logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UE, mai bine pregătită să facă faţă provocărilor legate de statul de drept (raport)

Imagine din galeria Agerpres

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi UE în ansamblu sunt mult mai bine pregătite decât în 2020 să detecteze, să prevină şi să abordeze provocările emergente, ceea ce contribuie la rezilienţa democraţiilor europene şi sprijină încrederea reciprocă în UE, precum şi buna funcţionare a pieţei unice, aducând beneficii mediului de afaceri care favorizează competitivitatea şi creşterea sustenabilă, consideră Comisia Europeană în cea de-a cincea ediţie a raportului anual privind statul de drept, publicat miercuri.

Raportul anual, care examinează "sistematic şi obiectiv" evoluţiile statului de drept în toate statele membre, în condiţii de egalitate, a devenit de la prima sa ediţie din 2020 un adevărat motor al reformelor pozitive, două treimi (68%) din recomandările din 2023 fiind puse în aplicare, integral sau parţial, subliniază CE într-un comunicat care menţionează şi că în unele state membre persistă preocupări sistematice şi situaţia s-a deteriorat şi mai mult.

Raportul nu cuprinde recomandări pentru ţările implicate în procesul de aderare, acestea fiind formulate exclusiv în contextul pachetului anual privind extinderea, dar include, pentru prima dată, patru capitole consacrate fiecărei ţări privind evoluţiile din Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia.

Reformele din domeniul justiţiei, primul dintre cei patru piloni ai statului de drept vizaţi în raport, au rămas o prioritate pe agenda politică din ultimul an, multe state membre dând curs recomandărilor din 2023 şi punând în aplicare reformele convenite în contextul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), constată Comisia, care menţionează în acest sens eforturi legislative pentru a consolida independenţa şi eficacitatea consiliilor judiciare, pentru a îmbunătăţi procedurile de numire a judecătorilor, inclusiv în cadrul instanţelor supreme, pentru a consolida autonomia parchetelor şi pentru a facilita accesul la justiţie. Cu toate acestea, persistă unele preocupări sistemice în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar şi s-au observat cazuri specifice de deteriorare a situaţiei, iar în mai multe state membre remunerarea judecătorilor şi a procurorilor reprezintă un motiv de îngrijorare şi a generat provocări în ceea ce priveşte recrutarea de personal judiciar calificat, se observă în raport.

În consecinţă, raportul de anul acesta recomandă statelor membre să abordeze provocări precum necesitatea unor garanţii în procedurile de numire a judecătorilor atât în instanţele inferioare, cât şi în posturile la nivel înalt, autonomia parchetelor sau necesitatea de a furniza resurse adecvate pentru sistemul judiciar, inclusiv salarii adecvate.

În privinţa următorului pilon, cadrele anticorupţie, Comisia apreciază că de anul trecut statele membre şi-au îmbunătăţit "peisajul instituţional" pentru a combate mai bine corupţia, inclusiv prin consolidarea resurselor alocate pentru serviciile de aplicare a legii, autorităţile de urmărire penală şi sistemul judiciar. În acelaşi timp, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a consolida cadrele preventive, precum cele care reglementează activităţile de lobby şi normele privind conflictul de interese şi declaraţiile de avere, dar şi pentru a asigura investigarea şi urmărirea penală eficace a cazurilor de corupţie.

Raportul consemnează în ce priveşte cel de-al treilea pilon, libertatea şi pluralismul mass-mediei, că de la ultimul raport privind statul de drept mai multe state membre au luat măsuri concrete pentru a îmbunătăţi siguranţa şi mediul de lucru al jurnaliştilor, inclusiv în lumina unor iniţiative ale Comisiei precum Regulamentul european privind libertatea mass-mediei, deja în vigoare şi pe deplin aplicabil din august 2025, directiva şi recomandarea anti-SLAPP şi Recomandarea privind siguranţa jurnaliştilor, dar în mai multe state membre persistă preocupări în ceea ce priveşte guvernanţa independentă sau stabilitatea financiară a serviciilor publice de radiodifuziune, transparenţa proprietăţii asupra mass-mediei, dreptul de acces la documentele publice şi alocarea transparentă şi echitabilă a publicităţii de stat. Ca recomandări, Comisia insistă pe necesitatea siguranţei jurnaliştilor.

