logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UCRAINA-TREI ANI DE RĂZBOI/ Războiul dronelor, sisteme de atac informatizat și inteligență artificială

Image

Ceea ce a început, la 24 februarie 2022, ca o încercare de ''blitzkrieg'' a armatei ruse, care a rămas blocată la porțile Kievului, este trei ani mai târziu un război de poziționare, cu puține schimbări pe front și cu un rol important al noilor sisteme de atac și apărare bazate pe informatică și inteligență artificială, comentează EFE.

Războiul din Ucraina este, înainte de toate, ''războiul dronelor''. Așa l-a definit, în câteva dintre analizele sale, fostul director al CIA, David Petraeus, care a evidențiat efortul ucrainean de a contracara cu ajutorul dronelor superioritatea rusă în privința armamentului tradițional și al navelor din Marea Neagră.

Acest război al dronelor din Ucraina a avut un precedent: la sfârșitul anului 2020, Azerbaidjanul și-a folosit avantajul în folosirea acestor dispozitive fabricate în Turcia, atât pentru atac, cât și pentru recunoaștere, pentru a câștiga cel de-al doilea război împotriva Armeniei asupra teritoriului azer Karabah, populat la acea vreme majoritar de etnici armeni.

Revista rusă de specialitate ''Army Standard'' citează o lucrare a unui fost șef de stat major rus, Iuri Baluievski, care spune că aeronavele fără pilot au cucerit ''rapid și necondiționat'' spațiul aerian, cu un ''cer plin de nori de microdispozitive care au adus o transparență fără precedent pe câmpul de luptă''.

Acest lucru va avea un impact asupra viitorului strategiei militare: ''zeci și sute de mii de vehicule aeriene mici fără pilot vor fi folosite pe câmpul de luptă în următorii ani'' și chiar și soldații vor putea transporta unul pentru uzul lor individual.

Strategia ucraineană

Ucraina a încercat cu ajutorul dronelor să contracareze avantajul rus în sfera trupelor și armamentului tradițional: drone mari de atac în ariergardă, drone de mici demersuri pentru a raporta despre desfășurarea unităților inamice pe front sau pozițiile artileriei, drone ''kamikaze'' lansate împotriva tancurilor, camioanelor sau grupurilor mici de infanterie și chiar drone marine.

Potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank militar care a urmărit cursul războiului, cu raportări zilnice, încă de la începutul său, Ucraina a conceput un proiect numit ''Drone Line'' ca parte a eforturilor sale de a integra dronele în operațiunile terestre.

Acest lucru permite forțelor ucrainene să creeze zone de exterminare la 10 până la 15 kilometri adâncime, să ofere sprijin aerian constant și acoperire pentru infanterie și să detecteze și să distrugă forțele ruse înainte ca acestea să apuce să se apropie de pozițiile ucrainene.

Potrivit prim-viceministrului apărării al Ucrainei, generalul locotenent Ivan Havriliuk, citat de agenția de presă Ukrinform, din februarie 2022 Ucraina a introdus peste 1.300 de modele noi de arme, marea lor majoritate fiind drone, în condițiile în care doar în 2024 au fost aprobate peste 250 de modele noi. În 2024, majoritatea produselor aprobate au fost sisteme aeriene fără pilot, de bruiaj electronic, echipamente de inginerie și platforme robotice terestre.

Mai mult, în iulie 2024, Ucraina a creat așa-numita unitate Typhoon, care se ocupă de războiul electronic: nu numai că operează cu noile modele de drone și vehicule robotizate, ci și contracarează interferențele și alte contramăsuri ale rușilor, foarte eficiente, pentru a împiedica activitatea acestora.

Aceste vehicule robotizate folosesc camere îmbunătățite cu inteligență artificială pentru a detecta pozițiile artileriei inamice sau unitățile mobile de la distanță, pentru a analiza videoclipuri și fotografii și pentru a naviga prin zone urbane dense sau păduri în care operatorii umani ar putea întâmpina dificultăți.

O analiză a revistei ruse ''Army Standard'' remarca faptul că la începutul anului 2025 decalajul inițial în privința dronelor în favoarea Ucrainei va fi eliminat și că armata rusă va avea mai multe clase de drone de atac, precum Lancet - foarte puțin vizibilă pentru sistemele de apărare și cu tehnologie robotică extrem de bine pusă la punct - și drone cu rază lungă de acțiune, precum Geranium.

