Demers global pentru elaborarea unui tratat internaţional privind prevenirea pandemiilor: necesitate şi obiective

Pregătirea pentru pandemii are nevoie de leadership global pentru un sistem global de sănătate potrivit pentru acest mileniu. Pentru ca acest angajament să devină realitate, trebuie să fim ghidaţi de solidaritate, corectitudine, transparenţă, incluziune şi echitate, scriu peste 25 de lideri din întreaga lume, între care şi preşedintele României Klaus Iohannis, într-un articol în care pledează pentru elaborarea unui tratat internaţional privind pandemiile pentru a face faţă viitoarelor crize sanitare.
''Credem că naţiunile ar trebui să colaboreze pentru un nou tratat internaţional pentru pregătirea şi răspunsul la pandemie. /.../ Solidaritatea noastră pentru a ne asigura că lumea este mai bine pregătită va fi moştenirea noastră care ne protejează copiii şi nepoţii şi minimizează impactul pandemiilor viitoare asupra economiilor şi societăţilor noastre'', scriu semnatarii textului, dat publicităţii marţi de Consiliul European pe site-ul său.
Potrivit Consiliului European, un tratat internaţional privind prevenirea pandemiilor şi pregătirea pentru acestea este necesar pentru că niciun guvern şi nicio instituţie nu poate face faţă pe cont propriu ameninţării unor pandemii viitoare. Un tratat internaţional privind pandemiile adoptat în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ar permite ţărilor din întreaga lume să consolideze capacităţile şi rezilienţa la nivel naţional, regional şi mondial în raport cu viitoarele pandemii. Un tratat este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic în temeiul dreptului internaţional.
Propunerea referitoare la un tratat este formulată în spiritul unei solidarităţi colective şi este ancorată în principiile echităţii, incluziunii şi transparenţei. Nici guvernele acţionând individual, nici comunitatea mondială nu pot preîntâmpina complet pandemiile. Însă comunitatea internaţională trebuie să fie mult mai bine pregătită şi să dea dovadă de o mai bună coordonare pentru a răspunde eventualelor pandemii viitoare de-a lungul întregului ciclu de detectare, alertă şi răspuns.
Tratatul ar stabili obiectivele şi principiile fundamentale în vederea structurării acţiunii colective necesare pentru combaterea pandemiilor. Un tratat internaţional privind pandemiile ar sprijini şi ar pune accentul pe detectarea timpurie şi prevenirea pandemiilor; rezilienţa faţă de pandemiile viitoare; răspunsul la orice pandemie viitoare, în special prin asigurarea unui acces universal şi echitabil la soluţii medicale, cum ar fi vaccinurile, medicamentele şi metodele de diagnosticare; un cadru internaţional mai solid în materie de sănătate, în care OMS să fie autoritatea de coordonare în materie de sănătate la nivel mondial; abordarea de tip "O singură sănătate", care stabileşte conexiuni între sănătatea oamenilor, a animalelor şi a planetei.
Un astfel de tratat poate consolida cooperarea internaţională într-o serie de domenii prioritare, precum îmbunătăţirea supravegherii riscurilor de pandemie; îmbunătăţirea alertelor; îmbunătăţirea răspunsului în ceea ce priveşte accesul neîntrerupt la materiale, medicamente şi echipamente esenţiale de oriunde din lume, constituirea de stocuri în mod eficace, capacitatea de a trimite pe teren echipamente medicale şi echipe medicale internaţionale cu înaltă calificare.
Legat de răspunsul la pandemie, o abordare coordonată la nivel mondial în ceea ce priveşte descoperirea, dezvoltarea şi furnizarea de soluţii medicale sigure şi eficace, cum ar fi vaccinurile, medicamentele, metodele de diagnosticare şi echipamentele de protecţie, ar fi benefică pentru securitatea sanitară colectivă. Partajarea agenţilor patogeni, a probelor biologice şi a datelor genomice, precum şi dezvoltarea unor soluţii medicale în timp util (vaccinuri, tratamente şi metode de diagnosticare) sunt vitale pentru a spori gradul de pregătire în caz de pandemie la nivel mondial. Inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri, medicamente şi terapii ameninţă să prelungească pandemiile şi să agraveze bilanţul atât în ceea ce priveşte pierderile de vieţi şi sănătatea oamenilor, cât şi pentru societăţile şi economiile noastre.
