COP16: Datele-cheie despre starea alarmantă a naturii la nivel mondial

Concluziile experţilor sunt incontestabile: terenurile, mările şi vieţuitoarele pe care acestea le adăpostesc sunt ameninţate de distrugerile provocate de omenire, care trebuie să facă "pace cu natura" pentru a evita o factură dezastruoasă, informează luni AFP.
Însă pe ce date se bazează acest diagnostic, care a determinat omenirea să adopte Acordul Kunming-Montreal şi lista sa de 23 de obiective pentru a opri aceste distrugeri până în 2030? AFP prezintă o trecere în revistă a unora dintre datele-cheie aflate în centrul negocierilor privind biodiversitatea care se desfăşoară în cadrul COP16 pentru biodiversitate din Cali, un oraş din Columbia.
Trei sferturi din terenuri, modificate de omenire
Aproximativ 75% din suprafaţa terestră a fost degradată în mod semnificativ de către omenire - un procent care include pădurile defrişate şi ecosistemele transformate în terenuri cultivate sau în spaţii urbane. Zonele umede, cele mai afectate, s-au redus cu 87% în ultimele trei secole.
Acestea sunt concluziile principalei autorităţi ştiinţifice invocate în cadrul Conferinţelor Părţilor la Convenţia privind diversitatea biologică, Platforma interguvernamentală privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice (IPBES), echivalentul experţilor din domeniul climei mandataţi de către ONU (GIEC).
Consecinţele sunt numeroase: pierderea habitatului pentru animalele sălbatice, infertilitatea terenurilor epuizate, reducerea absorbţiei de CO2, scăderea calităţii aerului, riscul de zoonoze, ameninţări la adresa apei potabile, etc.
"Degradarea solurilor din cauza activităţilor umane compromite bunăstarea a cel puţin 3,2 miliarde de oameni", a estimat IPBES în 2018. Iar "populaţia din zonele aride va creşte de la 2,7 miliarde în 2010 la 4 miliarde până în 2050".
Însă nu totul este pierdut, iar "beneficiile restaurării naturii sunt de zece ori mai mari decât costurile", potrivit acestei autorităţi în domeniul biodiversităţii. Unul dintre cele 23 de obiective ale "Cadrului mondial pentru conservare" prevede ca ţările să restaureze 30% din terenurile degradate până în 2030.
1 milion de specii ameninţate
Din cele aproximativ 8 milioane de specii de animale şi plante de pe planeta noastră, un milion sunt ameninţate cu dispariţia, potrivit IPBES. Pentru a ajunge la această cifră, platforma ştiinţifică a utilizat o estimare "prudentă" de 10% din speciile de insecte ameninţate cu dispariţia, adică aproximativ 600.000.
Totalul este de douăzeci de ori mai mare decât cel din Lista Roşie întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), referinţa mondială care a recenzat 46.000 de specii ameninţate. Însă inventarul UICN se limitează la aproximativ 166.000 de specii pentru care există date ştiinţifice solide, majoritatea fiind încă necunoscute.
Polenizatorii, indispensabili pentru reproducerea plantelor şi a trei sferturi din culturile care hrănesc omenirea, se află în prima linie.
Coralii, de care depind aproximativ 850 de milioane de oameni pentru hrană şi muncă, sunt un alt exemplu flagrant: aceste animale, ale căror recife adăpostesc o faună imensă şi care protejează zonele costiere acţionând ca diguri de protecţie, se confruntă cu episoade de albire record ca urmare a acidificării şi încălzirii oceanelor. Într-o lume cu 1,5°C mai caldă decât în era preindustrială, între 70% şi 90% dintre corali ar dispărea (99% în cazul unei încălziri cu 2°C).
"Cei cinci călăreţi ai Apocalipsei"
Potrivit experţilor de la ONU, criza biodiversităţii are cinci factori, toţi de origine umană, supranumiţi "cei cinci călăreţi ai Apocalipsei". În ordine descrescătoare, aceştia sunt: distrugerea habitatelor, supraexploatarea resurselor, schimbările climatice, poluarea şi speciile invazive.
Doar ea singură, distrugerea habitatelor a cauzat o pierdere de 2% până la 11% din biodiversitatea globală pe parcursul secolului al XX-lea, conform unui studiu de amploare ce a fost publicat în revista Science în aprilie. Dar schimbările climatice ar putea deveni principala cauză a distrugerii naturii până în 2050, potrivit autorilor acelui studiu.
Jumătate din PIB-ul mondial depinde de natură
Mai mult de jumătate (55%) din Produsul Intern Brut (PIB) al lumii, adică 58.000 de miliarde de dolari, depinde "puternic sau moderat" de natură şi de serviciile sale, a calculat gigantul din sectorul auditului PwC.
