Încoronare Charles/ Regina consoartă Camilla a fost încoronată

Soţia regelui Charles al III-lea, Camilla, a fost încoronată regină a Regatului Unit în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, oficiată de de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.
Ea a primit coroana purtată de regina Mary, bunica reginei Elisabeta a II-a şi soţia regelui George al V-lea, în 1911. Coroana a fost împodobită însă cu noi pietre preţioase din colecţia regală.
Înainte de a fi încoronată, Camilla a fost unsă cu mir în faţa publicului. De acum ea va fi numită regină şi nu regină consoartă, scrie EFE.
Foto: (c) Gareth Cattermole/Pool via REUTERS
Potrivit tradiţiei britanice, soţiile monarhilor sunt încoronate ca regine, lucru care nu se întâmplă cu soţii reginelor, aşa cum a fost cazul Ducelui de Edinburgh, Philip, tatăl lui Charles al III-lea şi soţul Elisabetei a II-a.
După ceremoniile de încoronare, atât regele, cât şi regina şi-au scos coroanele pe care le-au purtat astăzi pentru singura dată în viaţa lor, pentru a continua cu Euharistia în cadrul serviciului religios, care se va încheia în jurul orei 12:00 GMT, înainte de a se întoarce la Palatul Buckingham, de la balconul căruia îi vor saluta pe cetăţeni.
În vârstă de 75 de ani, divorţată de primul său soţ, Camilla este de 18 ani cea de-a doua soţie a lui Charles, care a mai fost căsătorit cu prinţesa Diana, cu care are doi copii, prinţii William şi Harry şi de care a divorţat în 1996.
Soţia monarhului, cu care s-a căsătorit la 9 aprilie 2005 după o lungă relaţie extraconjugală, este o figură centrală în viaţa lui Charles, atât de mult încât regele a decis ca ea să nu mai fie numită "regina consoartă".
Charles şi Camilla s-au cunoscut la sfârşitul anilor 1970. Ei frecventau aceleaşi cercuri din înalta societate, mergeau la meciuri de polo în afara Londrei şi aveau lucruri în comun, aminteşte EFE.
''Străbunica mea a fost amanta stră-străbunicului tău", i-ar fi spus Camilla prinţului de Wales atunci când s-au cunoscut, într-o perioadă în care moştenitorul coroanei era supus unei mari presiuni pentru a se căsători şi a avea un moştenitor.
Impresionat de deosebitul simţ al umorului pe care îl avea Camilla, Charles s-a îndrăgostit de ea iremediabil, dar Elisabeta a II-a a considerat că nu era potrivită pentru a fi soţia moştenitorului.
Charles şi Camilla şi-au început relaţia pe ascuns, dar acest lucru avea să le distrugă în cele din urmă căsniciile pe care le aveau şi să aducă monarhia în cea mai profundă criză de la abdicarea regelui Edward al VIII-lea în 1936.
Fiecare îşi urmase propriul drum, ea căsătorindu-se cu generalul de brigadă Andrew Parker Bowles, cu care a avut doi copii, Tom şi Laura, şi de care a divorţat în 1995, iar Charles cu Lady Diana Spencer, la 29 iulie 1981, o tânără timidă, simplă, dar perfectă în ochii Elisabetei a II-a şi ai soţului ei, ducele de Edinburgh, dar mai ales pentru regina mamă, Elisabeta. Charles şi Diana au divorţat în 1996.
După moartea Dianei într-un accident la Paris, la 31 august 1997, Charles şi-a oficializat relaţia cu Camilla în 1999, când au fost fotografiaţi împreună la ieşirea din hotelul Ritz din Londra. S-au căsătorit, după 8 ani de la moartea Dianei, la Primăria Windsor pe 9 aprilie 2005. Cu toate acestea, nunta a trebuit să fie amânată cu o zi, deoarece ziua de 8 aprilie a coincis cu funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, o întârziere pe care cei mai regalişti şi mai religioşi au legat-o de puterea divină de dincolo de mormânt a Prinţesei Diana.
