logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BTA prezintă un număr special în limba engleză al revistei sale LIK, dedicat cercetării Antarcticii în Bulgaria

Image

Noua versiune în limba engleză a numărului din mai al revistei LIK a BTA, dedicată ştiinţei bulgare din Antarctica, a fost prezentată la Aheloi de directorul general al BTA, Kiril Vălcev, şi de profesorul Hristo Pimpirev , directorul Institutului bulgar pentru Antarctica, în partea finală a unei conferinţe internaţionale privind colaborarea ţărilor balcanice în regiunile polare în cadrul programelor EUPolarNet-2 şi POLARIN susţinute de UE.

Forumul de două zile a reunit membri ai Institutului bulgar pentru Antarctica, ai Institutului german Alfred Wegener pentru cercetări arctice şi antarctice, ai Comitetului Polar Spaniol, ai Centrului pentru Studii Polare din Polonia, precum şi reprezentanţi din ţările balcanice Turcia, România, Grecia şi Cipru.

Vălcev şi Prof. Pimpirev le-au vorbit despre cooperarea dintre BTA şi Institutul Antarctic în ceea ce priveşte informarea publicului cu privire la activitatea cercetătorilor bulgari din Antarctica.

Directorul general al BTA a informat audienţa cu privire la istoria LIK de la înfiinţarea sa în 1965. LIK a publicat un număr special cu privire la prima călătorie în Antarctica a navei militare şi de cercetare bulgare Sv. Sv. Kiril i Metodii, iar acum acest număr acoperă a doua călătorie din 2023-2024. "Pentru a realiza acest lucru, BTA a trimis un corespondent, care a petrecut 127 de zile la bord, publicând tot timpul articole, fotografii şi videoclipuri. Anul acesta a fost dificil să găsim pe cineva care să accepte să meargă din nou în Antarctica pentru mai multe luni. Aşa că am avut un reporter pentru aproximativ o lună şi jumătate", a adăugat Vălcev.

Această ediţie LIK relatează despre cea de-a doua călătorie a navei bulgare de cercetare navală Sv. Sv. Kiril i Metodii (RSV 421) spre Antarctica şi înapoi, concentrându-se pe proiectele cercetătorilor bulgari din timpul expediţiei, cum ar fi impactul schimbărilor climatice, viaţa marină, metalele şi impactul omului asupra naturii. Sunt incluse câteva dintre cele mai importante relatări din timpul călătoriei RSV 421 scrise de corespondentul special al BTA Emil Granicearov. Granicearov a fost la bordul navei pentru o mare parte a călătoriei.

În timpul celei de-a 32-a expediţii bulgare, BTA a publicat interviuri video cu exploratorii bulgari din Antarctica în fiecare marţi şi joi. Agenţia a prezentat toate proiectele ştiinţifice cu materiale video, fotografii şi texte pregătite împreună cu oamenii de ştiinţă înainte de plecarea lor. Corespondentul special al BTA Emil Granicearov a reuşit, de asemenea, să intervieveze unii dintre cercetători în timpul expediţiei. Jurnaliştii BTA au stat de vorbă cu unii dintre ei după întoarcere pentru a se informa cu privire la rezultatele muncii lor.

Protagoniştii noului număr din LIK sunt microbiologul dr. Snejana Rusinova, biologul Kiril Kandilarov, geologul dr. Raliţa Sabeva, fizicianul Ţvetan Parov, biologul Tihomir Stefanov, geologul marin dr. Raina Hristova, hidrobiologul Liubomir Kenderov, ihtiologul şi hidrobiologul Eliza Uzunova, muzicologul Marina Velikova, specialistul în electronică Peter Sapundjiev, biochimistul dr. Albena Alexandrova şi medicul Atanas Peltekov. Acesta conţine, de asemenea, interviuri cu profesorul Hristo Pimpirev, cu comandantul RSV 421 Nikolai Danailov şi cu amiralul de flotilă Boian Mednikarov, directorul Academiei Navale din Varna.

Vălcev a anunţat că există planuri de publicare a numărului şi în limba spaniolă. "Unul dintre cele mai interesante articole este dedicat colaborării oamenilor de ştiinţă bulgari cu colegii lor din alte ţări, în special din Spania", a explicat directorul.

El a spus că a vizitat personal Antarctica de trei ori şi că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a învăţat acolo este că cooperarea între ţări este cu adevărat foarte importantă. Potrivit declaraţiilor sale, Bulgaria, care se numără printre primele zece ţări de pe continent care au propriul laborator şi propria navă polară, poate ajuta ţări precum Turcia, Muntenegru şi România în implementarea proiectelor lor antarctice.

Potrivit lui Vălcev, este extrem de important ca realizările oamenilor de ştiinţă care lucrează în Antarctica să fie promovate în rândul oamenilor obişnuiţi într-un limbaj accesibil acestora. În opinia sa, oamenii trebuie să ştie de ce sunt cheltuite fonduri de stat pentru cercetare acolo. "Ştiinţa fundamentală este greu de explicat publicului larg. Unul dintre principalele obiective ale acestei reviste este de a arăta că această cercetare este importantă pentru viitorul omenirii", a adăugat Vălcev.

Prof. Hristo Pimpirev, la rândul său, i-a mulţumit directorului general al BTA pentru cooperarea sa de lungă durată. "Acum 20 de ani, a vizitat Antarctica pentru prima dată ca jurnalist şi a început să contribuie la promovarea ideii că prezenţa noastră acolo nu este o competiţie sportivă în care escaladăm vârfuri precum Everest, ci este o politică externă foarte serioasă. Ştiinţa este importantă pentru toţi oamenii, mai ales în ultimele decenii, având în vedere schimbările climatice care sunt deosebit de evidente în Antarctica. Acesta este cel mai mare laborator în aer liber", a adăugat exploratorul polar bulgar. Prof. Pimpirev a explicat că revista LIK nu este ştiinţifică, iar articolele din ea nu sunt scrise pentru acest tip de public, ci se adresează cititorului larg.

"Sunt încântat că ţările balcanice se reunesc aici, la primul seminar de acest gen din Europa, pentru a studia şi a lucra împreună în Antarctica. Am avut multe războaie şi duşmani în Balcani, dar este important că acum vrem să fim prieteni şi să ne ajutăm reciproc pentru a ne asigura viitorul comun ca fiinţe umane şi prezenţa noastră în cercetarea Antarcticii", a declarat omul de ştiinţă bulgar.

Profesorul Pimpirev a anunţat, de asemenea, că următoarea expediţie bulgară va include pentru prima dată un reprezentant din Muntenegru, în timp ce Grecia va face primii paşi serioşi în proiecte ştiinţifice pe continent.

Vălcev a declarat că un corespondent BTA va lua parte, de asemenea, la viitoarea expediţie polară bulgară. El a subliniat, de asemenea, că agenţia a deschis primul şi până în prezent singurul club de presă din Antarctica la începutul acestui an.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 14-05-2025 03:19

VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (

Planeta 13-05-2025 18:50

BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor

Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf

Planeta 13-05-2025 14:43

Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k

Planeta 12-05-2025 15:46

Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor

Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători

Planeta 12-05-2025 14:51

Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni

Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr

Planeta 12-05-2025 09:57

Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător

Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons

Planeta 11-05-2025 16:23

Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu

Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a

Planeta 11-05-2025 12:24

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis

Planeta 02-05-2025 12:30

Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai

Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',