Ministrul Apărării SUA, implicat într-o altă breșă de securitate (media)

Ministrul american al apărării, Pete Hegseth, implicat într-o breșă de securitate luna trecută, a împărtășit informații despre o lovitură în Yemen cu un alt grup pe mesageria Signal, au relatat duminică mai multe media americane, potrivit France Presse.
Hegseth, fost prezentator al canalului Fox News, face obiectul unei anchete interne a Pentagonului cu privire la partajarea de informații sensibile la 15 martie pe mesageria Signal într-un chat la care a participat și un jurnalist, aparent invitat din greșeală.
Potrivit New York Times și postului de televiziune CNN, Hegseth a participat în aceeași zi la o altă discuție cu un alt grup pe Signal, la care au asistat soția, fratele și avocatul său, ''precum și aproximativ zece persoane din anturajul său personal și profesional''.
Marele cotidian new-yorkez, care citează ''patru persoane la curent cu această discuție'', precizează că ministrul apărării a difuzat cu această ocazie orarele precise de zbor ale aparatelor care urmau să lovească ținte ale rebelilor houthi în Yemen, ''în esență aceleași planuri de atacuri pe care le-a împărtășit în aceeași zi într-un alt grup de discuție pe Signal''.
Ziarul precizează că soția ministrului, jurnalistă și de asemenea fostă angajată la Fox News, nu lucrează la Pentagon, în timp ce fratele și avocatul lui Hegseth dețin funcții în cadrul acestuia.
''Dar nu vedem de ce vreunul dintre aceștia ar fi avut nevoie să știe despre loviturile iminente împotriva houthi în Yemen'', scrie NYT.
Potrivit cotidianului, funcționari ai Pentagonului l-au avertizat pe ministru cu câteva zile înainte că nu ar trebui să discute informații despre loviturile în Yemen pe Signal, o mesagerie criptată, dar considerată mai puțin sigură decât canalele oficiale utilizate de obicei pentru date sensibile.
Reacționând la aceste informații, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell, a acuzat publicația New York Times că ar fi o ''media care îl detestă pe Trump''.
''Nu au existat informații clasificate în discuții pe Signal, indiferent de modurile în care ei încearcă să scrie istoria'', a declarat el, fără să ofere mai multe detalii.
Tot duminică, fostul purtător al lui Hegseth la Pentagon, John Ullyot, a publicat un editorial vitriolant descriind o ''lună de haos total la Pentagon''.
''Președintele Donald Trump are obiceiul de a cere socoteală înalților săi funcționari. Ținând seama de asta, este dificil să-l vedem pe secretarul apărării Pete Hegseth rămânând în funcție încă mult timp'', scrie Ullyot.
Opoziția democrată nu a întârziat să reacționeze. Jack Reed, membru al Comisiei pentru forțele armate din Senat, a cerut inspectorului general al Pentagonului să includă ultimele acuzații în ancheta sa.
''Dacă acest incident se adeverește, este vorba despre un nou exemplu tulburător de dispreț nesăbuit din partea secretarului Hegseth pentru legile și protocoalele pe care toți ceilalți membri ai armatei sunt obligați să le respecte'', a declarat el într-un comunicat.
În cadrul primului ''Signalgate'', președintele Donald Trump își apărase miniștrii implicați în discuția cu jurnalistul Jeffrey Goldberg de la revista The Atlantic.
Mike Waltz, consilierul său pentru securitate națională, își asumase ''responsabilitatea'', explicând că el creat grupul pe Signal.
Potrivit NYT, celălalt grup în schimb a fost creat de Hegseth în persoană înainte de a-și prelua atribuțiile de ministru.
Trei înalți responsabili ai Pentagonului au fost demiși săptămâna trecută în urma unor scurgeri de informații nespecificate.
Responsabilii respectivi- șeful de cabinet adjunct Darin Selnick și consilierii Dan Caldwell și Colin Carroll - au replicat duminică, publicând o declarație în care acuză ministerul că i-ar fi ''defăimat, cu atacuri fără fundament''.
