LIVE UPDATE VIDEO Croaţia: Cutremur cu magnitudinea 6,4, soldat cu victime şi pagube materiale semnificative
.jpg)
Cel puţin cinci oameni au murit şi mai multe persoane au fost rănite în puternicul cutremur produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului ce a avut o magnitudine de 6,4, conform institutului de geofizică al SUA sau 6,2 conform serviciilor de seismologie croate. Centrul german de Ştiinţe ale Pământului GFZ a anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.
Imagine: © AP
* UPDATE ORA 19,10 Cutremur în Croaţia: Cel puţin cinci oameni şi-au pierdut viaţa sub dărâmături
Cel puţin cinci oameni au murit în puternicul seism produs marţi la prânz în Croaţia, informează dpa.
Foto: (c) Antonio Bronic / REUTERS
O fată a fost omorâtă de o cădere de moloz la Petrinja, orăşel aflat la circa 60 kilometri de Zagreb şi în epicentrul seismului cu magnitudinea 6,2, conform serviciilor de seismologie croate sau 6,4 conform celor americane.
Foto: (c) Antonio Bronic / REUTERS
Alţi patru oameni - un tânăr, un vârstnic şi un tată împreună cu fiul său - şi-au pierdut viaţa în zona localităţii Glina, a confirmat pentru presă viceprimarul Branka Baksic Mitic.
O replică aproape la fel de puternică a zdruncinat regiunea la începutul după-amiezii, într-o serie de circa 20 de replici mai mici.
Foto: (c) Antonio Bronic / REUTERS
Nu se ştie deocamdată dacă printre victime nu sunt şi persoane care şi-au pierdut viaţa în cel de-al doilea cutremur.
Cel mai grav afectate sunt oraşele Petrinja şi Sisak (circa 24.000, respectiv 47.000 de locuitori). "Majoritatea clădirilor sunt neutilizabile", a declarat premierul croat, Andrej Plenkovic, în cursul unei vizite la Petrinja.
La Sisak, acoperişul spitalului orăşenesc s-a prăbuşit.
Foto: (c) Antonio Bronic / REUTERS
Printre cei salvaţi se numără şapte ingineri care au fost îngropaţi sub dărâmăturile unei clădiri din Petrinja pe care o evaluau pentru a stabili în ce măsură a fost afectată de cutremurul cu magnitudinea 5 produs luni dimineaţa în aceeaşi zonă.
Ministerul croat de Interne a făcut apel la cei care locuiesc în clădiri cu semne de avarie să le părăsească fără întârziere.
Foto: (c) HINA / Facebook.com
Până marţi, cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani din Croaţia a fost cel cu magnitudinea 5,3 produs pe 22 martie la Zagreb, pagubele în urma acestuia fiind estimate de autorităţile croate la 42 miliarde de kuna (6 miliarde de dolari).
Marţi, primarul capitalei croate, Milan Bandic, a declarat că, "din fericire", în oraş nu există victime, iar pagubele sunt "de 20 de ori mai mici" decât în martie.
O fetiţă şi-a pierdut viaţa în seismul care a lovit marţi centrul Croaţiei, a anunţat premierul croat Andrej Plenkovic, care s-a dus să viziteze locul catastrofei, transmit AFP, Reuters şi Hina.
Foto: HINA / Facebook.com
Foto: (c) HINA / Facebook.com
"Am fost informaţi că o fetiţă a murit (...). Nu avem informaţii privind alte victime", a declarat Plenkovic presei locale.
Foto: (c) HINA / Facebook.com
Mai multe persoane au fost rănite în puternicul cutremur produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului ce a avut o magnitudine de 6,4, conform institutului de geofizică al SUA sau 6,2 conform serviciilor de seismologie croate.
Darinko Dumbovic, primarul oraşului cu aproape 25.000 de locuitori, a declarat pentru publicaţia locală 24 sata că jumătate din oraş este distrus. Potrivit postului N1, grădiniţa din oraş a fost distrusă, dar din fericire nu se aflau copii înăuntru.
Foto: (c) Slavko Midzor/PIXSELL via REUTERS
Foto: (c) HINA / Facebook.com
Imagini de la faţa locului arată case în ruină şi oameni ajutaţi să iasă de sub dărâmături. Armata a fost mobilizată să contribuie la operaţiunile de salvare.
Foto: (c) Antonio Bronic / REUTERS
Tomislav Fabijanic, şeful serviciilor de urgenţă din Sisak, în apropiere de Petrinja, a relatat că numeroase persoane din ambele localităţi au suferit fracturi şi alte leziuni şi o parte au necesitate intervenţii chirurgicale.
* UPDATE ORA 15,47 Cutremur în Croaţia: Mai multe persoane rănite, pagube materiale semnificative
Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului, transmit Reuters, AFP şi Hina.
Foto: (c) Antonio Bronic / REUTERS
Darinko Dumbovic, primarul oraşului cu aproape 25.000 de locuitori, a declarat pentru publicaţia locală 24 sata că un copil şi-a pierdut viaţa şi că jumătate din oraş este distrus.
Foto: (c) Slavko Midzor/PIXSELL via REUTERS
Potrivit postului N1, grădiniţa din oraş a fost distrusă, dar din fericire nu se aflau copii înăuntru.
Imagini de la faţa locului arată case în ruină şi oameni ajutaţi să iasă de sub dărâmături.
Foto: (c) HINA / Facebook.com
Şeful serviciilor de urgenţă din Sisak, în apropiere de Petrinja, a relatat că numeroase persoane din ambele localităţi au suferit fracturi şi alte leziuni şi o parte au necesitate intervenţii chirurgicale.
Foto: (c) Antonio Bronic / REUTERS
Seismul, care a survenit la ora locală 12.19 la o adâncime de 10 km, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 de kilometri distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Serbia. La Zagreb, oamenii au ieşit pe străzi, unele dintre ele presărate cu bucăţi de ţiglă spartă, iar alimentarea cu energie electrică a suferit întreruperi.
Foto: (c) Slaven Branislav Babic/PIXSELL via REUTERS
Autorităţile din Slovenia învecinată au decis ca măsură de precauţie oprirea singurei centrale nucleare din ţară, aflată la Krsko, la circa 100 km de epicentru.
Foto: (c) Goran Stanzl/PIXSELL via REUTERS
Seismul de marţi vine după cel cu magnitudinea 5.2 produs tot în apropiere de Petrinja, soldat cu pagube materiale minore. În martie, un alt seism cu magnitudinea 5.3 a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 27, la Zagreb.
Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs marţi în oraşul Petrinja, din Croaţia, iar filmările de la faţa locului arată oameni salvaţi de sub dărâmături şi clădiri prăbuşite, transmite Reuters.
Centrul german de Ştiinţe ale Pământului GFZ a anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.
Foto: (c) USGS HANDOUT EPA
Postul de televiziune N1 a anunţat că epicentrul s-a aflat în oraşul Petrinja, aflat la 50 de kilometri distanţă de capitala Zagreb şi a prezentat imagini cu echipe de intervenţie care salvau un bărbat şi un copil de sub dărâmături. Alte imagini arătau case cu acoperişurile dărâmate, iar reporterul comenta că nu se ştie dacă există victime sub dărâmături.
Deocamdată nu sunt informaţii cu privire la victime.
Foto: (c) Antonio Bronic / REUTERS
Seismul a fost resimţit şi în capitala Zagreb, unde oamenii au ieşit pe străzi.
Luni un alt seism, cu magnitudinea de 5,2 a lovit centrul Croaţiei, de asemenea în apropierea oraşului Petrinja. În luna martie, un cutremur cu magnitudinea de 5,3 s-a produs la Zagreb şi s-a soldat cu un mort şi 27 de răniţi. AGERPRES
* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Citeşte şi:
* VIDEO Două noi seisme, cu magnitudinea 4,7, respectiv 4,8, s-au produs miercuri dimineaţă în Croaţia
* DSU: Statul român, pregătit să acorde sprijin autorităţilor din Croaţia
* Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe scara Richter produse în lume (cronologie 2020)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Seism cu magnitudinea 6,9 în Papua Noua Guinee
Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în largul insulei New Britain, în Papua Noua Guinee, a anunțat sâmbătă dimineața Institutul geologic american (USGS), relatează AFP. Cutremurul de mică adâncime a declanșat o alertă de tsunami, care a fost ulterior ridicată de Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (PTWC
Scurta erupție vulcanică din Islanda a durat doar câteva ore
Cea mai recentă erupție vulcanică care s-a produs în peninsula Reykjanes din Islanda a durat doar câteva ore, potrivit Biroului de meteorologie din Islanda, informează DPA. Deși s-au înregistrat în continuare mici seisme în regiune, probabilitatea ca solul de deasupra camerei magmatice subterane să se redeschidă e
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul a urcat la 3.145 de morți
Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Myanmar a crescut la 3.145 de morți, 4.589 de răniți și 221 de dispăruți, a anunțat joi Myanmar Radio and Television (MRTV), transmite agenția Xinhua. Departamentul de pompieri din Myanmar, în colaborare cu echipele internaționale de intervenție, a continuat operațiunile de căutare
Capitala Nepalului, acoperită de o ceață toxică provocată de incendiile de pădure
