'Buruiana' devine celebră: Inirida, o floare amazoniană, a fost aleasă emblema COP16

Atunci când Ruben Dario Carianil a început să sădească o serie de plante cu flori roşii, Inirida, în Amazonia Columbiană, el a devenit foarte repede ţinta glumelor făcute de rudele şi prietenii lui, care îl întrebau de ce dorea "să sufere" din cauza unor "buruieni", a povestit pentru AFP acest horticultor indigen.
Zece ani mai târziu, acea plantă a devenit atât de populară, încât a fost aleasă ca emblemă oficială a COP16, principala conferinţă ONU pentru biodiversitate, care se va desfăşura în perioada 21 octombrie - 1 noiembrie la Cali, un oraş din sud-vestul Columbiei.
Ruben Dario Carianil, un indigen din populaţia Curripako, îşi admiră acum terenurile, care seamănă cu o mare fermecătoare de mici "stele" roşii cu petale tari şi ascuţite.
Pe un teren situat la periferia oraşului care a dat numele acestei flori, profesorul columbian a reuşit să aclimatizeze planta sălbatică. El o exportă de acum în Statele Unite, Europa şi Asia.
"Priviţi unde am ajuns (...) sunt foarte fericit", a declarat el sub un soare arzător în portul fluvial al acestui oraş cu 30.000 de locuitori, unde se poate ajunge doar cu avionul sau după o călătorie de mai multe zile cu barca.
"Flori eterne"
"Ne jucăm cu ea (cu floarea Inirida) de mii de ani, însă nimeni de aici nu a descoperit nimic special. Ceea ce am făcut eu a fost doar să experimentez", a explicat Ruben Dario Carianil.
Plantaţia sa este una familială şi se numeşte "Liwi: flori eterne", pentru că bobocii acestei plante îşi păstrează forma chiar şi la mai mulţi ani după ce au fost tăiaţi.
Alături de soţia lui, Martha Toledo, şi de biologul Mateo Fernandez, Ruben Dario Carianil a reuşit să facă să prospere floarea Inirida, un nume comun ce include două specii distincte, una care creşte în principal în timpul sezonului ploios, iar cealaltă, mai mică, în timpul verii.
"Încerc să transform cunoştinţele indigene în cunoştinţe ştiinţifice", a subliniat Ruben Dario Carianil.
Aceste flori cresc doar în anumite părţi din departamentul Guainia (a cărui capitală este Inirida) şi în anumite zone ale Amazoniei venezuelene, la câţiva kilometri distanţă de plantaţia sa.
Mateo Fernandez, unul dintre primii biologi care au studiat specia, a subliniat frumuseţea acesteia, rezistenţa ei la inundaţii şi la secete, precum şi capacitatea sa de adaptare pentru a supravieţui într-o regiune cu soluri mai degrabă infertile.
Tocmai această rezistenţă a plantei i-au determinat pe organizatorii COP16 să o aleagă ca emblemă a conferinţei ONU pentru biodiversitate.
"O mică bucată de junglă"
"Suntem singura fermă de flori amazoniene" din Columbia, a declarat cu mândrie Martha Toledo, care deţine o diplomă în filosofie. Ea cunoaşte doar o singură iniţiativă similară, în Peru.
Văzută din aer, cultura de Inirida se distinge net de plantele cu flori care abundă în regiunile andine ale Columbiei, unde acestea sunt sădite în monocultură, aliniate pe rânduri regulate şi adeseori sub sere acoperite cu folii de plastic, care alterează frumuseţea peisajelor montane.
Însă în ferma lui Ruben Dario Carianil, bobocii de Inirida se etalează pe 20 de hectare în mijlocul unei varietăţi de arbuşti indigeni şi chiar a unei parcele de pădure densă.
"Am început să înţelegem cum creşte floarea în ecosistem. Atunci când cumpăraţi o floare din Inirida, aduceţi la voi acasă o mică bucată de junglă", a adăugat Martha Toledo.
Plantaţiile se inspiră din culturile indigene tradiţionale: îngrăşămintele şi pesticidele sunt interzise.
Este vorba despre "un pariu politic", a spus Martha Toledo. "Noi propunem o întâlnire între economia locală şi economia mondială. Credem că departamentul nostru trebuie să se dezvolte într-un mod prietenos cu mediul şi acesta este un proces politic", a adăugat ea.
Beijing express
În urmă cu mai multe decenii, florile de Inirida erau prezente din abundenţă pe păşunile din jurul micului aeroport local. Vizitatorii "coborau din avion şi veneau aici pentru a culege toate florile", îşi aminteşte Ruben Dario Carianil.
În 1989, preocupat de conservarea speciei, Guvernul columbian a interzis culegerea acestor flori din habitatul ei natural. Interdicţia a fost prelungită până în 2005, când autoritatea de mediu a autorizat "exploatarea sa reglementată", cu condiţia ca aceasta să nu ameninţe populaţiile de flori sălbatice.
Până în prezent, doar plantaţia din Liwi a reuşit să producă flori şi să obţină o licenţă de comercializare, mai întâi pe plan local, apoi la Bogota şi, după nenumărate provocări de ordin logistic, în alte ţări.
Situat la aproape 700 de kilometri de capitala ţării şi izolat de reţeaua rutieră din Columbia, oraşul Inirida este "o insulă înconjurată de junglă", a explicat Martha Toledo.
În octombrie 2022, o primă expediere a fost realizată spre China. "La aeroport, oamenii au aplaudat (...). E o adevărată nebunie ca dintr-un loc atât de izolat din Columbia, o ladă să fie trimisă la Beijing", îşi aminteşte cu mândrie fondatorul fermei Liwi. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: phys.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis
Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai
Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office
VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)
Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',