''Nici până acum nu ni s-a spus pentru care motiv precis facem obiectul unei anchete, dacă o anchetă este în curs de desfășurare și dacă există într-adevăr o anchetă asupra unor scurgeri'', au scris ei pe rețelele de socializare. AGERPRES/(AS-editor: Lilia Traci, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
China suspendă unele măsuri netarifare luate împotriva unor entități americane după 'armistițiul' tarifar
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri seară suspendarea temporară a unora din măsurile netarifare luate împotriva a 17 entități americane pe care le adăugase pe lista entităților nesigure în aprilie și a 28 de entități adăugate pe lista de control al exporturilor, transmite joi EFE. Potrivit ministerului, suspendarea v
O fundație umanitară anunță că intenționează să distribuie ajutoare în Gaza până la sfârșitul lunii mai
Fundația umanitară din Gaza (GHF) a anunțat miercuri că intenționează să înceapă distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza până la sfârșitul lunii mai, relatează AFP. Aceasta survine după 'discuții cu oficiali israelieni care vizează permiterea furnizării unui ajutor tranzitoriu către Gaza', a indicat fundați
Gaza: Foști ostatici cer premierului Netanyahu și președintelui Trump un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor
Peste 65 de persoane eliberate după ce au fost răpite în atacurile din 7 octombrie 2023 i-au cerut miercuri premierului israelian Benjamin Netanyahu și președintelui american Donald Trump să găsească o soluție negociată pentru a obține eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți în Gaza, relatează AFP. 'Numai revenirea i
Negocieri la Istanbul: Kremlinul prezintă delegația, fără Putin
Kremlinul a anunțat miercuri membrii delegației care se vor deplasa joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menționa numele președintelui Vladimir Putin, care a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. Delegația rusă va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir
#Ucraina este pregatită pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului (Zelenski)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că este pregătit pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului cu Rusia și a afirmat că va decide asupra 'măsurilor care trebuie luate' atunci când va ști cine va reprezenta Moscova la discuțiile prevăzute joi la Istanbul, relatează AFP. '
Investiție militară de 38 de miliarde de dolari convenită în timpul vizitei lui Trump în Qatar
SUA și Qatar au semnat miercuri un memorandum pentru o 'potențială investiție' de 38 de miliarde de dolari în capacități de apărare și securitate maritimă pentru statul din Golf, înțelegere care include costuri comune pentru baza aeriană Al Udeid, cea mai mare bază militară americană în Orientul Mijlociu, relatează agenția EFE.
Lituania impune sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik
Lituania a anunțat miercuri că a impus sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, căutat de justiția din țara sa, unde este acuzat că a încălcat Constituția, informează AFP. Ministerul Afacerilor Externe lituanian a explicat pentru AFP într-un comunicat că aceste măsuri au fost luate de
Austriacul Johannes Hahn, desemnat emisar special al Comisiei Europene pentru problema cipriotă
Comisia Europeană l-a desemnat miercuri pe fostul comisar european Johannes Hahn drept emisar special al executivului comunitar pentru problema cipriotă, relatează Politico. Hahn, fost comisar european din partea Austriei, va fi subordonat direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El va contribui la procesul de soluționare a
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru #Ucraina care va încerca să îi judece pe ruși
Consiliul Europei a lansat miercuri procesul de creare a unui așa-numit Tribunal Special pentru Ucraina, care urmărește judecarea responsabililor ruși pentru invazia lansată în 2022, relatează agenția EFE. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care și-a desfășurat reuniunea anuală la Luxemburg, l-a însărcinat pe secretarul
Israel-Hamas/Șefa guvernului italian Giorgia Meloni denunță situația umanitară 'nejustificabilă' din Gaza
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni a estimat miercuri că situația umanitară din Fâșia Gaza este 'tot mai dramatică și nejustificabilă', într-un discurs susținut în fața deputaților, informează AFP. Evocând discuții 'adesea dificile' cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Meloni a reiterat
Germania: Co-lidera extremei drepte, Alice Weidel, critică prestația noului cancelar
Co-lidera partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, l-a descris miercuri pe noul cancelar Friedrich Merz drept un lider de tipul ''a doua opțiune'', transmite DPA. ''Vulnerabilitatea și instabilitatea sunt semnalele trimise de startul nostru istoric fals. Sunteți un cancelar de tipul
Libia: Ministerul Apărării anunță o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale la Tripoli
Ministerul libian al Apărării a anunțat miercuri o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale în capitala Tripoli, transmite dpa. Potrivit ministerului, forțe de securitate neutre au fost desfășurate în zone cheie, într-un efort de a limita violențele și a restabili ordinea. Guve
Negocierea păcii în Ucraina nu va fi ușoară; ONU e decisă să ofere părților tot sprijinul, inclusiv o misiune de pace (Guterres)
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a atenționat miercuri că negocierea unei păci juste în Ucraina nu va fi 'o muncă ușoară', asigurând că ONU va oferi celor două părți orice fel de sprijin asupra căruia pot conveni, inclusiv o misiune de menținere a păcii, transmite EFE. O încetare a focului tre
Qatarul a comandat 160 de avioane Boeing în valoare de 200 de miliarde de dolari, 'un record', anunță Trump
Compania aeriană Qatar Airways a făcut o comandă de 160 de avioane în valoare totală de 200 de miliarde de dolari de la compania Boeing, a anunțat miercuri președintele american Donald Trump, în vizită oficială în Qatar, a doua etapă a turneului său în Golf, informează AFP și Reuters. 'Este cea mai importantă comand
Grupuri din Parlamentul European salută decizia judiciară referitoare la afacerea SMS-urilor privind vaccinurile anti-COVID
Grupurile Verzilor și Stângii din Parlamentul European au salutat miercuri verdictul prin care Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia prin care Comisia Europeană (CE) a respins cererea cotidianului american The New York Times de acces la schimbul de mesaje dintre președinta CE, Ursula von der Leyen, și directorul general al companiei Pfizer, Al