logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SUA: Administraţia Trump relaxează prevederile legii care protejează speciile în pericol; criticii denunţă o favoare făcută industriilor

Imagine din galeria Agerpres

Administraţia preşedintelui republican Donald Trump a anunţat luni că a finalizat o controversată revizuire a unei legi federale din 1973 care protejează numeroase specii de plante şi animale ameninţate pe teritoriul SUA, şi care a permis salvarea de la extincţie a vulturului pleşuv, lupului sau ursului grizzly, transmit AFP, dpa şi Reuters.

Potrivit sondajelor, o mare majoritate dintre cetăţenii americani sunt ataşaţi de 'Endangered Species Act', o lege emisă în mandatul preşedintelui Richard Nixon şi devenită referinţă pe plan mondial în materie de protecţie a mediului.

Legislatori republicani şi industrii precum cea forestieră sau petrolieră au criticat de multă vreme legea din 1973 ca împovărătoare, în timp ce activişti de mediu au salutat-o drept un uriaş succes în prevenirea dispariţiei probabile a sute de specii.

Administraţia Trump a dorit însă să aducă modificări substanţiale, eliminând o prevedere care acorda în mod automat aceeaşi protecţie speciilor zise 'ameninţate' ca şi celor 'în pericol de extincţie' imediată.

În varianta amendată este eliminată de asemenea prevederea conform căreia considerentele economice nu trebuie luate în calcul în deciziile privind protejarea faunei sălbatice.

'O lege administrată eficient permite alocarea mai multor resurse acolo unde ele ar fi cel mai utile: conservarea pe teren', a comentat luni ministrul de interne David Bernhardt, fost reprezentat al lobby-ului hidrocarburilor, numind aceste amendamente drept 'ameliorări'.

Aceste 'revizuiri' se înscriu în cadrul politicii dorite de preşedintele Trump de a 'reduce povara reglementărilor care apasă asupra publicului american, fără a sacrifica obiectivele de protejare şi de reconstituire a speciilor noastre', a declarat ministrul comerţului, Wilbur Ross.

Numeroase organizaţii de protecţie a mediului au denunţat modificările aduse, despre care au afirmat că vor provoca o distrugere treptată a habitatului speciilor protejate.

Companiile vor putea de acum să construiască autostrăzi, oleoducturi, gazoducturi, mine şi alte proiecte industriale în zone desemnate ca 'habitat esenţial' pentru o specie ameninţată.

'Această tentativă de a ucide protejarea speciilor în pericol sau pe cale de dispariţie poartă cele două mărci caracteristice ale majorităţii acţiunilor administraţiei Trump: este un cadou pentru industrie şi este ilegală', a reacţionat Drew Caputo, de la ONG-ul Earthjustice, promiţând că se va adresa justiţiei.

Procurorii generali din California şi Massachusetts au anunţat deja că vor contesta în instanţă amendamentele aduse legii, care vor intra în vigoare în termen de 30 de zile.

La rândul său, liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer, a vorbit despre 'o palmă dată celor care luptă împotriva crizei climatice', şi a acuzat că, 'încă o dată, administraţia Trump dă întâietate profiturilor pentru marile companii petroliere în detrimentul sănătăţii şi siguranţei planetei şi generaţiilor viitoare'.

După alegerea lui Donald Trump la Casa Albă în 2016, administraţia americană a modificat peste 80 de texte referitoare la sănătatea umană sau la mediu, invocând necesitatea de a relaxa prevederile care reglementează activitatea companiilor.

Peste 2.000 de specii se află pe lista celor ameninţate sau pe cale de dispariţie în SUA. Lupul gri, a cărui populaţie a fost decimată la începutul secolului trecut, a fost probabil salvat de la extincţie de Endangered Species Act, la fel ca şi vulturul pleşuv, care în 1963 mai număra doar 417 de exemplare, iar astăzi a ajuns la aproape 10.000 de perechi.