Agricultura, silvicultura, pescuitul şi acvacultura, precum şi industria agroalimentară şi a băuturilor şi sectorul construcţiilor sunt cele mai expuse. Ce ar fi economia globală fără cereale, lemn, peşte, cafea, piele şi cauciuc?
Polenizarea, calitatea apei şi combaterea bolilor sunt incluse, de asemenea, în valoarea acestor "servicii prestate de natură", un concept omniprezent în textele COP-urilor privind biodiversitatea, dar care a fost acuzat de ecologişti că "financiarizează" şi "înrobeşte" natura.
Miliarde de dolari în "subvenţii nefaste"
Deşi natura oferă omenirii o serie de servicii nepreţuite, o parte din banii publici încurajează în acelaşi timp anumite activităţi care o deteriorează: extracţia combustibililor fosili, pescuitul excesiv, agricultura intensivă, etc.
Care sunt sumele? Unul dintre obiectivele Acordului Kunming-Montreal este de a cuantifica subvenţiile sau avantajele fiscale "nefaste" până în 2025 şi de a le reduce cu "cel puţin 500 de miliarde de dolari pe an" până în 2030.
Intens dezbătută, suma "subvenţiilor nefaste pentru mediu" a fost estimată la 2.600 de miliarde de dolari pe an, adică 2,5% din PIB-ul mondial, potrivit organizaţiei Earth Track. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Grecia: Cutremur cu magnitudinea 6 în largul insulei Creta
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs joi în largul coastei insulei Creta, în Grecia, a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ), relatează Reuters și DPA. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 77 km (47,85 mile), potrivit centrului german. Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magn
Inundații rapide au izolat orașe din interiorul Australiei; locuitorii s-au refugiat pe acoperișuri
Ploile puternice care au lovit regiunea de sud-est a Australiei au declanșat inundații rapide care au izolat miercuri orașe întregi, iar unii locuitori au fost nevoiți să se refugieze pe acoperișuri în timp ce autoritățile au emis rapid ordine de evacuare, transmite Reuters. Localitățile din regiunile Hunter și Mid North Coast din
Chiar și la 1,5 grade de încălzire, creșterea nivelului mării ar putea fi dramatică (studiu)
Creșterea nivelului mării va testa sever rezistența umanității până la sfârșitul secolului și mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depășește 1,5°C, au avertizat marți cercetători, relatează AFP. Rata de creștere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri și, dacă tendința actuală continuă,
Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul coastelor din Papua Noua Guinee
Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,6 s-a produs marți în largul coastelor nordice din Papua Noua Guinee, a anunțat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP. Seismul s-a produs la adâncimea de 52,7 kilometri, la o distanță de aproximativ 117 kilometri de orașul Angoram. Centrul Național de A
Pakistan/ Canicula duce la închiderea anticipată a școlilor în Punjab
Creșterea temperaturilor în Punjab, cea mai populată provincie din Pakistan, a determinat marți guvernul acestei provincii să închidă toate școlile publice și private pentru vacanța de vară cu patru zile mai devreme decât era prevăzut, informează AFP. Ministrul Educației la nivel de provincie, Rana Sikander Hayat, a declarat că vacanța de var
Mai multe seisme s-au produs pe insula elenă Evia, fiind afectate peste 50 de locuințe
Mai multe seisme cu magnitudine de până în 4,7 au lovit nordul insulei Evia, cea de-a doua cea mai mare insulă a arhipelagului elen, în ultimele 24 de ore, transmite luni DPA. Cutremurele au fost simțite până la Atena, la aproximativ 130 de kilometri distanță. Seismologii greci au anunțat că monitorizează
O nouă erupție a vulcanului Lewotobi Laki-Laki din Indonezia
Un vulcan din estul Indoneziei a intrat de luni în erupție aruncând nori de gaze și cenușă vulcanică până la altitudinea de 1 kilometru și determinând autoritățile să ridice nivelul de alrtă la maxim, transmite AFP. Muntele vulcanic Lewotobi Laki-Laki (1584 de metri înălțime) de pe insula turistică Flores a intrat
Cel puțin 27 de persoane au murit în statele americane Kentucky și Missouri din cauza furtunilor puternice
Furtunile puternice au provocat moartea a cel puțin 27 de persoane în statele americane Missouri și Kentucky, au anunțat sâmbătă autoritățile, informează DPA. În Kentucky s-au înregistrat cel puțin 18 decese, a anunțat pe rețeaua X guvernatorul Andy Beshear. Devastarea este cutremurătoare, a scris Beshear
Ninsoare rară în Letonia la sfârșit de primăvară
Ninsoarea care s-a abătut în noaptea de joi spre vineri asupra regiunii Vidzeme din nord-estul Letoniei este una dintre cele mai târzii ninsori de primăvară înregistrate vreodată în această țară, au anunțat meteorologii, informează Xinhua. Potrivit acestora, a fost raportată ninsoare vineri dimineață și în regiune
Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)
Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala
Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată
În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar
VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k