logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UE, mai bine pregătită să facă faţă provocărilor legate de statul de drept (raport)

Imagine din galeria Agerpres

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi UE în ansamblu sunt mult mai bine pregătite decât în 2020 să detecteze, să prevină şi să abordeze provocările emergente, ceea ce contribuie la rezilienţa democraţiilor europene şi sprijină încrederea reciprocă în UE, precum şi buna funcţionare a pieţei unice, aducând beneficii mediului de afaceri care favorizează competitivitatea şi creşterea sustenabilă, consideră Comisia Europeană în cea de-a cincea ediţie a raportului anual privind statul de drept, publicat miercuri.

Raportul anual, care examinează "sistematic şi obiectiv" evoluţiile statului de drept în toate statele membre, în condiţii de egalitate, a devenit de la prima sa ediţie din 2020 un adevărat motor al reformelor pozitive, două treimi (68%) din recomandările din 2023 fiind puse în aplicare, integral sau parţial, subliniază CE într-un comunicat care menţionează şi că în unele state membre persistă preocupări sistematice şi situaţia s-a deteriorat şi mai mult.

Raportul nu cuprinde recomandări pentru ţările implicate în procesul de aderare, acestea fiind formulate exclusiv în contextul pachetului anual privind extinderea, dar include, pentru prima dată, patru capitole consacrate fiecărei ţări privind evoluţiile din Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia.

Reformele din domeniul justiţiei, primul dintre cei patru piloni ai statului de drept vizaţi în raport, au rămas o prioritate pe agenda politică din ultimul an, multe state membre dând curs recomandărilor din 2023 şi punând în aplicare reformele convenite în contextul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), constată Comisia, care menţionează în acest sens eforturi legislative pentru a consolida independenţa şi eficacitatea consiliilor judiciare, pentru a îmbunătăţi procedurile de numire a judecătorilor, inclusiv în cadrul instanţelor supreme, pentru a consolida autonomia parchetelor şi pentru a facilita accesul la justiţie. Cu toate acestea, persistă unele preocupări sistemice în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar şi s-au observat cazuri specifice de deteriorare a situaţiei, iar în mai multe state membre remunerarea judecătorilor şi a procurorilor reprezintă un motiv de îngrijorare şi a generat provocări în ceea ce priveşte recrutarea de personal judiciar calificat, se observă în raport.

În consecinţă, raportul de anul acesta recomandă statelor membre să abordeze provocări precum necesitatea unor garanţii în procedurile de numire a judecătorilor atât în instanţele inferioare, cât şi în posturile la nivel înalt, autonomia parchetelor sau necesitatea de a furniza resurse adecvate pentru sistemul judiciar, inclusiv salarii adecvate.

În privinţa următorului pilon, cadrele anticorupţie, Comisia apreciază că de anul trecut statele membre şi-au îmbunătăţit "peisajul instituţional" pentru a combate mai bine corupţia, inclusiv prin consolidarea resurselor alocate pentru serviciile de aplicare a legii, autorităţile de urmărire penală şi sistemul judiciar. În acelaşi timp, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a consolida cadrele preventive, precum cele care reglementează activităţile de lobby şi normele privind conflictul de interese şi declaraţiile de avere, dar şi pentru a asigura investigarea şi urmărirea penală eficace a cazurilor de corupţie.

Raportul consemnează în ce priveşte cel de-al treilea pilon, libertatea şi pluralismul mass-mediei, că de la ultimul raport privind statul de drept mai multe state membre au luat măsuri concrete pentru a îmbunătăţi siguranţa şi mediul de lucru al jurnaliştilor, inclusiv în lumina unor iniţiative ale Comisiei precum Regulamentul european privind libertatea mass-mediei, deja în vigoare şi pe deplin aplicabil din august 2025, directiva şi recomandarea anti-SLAPP şi Recomandarea privind siguranţa jurnaliştilor, dar în mai multe state membre persistă preocupări în ceea ce priveşte guvernanţa independentă sau stabilitatea financiară a serviciilor publice de radiodifuziune, transparenţa proprietăţii asupra mass-mediei, dreptul de acces la documentele publice şi alocarea transparentă şi echitabilă a publicităţii de stat. Ca recomandări, Comisia insistă pe necesitatea siguranţei jurnaliştilor.