În privinţa celui de-a patrulea pilon, mecanisme instituţionale de control şi echilibru, raportul constată că statele membre au continuat să amelioreze calitatea proceselor legislative, implicând părţile interesate în aceste procese, unele state membre au consolidat statutul şi resursele instituţiilor naţionale pentru drepturile omului, ale ombudsmanilor şi ale altor autorităţi independente şi au continuat de asemenea iniţiativele de consolidare a cadrului pentru societatea civilă şi pentru finanţarea acesteia.

Cu toate acestea, în mai multe state membre persistă provocări, cum ar fi utilizarea excesivă a procedurilor accelerate sau calitatea generală a procesului legislativ, precum şi aspecte legate de consultarea părţilor interesate. Societatea civilă şi apărătorii drepturilor omului s-au confruntat din ce în ce mai mult cu provocări, restricţii juridice şi atacuri, inclusiv cu restricţionarea sistemică a operaţiunilor lor în anumite state membre. Aceasta este o tendinţă îngrijorătoare, deja observată în raportul anterior, notează Comisia Europeană.

Comisia mai menţionează că, pentru a se asigura că raportul analizează toate aspectele din întreaga Europă, acestuia îi va fi adăugată o dimensiune legată de piaţa unică care va aborda aspectele aferente statului de drept ce afectează întreprinderile, în special întreprinderile mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea la nivel transfrontalier, şi invită parlamentele naţionale, societatea civilă şi alte părţi interesate şi actori cheie să continue dialogul privind statul de drept atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, cu o "implicare sporită" a cetăţenilor. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Florin Ştefan, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citiţi şi:

 

Comisia Europeană critică din nou Ungaria, în raportul său anual privind statul de drept în UE

 

Libertatea presei, încă în pericol în mai multe state UE; probleme cu independenţa editorială a media publice, inclusiv în România (raport CE)

 

Comisia Europeană avertizează Slovacia că se va adresa justiţiei în chestiunea legii privind ONG-urile cu finanţare externă

 

Legile justiţiei: CE solicită României să încheie procesul de transpunere a recomandărilor Comisiei de la Veneţia

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 06-02-2025 00:55

Fâșia Gaza: Orice 'deplasare forțată' a populației ar fi 'inacceptabilă', avertizează Macron și Sisi

Președintele francez, Emmanuel Macron, și omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, au avertizat miercuri că orice 'deplasare forțată a populației palestiniene din Fâșia Gaza și Cisiordania ar fi inacceptabilă', a anunțat Palatul Elysée, notează AFP. 'Aceasta ar fi o încălcare gravă a dreptului internațional,

Politic Ex 05-02-2025 23:48

BiH: Dodik denunță 'condițiile inumane' pentru Karadzic dintr-o închisoare britanică

Președintele entității sârbe din Bosnia, Milorad Dodik, a denunțat miercuri 'condițiile inumane' pentru fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic dintr-o închisoare britanică unde își ispășește pedeapsa pentru genocid și crime împotriva umanității, notează AFP. 'Starea de sănătate a lu

Politic Ex 05-02-2025 23:05

VIDEO SUA: Casa Albă moderează afirmațiile spectaculoase făcute de președintele Trump referitoare la Gaza

Fără dolari ai contribuabililor americani pentru a reconstrui Fâșia Gaza, o strămutare temporară, și nu permanentă, a populației: oficiali americani au părut miercuri să modereze propunerea spectaculoasă a președintelui Donald Trump ca Statele Unite să preia controlul teritoriului palestinian, scrie AFP. După anunțul-surpriză al președin

Politic Ex 05-02-2025 22:02

Gaza este 'parte integrantă a unui viitor stat palestinian', subliniază UE

Fâșia Gaza este 'parte integrantă a unui viitor stat palestinian', a declarat miercuri Uniunea Europeană, după declarațiile președintelui american Donald Trump referitoare la o preluare a controlului american asupra acestui teritoriu devastat de război, relatează AFP. 'Am luat notă de declarațiile președintelui Trump', a

Politic Ex 05-02-2025 21:19

Franța: Premierul a supraviețuit unei moțiuni de cenzură privind bugetul de stat

Premierul francez François Bayrou a supraviețuit miercuri unei moțiuni de cenzură privind bugetul de stat, votată în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului, datorită neutralității socialiștilor, relatează AFP. Doar 128 de deputați au aprobat moțiunea de cenzură, în timp ce ar fi fost nevoie de 289 de voturi pe

Politic Ex 05-02-2025 20:40

Secretarul general al ONU avertizează împotriva oricărei tentative de 'epurare etnică' în Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va avertiza miercuri împotriva oricărei tentative de 'epurare etnică' în Gaza, în răspuns la declarațiile președintelui american Donald Trump care a propus plecarea palestinienilor din teritoriul devastat, a afirmat purtătorul de cuvânt, Stéphane Dujarric, relatează AFP.