''Sea Baby'' și alte arme ''inteligente''

La 9 decembrie 2024, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat imagini cu dronele sale navale ''Sea Baby'' deschizând focul asupra elicopterelor rusești care le urmăreau în apropierea Crimeei. Dronele maritime de suprafață au devenit o parte importantă a acțiunilor de atac ucrainene în Marea Neagră.

Potrivit SBU, Ucraina a folosit acest tip de drone pentru a ataca podul Kerci, care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova, de Rusia continentală, și un total de 11 nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră. Cu ele, SBU a încercat să contracareze folosirea navelor rusești care încercau să lanseze rachete Kalibr, Onix și Zircon împotriva orașelor ucrainene.

Folosirea dronelor marine de către Ucraina a agravat situația flotei ruse într-o asemenea măsură - scufundarea crucișătorului Moskva și avarierea navei-amiral a flotei ruse, Makarov - încât cea mai mare parte a fost nevoită să părăsească portul Sevastopol, din Crimeea, și să se îndrepte către baza navală Novorosiisk.

Dar, ca în toate războaiele, măsurile atrag după sine contramăsuri. Rușii au echipat navele cu sisteme de apărare antiaeriană și mitraliere de calibru mare, deși cea mai bună tactică - recunosc ei - este să le detecteze la punctul lor de concentrare și să le distrugă.

Într-un raport recent, analiștii IGW ajung la următoarea concluzie: în pofida desfășurării de noi arme, de neconceput cu câțiva ani în urmă pentru analiștii militari, infanteria este încă importantă. Rusia își folosește soldații în valuri, iar Ucraina trebuie să-și rezolve problemele de trupe, de moral și de antrenament pentru a opri avansul rusesc în est, unde au loc cele mai intense lupte, la trei ani de la izbucnirea războiului. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 646

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 21-05-2025 04:47

Papa Leon al XIV-lea confirmă disponibilitatea de a găzdui negocieri privind #Ucraina (Meloni)

Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a asigurat marți seară că Papa Leon al XIV-lea i-a confirmat, în cursul unei conversații telefonice, disponibilitatea Vaticanului de a găzdui negocieri de pace privind Ucraina, relatează AFP. 'Discuția vine în urma convorbirii telefonice de ieri cu președintele (american Donald) Trump și

Politic Ex 21-05-2025 03:34

VIDEO Mexic: Șase civili uciși într-un atac armat lângă Acapulco

Șase civili au murit într-un conflict armat lângă Acapulco (sud), o cunoscută stațiune turistică de pe coasta Pacificului, în sudul Mexicului, au anunțat marți autoritățile, scrie AFP. Cinci bărbați și o femeie au murit în atacul armat care a avut loc luni seară într-un cătun cunoscut sub numele de Kilometro 30, p

Politic Ex 21-05-2025 02:23

Kosovo: O nouă operațiune a poliției împotriva 'instituțiilor paralele' din nordul țării

Poliția din Kosovo a percheziționat și a închis marți o clădire din nordul țării cu majoritate sârbă, unde Serbia organiza, potrivit acestea, un sistem paralel de gestionare a apei, determinând o reacție din partea Belgradului care a spus că este vorba de un sediu al Crucii Roșii, notează AFP. Guvernul premierului social-demo

Politic Ex 21-05-2025 01:23

Rubio așteaptă 'în câteva zile' termenii Rusiei în vederea unui armistițiu

Secretarul de stat american, Marco Rubio, a afirmat marți că se așteaptă ca Rusia să își prezinte termenii în vederea unui armistițiu în Ucraina 'în câteva zile', transmite AFP. 'La un moment dat, destul de repede, poate în câteva zile, poate săptămâna aceasta, partea rusă va prezenta

Politic Ex 21-05-2025 00:01

VIDEO Trump anunță construirea unui scut antirachetă 'Domul de aur' pentru Statele Unite

Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite vor construi un sistem de apărare antirachetă după modelul 'Domului de fier' israelian și pe care președintele SUA l-a numit 'Domul de aur', notează AFP. 'Am plăcerea de a anunța că am selectat oficial o arhitectură pentru acest sistem de ultimă generație', a declarat presei

