BTA prezintă un număr special în limba engleză al revistei sale LIK, dedicat cercetării Antarcticii în Bulgaria

Noua versiune în limba engleză a numărului din mai al revistei LIK a BTA, dedicată ştiinţei bulgare din Antarctica, a fost prezentată la Aheloi de directorul general al BTA, Kiril Vălcev, şi de profesorul Hristo Pimpirev , directorul Institutului bulgar pentru Antarctica, în partea finală a unei conferinţe internaţionale privind colaborarea ţărilor balcanice în regiunile polare în cadrul programelor EUPolarNet-2 şi POLARIN susţinute de UE.
Forumul de două zile a reunit membri ai Institutului bulgar pentru Antarctica, ai Institutului german Alfred Wegener pentru cercetări arctice şi antarctice, ai Comitetului Polar Spaniol, ai Centrului pentru Studii Polare din Polonia, precum şi reprezentanţi din ţările balcanice Turcia, România, Grecia şi Cipru.
Vălcev şi Prof. Pimpirev le-au vorbit despre cooperarea dintre BTA şi Institutul Antarctic în ceea ce priveşte informarea publicului cu privire la activitatea cercetătorilor bulgari din Antarctica.
Directorul general al BTA a informat audienţa cu privire la istoria LIK de la înfiinţarea sa în 1965. LIK a publicat un număr special cu privire la prima călătorie în Antarctica a navei militare şi de cercetare bulgare Sv. Sv. Kiril i Metodii, iar acum acest număr acoperă a doua călătorie din 2023-2024. "Pentru a realiza acest lucru, BTA a trimis un corespondent, care a petrecut 127 de zile la bord, publicând tot timpul articole, fotografii şi videoclipuri. Anul acesta a fost dificil să găsim pe cineva care să accepte să meargă din nou în Antarctica pentru mai multe luni. Aşa că am avut un reporter pentru aproximativ o lună şi jumătate", a adăugat Vălcev.
Această ediţie LIK relatează despre cea de-a doua călătorie a navei bulgare de cercetare navală Sv. Sv. Kiril i Metodii (RSV 421) spre Antarctica şi înapoi, concentrându-se pe proiectele cercetătorilor bulgari din timpul expediţiei, cum ar fi impactul schimbărilor climatice, viaţa marină, metalele şi impactul omului asupra naturii. Sunt incluse câteva dintre cele mai importante relatări din timpul călătoriei RSV 421 scrise de corespondentul special al BTA Emil Granicearov. Granicearov a fost la bordul navei pentru o mare parte a călătoriei.
În timpul celei de-a 32-a expediţii bulgare, BTA a publicat interviuri video cu exploratorii bulgari din Antarctica în fiecare marţi şi joi. Agenţia a prezentat toate proiectele ştiinţifice cu materiale video, fotografii şi texte pregătite împreună cu oamenii de ştiinţă înainte de plecarea lor. Corespondentul special al BTA Emil Granicearov a reuşit, de asemenea, să intervieveze unii dintre cercetători în timpul expediţiei. Jurnaliştii BTA au stat de vorbă cu unii dintre ei după întoarcere pentru a se informa cu privire la rezultatele muncii lor.
Protagoniştii noului număr din LIK sunt microbiologul dr. Snejana Rusinova, biologul Kiril Kandilarov, geologul dr. Raliţa Sabeva, fizicianul Ţvetan Parov, biologul Tihomir Stefanov, geologul marin dr. Raina Hristova, hidrobiologul Liubomir Kenderov, ihtiologul şi hidrobiologul Eliza Uzunova, muzicologul Marina Velikova, specialistul în electronică Peter Sapundjiev, biochimistul dr. Albena Alexandrova şi medicul Atanas Peltekov. Acesta conţine, de asemenea, interviuri cu profesorul Hristo Pimpirev, cu comandantul RSV 421 Nikolai Danailov şi cu amiralul de flotilă Boian Mednikarov, directorul Academiei Navale din Varna.
Vălcev a anunţat că există planuri de publicare a numărului şi în limba spaniolă. "Unul dintre cele mai interesante articole este dedicat colaborării oamenilor de ştiinţă bulgari cu colegii lor din alte ţări, în special din Spania", a explicat directorul.
El a spus că a vizitat personal Antarctica de trei ori şi că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a învăţat acolo este că cooperarea între ţări este cu adevărat foarte importantă. Potrivit declaraţiilor sale, Bulgaria, care se numără printre primele zece ţări de pe continent care au propriul laborator şi propria navă polară, poate ajuta ţări precum Turcia, Muntenegru şi România în implementarea proiectelor lor antarctice.
Potrivit lui Vălcev, este extrem de important ca realizările oamenilor de ştiinţă care lucrează în Antarctica să fie promovate în rândul oamenilor obişnuiţi într-un limbaj accesibil acestora. În opinia sa, oamenii trebuie să ştie de ce sunt cheltuite fonduri de stat pentru cercetare acolo. "Ştiinţa fundamentală este greu de explicat publicului larg. Unul dintre principalele obiective ale acestei reviste este de a arăta că această cercetare este importantă pentru viitorul omenirii", a adăugat Vălcev.
Prof. Hristo Pimpirev, la rândul său, i-a mulţumit directorului general al BTA pentru cooperarea sa de lungă durată. "Acum 20 de ani, a vizitat Antarctica pentru prima dată ca jurnalist şi a început să contribuie la promovarea ideii că prezenţa noastră acolo nu este o competiţie sportivă în care escaladăm vârfuri precum Everest, ci este o politică externă foarte serioasă. Ştiinţa este importantă pentru toţi oamenii, mai ales în ultimele decenii, având în vedere schimbările climatice care sunt deosebit de evidente în Antarctica. Acesta este cel mai mare laborator în aer liber", a adăugat exploratorul polar bulgar. Prof. Pimpirev a explicat că revista LIK nu este ştiinţifică, iar articolele din ea nu sunt scrise pentru acest tip de public, ci se adresează cititorului larg.
"Sunt încântat că ţările balcanice se reunesc aici, la primul seminar de acest gen din Europa, pentru a studia şi a lucra împreună în Antarctica. Am avut multe războaie şi duşmani în Balcani, dar este important că acum vrem să fim prieteni şi să ne ajutăm reciproc pentru a ne asigura viitorul comun ca fiinţe umane şi prezenţa noastră în cercetarea Antarcticii", a declarat omul de ştiinţă bulgar.
Profesorul Pimpirev a anunţat, de asemenea, că următoarea expediţie bulgară va include pentru prima dată un reprezentant din Muntenegru, în timp ce Grecia va face primii paşi serioşi în proiecte ştiinţifice pe continent.
Vălcev a declarat că un corespondent BTA va lua parte, de asemenea, la viitoarea expediţie polară bulgară. El a subliniat, de asemenea, că agenţia a deschis primul şi până în prezent singurul club de presă din Antarctica la începutul acestui an.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&
Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)
Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr
Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)
Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți
Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice
Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun
Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator
Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea
Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine
Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la