Manevre militare în jurul Taiwanului, un avertisment al Beijingului după cel mai dur discurs al președintelui insulei

China a lansat marți noi manevre militare în jurul Taiwanului ca un 'avertisment' pentru 'forțele separatiste care urmăresc independența insulei', o operațiune care vine la câteva săptămâni după ce președintele taiwanez William Lai a ținut cel mai dur discurs împotriva Beijingului, transmite marți EFE.
Comandamentul Teatrului de Operațiuni Est al armatei chineze a anunțat marți că efectuează manevre în jurul Taiwanului ce implică unități ale armatei, marinei, aviației și forței de rachete pentru a 'aborda insula din mai multe direcții' și 'a emite un avertisment serios pentru forțele separatiste care urmăresc independența insulei'.
Președintele taiwanez William Lai a ordonat marți Departamentelor de Securitate Națională și Apărare să răspundă 'strict' la noile manevre militare ale Chinei în jurul insulei, au raportat surse oficiale.
Într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a președintelui, Karen Kuo, a subliniat că toate agențiile implicate mențin 'controlul total' asupra exercițiilor lansate marți dimineață de armata chineză. Ea a denunțat faptul că recentele 'acțiuni unilaterale' ale Beijingului în Strâmtoarea Taiwan și în regiunea indo-pacifică au 'subminat securitatea și stabilitatea regională', escaladând tensiunile și sfidând 'în mod flagrant' ordinea internațională.
În timpul unui briefing de presă pe 13 martie, președintele taiwanez William Lai a descris pentru prima dată Beijingul ca fiind o 'forță externă ostilă' și a anunțat 17 contramăsuri pentru a contracara operațiunile de 'infiltrare' în creștere ale Chinei pe teritoriul taiwanez.
EFE a identificat cinci elemente în discursul președintelui taiwanez care au provocat furia Chinei:
1. Definirea Chinei ca 'forță externă ostilă'
Una dintre cele mai mari controverse stârnite de discurs a fost etichetarea de către Lai a Chinei ca 'forță externă ostilă', o categorie prevăzută în Legea anti-infiltrare adoptată de Taipei în 2020.
'Prin acțiunile sale, China îndeplinește deja definiția 'forței externe ostile' prevăzută în Legea anti-infiltrare (...) Este timpul să luăm măsuri preventive adecvate, să ne consolidăm reziliența democratică și securitatea națională și să ne protejăm modul de viață liber și democratic', a proclamat el.
Aceste afirmații au fost interpretate de mulți analiști ca o schimbare a politicii susținute de fosta președintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen (2016-2024), și ca o încercare de a modifica statutul juridic al insulei care, deși nu și-a declarat oficial independența, este guvernată autonom din 1949 sub numele de Republica Chineză.
Cu toate acestea, mai mulți experți consultați de EFE au subliniat că termenul folosit de Lai ar trebui tradus ca 'din afara teritoriului', și nu ca 'străin', fiind același termen care apare în legislația chineză pentru a se referi la chestiuni legate de Taiwan, Hong Kong și Macao.
2. Reînființarea tribunalelor militare
Printre contramăsurile anunțate de Lai, cea mai puternică a fost reînființarea tribunalelor militare pentru a-i pedepsi pe soldații sau ofițerii în serviciu activ care colaborează cu China, pe fondul numărului tot mai mare de cazuri de spionaj care au zguduit forțele armate ale insulei în ultimii ani. Printre infracțiunile care vor fi judecate de aceste instanțe se numără răzvrătirea, colaborarea cu inamicul, dezvăluirea secretelor, neglijența îndatoririlor și insubordonarea.
Tribunalele militare au fost desființate în Taiwan în 2013, după moartea unui soldat aflat în custodie, iar de atunci procurorii și instanțele civile au fost însărcinate să judece personalul militar activ.
3. Revizuirea vizitelor cetățenilor chinezi în Taiwan
Președintele Lai a cerut, de asemenea, un control mai strict asupra vizitelor cetățenilor chinezi în Taiwan, subliniind că acestea 'ar trebui să se limiteze la schimburile normale peste strâmtoare și la interacțiuni oficiale, în conformitate cu principiile parității și demnității'.
În ceea ce privește schimburile religioase, culturale, academice și educaționale dintre China și Taiwan, Lai a subliniat că ele 'ar trebui depolitizate, iar riscurile reduse pentru a simplifica schimburile interpersonale și pentru a promova schimburi sănătoase și structurate'.
