Evacuările continuă în urma inundaţiilor istorice din Europa

Un baraj din sud-vestul Poloniei a cedat sâmbătă seară în urma precipitaţiilor abundente, în timp ce echipele de intervenţie poloneze dar şi din ţări precum Republica Cehă şi Austria continuă să se confrunte cu inundaţii grave provocate de cantităţile istorice de precipitaţii din ultimele zile, transmite agenţia DPA.
Oraşul polonez Bystrzyca Klodzka din Silezia Inferioară a anunţat că apa din zona barajului Miedzygorze a depăşit malurile acestuia, în pofida eforturilor de prevenire a revărsării.
Autoritatea regională pentru managementul apelor din Wroclaw a declarat situaţia critică, iar mai multe sate din zonele joase au fost evacuate.
Barajul, construit la începutul secolului XX în Valea Klodzko, la graniţa dintre Polonia şi Republica Cehă, are o înălţime de 29 de metri. Rezervorul său pentru controlul inundaţiilor poate reţine aproape un milion de metri cubi de de apă.
Începând de vineri dimineaţă, în sud-vestul Poloniei a plouat mai mult decât în timpul inundaţiilor istorice din 1997, iar cotele de alertă au fost depăşite la 47 de staţii de monitorizare.
Transportul public din Cracovia a fost perturbat după ce mai multe pasaje subterane din centru au fost inundate, iar tramvaiele şi autobuzele au fost deviate temporar.
În Jarnoltowek, lângă Mikulovice, meteorologii au înregistrat cantiăţi de precipitaţii de 161,5 milimetri. Primarul a ordonat evacuarea satului şi a altor două comunităţi de-a lungul râului Zloty Polok.
Aproximativ 400 de locuitori ai satului Glucholazy din apropiere au trebuit, de asemenea, evacuaţi.
Ministrul de Interne, Tomasz Simoniak, s-a deplasat în zonă, postând pe reţeaua socială X imagini cu operaţiunile de salvare. Aproximativ 100 de pompieri şi 60 de poliţişti au fost desfăşuraţi la faţa locului.
O parte dintre locuitorii satului Morow au trebuit, de asemenea, evacuaţi după ieşirea din matcă a râului Mora.
În cursul serii, premierul Donald Tusk a făcut apel la populaţie să se pună la adăpost, în zone sigure şi în timp util.
În Austria, 42 de municipalităţi au fost declarate zone de dezastru, nivelul apelor din zonele inundate continuând să crească. Situaţia este critică în special de-a lungul râurilor Kamp şi Kremps, care se varsă în Dunăre.
Stephan Pernkopf, viceguvernator al Austriei Inferioare, a declarat că sistemele de apărare împotriva inundaţiilor din regiune - consolidate după inundaţiile grave din 2002 - au fost proiectate să reziste la inundaţii care se produc statistic o dată la 100 de ani.
Cu toate acestea, în condiţiile în care ploile abundente vor continua, conform prognozelor, meteorologii au avertizat că situaţia s-ar putea înrăutăţi.
Potrivit meteorologilor, Dunărea ar putea atinge niveluri atinse o dată la 30 de ani în regiunile Weinviertel şi Mostviertel din Austria.
Ploile abundente din Republica Cehă au condus la creşterea nivelului râului Elba, serviciul de meteorologie ceh raportând până la 170 de milimetri de precipitaţii în cele mai afectate regiuni în ultimele 24 de ore.
Autorităţile au emis cel mai ridicat nivel de alertă de inundaţii pentru aproximativ 35 de localităţi, a relatat agenţia cehă de presă CTK.
Peste 60.000 de gospodării au rămas fără electricitate, a precizat CTK citând furnizorii de energie.
Regiunea administrativă de nord-vest Usti nad Labem, la graniţa cu Germania este cea mai afectată, peste 20.000 de gospodării fiind afectate temporar de pene de curent din cauza copacilor căzuţi pe liniile de înaltă tensiune în urma vântului puternic.
În Praga, pregătirile pentru inundaţiile aşteptate pe Vltava erau în plină desfăşurare, barierele de protecţie fiind ridicate de-a lungul malurilor acestui râu. Traficul maritim a fost suspendat.
Un spital din Brno a evacuat 180 de pacienţi către alte unităţi sanitare, a declarat conducerea instituţiei. Serviciile de ambulanţă şi brigada de pompieri au ajutat la transportul pacienţilor, în contextul în care râul Svratka a continuat să crească, iar apa a pătruns în subsolul unde se află sursa de alimentare cu energie electrică a spitalului.
Între timp, primarul staţiunii Spindleruv Mlyn din Munţii Karkonoszea a recomandat tuturor turiştilor să părăsească aşezarea în condiţiile în care râul Elba risca să iasă din matcă, ceea ce ar conduce la inundarea drumului de acces.
Autorităţile au declarat situaţie de urgenţă în regiunea estică Moravia-Silezia, iar la Praga se preconizează un debit de 800 de metri cubi de apă pe secundă în cursul zilei de duminică.
Potrivit estimărilor, nivelul apelor cursurilor de apă din Republica Cehă ar urma să crească în continuare în cursul weekendului, au avertizat meteorologii, vârful fiind aşteptat la Praga duminică dimineaţă.
În Germania, mai multe regiuni din estul şi sudul ţării au fost, de asemenea, afectate de precipitaţii abundente, iar Serviciul german de meteorologie a indicat că intemperiile vor continua.
Cel puţin patru persoane au murit sâmbătă în estul României după ce ţara a fost lovită de ploi abundente şi inundaţii, notează DPA. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată
În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar
VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis