Un senator rus ameninţă Chişinăul că Republica Moldova ar putea deveni o a doua Ucraină

Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină prin concursul "patronilor" ei occidentali se va solda cu o catastrofă pentru ea, iar încercările Chişinăului de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria nu pot să conducă decât la destabilizare, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de agenţia de presă rusă TASS.
"Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină, situaţie spre care o împing patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decât să agraveze problema şi îndepărtează perspectivele unei rezolvări paşnice a conflictului de pe Nistru", a spus Djabarov în cadrul unei mese rotunde, dedicată participării Rusiei la operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria.
"Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean", a ameninţat senatorul rus, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău au pledat dintotdeauna pentru soluţionarea paşnică a conflictului de pe Nistru, potrivit Deschide.md.
Rusia a pledat constant pentru pace în Transnistria, iar forţa de menţinere a păcii, din care fac parte şi soldaţi ruşi, "a fost întotdeauna un bastion al previzibilităţii şi al liniştii, garantul securităţii pe malul stâng al Nistrului", susţine senatorul rus.
"Orice încercare a politicienilor iresponsabili de la Chişinău de a pune sub semnul întrebării acest rol al pacificatorilor ruşi, de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii odată cu retragerea trupelor ruse din regiune va duce doar la destabilizare", a declarat Djabarov, citat de TASS.
Senatorul rus şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de pauza prelungită care a intervenit în negocierile în formatul '5plus2' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus SUA şi UE, ca observatori).
"Ignorarea de către partea moldoveană a iniţiativelor de reluare a dialogului făcute de conducerea transnistreană, urmărind unilateral instrucţiunile Occidentului colectiv a pus autorităţile de la Chişinău pe calea torpilării negocierilor şi la condiţii în care continuarea acestora nu mai este posibilă în cheie constructivă", susţine Djabarov.
Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din senatul rus a criticat autorităţile moldovene pentru adoptarea unei legi care ar interzice media ruse şi le-a acuzat că ar combate memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei, după cum numeşte Moscova cel de-Al Doilea Război Mondial.
"Oare crede în mod serios Chişinăul că interzicând panglicile Sf. Gheorghe şi glorificându-i pe criminalii româno-fascişti, împreună cu românizarea şi o propagandă rusofobă frenetică în mass-media în legatură cu situaţia din Ucraina fac ca imaginea Republicii Moldova să fie atractivă pentru transnistreni?", se întreabă retoric senatorul rus în declaraţia pentru TASS.
"Ţara noastră va continua să asigure pacea pe Nistru şi să contracareze orice posibile provocări şi tentative de destabilizare. Acest lucru este în interesul locuitorilor atât din Republica Moldova, cât şi din Transnistria", a afirmat el.
Potrivit Deschide.md, administraţia de la Tiraspol a declarat în repetate rânduri că negocierile în formatul '5+2' nu pot fi reluate din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina.
În acest context, TASS scrie că preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce a fost aleasă în această funcţie în 2020, a făcut o serie de declaraţii dure împotriva Tiraspolului şi a spus că nu intenţionează să se întâlnească cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, aşa cum au făcut-o predecesorii ei.
Ea a subliniat necesitatea retragerii trupelor ruse (Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria/GOTR) din stânga Nistrului şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii ruse într-o misiune civilă sub mandat internaţional.
Ca răspuns, Krasnoselski a declarat că este categoric împotriva retragerii GOTR şi a forţelor de menţinere a păcii, pe care le consideră garantul stabilităţii şi securităţii în Transnistria, scrie TASS.
De fapt, potrivit presei de peste Prut, parlamentul de la Chişinău a adoptat în aprilie o lege care nu prevede interzicerea media ruse în Republica Moldova, ci vizează sancţionarea mass-media care difuzează conţinuturi calificate drept dezinformări sau informaţii ce afectează securitatea spaţiului informaţional audiovizual, în contextul intensificării propagandei ruse pe fondul războiului declanşat de Kremlin în Ucraina.
"Nu putem admite mesaje care denaturează informaţia despre război - e revoltător şi inuman să învinuieşti victimele de suferinţele proprii. Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine - sau chiar azi - pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca şi cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările. Nu uităm aceste pagini tragice şi ruşinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Şi nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace", a subliniat la vremea respectivă Maia Sandu, citată de Deschide.md.