4. Controlul documentelor de identitate
William Lai a îndemnat, de asemenea, diferitele agenții guvernamentale să 'inspecteze' și să 'gestioneze' documentele de identitate pe care cetățenii taiwanezi le solicită în China, mai ales atunci când solicitanții sunt militari, funcționari publici sau educatori din școlile publice, 'care au o obligație de loialitate față de Taiwan'.
În ceea ce privește naturalizarea și integrarea persoanelor din China, Hong Kong și Macao în societatea taiwaneză, 'considerentele de securitate națională ar trebui luate în considerare atunci când se acordă atenție dezvoltării sociale și drepturilor individuale ale Taiwanului', a adăugat președintele.
5. Reglementarea schimburilor economice
În chestiuni de natură economică, liderul insulei a cerut implementarea 'ajustărilor necesare și ordonate în fluxul de talente, bunuri, capital și competențe implicate în relațiile economice și comerciale' între cele două părți ale strâmtorii, pe baza 'prioritizării' dezvoltării economice a Taiwanului.
'Acest lucru va ajuta la consolidarea securității economice și ne va oferi o capacitate mai mare de a răspunde la Frontului Unit economic și comercial al Chinei și la constrângerea economică împotriva Taiwanului', a spus Lai. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor: Ionuț Mareș, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Transfer de date ale UE spre China: TikTok condamnat la o amendă de 530 milioane de euro
Platforma TikTok a fost condamnată vineri în Uniunea Europeană la plata unei amenzi în valoare de 530 milioane de euro pentru că a eșuat să garanteze o protecție suficientă datelor personale ale europenilor în China, de unde ele sunt accesibile, într-un moment în care platforma se află și în colimatorul SUA, relatează AFP.
Iranul trebuie 'să renunțe' la îmbogățirea uraniului, declară Rubio
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că Iranul trebuie să 'renunțe' la îmbogățirea uraniului și la dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune și ar trebui să permită inspectorilor americani accesul la instalațiile sale, în contextul amânării rundei de negocieri nucleare, relatează Reuters. Comen
Gaza: Operațiunile umanitare 'în pragul unei prăbușiri totale', afirmă Crucea Roșie
Operațiunile umanitare în Fâșia Gaza sunt 'în pragul unei prăbușiri totale', a avertizat vineri Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) după două luni de blocadă totală israeliană a oricărei intrări de ajutoare, relatează AFP. 'Dacă livrările de ajutoare nu se reiau imediat, CICR nu va dispune de alimente,
Vatican: Horn instalat pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului
Vaticanul a instalat vineri un horn pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului care va începe pe 7 mai, relatează AFP. La terminarea fiecărei sesiuni de vot a cardinalilor reuniți în interiorul capelei, buletinele de vot sunt arse într-o sobă specială. Hornul, vizibil din Piața Sf.Petru, emite un fum negru dac
Donald Trump ordonă suspendarea finanțării de către stat a mediilor publice PBS și NPR
Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care cere administratorului federal de investiții în domeniul audiovizualului public (CPB) să înceteze finanțarea a două instituții media publice americane, televiziunea PBS și radioul NPR, pe care le acuză de părtinire, relatează AFP. 'Am dat instrucțiuni c
Marea Britanie: Extrema dreaptă britanică câștigă un scrutin parțial, un eșec pentru Starmer
Partidul de extrema dreaptă Reform UK, condus de Nigel Farage, a câștigat într-un un scrutin parțial în nord-vestul Angliei, învingând Partidul Laburist de guvernământ, un eșec pentru premierul Keir Starmer, relatează vineri France Presse. 'Pentru mișcare, pentru partid, acesta este un moment foarte, foa
#Ucraina: Aproape 30 de răniți într-un atac rusesc asupra Zaporojie
Aproape 30 de persoane, între care un adolescent, au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rusesc asupra infrastructurii civile în orașul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii omonime din sudul Ucrainei, au anunțat responsabili locali, citați de AFP. 'Douăzeci și nouă de persoane au fost răni
Marco Rubio: Un acord de pace între #Ucraina și Rusia este 'încă departe'
Ucraina și Rusia sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace în pofida unor progrese recente, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, avertizând că, fără un progres în timp util, președintele Donald Trump ar putea reconsidera rolul SUA în mediere, potrivit dpa. Pozițiile celor două țări &icir
1 mai: Mii de americani defilează împotriva lui Trump
Mai multe mii de americani au defilat joi în Statele Unite, de la New York la Los Angeles, pentru a se opune politicii lui Donald Trump și a denunța 'tirania' cu ocazia zilei de 1 mai, care nu este o zi tradițională de mobilizare în masă ca în Europa, notează AFP. Însă zeci de sindicate locale și organizații ale
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co