Manevre militare în jurul Taiwanului, un avertisment al Beijingului după cel mai dur discurs al președintelui insulei

China a lansat marți noi manevre militare în jurul Taiwanului ca un 'avertisment' pentru 'forțele separatiste care urmăresc independența insulei', o operațiune care vine la câteva săptămâni după ce președintele taiwanez William Lai a ținut cel mai dur discurs împotriva Beijingului, transmite marți EFE.
Comandamentul Teatrului de Operațiuni Est al armatei chineze a anunțat marți că efectuează manevre în jurul Taiwanului ce implică unități ale armatei, marinei, aviației și forței de rachete pentru a 'aborda insula din mai multe direcții' și 'a emite un avertisment serios pentru forțele separatiste care urmăresc independența insulei'.
Președintele taiwanez William Lai a ordonat marți Departamentelor de Securitate Națională și Apărare să răspundă 'strict' la noile manevre militare ale Chinei în jurul insulei, au raportat surse oficiale.
Într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a președintelui, Karen Kuo, a subliniat că toate agențiile implicate mențin 'controlul total' asupra exercițiilor lansate marți dimineață de armata chineză. Ea a denunțat faptul că recentele 'acțiuni unilaterale' ale Beijingului în Strâmtoarea Taiwan și în regiunea indo-pacifică au 'subminat securitatea și stabilitatea regională', escaladând tensiunile și sfidând 'în mod flagrant' ordinea internațională.
În timpul unui briefing de presă pe 13 martie, președintele taiwanez William Lai a descris pentru prima dată Beijingul ca fiind o 'forță externă ostilă' și a anunțat 17 contramăsuri pentru a contracara operațiunile de 'infiltrare' în creștere ale Chinei pe teritoriul taiwanez.
EFE a identificat cinci elemente în discursul președintelui taiwanez care au provocat furia Chinei:
1. Definirea Chinei ca 'forță externă ostilă'
Una dintre cele mai mari controverse stârnite de discurs a fost etichetarea de către Lai a Chinei ca 'forță externă ostilă', o categorie prevăzută în Legea anti-infiltrare adoptată de Taipei în 2020.
'Prin acțiunile sale, China îndeplinește deja definiția 'forței externe ostile' prevăzută în Legea anti-infiltrare (...) Este timpul să luăm măsuri preventive adecvate, să ne consolidăm reziliența democratică și securitatea națională și să ne protejăm modul de viață liber și democratic', a proclamat el.
Aceste afirmații au fost interpretate de mulți analiști ca o schimbare a politicii susținute de fosta președintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen (2016-2024), și ca o încercare de a modifica statutul juridic al insulei care, deși nu și-a declarat oficial independența, este guvernată autonom din 1949 sub numele de Republica Chineză.
Cu toate acestea, mai mulți experți consultați de EFE au subliniat că termenul folosit de Lai ar trebui tradus ca 'din afara teritoriului', și nu ca 'străin', fiind același termen care apare în legislația chineză pentru a se referi la chestiuni legate de Taiwan, Hong Kong și Macao.
2. Reînființarea tribunalelor militare
Printre contramăsurile anunțate de Lai, cea mai puternică a fost reînființarea tribunalelor militare pentru a-i pedepsi pe soldații sau ofițerii în serviciu activ care colaborează cu China, pe fondul numărului tot mai mare de cazuri de spionaj care au zguduit forțele armate ale insulei în ultimii ani. Printre infracțiunile care vor fi judecate de aceste instanțe se numără răzvrătirea, colaborarea cu inamicul, dezvăluirea secretelor, neglijența îndatoririlor și insubordonarea.
Tribunalele militare au fost desființate în Taiwan în 2013, după moartea unui soldat aflat în custodie, iar de atunci procurorii și instanțele civile au fost însărcinate să judece personalul militar activ.
3. Revizuirea vizitelor cetățenilor chinezi în Taiwan
Președintele Lai a cerut, de asemenea, un control mai strict asupra vizitelor cetățenilor chinezi în Taiwan, subliniind că acestea 'ar trebui să se limiteze la schimburile normale peste strâmtoare și la interacțiuni oficiale, în conformitate cu principiile parității și demnității'.
În ceea ce privește schimburile religioase, culturale, academice și educaționale dintre China și Taiwan, Lai a subliniat că ele 'ar trebui depolitizate, iar riscurile reduse pentru a simplifica schimburile interpersonale și pentru a promova schimburi sănătoase și structurate'.
4. Controlul documentelor de identitate
William Lai a îndemnat, de asemenea, diferitele agenții guvernamentale să 'inspecteze' și să 'gestioneze' documentele de identitate pe care cetățenii taiwanezi le solicită în China, mai ales atunci când solicitanții sunt militari, funcționari publici sau educatori din școlile publice, 'care au o obligație de loialitate față de Taiwan'.
În ceea ce privește naturalizarea și integrarea persoanelor din China, Hong Kong și Macao în societatea taiwaneză, 'considerentele de securitate națională ar trebui luate în considerare atunci când se acordă atenție dezvoltării sociale și drepturilor individuale ale Taiwanului', a adăugat președintele.
5. Reglementarea schimburilor economice
În chestiuni de natură economică, liderul insulei a cerut implementarea 'ajustărilor necesare și ordonate în fluxul de talente, bunuri, capital și competențe implicate în relațiile economice și comerciale' între cele două părți ale strâmtorii, pe baza 'prioritizării' dezvoltării economice a Taiwanului.
'Acest lucru va ajuta la consolidarea securității economice și ne va oferi o capacitate mai mare de a răspunde la Frontului Unit economic și comercial al Chinei și la constrângerea economică împotriva Taiwanului', a spus Lai. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor: Ionuț Mareș, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sfârșitul 'Vizelor de Aur' în Spania, o realitate începând de joi
Sfârșitul regimului 'Vizei de Aur' în Spania pentru cetățenii străini din afara UE, care permitea, printre altele, obținerea unei vize de ședere în schimbul achiziționării unor active în valoare de peste 500.000 de euro în această țară, în special proprietăți imobiliare, va deveni realitate începând de joi, rela
Cipru: Acord de continuare a procesului vizând reunificarea insulei (ONU)
Liderii cipriot grec și cipriot turc au convenit miercuri să continue un proces de construire a încrederii vizând relansarea eforturilor de reunificare a insulei divizate, informează un comunicat al ONU, citat de AFP. Comunicatul a fost emis la finalul unei întâlniri la Nicosia între Nikos Christodoulides, președi
Rutte: Statele aliate au promis sprijin militar de peste 20 de miliarde euro pentru #Ucraina în primul trimestru
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Țările aliate au promis deja în primele trei luni ale acestui an sprijin militar în valoare de peste 20 de miliarde de euro pentru Ucraina și vor susține în continuare Kievul, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-o conferință de presă, la Bru
Rusia și-a bombardat un baraj pentru a opri înaintarea armatei ucrainene în Belgorod
Rusia pare să-și fi distrus singură un baraj cu o bombă aeriană de mare putere în regiunea Belgorod, unde armata ucraineană a trecut granița și a ocupat o mică porțiune de teritoriu, potrivit unor observatori militari citați miercuri de agenția DPA. O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare pare să arate momentul
UE atenționează că noua lege privind 'agenții străini' adoptată în Georgia este 'fundamental incompatibilă' cu valorile europene
Comisia Europeană a criticat miercuri noua lege adoptată în Georgia cu privire la 'agenții străini' și a subliniat că aceasta este 'fundamental incompatibilă' cu valorile Uniunii Europene, informează AFP. 'Astfel de acțiuni sunt fundamental incompatibile cu valorile europene privind democrația, statul de drept și plur
Marea Britanie sancționează o rețea din Republica Moldova pentru interferențe electorale
Marea Britanie a sancționat miercuri o entitate pe care a prezentat-o drept un grup pro-rus responsabil care a încercat să organizeze un referendum și să destabilizeze democrația din Republica Moldova, a anunțat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat, relatează Reuters. Reuters amintește că Republica Moldova a făcut parte
Președintele azer Aliev afirmă că Armenia trebuie să accepte cererile Azerbaidjanului înainte de semnarea acordului de pace
Președintele azer Ilham Aliev a afirmat miercuri că Armenia trebuie să accepte 'cererile legitime' ale țării sale înainte de orice semnare a unui acord de pace foarte așteptat, o înțelegere asupra acestui text fiind anunțată în martie, informează AFP. Aceste două țări din Caucaz s-au confruntat în două războaie,
Putin nu se va întâlni cu Trump în timpul vizitei acestuia în Arabia Saudită, potrivit Kremlinului
Kremlinul a exclus miercuri un posibil summit al președinților rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, în timpul vizitei pe care acesta din urmă intenționează să o efectueze în luna mai în Arabia Saudită, țară care a găzduit în ultimele luni mai multe runde de negocieri ruso-americane privind războiul din Ucraina și normalizarea relaț
Condamnarea Marinei Le Pen: Președintele francez Emmanuel Macron reamintește că justiția este independentă și magistrații trebuie protejați
Președintele francez Emmanuel Macron a 'reamintit' miercuri în fața consiliului de miniștri că 'autoritatea judiciară este independentă' și că 'magistrații trebuie să fie protejați', după condamnarea liderei extremei drepte Marine Le Pen, condamnare ce a suscitat atacuri contra judecătorilor, informează AFP, care citează participanți la
În fața amenințărilor în creștere, Grecia lansează 'cea mai importantă' reformă a armatei sale
Grecia, țară membră a NATO, lansează 'cea mai importantă' reformă a armatei sale din istoria modernă, pentru care va aloca circa 25 miliarde de euro, a anunțat miercuri premierul elen Kyriakos Mitsotakis, în contextul provocărilor tot mai mari pentru securitatea Europei, relatează AFP. Într-o alocuțiune în fața parlam
Gaza: Apărarea Civilă anunță cel puțin 16 morți într-un atac israelian în tabăra de refugiați din Jabalia
Apărarea Civilă din Fâșia Gaza a anunțat miercuri că cel puțin 16 persoane, dintre care nouă copii, au fost ucise într-o lovitură israeliană care a vizat o unitate medicală din tabăra de refugiați din orașul Jabalia, în nordul teritoriului palestinian, relatează AFP și dpa. 'Cel puțin 16 martiri, dintre care nouă copii, au fost tr
Incertitudini cu privire la viitorul NATO în fața furtunii Trump (analiză France Presse)
Tirurile americane împotriva țărilor europene din Alianța Nord-Atlantică zdruncină din temelii NATO, care, cu toate acestea, își imaginează cu greu un viitor fără Statele Unite, notează miercuri France Presse într-o analiză. Sub atacurile lui Donald Trump și ale echipei sale, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, înființa
China avertizează Filipinele împotriva amenințării la adresa 'păcii regionale', după vânzarea de avioane de luptă americane
China a avertizat miercuri Filipinele împotriva oricărei amenințări la adresa 'păcii regionale', după ce Statele Unite au aprobat vânzarea către Manila a 20 de avioane de luptă F-16, relatează AFP. 'Cooperarea în domeni
Europarlamentarul Victor Negrescu, în plenul PE:' Politica de coeziune nu este un moft, ci garanția unei Europe unite și prospere!'
Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu a atras atenția, într-o intervenție susținută miercuri în plenul legislativului european, la Strasbourg, asupra pericolului subfinanțării politicii de coeziune în Uniunea Europeană, în contextul unor discuții recente privind redirecționarea fondurilor către alte priorități. 'Po
Israelul anunță că își extinde ofensiva în sudul Fâșiei Gaza, unde 'vor fi anexate zone'
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a anunțat miercuri că Israelul își extinde ofensiva în sudul Fâșiei Gaza 'pentru a elimina și epura zona de teroriști' și a avertizat că 'va prelua zone mari care vor fi anexate zonelor de securitate ale statului Israel', informează EFE. 'Operațiunea 'Putere și spadă' s