură politica 'America First' a președintelui american, avertizează aceștia. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Anda Badea)

Afisari: 611

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 22-04-2025 00:35

Apartamente papale au fost sigilate după moartea papei

Apartamentul Papei Francisc, atât cel din reședința sa de la Casa Santa Marta, cât și cel din Palatul Apostolic, pe care nu l-a folosit, au fost sigilate, așa cum cere tradiția, după decesul său, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite EFE. Ritualul de sigilare este efectuat pentru a asigura siguranța tuturor documentelor și

Politic Ex 22-04-2025 00:25

Donald și Melania Trump vor participa la funeraliile Papei Francisc

Președintele american, Donald Trump, și prima doamnă Melania Trump se vor deplasa la Roma pentru a asista la funeraliile Papei Francisc, potrivit declarațiilor făcute luni chiar de președinte, transmite EFE. 'Melania și cu mine mergem la funeraliile Papei Francisc la Roma. Așteptăm cu nerăbdare să fim acolo!', a postat președintele pe

Politic Ex 21-04-2025 22:41

Prima congregație a cardinalilor pentru a organiza succesiunea Papei Francisc va avea loc marți

Vaticanul a început să aprobe primele numiri pentru a organiza succesiunea Papei Francisc, care a murit luni. Prima congregație a cardinalilor care vor gestiona procesul va avea loc marți, transmite EFE. După ritualul de confirmare a

Politic Ex 21-04-2025 21:55

Papa Francisc și-a petrecut ultima zi lucrând, în pofida ordinelor medicilor

După ce a petrecut mai mult de cinci săptămâni în spital din cauza unei pneumonii duble, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă - dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârșit, relatează Reuters. În Duminica Paștelui, cu o zi înainte

Politic Ex 21-04-2025 21:00

VIDEO Trump ordonă arborarea drapelelor în bernă, în onoarea Papei Francisc, 'un om bun'

Donald Trump a ordonat luni ca drapelele americane să fie arborate în bernă pe clădirile publice din întreaga țară în semn de omagiu adus Papei Francisc, pe care l-a descris drept un 'om bun' care 'a muncit din greu', transmite France Presse. 'El a iubit lumea. Este o onoare să fac acest lucru', a decl

Politic Ex 21-04-2025 20:27

Discuții privind conflictul din #Ucraina: Zelenski anunță că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o 'încetare necondiționată a focului' cu Rusia și apoi o 'pace reală și durabilă', relatează AFP. 'Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit

Politic Ex 21-04-2025 18:43

Luptele din #Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, dar Moscova e deschisă la inițiative de pace, spune Putin

Luptele din Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, adăugând că Moscova este deschisă oricăror inițiative de pace și se așteaptă la o atitudine similară din partea Kievului, relatează Reuters. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de mii de atacuri și încălcarea încetări

Politic Ex 21-04-2025 17:26

Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei

Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser

Politic Ex 21-04-2025 16:57

Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc

Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d

Politic Ex 21-04-2025 16:53

Vaticanul, statul condus de Papă

Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat

Politic Ex 21-04-2025 15:25

Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc

Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și

Politic Ex 21-04-2025 15:13

Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors

Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',

Politic Ex 21-04-2025 14:51

Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)

Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE. Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istor

Politic Ex 21-04-2025 14:16

Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)

Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.

Politic Ex 21-04-2025 13:57

Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă

Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.