Kremlinul, îngrijorat de ideea acordării MAP Ucrainei în perspectiva aderării la NATO

Kremlinul a declarat joi că Moscova este îngrijorată de discuţiile privind acordarea Planului de acţiune în vederea admiterii de noi membri (Membership Action Plan - MAP) Ucrainei la NATO şi a catalogat această "problemă" a blocului militar drept una dintre "liniile roşii' pentru Rusia, relatează Reuters şi TASS.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste remarci la o zi după ce preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi SUA, Joe Biden, s-au întâlnit la un summit la Geneva. El a spus că aceste discuţii au fost în general pozitive.
Potrivit acestuia, problema aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică este un subiect pe care Rusia îl urmăreşte îndeaproape şi care pentru Federaţia Rusă este "într-adevăr o linie roşie", la care s-a referit în mod repetat Vladimir Putin, notează agenţia de presă TASS.
"În timpul turneului european al preşedintelui Biden am auzit pentru prima oară când a vorbit fără ambiguităţi despre eventuala posibilitate de a i se acorda Ucrainei Planul de acţiune în vederea admiterii de noi membri", a afirmat Peskov, citat de TASS. " Este prima dată când s-a spus despre aceasta la un nivel atât de înalt. Desigur, faptul ne provoacă îngrijorare", a adăugat el.
Întrebat despre ceea ce a spus Biden la summitul de la Geneva privind aderarea Ucrainei la NATO, Peskov a afirmat: "Nu vă pot spune exact ce s-a discutat la întâlnirea dintre cei doi lideri în format restrâns, dar acest subiect nu a fost discutat mai aprofundat în format lărgit".
De fapt, a spus Peskov în interviul pentru Eho Moskvî, Putin şi Biden nu au discutat în detaliu despre Ucraina.
Moscova şi Washingtonul au poziţii divergente şi în ceea ce priveşte Belarus, a menţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, dar "Belarusul nu a fost printre priorităţile din agenda" summitului de la Geneva.
Problema Belarusului a fost exprimată de partea americană " în cheia deja bine cunoscută", a afirmat Peskov, adăugând: "Ştim cu toţii poziţia americană, aici este şi chestiunea zborului Ryanair (deturnat la Minsk), ei consideră că este o încălcare inadmisibilă a tuturor normelor. Dar noi avem poziţia noastră, avem informaţii primite de la prima sursă - preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko - iar preşedintele Putin nu poate să nu aibă încredere în omologul său din Belarus", a explicat secretarul de presă al şefului statului rus.
La summitul de la Geneva s-a constatat că Belarus "nu este o temă asupra căreia poziţiile celor două părţi se pot apropia, este imposibil", a afirmat Dmitri Peskov.
Vorbind despre alte subiecte asupra cărora Rusia şi SUA au dezacorduri, reprezentantul Kremlinului a menţionat "problematica NATO". "Nu am intrat în profunzime în problemele legate de NATO, dar ideea este că avem puncte de vedere diferite asupra scopului Alianţei, asupra rolului pe care îl joacă", a spus Peskov, citat de TASS.
În general, Kremlinul a evaluat pozitiv joi rezultatele summitului între preşedinţii rus şi american.
"De la început am avertizat împotriva unor aşteptări prea mari cu privire la acest summit. Dar acum putem spune, pe baza evaluării făcute de preşedintele (Putin) însuşi, că acesta a trecut cu semnul 'plus'", a declarat Peskov, citat de EFE.
A fost o reuniune "cu rezultate din punct de vedere al faptului că liderii au avut ocazia să-şi exprime deschis poziţiile şi să înţeleagă, mai mult sau mai puţin, unde este posibil să interacţioneze şi unde în acest moment nu, din cauza discrepanţelor categorice", a declarat Peskov.
Peskov, care a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit pe Putin la negocierile cu Biden, a catalogat drept evoluţie pozitivă adoptarea de către cei doi lideri a unei declaraţii comune la sfârşitul summitului.
"Da, este un text foarte scurt, dar chiar şi aşa este o declaraţie comună privind stabilitatea strategică, care exprimă responsabilitatea specială a celor două ţări ale noastre, nu numai în faţa popoarelor noastre, ci şi, deşi pare sforăitor, în faţa întregii lumi", a adăugat el.
Documentul adoptat de Putin şi Biden subliniază că "Rusia şi SUA au demonstrat că şi în perioade de tensiune sunt capabile să facă progrese în realizarea obiectivelor comune pentru a garanta predictibilitate la nivel strategic, pentru a reduce riscurile unor conflicte armate şi ameninţarea unui război nuclear".
"Recenta prelungire a tratatului START III este un semn al angajamentului nostru faţă de controlul armelor nucleare. Astăzi ne reafirmăm ataşamentul faţă de principiul conform căruia într-un război nuclear nu pot exista câştigători şi nu ar trebui declanşat niciodată", se menţionează în declaraţia comună, care are doar trei paragrafe.
În cele din urmă, textul indică faptul că, "pentru a atinge aceste obiective, Rusia şi SUA vor iniţia în curând un amplu dialog bilateral privind securitatea strategică, un dialog substanţial şi energic. Astfel vom încerca să punem bazele viitoarelor măsuri de control asupra armelor şi de reducere a riscurilor", se mai spune în declaraţie. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Israelul dorește 'să ajute' Ecuadorul în lupta sa împotriva traficanților de droguri, afirmă Noboa
Președinte reales recent al Ecuadorului, Daniel Noboa, a afirmat joi într-un interviu acordat AFP că Israelul dorește să 'ajute' Quito în domeniul informațiilor pentru lupta sa împotriva cartelurilor de droguri care devalizează țara sud-americană. Considerată cândva un paradis de pace într-o regiune tulbur
Conflictul dintre India și Pakistan 'nu este în esență problema' Statelor Unite, afirmă JD Vance
Vicepreședintele american JD Vance a afirmat joi că conflictul dintre India și Pakistan, 'în esență, nu este problema' Statelor Unite, pledând în același timp pentru 'dezescaladare', scrie AFP. 'Ceea ce putem face este să-i încurajăm la dezescaladare, dar nu ne vom implica într-un război care,
Provocările care îl așteaptă pe noul Papă Leon al XIV-lea
După cum spun cardinalii, joi a fost ales succesorul lui Petru, nu al lui Francisc, dar noul Papă, americanul Robert Francis Prevost, care s-a decis pentru numele pontifical de Leon al XIV-lea, va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontiful argentinian le-a lăsat în suspensie, comentează EFE, care trece în revistă provocările cu care
Trump susține eforturile europene pentru o 'pace durabilă' în #Ucraina (Berlin)
Președintele american, Donald Trump, l-a asigurat pe noul cancelar german, Friedrich Merz, într-o discuție telefonică joi, că susține eforturile europene 'în vederea unei păci durabile' în Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de AFP. Donald 'Trump a declarat că va sprijini fer
Merz l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Germaniei
Noul cancelar german, Friedrich Merz (conservator), a discutat joi la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a asigurat de sprijinul continuu al Germaniei în războiul cu Rusia, notează AFP. 'Cancelarul federal a reafirmat solidaritatea Germaniei cu Ucraina care poate conta pe sprijinul noului guvern german',
UPDATE Trump cere un armistiţiu de 30 de zile în #Ucraina
Președintele american, Donald Trump, a lansat joi un apel pe rețeaua sa Truth Social la 'o încetare necondiționată a focului de 30 zile' în Ucraina, transmite AFP. Atât Rusia, cât și Ucraina 'vor fi trase la răspundere', iar 'dacă încetarea focului nu este respectată, Statele Unite și parteneri
Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate nume pontificale din istoria Bisericii Catolice
Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi papă pentru a-i urma defunctului suveran pontif Francisc, a ales pentru pontificatul său numele de Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate în istoria Bisericii Catolice, informează EFE. Numele cele mai folosite de papi de la Sf. Petru încoace au fost, în această ordi
India: Explozii la aeroportul din Jammu și Kashmir
Pakistanul a lansat joi seara o nouă serie de lovituri cu rachete și drone în partea indiană a regiunii Kashmir, a doua zi de la declanșarea conflictului militar violent între cele două țări, relatează AFP. 'Obiective militare (din orașe) Jammu, Pathankot și Udhampur, în apropierea graniței, în regiunea (indiană) Ja
Vatican: Peste 150.000 de oameni s-au reunit în Piața Sfântul Petru în mai puțin de o oră
Începând din momentul în care fumul alb a ieșit pe coșul Capelei Sixtine, în mai puțin de o oră, peste 150.000 de persoane s-au reunit în zona Pieței Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul, după alegerea ca papă a cardinalul
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor (sinteză)
Noul Papă, cardinalul Robert Francis Prevost, cetățean american și peruan care și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, a ținut joi un discurs lung de la balconul Bazilicii Sf. Petru după ce a fost prezentat lumii, în care a cerut pace și
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Lideri din întreaga lume l-au felicitat joi pe noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea. Președintele polonez, Andrzej Duda, l-a felicitat 'din toată inima' pe cardinalul american Robert F
Noul Papă, Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană
Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi drept noul Papă al Bisericii Catolice, cu numele pontifical de Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană, pe care a obținut-o în 2015 după ce și-a petrecut o mare parte din viața religioasă &ic
ONU îi felicită pe catolici și declară că 'așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul Papă'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a felicitat joi pe catolicii din întreaga lume pentru alegerea unui nou papă, imediat după ce pe coșul Capelei Sixtine a ieșit 'fumul alb' care indică faptul că conclavul de la Vatican a ales un
BTA: Bulgaria pregătește o nouă strategie de supraveghere aeriană pentru securitate la frontieră
Ministerul bulgar de Interne dezvoltă un nou concept de îmbunătățire și organizare a supravegherii aeriene de-a lungul granițelor țării, potrivit ministrului de Interne Daniel Mitov. Afirmațiile sale au survenit joi ca răspuns la o întrebare a deputatului Ivaylo Mirchev cu privire la utilizarea dronelor de către minister, publicată pe site-ul oficial al Adunării
Ceremonii de 8 mai: Regele Charles al III-lea a adus un omagiu soldaților britanici căzuți în al Doilea Război Mondial
Regele Charles al III-lea a adus joi un omagiu soldaților britanici care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul unei ceremonii desfășurate la abația Westminster pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul conflagrației mondiale în Europa, relatează AFP. La sosirea sa la abație, însoțit de regina Cami