Potrivit unui raport recent a ONU, circa un milion de specii de plante şi animale sunt în pericol de extincţie la nivel mondial, multe dintre ele în următorul deceniu. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 19-02-2025 11:24

Australia/ Autoritățile eutanasiază zeci de delfini eșuați în Tasmania

Agenții pentru protecția mediului demarează miercuri procesul de eutanasiere a 90 de delfini eșuați pe o plajă din Tasmania, Australia, au anunțat aceștia după eșecul tentativei de readucere în larg a cetaceelor, informează AFP. Un număr total de 157 de delfini au eșuat în decursul a 48 de ore în apropiere de Arthur River, o localitate puțin

Planeta 18-02-2025 10:51

Brazilia/ Rio de Janeiro se confruntă cu un episod canicular înaintea celebrului carnaval

O caniculă neobișnuită chiar și pentru regiunea tropicelor, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, a lovit luni Rio de Janeiro, care se pregătește să înfrunte 'cea mai caldă vară din ultimii ani'' înaintea celebrului carnaval (28 februarie - 8 martie), informează marți AFP. Luni la prânz, metropola cu ș

Planeta 14-02-2025 12:10

De Ziua Sfântului Valentin, apel la protejarea pinguinilor africani care formează perechi pe viață

Activiștii pentru protecția speciilor pe cale de dispariție au lansat un apel de Ziua Sfântului Valentin pentru protejarea pinguinilor africani (Spheniscus demersus) care formează perechi pe viață, transmite vineri DPA. Aceste păsări marine, care reprezintă singura specie nativă de pinguini din Africa, sunt amenințate cu dispariția &icir

Planeta 14-02-2025 09:32

Începe operațiunea de dezmembrare a rezervoarelor de apă tratată de la centrala nucleară din Fukushima

Operatorul centralei nucleare japoneze de la Fukushima, grav afectată de seismul urmat de un tsunami devastator în 2011, a anunțat vineri că au fost inițiate operațiunile de dezmembrare a rezervoarelor de apă tratată pentru a elibera spațiul pentru stocarea deșeurilor nucleare, transmite AFP. Lucrările de dezmembrare (a rezervoarelor de

Planeta 13-02-2025 14:12

Poluanți eterni/ Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), denumite 'poluanți eterni', provoacă deja îngrijorare pentru mai multe efecte toxice asupra sănătății umane, inclusiv cancere, însă lipsa datelor referitoare la acestea complică diagnosticul, relatează joi AFP. Practic indestructibile și prezente în numeroa

Planeta 13-02-2025 10:34

Indonezia/ Evacuari în jurul unui vulcan de pe insula Flores

Autoritățile indoneziene au ordonat joi evacuarea mai multor sate aflate în jurul vulcanului Lewotobi Laki-Laki, din estul Indoneziei, după ce nivelul de alertă a fost ridicat la maxim din cauza unei creșteri a activității vulcanice, informează AFP. În noiembrie anul trecut, mai multe erupții ale acestui vulcan situat pe insula Flo

Planeta 11-02-2025 20:13

Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă

Praga, 11 feb /Agerpres/ - Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP. Clasificat c

Planeta 11-02-2025 16:30

Climă: Există o legătură între ariditate și instabilitatea socială (studiu)

Perioadele cele mai aride au coincis cu perioadele de tulburări politice în China, potrivit unui studiu recent al precipitațiilor din mii de ani, care a stabilit o legătură istorică între stresul climatic și haos, informează AFP. Studiul, publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature, se bazează pe o analiză a inelelor anuale

Planeta 11-02-2025 09:09

Grecia/ Noi seisme în largul insulei Santorini, cel mai puternic cu magnitudinea 5,2

Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini și insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marți, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP. Cea mai puternică mișcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul

Planeta 09-02-2025 15:50

Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ

Planeta 09-02-2025 09:50

UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa

Planeta 09-02-2025 08:22

Cutremur puternic în Marea Caraibilor

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă

Planeta 07-02-2025 14:35

Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji

Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918