Politic Ex 05-02-2025 19:55

SUA: Pentagonul elaborează scenarii pentru o retragere totală din Siria (media)

Armata americană elaborează în prezent planuri pentru retragerea tuturor trupelor sale din Siria, a relatat miercuri postul NBC, citând surse de la Pentagon sub rezerva anonimatului, transmite dpa. Potrivit NBC, Departamentul Apărării analizează scenarii pentru o retragere a trupelor în 30, 60 sau 90 de zile.

Politic Ex 05-02-2025 19:03

În fața amenințării ruse pe flancul estic al Europei, mobilitatea militară în UE rămâne problematică, deplânge Curtea Europeană de Conturi

Mobilitatea militară în Europa, menită să faciliteze deplasarea rapidă și fără piedici a echipamentelor militare de la un capăt la altul al Uniunii Europene (UE) în caz de conflict, rămâne ''problematică'' și întreaga anvelopă prevăzută este deja ''epuizată'', a deplâns miercuri Curtea Europeană de Conturi

Politic Ex 05-02-2025 18:22

Gaza: Transferul forțat de populație de pe un teritoriu ocupat, ''strict interzis'' de dreptul internațional (ONU)

Orice transfer forțat al unei populații de pe un teritoriu ocupat este ''strict interzis'', a reamintit miercuri Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Türk, după propunerea președintelui american Donald Trump de a prelua controlul Fâșiei Gaza și a-i strămuta locuitorii, transmite AFP.

Politic Ex 05-02-2025 18:14

Justiția turcă cere șapte ani de închisoare împotriva primarului de opoziție al Istanbulului

Un procuror din Istanbul a cerut până la șapte ani și patru luni de închisoare pentru ''insultă și amenințare împotriva unui agent public'' contra primarului de opoziție al acestui mare oraș, Ekrem Imamoglu, informează miercuri agenția de presă turcă Anadolu, preluată de AFP. Pedeapsa pronunțată ar fi în

Politic Ex 05-02-2025 17:43

Javier Milei va retrage Argentina din Organizația Mondială a Sănătății, anunță purtătorul de cuvânt al președintelui argentinian

Președintele ultraliberal argentinian Javier Milei va retrage Argentina din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției argentiniene, invocând ''profunde divergențe asupra gestiunii sanitare'' și ''influența politică a unor state'', informează AFP.

Politic Ex 05-02-2025 16:55

#Ucraina și Rusia au făcut un nou schimb de prizonieri

Rusia a anunțat miercuri că a făcut un nou schimb de prizonieri cu Ucraina, aceste schimburi rămânând una dintre puținele probleme asupra căreia cele două țări încă mai cooperează, informează AFP. Ministerul rus al Apărării a precizat că 150 de militari ai săi, deținuți în Ucraina, au fost schimbați contra a 150 de priz

Politic Ex 05-02-2025 16:54

Trump dorește un ''acord de pace'' cu Iranul, dar care să asigure că acesta nu obține arma nucleară

Președintele american Donald Trump s-a declarat miercuri favorabil unui ''acord de pace'' cu Iranul, dar a insistat că această țară nu trebuie să dețină arme nucleare, la o zi după ce el a cerut o politică de ''presiune maximă'' asupra Teheranului, relatează AFP. ''Vreau ca Iranul să fie o mare țară pros

Politic Ex 05-02-2025 16:44

Germania: O majoritate de 52% dintre germani susține cooperarea cu AfD în problema imigrației (sondaj)

Germanii susțin cu o majoritate de 52% decizia controversată a liderului creștin-democrat Friedrich Merz de a încerca să treacă prin parlament reformele imigrației cu sprijinul partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), indică un sondaj de opinie realizat la comanda agenției de presă dpa și publicat miercuri. Potrivit

Politic Ex 05-02-2025 16:18

Serviciile de securitate norvegiene estimează drept ''probabilă'' o tentativă de sabotaj a Rusiei împotriva Norvegiei

Serviciile norvegiene de securitate internă au estimat miercuri drept ''probabilă'' o tentativă de sabotaj a serviciilor de informații ruse împotriva Norvegiei în 2025, în special pentru a împiedica furnizarea de ajutor Ucrainei, informează AFP. Raportând că mai multe zeci de acțiuni de acest tip a