Comunicat de presă - MADR
Creștere semnificativă a producției de carne în 2024. Efectele măsurilor Ministerului Agriculturii se reflectă în rezultatele obținute de fermieri
Datele publicate de Institutul Național de Statistică confirmă o tendință clară de creștere a producției de carne în România, în anul 2024, comparativ cu anul precedent. Totodată, producția de lapte colectat de la exploatațiile agricole și centrele de colectare de către unitățile industriale procesatoare a crescut în anul 2024 față de anul 2023.
Sacrificările de animale în unitățile industriale (abatoare) au crescut semnificativ, înregistrându-se următoarele evoluții:
+10,2% la bovine sacrificate;
+12,2 % producția de carne de bovine
+9,2% la carne de porcine produsă;
+7,9% la sacrificările de porcine;
+62,1% la producția de carne de ovine și caprine;
+8,7% la producția de carne de pasăre.
În ceea ce privește cantitatea de lapte de vacă brut, colectată de unitățile procesatoare de la exploatațiile agricole și centrele de colectare, aceasta a crescut cu 44.326 tone (+3,6%), în anul 2024 comparativ cu anul precedent.
Aceste cifre vin ca urmare a politicilor susținute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ultimii doi ani, prin lansarea de programe dedicate fermierilor români, cu accent pe sprijinirea creșterii animalelor, investiții în ferme și procesare, precum și integrarea producției vegetale cu zootehnia.
'Felicitări tuturor fermierilor! Rezultatele excelente pe care România le-a obținut în sectorul producției de carne se datorează muncii crescătorilor români de animale și parteneriatului corect dintre fermierii noștri și autorități. În ultimii doi ani, împreună am reușit să pornim programe și măsuri de sprijin ale căror efecte benefice deja se văd. Vom continua pe această cale a integrării producției vegetale în zootehnie, pentru a asigura materia primă pentru unitățile de procesare în valoare de 2 miliarde de euro, pe care le dezvoltăm prin Investalim și DR-22, măsură susținută prin fonduri europene. Aceasta este calea corectă pentru echilibrarea balanței comerciale a României. În continuare, pregătim o serie de programe de sprijin pentru a ne asigura că ne vom atinge gradul de autosuficiență de 100% la carne și produse din carne din producția românească!', a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Ministerul Agriculturii va continua să investească în dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare, în sprijinirea fermelor de reproducție și în facilitarea accesului fermierilor la finanțări europene și naționale, pentru ca România să devină complet autosuficientă în ceea ce privește consumul intern de carne și produse din carne.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].