O ceață densă, cu miros înțepător, a acoperit joi capitala Nepalului, Kathmandu, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, alimentată de incendiile de pădure care fac ravagii în întreaga țară, informează AFP. Potrivit experților, numeroase incendii, amplificate de o iarnă excepțional de secetoasă și de condiții atmosferice
Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată (servicii meteo)
Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, a anunțat joi un reprezentant al serviciilor meteorologice de pe insula-continent, care a fost afectată și de inundații violente, cicloane și de un vast fenomen de albire a coralilor, informează AFP. Între aprilie 2024 și martie 2025, temperatura medie în
Peste o sută de organizații de mediu solicită interzicerea explorării combustibililor fosili din oceane
Peste 100 de organizații de mediu solicită impunerea imediată a unei interdicții asupra explorării resurselor de petrol și de gaze din oceane în anticiparea Conferinței ONU pentru oceane (UNO3) din iunie, a transmis joi dpa. Căutarea continuă de combustibili fosili în fundul mării amenință ecosistemele marine, subliniază cele 111 o
Seism în Myanmar: Bilanțul morților a depășit pragul de 3.000, potrivit juntei
Peste 3.000 de persoane au murit în Myanmar în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit țara în urmă cu șase zile, potrivit unui nou bilanț al deceselor, anunțat joi de junta din această țară, informează AFP. Un purtător de cuvânt al armatei aflate la putere, Zaw Min Tun, a declarat că au fost conf
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor se apropie de 3.000
Bilanțul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunțat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite și aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că
Guvernul slovac a aprobat împușcarea a 350 de urși după ce un bărbat a fost ucis săptămâna trecută
Guvernul slovac a aprobat miercuri împușcarea a 350 de urși în acest an, în urma creșterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populație s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, informează Reuters. Această țară din Europa Centrală găzduiește, în numeroasele sale regiuni muntoa
Cutremur cu magnitudinea 6 în largul Japoniei; nu a fost emisă alertă de tsunami
Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 s-a produs miercuri în largul coastei estice a Peninsulei Osumi din Japonia, a anunțat agenția de meteorologie a țării, transmite Xinhua. Seismul a avut loc în jurul orei locale 23:04, la o adâncime de 40 de kilometri, având magnitudinea 4 pe scara japoneză de intensitate seismi
Intensitatea erupției vulcanice din Islanda scade, dar activitatea seismică persistă
Cea mai recentă erupție vulcanică de pe Peninsula Reykjanes din Islanda a scăzut rapid în intensitate, miercuri nemaifiind vizibilă nicio activitate în zona fisurii apărute la sud-vest de Reykjavík, transmite agenția DPA. În câmpul de lavă pot fi văzuți doar niște cărbuni incandescenți, izolați, a anunțat Biroul
Seism în Myanmar: Un bărbat a fost găsit în viață după cinci zile petrecute sub dărâmături
Un bărbat a fost găsit în viață în noaptea de marți spre miercuri în Myanmar, au anunțat pompierii locali, la cinci zile după puternicul seism care a ucis cel puțin 2.700 de persoane în această țară, informează bfmtv.com. Tânărul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost găsit de o echipă de salvatori birmanezi și tu
Lava incandescentă se apropie de un oraș islandez în urma unei noi erupții vulcanice
Lava de un roșu aprins a țâșnit din nou din sol în Islanda în timpul unei noi erupții vulcanice care a început marți dimineață în Peninsula Reykjanes, la sud-vest de Reykjavík, lângă orașul-port pescăresc Grindavík, a declarat biroul local de meteorologie, transmite agenția DPA. Imagini transmi
Recordul de temperatură medie din Germania, depășit din nou, în 2024
Temperatura medie din Germania a atins anul trecut 10,9 grade Celsius, 2024 devenind cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, în 1881, a anunțat marți Serviciul German de Meteorologie (DWD), citat de agenția DPA. Această valoare de temperatură a depășit recordul anterior de 10,6 grade Celsius, stabilit cu doar un
Cutremurul din Myanmar ar fi putut fi rezultatul acumulării unei tensiuni subterane pe parcursul a 200 de ani (geofizician)
Decenii - posibil chiar două secole - de tensiune subterană au precedat puternicul seism care a lovit Asia de Sud-Est vineri, a declarat profesorul german de geofizică Martin Käser pentru agenția DPA. Junta militară aflată la putere în Myanmar a anunțat marți că