Încoronarea ca regină a Camillei, născută Camilla Shand în 1947, marchează o schimbare remarcabilă în ceea ce priveşte acceptarea ei publică, pe care puţini ar fi crezut-o posibilă, scrie Reuters. După ce s-au căsătorit, ea a ajuns să fie recunoscută, chiar dacă încă cu reticenţă de către unii, ca un membru cheie al familiei regale, ca o persoană pe care noul rege se bazează foarte mult şi ca regina Camilla a naţiunii. ''Ea este un fel de suflet pereche al lui'', a declarat Robert Hardman, corespondent regal de lungă durată şi autor al cărţii ''Queen of our Times'', subliniind că a fost căsătorită cu Charles mai mult timp decât Diana.
Pe fondul unei manifestaţii publice de durere şi furie după moartea Dianei, Camilla a fost ţinta unor critici dure. Dar, în anii următori, consilierii regali, însărcinaţi cu reconstruirea reputaţiei pătate a familiei regale în ansamblu, au început să o integreze încet-încet pe Camilla într-un rol mai public. De la posibilitatea de a apărea în public împreună, apoi la căsătorie şi la aprobarea anul trecut din partea reginei Elisabeta de a primi titlul de regină consoartă, succesul este deplin.
Cu toate acestea, reabilitarea ei a avut un cost. În cartea sa de memorii, fiul cel mic al lui Charles, prinţul Harry, a acuzat-o pe mama sa vitregă că a scurs în presă lucruri despre el pentru a-şi spori propria reputaţie şi că el şi fratele său i-au cerut tatălui lor să nu se căsătorească cu ea.
Sondajele sugerează că ea nu a câştigat afecţiunea publicului larg. Un sondaj YouGov din această săptămână a arătat că, în timp ce 48% au o părere pozitivă despre soţia regelui, 39% au o părere negativă, ceea ce o plasează printre membrii cel mai puţin populari din familia regală. Alte sondaje au indicat, de asemenea, că doar o minoritate a considerat că ea ar trebui să fie regină. AGERPRES/(AS - autori: Codruţ Bălu, Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India: Explozii la aeroportul din Jammu și Kashmir
Pakistanul a lansat joi seara o nouă serie de lovituri cu rachete și drone în partea indiană a regiunii Kashmir, a doua zi de la declanșarea conflictului militar violent între cele două țări, relatează AFP. 'Obiective militare (din orașe) Jammu, Pathankot și Udhampur, în apropierea graniței, în regiunea (indiană) Ja
Vatican: Peste 150.000 de oameni s-au reunit în Piața Sfântul Petru în mai puțin de o oră
Începând din momentul în care fumul alb a ieșit pe coșul Capelei Sixtine, în mai puțin de o oră, peste 150.000 de persoane s-au reunit în zona Pieței Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul, după alegerea ca papă a cardinalul
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor (sinteză)
Noul Papă, cardinalul Robert Francis Prevost, cetățean american și peruan care și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, a ținut joi un discurs lung de la balconul Bazilicii Sf. Petru după ce a fost prezentat lumii, în care a cerut pace și
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Lideri din întreaga lume l-au felicitat joi pe noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea. Președintele polonez, Andrzej Duda, l-a felicitat 'din toată inima' pe cardinalul american Robert F
Noul Papă, Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană
Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi drept noul Papă al Bisericii Catolice, cu numele pontifical de Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană, pe care a obținut-o în 2015 după ce și-a petrecut o mare parte din viața religioasă &ic
ONU îi felicită pe catolici și declară că 'așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul Papă'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a felicitat joi pe catolicii din întreaga lume pentru alegerea unui nou papă, imediat după ce pe coșul Capelei Sixtine a ieșit 'fumul alb' care indică faptul că conclavul de la Vatican a ales un
BTA: Bulgaria pregătește o nouă strategie de supraveghere aeriană pentru securitate la frontieră