Rezilienţa sistemelor naţionale de sănătate publică este un element crucial în combaterea unei pandemii. Ţările trebuie să se poată baza pe sistemele lor de sănătate publică pentru a răspunde în mod eficace în cazul izbucnirii unei pandemii.
Tratatul ar asigura o transparenţă sporită, o asumare în mai mare măsură a răspunderii şi o mai mare responsabilitate comună în cadrul sistemului internaţional.
În plus, acesta va pune bazele pentru o mai bună informare a cetăţenilor şi o mai bună comunicare cu aceştia. Dezinformarea reprezintă o ameninţare la adresa încrederii publice şi riscă să submineze răspunsurile în materie de sănătate publică.
Un tratat internaţional privind combaterea pandemiilor ar fi un instrument universal care ar putea lua forma unei convenţii-cadru în temeiul Constituţiei OMS.
O dispoziţie specială din Constituţia OMS, care figurează la articolul 19, împuterniceşte Adunarea Mondială a Sănătăţii să negocieze şi să convină asupra unor "convenţii şi acorduri privind aspectele care ţin de competenţa OMS". Acest articol a fost utilizat, de exemplu, în 2003 pentru adoptarea Convenţiei-cadru pentru controlul tutunului.
Tratatul privind pandemiile ar fi adoptat de statele membre ale OMS reunite în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii. Odată adoptat la nivel internaţional de către Adunare, tratatul ar trebui să fie ratificat de numărul de ţări necesar pentru intrarea sa în vigoare. Acesta ar deveni obligatoriu din punct de vedere juridic numai pentru ţările care îl ratifică la nivel naţional.
La baza unui astfel de tratat ar sta instrumentele existente în domeniul sănătăţii la nivel mondial, în special Regulamentul sanitar internaţional, care ar asigura o temelie solidă şi verificată care poate fi dezvoltată ulterior.
Propunerea referitoare la un tratat internaţional privind pandemiile a fost anunţată pentru prima dată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu ocazia Forumului pentru pace de la Paris din noiembrie 2020. Un apel la încheierea unui tratat internaţional privind pandemiile a fost lansat şi de liderii G7 în declaraţia lor din 19 februarie 2021.
La 25 februarie 2021, liderii UE au convenit să depună eforturi în vederea unui tratat internaţional privind pandemiile. ''Ne angajăm să contribuim la îmbunătăţirea securităţii sanitare mondiale, inclusiv prin consolidarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi prin depunerea de eforturi, în cadrul acesteia, în direcţia unui tratat internaţional privind pandemiile'', conform declaraţiei membrilor Consiliului European din 25 februarie 2021.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
VIDEO OMS se aşteaptă ca tratatul privind pandemiile să fie gata încă din luna mai
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Israelul dorește 'să ajute' Ecuadorul în lupta sa împotriva traficanților de droguri, afirmă Noboa
Președinte reales recent al Ecuadorului, Daniel Noboa, a afirmat joi într-un interviu acordat AFP că Israelul dorește să 'ajute' Quito în domeniul informațiilor pentru lupta sa împotriva cartelurilor de droguri care devalizează țara sud-americană. Considerată cândva un paradis de pace într-o regiune tulbur
Conflictul dintre India și Pakistan 'nu este în esență problema' Statelor Unite, afirmă JD Vance
Vicepreședintele american JD Vance a afirmat joi că conflictul dintre India și Pakistan, 'în esență, nu este problema' Statelor Unite, pledând în același timp pentru 'dezescaladare', scrie AFP. 'Ceea ce putem face este să-i încurajăm la dezescaladare, dar nu ne vom implica într-un război care,
Provocările care îl așteaptă pe noul Papă Leon al XIV-lea
După cum spun cardinalii, joi a fost ales succesorul lui Petru, nu al lui Francisc, dar noul Papă, americanul Robert Francis Prevost, care s-a decis pentru numele pontifical de Leon al XIV-lea, va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontiful argentinian le-a lăsat în suspensie, comentează EFE, care trece în revistă provocările cu care
Trump susține eforturile europene pentru o 'pace durabilă' în #Ucraina (Berlin)
Președintele american, Donald Trump, l-a asigurat pe noul cancelar german, Friedrich Merz, într-o discuție telefonică joi, că susține eforturile europene 'în vederea unei păci durabile' în Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de AFP. Donald 'Trump a declarat că va sprijini fer
Merz l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Germaniei
Noul cancelar german, Friedrich Merz (conservator), a discutat joi la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a asigurat de sprijinul continuu al Germaniei în războiul cu Rusia, notează AFP. 'Cancelarul federal a reafirmat solidaritatea Germaniei cu Ucraina care poate conta pe sprijinul noului guvern german',
UPDATE Trump cere un armistiţiu de 30 de zile în #Ucraina
Președintele american, Donald Trump, a lansat joi un apel pe rețeaua sa Truth Social la 'o încetare necondiționată a focului de 30 zile' în Ucraina, transmite AFP. Atât Rusia, cât și Ucraina 'vor fi trase la răspundere', iar 'dacă încetarea focului nu este respectată, Statele Unite și parteneri
Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate nume pontificale din istoria Bisericii Catolice
Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi papă pentru a-i urma defunctului suveran pontif Francisc, a ales pentru pontificatul său numele de Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate în istoria Bisericii Catolice, informează EFE. Numele cele mai folosite de papi de la Sf. Petru încoace au fost, în această ordi
India: Explozii la aeroportul din Jammu și Kashmir
Pakistanul a lansat joi seara o nouă serie de lovituri cu rachete și drone în partea indiană a regiunii Kashmir, a doua zi de la declanșarea conflictului militar violent între cele două țări, relatează AFP. 'Obiective militare (din orașe) Jammu, Pathankot și Udhampur, în apropierea graniței, în regiunea (indiană) Ja
Vatican: Peste 150.000 de oameni s-au reunit în Piața Sfântul Petru în mai puțin de o oră
Începând din momentul în care fumul alb a ieșit pe coșul Capelei Sixtine, în mai puțin de o oră, peste 150.000 de persoane s-au reunit în zona Pieței Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul, după alegerea ca papă a cardinalul
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor (sinteză)
Noul Papă, cardinalul Robert Francis Prevost, cetățean american și peruan care și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, a ținut joi un discurs lung de la balconul Bazilicii Sf. Petru după ce a fost prezentat lumii, în care a cerut pace și
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Lideri din întreaga lume l-au felicitat joi pe noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea. Președintele polonez, Andrzej Duda, l-a felicitat 'din toată inima' pe cardinalul american Robert F
Noul Papă, Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană
Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi drept noul Papă al Bisericii Catolice, cu numele pontifical de Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană, pe care a obținut-o în 2015 după ce și-a petrecut o mare parte din viața religioasă &ic
ONU îi felicită pe catolici și declară că 'așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul Papă'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a felicitat joi pe catolicii din întreaga lume pentru alegerea unui nou papă, imediat după ce pe coșul Capelei Sixtine a ieșit 'fumul alb' care indică faptul că conclavul de la Vatican a ales un
BTA: Bulgaria pregătește o nouă strategie de supraveghere aeriană pentru securitate la frontieră
Ministerul bulgar de Interne dezvoltă un nou concept de îmbunătățire și organizare a supravegherii aeriene de-a lungul granițelor țării, potrivit ministrului de Interne Daniel Mitov. Afirmațiile sale au survenit joi ca răspuns la o întrebare a deputatului Ivaylo Mirchev cu privire la utilizarea dronelor de către minister, publicată pe site-ul oficial al Adunării
Ceremonii de 8 mai: Regele Charles al III-lea a adus un omagiu soldaților britanici căzuți în al Doilea Război Mondial
Regele Charles al III-lea a adus joi un omagiu soldaților britanici care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul unei ceremonii desfășurate la abația Westminster pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul conflagrației mondiale în Europa, relatează AFP. La sosirea sa la abație, însoțit de regina Cami