logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Image

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, informează AFP.

Potrivit unei baze de date de la ONU, doar 10 semnatari ai Acordului de la Paris au transmis strategiile lor actualizate privind reducerea gazelor cu efect de seră până în 2035, înainte de expirarea termenului limită de 10 februarie.

Deși Regatul Unit, Elveția și Brazilia - gazda viitoarei COP30 din noiembrie - și-au prezentat deja planurile, alte țări, inclusiv unele foarte importante - cum ar fi China, India și UE, de exemplu -, lipsesc încă la apel.

Cât despre planul depus de Statele Unite în timpul administrației Biden, acesta nu va fi probabil implementat, ținând cont de realegerea lui Donald Trump, care a anunțat o nouă retragere a țării sale din Acordul de la Paris.

Această retragere este 'în mod clar un regres' al diplomației climatice și poate explica atitudinea de așteptare a altor țări, a declarat Ebony Holland, de la grupul de reflecție International Institute for Environment and Development (IIED).

'Există cu siguranță mari schimbări geopolitice în curs de desfășurare, care se dovedesc complicate pentru cooperarea internațională, mai ales în privința unor subiecte mari cum ar fi schimbările climatice', a declarat ea.

Traiectorie: +2,6°C

Acordul de la Paris prevede că semnatarii să își revizuiască regulat angajamentele de decarbonizare, denumite 'contribuții determinate la nivel național' (CDN-uri în limbajul specialiștilor de la ONU). Aceste texte detaliază, de exemplu, modul în care o țară dorește să acționeze pentru a-și dezvolta energiile regenerabile și pentru a renunța la cărbune.

Aceste strategii au menirea de a reflecta partea asumată de fiecare țară pentru a limita încălzirea climei mult sub pragul de 2°C și a continua eforturile pentru a o limita la 1,5°C în raport cu era preindustrială. Pentru a reuși acest lucru, emisiile globale, care nu au intrat încă în declin, ar trebui să se reducă la jumătate până în 2030.

Or, potrivit ONU, precedentele foi de parcurs duc deja omenirea, deja mai caldă cu 1,3°C, spre o încălzire catastrofală cu 2,6°C - 2,8°C. La acel nivel, caniculele, secetele și precipitațiile abundente, deja în creștere, vor deveni extreme, însoțite de intensificarea fenomenului de dispariție a speciilor și de o creștere ireversibilă a nivelului mării.

Întârzierea transmiterii CDN-urilor - ale căror obiective nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic - nu atrage penalități.

Conferința ONU privind schimbările climatice a recunoscut, de asemenea, aceste întârzieri: secretarul său executiv, Simon Stiell, care descrie CDN-urile drept 'cele mai importante documente de politică publică ale secolului', a considerat că este 'rezonabil să ne mai acordăm puțin timp pentru a ne asigura că aceste planuri sunt de cea mai înaltă calitate'.

Potrivit unui oficial de la ONU, peste 170 de țări au anunțat că intenționează să își depună planurile în acest an, marea lor majoritate intenționând să facă acest lucru înainte de COP30.

'Cel mai târziu, echipa secretariatului nostru ar trebui să le primească până în luna septembrie', a adăugat secretarul executiv al Convenției Națiunilor Unite privind schimbările climatice (CCNUCC) într-un discurs rostit joia trecută în Brazilia.

'Voința de a acționa?'

Unele țări au nevoie să își precizeze viziunea, recunoaște Linda Kalcher, directoarea executivă a grupului de reflecție european Strategic Perspectives. Dar 'ceea ce este îngrijorător este faptul că dacă prea multe țări sunt în întârziere, atunci se poate lăsa impresia că nu au voința de a acționa', a adăugat ea.

Pe lângă revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, liderii din numeroase țări trebuie să facă față inflației, datoriei publice sau unor apropiate alegeri importante, așa cum este cazul Germaniei.

Uniunea Europeană s-a confruntat astfel cu o creștere a partidelor de extrema dreaptă, ostile politicilor de protejare a climei. Blocul de 27 de țări intenționează totuși să își depună foaia de parcurs 'mult înainte' de COP30 și dorește să rămână 'o voce preeminentă pentru acțiunea climatică internațională', a dat asigurări o purtătoare de cuvânt.

În ceea ce privește China, primul poluator la nivel mondial, devenit primul investitor în energiile regenerabile, urmează să își dezvăluie și ea acest plan, foarte așteptat, pe parcursul anului 2025.

Pentru moment, puține sunt strategiile care se ridică la înălțimea sarcinii lor, potrivit Climate Action Tracker, care a criticat cele mai recente actualizări operate de Emiratele Arabe Unite, Statele Unite, Noua Zeelandă și Elveția. Doar Regatul Unit se descurcă bine din acest punct de vedere, a precizat același grup de reflecție. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 281

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Planeta 02-05-2025 17:02

Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile

Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis

Planeta 02-05-2025 12:30

Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai

Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut

Planeta 28-04-2025 16:49

Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei

Planeta 25-04-2025 12:08

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil

Planeta 25-04-2025 12:01

India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților

În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș

Planeta 25-04-2025 11:21

Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării

Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car

Planeta 24-04-2025 12:20

Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate

Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian

Planeta 24-04-2025 10:15

Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2

O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după