În privinţa celui de-a patrulea pilon, mecanisme instituţionale de control şi echilibru, raportul constată că statele membre au continuat să amelioreze calitatea proceselor legislative, implicând părţile interesate în aceste procese, unele state membre au consolidat statutul şi resursele instituţiilor naţionale pentru drepturile omului, ale ombudsmanilor şi ale altor autorităţi independente şi au continuat de asemenea iniţiativele de consolidare a cadrului pentru societatea civilă şi pentru finanţarea acesteia.

Cu toate acestea, în mai multe state membre persistă provocări, cum ar fi utilizarea excesivă a procedurilor accelerate sau calitatea generală a procesului legislativ, precum şi aspecte legate de consultarea părţilor interesate. Societatea civilă şi apărătorii drepturilor omului s-au confruntat din ce în ce mai mult cu provocări, restricţii juridice şi atacuri, inclusiv cu restricţionarea sistemică a operaţiunilor lor în anumite state membre. Aceasta este o tendinţă îngrijorătoare, deja observată în raportul anterior, notează Comisia Europeană.

Comisia mai menţionează că, pentru a se asigura că raportul analizează toate aspectele din întreaga Europă, acestuia îi va fi adăugată o dimensiune legată de piaţa unică care va aborda aspectele aferente statului de drept ce afectează întreprinderile, în special întreprinderile mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea la nivel transfrontalier, şi invită parlamentele naţionale, societatea civilă şi alte părţi interesate şi actori cheie să continue dialogul privind statul de drept atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, cu o "implicare sporită" a cetăţenilor. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Florin Ştefan, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citiţi şi:

 

Comisia Europeană critică din nou Ungaria, în raportul său anual privind statul de drept în UE

 

Libertatea presei, încă în pericol în mai multe state UE; probleme cu independenţa editorială a media publice, inclusiv în România (raport CE)

 

Comisia Europeană avertizează Slovacia că se va adresa justiţiei în chestiunea legii privind ONG-urile cu finanţare externă

 

Legile justiţiei: CE solicită României să încheie procesul de transpunere a recomandărilor Comisiei de la Veneţia

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 15-05-2025 11:21

Rubio nu vede o soluție militară la războiul din #Ucraina și spune că Trump dorește să pună capăt conflictului

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că nu există o soluție militară la războiul din Ucraina, dar că o soluție va veni pe canale diplomatice, și a adăugat că președintele american Donald Trump dorește să vadă conflictul încheiat, informează EFE. 'Nu există o soluție militară la conflictul dintre Rusia și Ucraina. Ac

Politic Ex 15-05-2025 10:56

Prim-ministrul Pakistanului propune Indiei un dialog cuprinzător pe marginea disputelor bilaterale

Primul ministru pakistanez, Shehbaz Sharif, a invitat India să mențină un 'dialog integral' cu privire la disputele bilaterale, inclusiv cele legate de suveranitatea Kashmirului și de Tratatul Apelor Indusului din 1960, suspendat unilateral în aprilie de New Delhi, în contextul recentei escaladări a tensiunilor între cele două puteri nuclear

Politic Ex 15-05-2025 10:49

Negocieri ruso-ucrainene: Ucraina: Trump anunță că ar putea călători vineri în Turcia 'dacă ar fi oportun'

Președintele american Donald Trump a declarat joi, la Doha, că va participa vineri la negocierile dintre Rusia și Ucraina în Turcia 'dacă ar fi oportun', informează Reuters. 'Mă gândeam să merg, dar este foarte dificil... Dacă s-ar întâmpla ceva, aș merge vineri, dacă ar fi oportun', a afirmat Trump la un mic dej

Politic Ex 15-05-2025 10:11

Mark Rutte consideră că mingea este în terenul Rusiei pentru a negocia pacea în #Ucraina

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că mingea este în terenul Rusiei când vine vorba de negocierea încheierii războiului din Ucraina, informează EFE și AFP. 'Mingea este, în mod clar, acum în terenul Rusiei', a declarat politicianul olandez la sosirea la reuniunea informală a miniștrilor

Politic Ex 15-05-2025 09:52

Delegația rusă a sosit la Istanbul pentru negocieri cu #Ucraina (presa de stat)

Delegația rusă a sosit la Istanbul, în Turcia, pentru negocieri cu Ucraina, au relatat joi agențiile de stat ruse Ria Novosti și TASS, citate de AFP. 'Delegația rusă a aterizat' la Istanbul, a declarat o sursă citată de Ria Novosti. Agenția dpa citează Interfax care a relatat că avionul delegației ruse a aterizat p

