Ucraina insistă la Eurojust ca Rusia să fie catalogată drept ţară ''sponsor al terorismului''
Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a pledat joi la Haga pentru ca Rusia să fie "evaluată şi calificată" drept "stat sponsor al terorismului" pentru utilizarea "tacticilor de intimidare" împotriva populaţiei civile în cursul invaziei, ceea ce reprezintă "un act clasic de teroare" interzis de dreptul internaţional, relatează EFE.
Într-o conferinţă de presă la sediul Eurojust din Haga, Kostin a explicat că, în data de 10 octombrie, Rusia a lansat un "atac masiv cu rachete" împotriva unor oraşe şi aşezări ucrainene, precum Kiev, Zaporojie şi Liov (Lviv), soldat cu cel puţin 17 morţi şi 93 de răniţi, potrivit unui bilanţ actualizat.
"Aceasta nu a avut un scop militar. Atacurile deliberate ale Rusiei au ca scop producerea de victime civile şi distrugerea infrastructurii civile, cu penurii de electricitate şi în alimentarea cu agent termic, provocând o catastrofă umanitară. Alături de alte tactici de intimidare împotriva civililor, acesta este un act clasic de teroare interzis de dreptul internaţional", a subliniat procurorul general ucrainean.
Din acest motiv, consideră el, este "momentul potrivit pentru a evalua şi califica Federaţia Rusă drept stat sponsor al terorismului".
Kostin a declarat că justiţia ucraineană investighează deja cel puţin 186 de persoane pentru "suspiciunea de a fi comis crime de război" în timpul invaziei declanşate de Rusia la 24 februarie.
Din totalul acestora, circa 45 de cazuri se află în prezent în faţa tribunalelor ucrainene, după finalizarea investigaţiilor, iar zece persoane au fost deja condamnate pentru crime de război.
Procurorul ucrainean a subliniat că presupusele crime pe care Rusia le comite în Ucraina "nu sunt doar crime împotriva populaţiei ucrainene, ci împotriva întregii lumi civilizate şi le comite nu numai pe teritoriul ucrainean, ci şi în afara Ucrainei", referindu-se la deportările forţate ale civililor ucraineni pe teritoriul rus.
"Singura cale posibilă pentru toţi de a evita impunitatea este să fim împreună şi uniţi şi să ne coordonăm eforturile (...) Putem câştiga acest război al răului împotriva lumii civilizate doar dacă suntem uniţi. Şi cred că vom câştiga", şi-a exprimat el convingerea.
Pe de altă parte, autorităţile judiciare din România au anunţat joi că se alătură echipei comune de anchetă (JIT) privind presupusele crime internaţionale grave comise în Ucraina, formată din alte şase ţări (Lituania, Polonia, Ucrana, Estonia, Letonia şi Slovacia) şi coordonată de Eurojust din Haga.
Această agenţie europeană, care oferă sprijin logistic şi operaţional partenerilor echipei comune şi anchetatorilor ucraineni, va lansa de asemenea un program de stocare, conservare şi analiză a probelor privind crimele de război într-o bază de date dedicată acestei probleme.
Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a adăugat că investigaţiile avansează cu o viteză care revendică necesitatea şi justificarea colaborării începute atât de devreme, amintind că încă din martie a fost înfiinţată echipa comună de anchetă, iar din luna mai biroul procurorului a avut o "prezenţă continuă pe teren" în Ucraina, cu ajutorul mai multor ţări europene, "pentru a ne asigura că adevărul nu este prima victimă a războiului".
Khan a afirmat că legea "nu este politică" şi a subliniat "hotărârea fermă" ca presupusele crime de război comise în timpul invaziei ruse în Ucraina să fie aduse în faţa justiţiei, fie în Ucraina, fie într-o ţară terţă sau la nivel internaţional, potrivit EFE.