Politic Ex 20-05-2025 23:36

SUA: Șeful Pentagonului cere o anchetă asupra retragerii din Afganistan sub administrația Biden

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat marți o analiză a retragerii haotice a forțelor americane din Afganistan în 2021, de mult timp țintă a criticilor republicanilor la adresa fostei administrații Joe Biden, relatează AFP. 'Am ajuns la concluzia că avem nevoie de o analiză amănunțită pentru a ne asigura că vor fi

Politic Ex 20-05-2025 22:49

'Hobby de a ucide bebeluși': Polemică în Israel după afirmații ale liderului stângii

'O țară sănătoasă nu-și face un hobby din a ucide bebeluși': declarațiile lui Yair Golan, liderul stângii israeliene, au stârnit controverse marți, în timp ce țara și-a intensificat ofensiva militară asupra Fâșiei Gaza, transmite AFP. Întrebat de un jurnalist la radioul public, acest fost general al armate

Politic Ex 20-05-2025 22:22

Gaza: Israelul își recheamă responsabilii cu negocierile și lasă o echipă la Doha

Israelul a anunțat marți că recheamă 'pentru consultări' înalți responsabili însărcinați cu negocierile la Doha în vederea unui acord privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei încetări a focului în Gaza și menține o echipă de lucru în capitala Qatarului, relatează AFP. Israelul a acceptat

Politic Ex 20-05-2025 21:51

UE va oferi sprijin financiar postului Radio Europa Liberă (Kallas)

Uniunea Europeană va debloca 5,5 milioane de euro pentru a ajuta Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) să-și continue activitățile după ce Statele Unite au înghețat finanțarea radiodifuzorului, a declarat marți șefa diplomației UE, Kaja Kallas, relatează AFP. 'Această sumă va ajuta la sprijinirea activității vitale a Radio Europ

Politic Ex 20-05-2025 20:19

Kaja Kallas anunță revizuirea Acordului de asociere UE-Israel

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan: Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a anunțat marți seară revizuirea Acordului de asociere între UE și Israel în lumina ultimelor evenimente, afirmând că decizia e reversibilă și că depinde de progresul în deblocarea ajutorului pentru populația palestiniană din Gaza. 'Am avut o

Politic Ex 20-05-2025 19:55

Marco Rubio afirmă că Siria ar putea fi în pragul unui nou 'război civil la scară largă'

Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat marți că Siria ar putea fi la câteva săptămâni distanță de un nou 'război civil la scară largă', dar a spus că speră ca autoritățile siriene de tranziție vor reuși să evite acest lucru, relatează AFP. 'De fapt, credem că, sincer, autoritatea de tranziție, având în vedere pr

Politic Ex 20-05-2025 18:59

Germania: Ministrul de interne afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a interzice partidul AfD

Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, a declarat marți că o decizie recentă a serviciului de informații interne de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o organizație extremistă de dreapta confirmată nu este suficientă pentru a justifica interzicerea partidului, relatează dpa. Serviciul, denumit Oficiul Federal pentru Protecți

Politic Ex 20-05-2025 18:14

Moscova speră ca la Kiev să prevaleze cel puțin 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', declară Zaharova

Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA. În acest sens, Rusia mizează ca la Kiev să prevaleze 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', ceea ce ar obliga partea ucraineană să adopte o

Politic Ex 20-05-2025 18:07

Rusia: Lavrov afirmă că grupuri militante radicale comit 'epurări etnice' în Siria

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este profund îngrijorată de ceea ce el a numit 'epurări etnice' comise de 'grupuri militante radicale' în Siria, a relatat marți agenția de știri rusă Tass, transmite Reuters. 'Grupuri militante radicale comit o adevărată epurare etnică, ucideri în masă de per

Politic Ex 20-05-2025 17:41

OMS: China anunță o contribuiție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a atenua criza declanșată de plecarea SUA

Guvernul Chinei a anunțat marți o contribuție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afectată de o criză financiară gravă în urma retragerii SUA, până acum principalul său contributor, transmite EFE. Decizia a fost anunțată în cadrul adunării anuale a OMS de la Geneva