Politic Ex 15-05-2025 09:34

Estonia a încercat să rețină o navă a 'flotei din umbră' a Rusiei în Marea Baltică

Marina estoniană a declarat că a încercat marți să rețină un petrolier ce se îndrepta spre Rusia, aflat sub sancțiunile Marii Britanii, susținând că acesta naviga ilegal fără pavilion, dar nu l-a abordat când acesta a refuzat să coopereze, escortându-l în schimb în apele rusești, informează joi Reuters.

Politic Ex 15-05-2025 08:41

China suspendă unele măsuri netarifare luate împotriva unor entități americane după 'armistițiul' tarifar

Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri seară suspendarea temporară a unora din măsurile netarifare luate împotriva a 17 entități americane pe care le adăugase pe lista entităților nesigure în aprilie și a 28 de entități adăugate pe lista de control al exporturilor, transmite joi EFE. Potrivit ministerului, suspendarea v

Politic Ex 15-05-2025 01:15

O fundație umanitară anunță că intenționează să distribuie ajutoare în Gaza până la sfârșitul lunii mai

Fundația umanitară din Gaza (GHF) a anunțat miercuri că intenționează să înceapă distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza până la sfârșitul lunii mai, relatează AFP. Aceasta survine după 'discuții cu oficiali israelieni care vizează permiterea furnizării unui ajutor tranzitoriu către Gaza', a indicat fundați

Politic Ex 15-05-2025 00:33

Gaza: Foști ostatici cer premierului Netanyahu și președintelui Trump un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor

Peste 65 de persoane eliberate după ce au fost răpite în atacurile din 7 octombrie 2023 i-au cerut miercuri premierului israelian Benjamin Netanyahu și președintelui american Donald Trump să găsească o soluție negociată pentru a obține eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți în Gaza, relatează AFP. 'Numai revenirea i

Politic Ex 14-05-2025 23:55

Negocieri la Istanbul: Kremlinul prezintă delegația, fără Putin

Kremlinul a anunțat miercuri membrii delegației care se vor deplasa joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menționa numele președintelui Vladimir Putin, care a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. Delegația rusă va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir

Politic Ex 14-05-2025 22:50

#Ucraina este pregatită pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului (Zelenski)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că este pregătit pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului cu Rusia și a afirmat că va decide asupra 'măsurilor care trebuie luate' atunci când va ști cine va reprezenta Moscova la discuțiile prevăzute joi la Istanbul, relatează AFP. '

Politic Ex 14-05-2025 19:59

Investiție militară de 38 de miliarde de dolari convenită în timpul vizitei lui Trump în Qatar

SUA și Qatar au semnat miercuri un memorandum pentru o 'potențială investiție' de 38 de miliarde de dolari în capacități de apărare și securitate maritimă pentru statul din Golf, înțelegere care include costuri comune pentru baza aeriană Al Udeid, cea mai mare bază militară americană în Orientul Mijlociu, relatează agenția EFE.

Politic Ex 14-05-2025 19:46

Lituania impune sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik

Lituania a anunțat miercuri că a impus sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, căutat de justiția din țara sa, unde este acuzat că a încălcat Constituția, informează AFP. Ministerul Afacerilor Externe lituanian a explicat pentru AFP într-un comunicat că aceste măsuri au fost luate de

Politic Ex 14-05-2025 19:33

Austriacul Johannes Hahn, desemnat emisar special al Comisiei Europene pentru problema cipriotă

Comisia Europeană l-a desemnat miercuri pe fostul comisar european Johannes Hahn drept emisar special al executivului comunitar pentru problema cipriotă, relatează Politico. Hahn, fost comisar european din partea Austriei, va fi subordonat direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El va contribui la procesul de soluționare a

Politic Ex 14-05-2025 19:27

Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru #Ucraina care va încerca să îi judece pe ruși

Consiliul Europei a lansat miercuri procesul de creare a unui așa-numit Tribunal Special pentru Ucraina, care urmărește judecarea responsabililor ruși pentru invazia lansată în 2022, relatează agenția EFE. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care și-a desfășurat reuniunea anuală la Luxemburg, l-a însărcinat pe secretarul