Plasticul şi poluarea cu plastic, în cifre

Lumea ar putea beneficia, până în decembrie, de primul tratat global pentru reducerea poluării cu plastic, relatează marţi AFP. În cazul nu se face nimic în acest sens, este de aşteptat ca prezenţa plasticului să se tripleze până în 2060, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Cum s-a ajuns aici? Care sunt efectele asupra mediului şi climei?
- Producţia globală de plastic -
Începând din anii 1950, producţia globală de polimeri sintetici, pe bază de petrol sau gaze fosile, a crescut de 230 de ori, conform OCDE. Aceasta s-a dublat între 2000 şi 2019, la 460 de milioane de tone, crescând mai rapid decât alte produse de bază, oţel, aluminiu sau ciment.
Până în 2060, în cazul în care nu se iau măsuri, organismul internaţional prevede că producţia totală a plasticului va fi aproape triplă, ajungând la 1,2 miliarde de tone.
Creşterea a avut loc în principal în Statele Unite, Orientul Mijlociu şi China.
Europa a produs 55 milioane de tone în 2020, în scădere cu 5% comparativ cu 2019.
- Consumul global de plastic -
Pandemia şi crizele care au urmat au avut două efecte principale şi opuse asupra consumului: pe de o parte, creşterea vertiginoasă a utilizării plasticului de unică folosinţă în domeniul sanitar, vânzările de alimente şi comerţul online; pe de altă parte, reducerea din 2020 a consumului în sectoare legate de încetinirea economiei globale şi de inflaţie, precum comerţul cu ridicata, industria auto şi domeniul construcţiilor.
- Producţia globală de deşeuri -
Producţia de deşeuri din plastic a crescut de mai bine de două ori în 20 de ani, trecând de la 156 milioane de tone în 2000 la 353 milioane de tone în 2019. Se preconizează că aceasta se va tripla până la 1,014 miliarde de tone până în 2060, conform previziunilor OCDE.
Mai mult de două treimi sunt obiecte a căror durată de viaţă este mai mică de cinci ani: ambalaje, produse de larg consum, textile.
În 2019, 22 de milioane de tone de plastic au fost aruncate în mediul înconjurător, inclusiv 6 milioane de tone în râuri, lacuri şi oceane, potrivit OCDE. Plasticul reprezintă "cel puţin 85% din totalul deşeurilor marine", potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Majoritatea celor 22 de milioane de tone (82%) este legată de o gestionare defectuoasă a deşeurilor. Partea rămasă se datorează abraziunii şi pierderilor de microplastice (12%), deşeurilor abandonate (5%) şi activităţilor maritime (1%).
Până în 2060, OCDE estimează că volumul deşeurilor din mediul înconjurător se va dubla până la 44 milioane de tone, acestea fiind în principal macroplastice (87% din deşeuri). Pe de altă parte, ponderea microplasticelor va fi "mai mult decât dublă în greutate absolută, acestea urmând să reprezinte 13% din deşeurile din mediu până în 2060".
Până în prezent, 139 milioane de tone de plastic s-au acumulat în mediile acvatice de pe planetă, dintre care 1,7 milioane de tone în oceane, la sfârşitul unui proces lung care poate dura ani şi care "alterează în mod fundamental ecosistemele marine şi terestre", potrivit OCDE.
Din cifra totală, doar 9% din plasticul la nivel global este reciclat, 19% este incinerat şi aproape 50% ajunge în gropile de gunoi controlate. Restul de 22% este abandonat în gropile de gunoi ilegale, incinerat în aer liber sau eliberat în mediu.
Ţările OCDE bogate contribuie cu 14% la emisiile globale, dar cu 36% la emisiile de microplastic.
Ţările non-OCDE sunt responsabile de 86% din cantitatea de plastic aruncată, în principal din cauza unei gestionări defectuoase a deşeurilor, care sfârşesc în mediul înconjurător.
- Impactul asupra mediului, climei... -
Impactul asupra mediului, sănătăţii, climei şi sănătăţii umane asociat materialelor plastice "se agravează considerabil", a notat OCDE. Deşeurile de plastic acumulate în mediul înconjurător nu sunt biodegradabile, au nevoie de sute de ani pentru a se descompune şi produc micro şi nanoplastice.
Ele "sufocă speciile marine, au un impact negativ asupra solurilor, otrăvesc apele subterane" şi pot avea "repercusiuni grave asupra sănătăţii", potrivit ONU.
"Particulele de plastic sunt peste tot, în apa de la robinet, în apa pe care o bem, în apele subterane", a avertizat Greenpeace.
Materialele plastice contribuie şi ele la criza climatică - în 2019 au generat 1,8 miliarde de tone de emisii de gaze cu efect de seră, sau 3,4% din emisiile globale, 90% dintre acestea provenind din producţia şi transformarea materialelor plastice din materii prime fosile, potrivit ONU şi OCDE. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis
Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai
Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office
VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)
Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',
Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită
Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut