Plasticul şi poluarea cu plastic, în cifre

Lumea ar putea beneficia, până în decembrie, de primul tratat global pentru reducerea poluării cu plastic, relatează marţi AFP. În cazul nu se face nimic în acest sens, este de aşteptat ca prezenţa plasticului să se tripleze până în 2060, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Cum s-a ajuns aici? Care sunt efectele asupra mediului şi climei?
- Producţia globală de plastic -
Începând din anii 1950, producţia globală de polimeri sintetici, pe bază de petrol sau gaze fosile, a crescut de 230 de ori, conform OCDE. Aceasta s-a dublat între 2000 şi 2019, la 460 de milioane de tone, crescând mai rapid decât alte produse de bază, oţel, aluminiu sau ciment.
Până în 2060, în cazul în care nu se iau măsuri, organismul internaţional prevede că producţia totală a plasticului va fi aproape triplă, ajungând la 1,2 miliarde de tone.
Creşterea a avut loc în principal în Statele Unite, Orientul Mijlociu şi China.
Europa a produs 55 milioane de tone în 2020, în scădere cu 5% comparativ cu 2019.
- Consumul global de plastic -
Pandemia şi crizele care au urmat au avut două efecte principale şi opuse asupra consumului: pe de o parte, creşterea vertiginoasă a utilizării plasticului de unică folosinţă în domeniul sanitar, vânzările de alimente şi comerţul online; pe de altă parte, reducerea din 2020 a consumului în sectoare legate de încetinirea economiei globale şi de inflaţie, precum comerţul cu ridicata, industria auto şi domeniul construcţiilor.
- Producţia globală de deşeuri -
Producţia de deşeuri din plastic a crescut de mai bine de două ori în 20 de ani, trecând de la 156 milioane de tone în 2000 la 353 milioane de tone în 2019. Se preconizează că aceasta se va tripla până la 1,014 miliarde de tone până în 2060, conform previziunilor OCDE.
Mai mult de două treimi sunt obiecte a căror durată de viaţă este mai mică de cinci ani: ambalaje, produse de larg consum, textile.
În 2019, 22 de milioane de tone de plastic au fost aruncate în mediul înconjurător, inclusiv 6 milioane de tone în râuri, lacuri şi oceane, potrivit OCDE. Plasticul reprezintă "cel puţin 85% din totalul deşeurilor marine", potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Majoritatea celor 22 de milioane de tone (82%) este legată de o gestionare defectuoasă a deşeurilor. Partea rămasă se datorează abraziunii şi pierderilor de microplastice (12%), deşeurilor abandonate (5%) şi activităţilor maritime (1%).
Până în 2060, OCDE estimează că volumul deşeurilor din mediul înconjurător se va dubla până la 44 milioane de tone, acestea fiind în principal macroplastice (87% din deşeuri). Pe de altă parte, ponderea microplasticelor va fi "mai mult decât dublă în greutate absolută, acestea urmând să reprezinte 13% din deşeurile din mediu până în 2060".
Până în prezent, 139 milioane de tone de plastic s-au acumulat în mediile acvatice de pe planetă, dintre care 1,7 milioane de tone în oceane, la sfârşitul unui proces lung care poate dura ani şi care "alterează în mod fundamental ecosistemele marine şi terestre", potrivit OCDE.
Din cifra totală, doar 9% din plasticul la nivel global este reciclat, 19% este incinerat şi aproape 50% ajunge în gropile de gunoi controlate. Restul de 22% este abandonat în gropile de gunoi ilegale, incinerat în aer liber sau eliberat în mediu.
Ţările OCDE bogate contribuie cu 14% la emisiile globale, dar cu 36% la emisiile de microplastic.
Ţările non-OCDE sunt responsabile de 86% din cantitatea de plastic aruncată, în principal din cauza unei gestionări defectuoase a deşeurilor, care sfârşesc în mediul înconjurător.
- Impactul asupra mediului, climei... -
Impactul asupra mediului, sănătăţii, climei şi sănătăţii umane asociat materialelor plastice "se agravează considerabil", a notat OCDE. Deşeurile de plastic acumulate în mediul înconjurător nu sunt biodegradabile, au nevoie de sute de ani pentru a se descompune şi produc micro şi nanoplastice.
Ele "sufocă speciile marine, au un impact negativ asupra solurilor, otrăvesc apele subterane" şi pot avea "repercusiuni grave asupra sănătăţii", potrivit ONU.
"Particulele de plastic sunt peste tot, în apa de la robinet, în apa pe care o bem, în apele subterane", a avertizat Greenpeace.
Materialele plastice contribuie şi ele la criza climatică - în 2019 au generat 1,8 miliarde de tone de emisii de gaze cu efect de seră, sau 3,4% din emisiile globale, 90% dintre acestea provenind din producţia şi transformarea materialelor plastice din materii prime fosile, potrivit ONU şi OCDE. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&
Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)
Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr
Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)
Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți
Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice
Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun
Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator
Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea
Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine
Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la