VIDEO Un molid din Noua Zeelandă, considerat cel mai singuratic copac din lume, sfidează şansele de supravieţuire

Pe Insula Campbell, o zonă nelocuită situată la aproximativ 700 de kilometri sud de Noua Zeelandă, creşte un singur copac, la peste 250 de kilometri distanţă de orice alt arbore. Acest molid Sitka este cunoscut drept cel mai îndepărtat copac din lume, înfruntând singur vitregiile naturii pe insula subantarctică, relatează miercuri DPA.
Molidul de pe Insula Campbell este totodată şi cel mai sudic arbore din Noua Zeelandă.
Unii îl numesc "Copacul lui Ranfurly" deoarece se crede că lordul Ranfurly, care a fost guvernator general al Noii Zeelande din 1897 până în 1904, a plantat arborele de pe insula îndepărtată în jurul anului 1907.
Cu toate acestea, originea arborelui face în continuare subiectul controverselor, oamenii de ştiinţă nereuşind până în prezent să-i determine vârsta exactă.
Jonathan Palmer cercetător asociat la Universitatea din New South Wales, a călătorit pe insulă în încercarea de a descoperi când a fost plantat copacul. Cu toate acestea, arborele şi-a păstrat vârsta secretă, după ce probele prelevate de oamenii de ştiinţă nu au oferit niciun rezultat.
"Având în vedere cât de repede creşte arborele, personal nu cred că a fost plantat aşa de demult, în 1901", a declarat Palmer pentru DPA.
Meteorologul Mark Crompton este considerat un "reputat specialist" când vine vorba despre această insulă, întrucât a participat la numeroase expediţii în zonă şi a petrecut aproximativ şapte ani pe aceasta.
O placă comemorativă a fost amplasată în cinstea copacului în 1989, când guvernatorul general Paul Reeves a vizitat insula. Potrivit lui Crompton, pe placă se menţiona că acest copac a fost plantat în 1907. "Însă placa nu a rezistat nici două săptămâni pentru că a fost dărâmată de elefanţii de mare şi de leii de mare", a spus Crompton.
Aceşti molizi sunt originari de pe coasta de vest a Americii de Nord şi sunt întâlniţi în mod normal între Alaska şi California.
"Aşadar, molidul de pe Insula Campbell este departe de casă", a precizat Crompton.
Palmer este de acord, observând o "chestie ironică", faptul că arborele este o specie introdusă pe o insulă protejată.
"Este acolo din motive istorice, dar strict vorbind trebuie eliminat, deoarece are potenţialul de a produce seminţe şi de a crea o problemă", a spus el.
Copacul este monitorizat de autorităţile din domeniul conservării mediului înconjurător, însă nu au fost găsite seminţe viabile sau conuri.
Heritage Expeditions, înfiinţată de botanistul Rodney Russ şi de soţia sa, Shirley, efectuează vizite în zonă începând din 1984. Cei doi au dorit să împărtăşească astfel frumuseţea lumii cu alţi oameni şi să crească nivelul de conştientizare asupra conservării lumii naturale prin organizarea unor expediţii responsabile.
Fiul cuplului, Aaron, este cel care deţine în prezent afacerea, alături de fratele său, şi împreună împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru conservarea mediului înconjurător. El a declarat că molidul "nu a cunoscut niciodată gloria deplină", aşa cum se zvoneşte, după părerea sa cercetătorii neapreciindu-i adevărata valoare. "Deşi nu este remarcabil din punct de vedere fizic, este important din punct de vedere cultural", a declarat Aaron Russ.
Astfel de arbori pot ajunge până la 100 de metri înălţime în condiţii ideale, însă vremea de pe Insula Campbell nu este deloc primitoare. Plouă în medie 325 de zile pe an şi se înregistrează doar aproximativ 600 de ore de soare pe an. "Nori joşi şi persistenţi şi vremea ploioasă predomină", a spus Crompton.
Arborele este sănătos, dar abia atinge 10 metri înălţime, a precizat Crompton. "Este ghemuit şi lăbărţat deoarece este continuu bătut de vânt", a explicat el.
Arborele serveşte şi drept cronicar, lemnul său înregistrând radiocarbonul produs în urma testelor supraterane cu bombe atomice, conform unui studiu publicat în jurnalul Scientific Reports în 2018.
Cercetătorii au descoperit că probele recoltate din acest arbore oferă un potenţial indicator biologic pentru debutul perioadei antropogene, sau momentul în care acţiunile omului au început să aibă un impact semnificativ asupra planetei noastre.
Insula în ansamblu este un important sit de conservare, ademenind ecologişti şi oameni de ştiinţă, care revin an de an.
"Insula Campbell este o comoară a lumii, iar Noua Zeelandă este norocoasă să-i fie custode", a spus Russ.
Adăpost pentru fauna sălbatică abundentă şi flora subantarctică impresionantă, inclusiv mega-ierburi, această insulă găzduieşte şi acest copac singuratic, care înregistrează recorduri şi care continuă să sfideze şansele de supravieţuire. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Captura foto: Intrepid Science / Youtube
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis
Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai
Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office
VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)
Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',
Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită
Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut
Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani
Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil
India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților
În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș
Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării
Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car