Totodată, Ucraina ar putea extrăda suspecţi de crime de război ruşi către CPI, cu sediul la Haga, chiar dacă Moscova nu este membră a acesteia, a declarat Khan, citat de AFP.
Există posibilitatea ca cetăţeni ruşi să fie judecaţi în faţa CPI în cazul în care procesul lor nu poate avea loc în Ucraina din motive juridice, a indicat procurorul general al Curţii.
Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, nu este un stat membru al CPI, creată în 2002 pentru a judeca indivizii acuzaţi de cele mai grave atrocităţi comise în lume, precum crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocidul.
Totodată, "din punct de vedere juridic da, aceasta nu ar reprezenta un obstacol în calea jurisdicţiei noastre", a declarat Khan într-o conferinţă de presă la Eurojust.
În caz de "necesitate" şi dacă există "un motiv pentru care aceste procese nu pot avea loc în Ucraina, oricare ar fi cauza anumitor dispoziţii legale suplimentare pe care noi le avem sau nu, sunt sigur că am obţine cooperarea Ucrainei", a adăugat el.
CPI şi-a deschis propria anchetă asupra războiului din Ucraina la scurt timp după invazia Rusiei, dar a declarat că ea ţine ca Ucraina să traducă ea însăşi suspecţii în justiţie în măsura posibilului.
Karim Khan nu a precizat când se aşteaptă ca CPI să-şi formuleze primele acuzaţii, afirmând că aşteaptă ca "probele să fie suficiente". AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Republica Moldova: Rusia va furniza Transnistriei gaz ca ajutor umanitar
Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri că a ajuns la un acord cu Rusia pentru ca aceasta să furnizeze din motive umanitare gaz Transnistriei, republica separatistă prorusă din Republica Moldova confruntată cu o criză energetică după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc, iar compania rusă Gazprom a refuzat să furnizeze R. Moldova gaz pe o rută al
Premierul palestinian vrea ca presiunea internațională asupra Israelului să fie menținută în cazul unui armistițiu în Gaza
Comunitatea internațională va trebui să mențină presiunea asupra Israelului pentru a accepta crearea unui stat palestinian după un armistițiu, prezentat drept iminent, în Fâșia Gaza, a declarat miercuri premierul palestinian Mohammed Mustafa, înaintea unei reuniuni la Oslo privind Orientul Mijlociu, relatează AFP. 'Încetarea focului
Acord pentru formarea unui guvern în Bulgaria
Conservatorii din Bulgaria și-au găsit miercuri parteneri de coaliție, după mai multe luni de negocieri, în speranța de a pune capăt crizei politice care paralizează de o perioadă lungă țara, relatează AFP. Patru partide și-au depășit 'divergențele politice grave, ca și pe cele ideologice' și 'au făcut compromisul necesar' pentru a ajunge
TikTok a ales să închidă abrupt aplicația sa în SUA dacă nu câștigă procesul la Curtea Supremă (presa chineză)
TikTok își va închide complet aplicația în SUA începând de duminică, dacă Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acestei rețele de socializare pe teritoriul american, scrie miercuri cotidianul financiar chinez China Securities Journal, citat de agenția EFE. Președintele democrat în exercițiu Joe Biden a promulg
Grecia: Premierul Mitsotakis l-a propus pe președintele Parlamentului, conservatorul Constantin Tassoulas, pentru funcția de șef al statului
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis l-a nominalizat miercuri pe președintele Parlamentului, Constantin Tassoulas, din partidul său de centru-dreapta Noua Democrație, drept candidat la funcția de președinte al republicii, transmite Reuters. Mandatul de cinci ani al președintelui actual, Katerina Sakellaropoulou, expiră pe 15 martie. Un prim vot în Par
Trump 2.0/Lumea nu este deosebit de neliniștită de întoarcerea lui Trump, mai mult occidentalii (sondaj)
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă este percepută mai curând ca un 'lucru bun' în lume, dar mult mai puțin în țările occidentale, aliate ale Statelor Unite, relevă un sondaj al Consiliului European pentru Relații Internaționale, publicat miercuri și citat de AFP. Din India până în China și din Turcia pân
Serbia denunță o 'escaladare periculoasă' după ce Kosovo a închis zece municipalități sârbe
Autoritățile kosovare au închis miercuri zeci municipalități 'paralele' sârbe, printre care una în capitala Priștina, operațiune ce riscă să agraveze tensiunile cu Belgradul, care a denunțat imediat o 'escaladare periculoasă', odată cu apropierea alegerilor legislative prevăzute să aibă loc în Kosovo în februarie, informează AFP.
Ursula von der Leyen va primi Premiul Charlemagne pentru servicii aduse Europei
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va primi prestigiosul Premiu internațional Charlemagne pentru servicii aduse Europei, care este acordat începând din 1950 de orașul Aachen din vestul Germaniei, au anunțat miercuri organizatorii, citați de dpa. Politiciana germană în vârstă de 66 de ani a fost descrisă drept ''
Securitatea în Europa în fața Rusiei: 'Vacanța s-a terminat', declară președintele Finlandei
Președintele finlandez Alexander Stubb a subliniat miercuri necesitatea ca Europa să-și sporească efortul de apărare în fața Rusiei, atrăgând atenția că 'vacanța s-a terminat', informează AFP. 'În primul rând, trebuie să ne majorăm cheltuielile pentru apărare. Vacanța Istoriei s-a terminat', a declarat Stubb într-u
Comisia Europeană prezintă un plan de acțiune pentru protejarea sectorului sănătății împotriva atacurilor cibernetice
Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de acțiune al Uniunii Europene menit să consolideze securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar. Acest plan de acțiune a fost anunțat în orientările politice ale președintei CE, Ursula von de
'Este în joc sufletul Americii', avertizează Biden înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
'Este în joc sufletul Americii', a avertizat Joe Biden într-un mesaj adresat americanilor și în care vorbește despre mândria datoriei împlinite și îndeamnă la vigilență înainte de revenirea lui Donald Tump la putere, informează AFP, care reamintește că președintele aflat la sfârșit de mandat urmează să-și susțin
Japonia se declară profund îngrijorată de acțiunile din Marea Chinei de Sud care duc la creșterea tensiunilor
Japonia este profund îngrijorată de acțiunile din Marea Chinei de Sud care duc la creșterea tensiunilor și se opune cu fermitate oricărei încercări unilaterale de a schimba statu-quo-ul, a declarat miercuri ministrul de externe nipon, Takeshi Iwaya, transmit Reuters și Kyodo. Aflat în vizită în Filipine, Iwaya a dat asi
Consiliul Europei cere Poloniei să ia măsuri mai eficiente pentru combaterea corupției
Consiliul Europei consideră ''în general insuficiente'' eforturile Poloniei de combatere a corupției și cere autorităților de la Varșovia, într-un raport publicat miercuri, să acționeze mai eficient, informează AFP. Grupul statelor contra corupției (GRECO), structură din cadrul Consiliului Europei, a evaluat măsuril
Rusia a lansat peste 40 de rachete asupra sectorului energetic în #Ucraina, acuză Zelenski
Rusia a lansat 'peste 40 de rachete' și 'peste 70 de drone' în timpul unui nou atac masiv care a vizat sectorul energetic al Ucrainei, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP. 'În plină iarnă, ținta Rusiei rămâne neschimbată: sectorul nostru energetic. Printre ținte se
Mark Rutte: Rusia are China, Coreea de Nord și Iranul alături, pentru a ne submina libertatea
Rusia încearcă să slăbească democrațiile și să submineze libertatea aliaților, cu sprijinul Chinei, Coreei de Nord și Iranului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, informează EFE. 'Rusia se străduiește să ne slăbească democrațiile și să ne submineze libertatea. Și nu este singură, are alături China, Coreea de