Iar în ceea ce priveşte interzicerea panglicii Sf. Gheorge - considerat un semn al susţinătorilor preşedintelui rus Vladimir Putin, dar şi al separatiştilor proruşi din Ucraina - ca şi a simbolurilor "Z" si "V", utilizate de trupele ruse care au atacat Ucraina, Chişinăul a explicat că nu poate subscrie ipocriziei Moscovei, care pe de o parte vorbeşte despre pace, iar pe de alta atacă şi încalcă suveranitatea unui stat independent şi ucide oameni nevinovaţi, sub false pretexte, conform media moldovene. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Sorin Calciu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA trimit un al doilea portavion în Orientul Mijlociu (Pentagon)
Statele Unite trimit un al doilea portavion în Orientul Mijlociu, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Sean Parnell, invocând protecția fluxurilor comerciale în regiune, relatează AFP și Reuters. Portavionului Harry S. Truman, aflat deja în regiune, i se va alătura Carl Vinson, aflat &
SUA vând Filipinelor avioane de luptă F-16
Statele Unite au anunțat marți că au aprobat vânzarea către Filipine a 20 de avioane de luptă F-16, un contract evaluat la 5,58 miliarde de dolari, pe fondul tensiunilor cu China, relatează AFP. Vânzarea vizează să susțină 'securitatea unui partener strategic', potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, în ti
Atacuri împotriva instalațiilor energetice ucrainene: Zelenski cere Statelor Unite să întărească sancțiunile împotriva Rusiei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Statelor Unite să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o că 'încalcă' fragilul moratoriu asupra atacurilor împotriva instalațiilor energetice anunțat de Washington săptămâna trecută, relatează AFP. 'Cred că am ajuns în p
Rusia: Putin a donat monede sovietice pentru ridicarea unui monument la aniversarea victoriei împotriva Germaniei naziste
Președintele rus Vladimir Putin a oferit mai multe monede sovietice păstrate de el și de familia sa și care vor fi topite împreună cu multe alte monede pentru ridicarea unui monument în Parcul Victoriei din Moscova, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, a anunțat marți Kremlinul, potrivit age
Rusia: Putin l-a primit la Kremlin pe liderul sârbilor bosniaci, Dodik, căutat de justiția din Bosnia
Președintele rus Vladimir Putin l-a primit marți la Kremlin pe liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a anunțat președinția rusă, transmite AFP. Milorad Dodik este căutat de justiția din Bosnia într-o anchetă pentru atac la ordinea constituțională. Kremlinul a difuzat un video în care cei doi lide
Vicepreședintele SUA, JD Vance, intenționează să efectueze o vizită în Italia de Paște (sursă diplomatică)
Vicepreședintele SUA, JD Vance, intenționează să efectueze o vizită în Italia mai târziu în cursul lunii aprilie, a afirmat marți o sursă diplomatică, subliniind relațiile aparent apropiate dintre Washington și Roma, relatează Reuters. Italia este una dintre puținele țări din Europa care a încercat să manifeste o atitud
Comisia Europeană dorește întărirea Europol și dublarea efectivelor sale
Aflată sub presiune pentru a combate mai eficient criminalitatea organizată, Comisia Europeană a propus marți întărirea Agenției Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii, Europol, prin dublarea efectivelor acesteia, informează AFP. ''În fiecare zi, auzim că infractorii și criminalii sunt cu un
Danemarca cere un ''răspuns european'' la o scrisoare în care SUA solicită companiilor europene să renunțe la politica de diversitate
Ministrul danez al industriei a cerut marți un răspuns european după ce ambasadele americane din mai multe state ale UE le-au transmis companiilor locale o scrisoare prin care le atenționează că menținerea programelor de diversitate rasială și de gen le poate afecta relațiile de afaceri cu SUA, relatează AFP. ''Un răspuns trebuie discu
Noul ambasador al Franței în Rusia a sosit la Moscova
Noul ambasador al Franței în Rusia, Nicolas de Riviere, a sosit la Moscova, a anunțat marți în mod oficial ambasada franceză, la mai multe luni după plecarea predecesorului său, pensionat în toiul tensiunilor dintre Paris și Kremlin pe fondul conflictului din Ucraina, informează AFP. ''Noul ambasador al Franței î
Israelul este în Cisiordania ''pentru a rămâne'', spune ministrul Smotrich
Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a declarat marți că Israelul se află în Cisiordania ocupată ''pentru a rămâne'', și a apărat dezvoltarea de colonii evreiești în acest teritoriu palestinian, în pofida faptului că ele sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional, transmite AFP.
#Ucraina: Înaintarea forțelor ruse a încetinit pentru a patra lună consecutiv (AFP pe baza datelor ISW)
Cu 240 de kilometri pătrați ocupați în martie 2025, înaintarea forțelor ruse în Ucraina a încetinit pentru a patra lună consecutiv, potrivit unei analize a AFP pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW). În schimb, pe teritoriul rus, forțele Moscovei i-au alungat aproape &icir
Discuțiile ruso-americane privind #Ucraina stagnează, potrivit unui viceministru rus de externe
Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează chestiunile pe care Moscova le consideră a fi cauzele profunde ale acestui conflict, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, sugerând astfel că discuțiile dintre Moscova și Washington pe acest subie
Franța: Extrema dreaptă convoacă manifestații de sprijin pentru Marine Le Pen, ce acuză ''sistemul'' că a recurs la ''bomba nucleară''
Extrema dreaptă franceză a anunțat marți demonstrații pașnice și alte evenimente, inclusiv distribuirea de pliante, în sprijinul liderei sale, Marine Le Pen, care a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, într-o sentință care îi interzice în plus să ocupe o funcție publică t
Serbia și Ungaria își întăresc cooperarea militară și semnează un acord privind planul acestei cooperări în 2025
Serbia și Ungaria au convenit marți asupra întăririi cooperării militare bilaterale și au semnat, la Belgrad, un acord privind planul acestei cooperării pe anul 2025, informează agențiile Tanjug și MTI. Documentul, care operaționalizează cooperarea strategică dintre Serbia și Ungaria, a fost semnat de ministrul sârb al apărării, Br
Spania se angajează să atingă ținta de 2% din PIB pentru apărare ''cu mult înainte'' de 2029
Spania își va majora cheltuielile pentru apărare la 2% din produsul intern brut ''cu mult înainte'' de data țintă inițială din 2029, dar nu stabilește noi termene limită specifice, a declarat marți ministrul apărării, Margarita Robles, transmite Reuters. Spania are cele mai mici cheltuieli de apărare ca pondere din