Ministerul bulgar de Interne dezvoltă un nou concept de îmbunătățire și organizare a supravegherii aeriene de-a lungul granițelor țării, potrivit ministrului de Interne Daniel Mitov. Afirmațiile sale au survenit joi ca răspuns la o întrebare a deputatului Ivaylo Mirchev cu privire la utilizarea dronelor de către minister, publicată pe site-ul oficial al Adunării
Ceremonii de 8 mai: Regele Charles al III-lea a adus un omagiu soldaților britanici căzuți în al Doilea Război Mondial
Regele Charles al III-lea a adus joi un omagiu soldaților britanici care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul unei ceremonii desfășurate la abația Westminster pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul conflagrației mondiale în Europa, relatează AFP. La sosirea sa la abație, însoțit de regina Cami
Rusia și China, 'prieteni de oțel' pentru a adânci relațiile și a contracarea politica SUA de 'dublă îndiguire', afirmă Xi
Președintele chinez Xi Jinping, în vizită la Moscova pentru manifestările care marchează împlinirea a 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, i-a spus joi omologului său rus Vladimir Putin că țările lor ar trebui să fie 'prieteni de oțel', cei doi lideri angajându-se să ridice cooperarea la un nou nivel și să contracareze 'decis'
Suedia donează 1,8 milioane de euro pentru Radio Europa Liberă, după ce Trump a înghețat finanțarea
Suedia a anunțat joi o donație de 1,8 milioane de euro pentru postul Radio Europa Liberă, căruia noul președinte american Donald Trump i-a sistat subvențiile de la bugetul SUA, care se ridicau la suma de 77 de milioane de dolari pentru anul în curs, relatează agențiile AFP și Reuters. În urma deciziei lui Trump, 'cetățenii a numeroase țări risc
Parlamentul ucrainean a ratificat acordul cu SUA privind exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei
Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a ratificat joi, cu votul favorabil a 338 din cei 347 de deputați prezenți, acordul cu SUA privind crearea unui fond comun de investiții care va atrage jumătate din profiturile generate de exploatarea viitoare a mineralelor, hidrocarburilor, pământurilor rare și a altor resurse minerale ucrainene, relatează EFE și Reuter
Germania, criticată de țările vecine pentru sporirea controalelor și măsurilor anti-migrație la granițe
Poliția germană a intensificat controalele la granițe, stârnind critici din partea țărilor vecine, toate membre în spațiul european de liberă circulație Schengen, după ce guvernul noului cancelar federal Friedrich Merz a decis imediat după învestire implementarea unor măsuri de combatere a migrației ilegale, relatează agenția DPA. Un purtător
Germania: Serviciul de informații interne anunță un moratoriu asupra clasării AfD ca extremist până la decizia justiției la contestație
Serviciul german de informații interne (Oficiul Federal pentru apărarea Constituției, BfV) s-a angajat să nu clasifice deocamdată Alternativa pentru Germania (AfD) ca organizație extremistă, până la soluționarea contestației depuse de acest partid la tribunalul administrativ din Koln, transmit Reuters și EFE. Curtea a anunțat joi, într-un comunicat
Rusia: Rachete intercontinentale și drone vor defila în Piața Roșie de Ziua Victoriei
Legendarele tancuri sovietice T-34 vor deschide vineri parada din Piața Roșie, pe al cărui pavaj pietruit vor trece de asemenea rachete balistice intercontinentale moderne Yars, dar nu vor lipsi nici dronele de asalt utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina, relatează joi EFE. În total, aproximativ 130 de echipamente de război ruse vor lua
Comisia Europeană a virat Ucrainei 1 miliard de euro ca ajutor economic din activele rusești înghețate în UE
Comisia Europeană a virat joi suma de 1 miliard de euro ca ajutor bugetar pentru Ucraina în cadrul unui program mai amplu de ajutor economic, transmite dpa. 'În mod simbolic, această tranșă coincide în Ucraina cu Ziua de comemorare și de victorie asupra nazismului în Al Doilea Război Mondial', a notat comisia într-un comun