logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Poluanți eterni/ Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate

Image

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), denumite 'poluanți eterni', provoacă deja îngrijorare pentru mai multe efecte toxice asupra sănătății umane, inclusiv cancere, însă lipsa datelor referitoare la acestea complică diagnosticul, relatează joi AFP.

Practic indestructibile și prezente în numeroase obiecte și produse, aceste substanțe chimice, PFAS, se acumulează în timp în aer, sol, apă, alimente și, în cele din urmă, în organismul uman, în special în sânge și în țesuturi renale sau hepatice.

- Unele substanțe, clasificate drept cancerigene -

Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenția de luptă împotriva cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a clasificat în decembrie 2023 două dintre cele mai comune PFAS drept 'posibil cancerigenă', respectiv 'cancerigenă pentru oameni'. În cauză: acidul perfluorooctansulfonic (PFOS), respectiv acidul perfluorooctanoic (PFOA), cele mai studiate până în prezent din această mare familie și cele două interzise în Europa din 2019, respectiv 2009.

Pentru PFOA - clasificat anterior drept 'posibil cancerigen' - ultimele observații au constatat 'dovezi suficiente' de cancer la animalele de laborator, 'dovezi puternice' ale altor riscuri precum imunodepresia și cazuri 'limitate' de tumori renale sau de cancer testicular la om, potrivit agenției OMS.

Deși prezintă aceleași riscuri potențiale, PFOS nu a fost asociat până în prezent decât cu cazuri limitate de cancer la animale, existând 'dovezi insuficiente' de cancer la om, potrivit IARC.

Diferiți factori, în special nivelul de expunere, pot influența semnificativ riscul.

Conform IARC, muncitorii care produc PFOA sau PFOS sau care folosesc aceste substanțe direct în fabricarea altor produse pot fi cei mai expuși la acest risc.

- Mai multe efecte toxice -

Deși cunoașterea riscurilor pentru sănătate asociate diferitelor PFAS este insuficientă, sau chiar absentă, chiar și în opinia autorităților sanitare, efectele nocive asupra metabolismului uman au fost evidențiate în cazul mai multor 'poluanți eterni', notează AFP.

În cazul expunerii prelungite, unii dintre acești compuși chimici sintetici pot favoriza cancerele, pot afecta fertilitatea și dezvoltarea fătului sau pot crește riscul de obezitate, potrivit diverselor studii.

'De asemenea, se suspectează că ar interfera cu sistemul endocrin (tiroidian) și (cu sistemul) imunitar', a menționat Agenția națională franceză pentru siguranța alimentară, a mediului și a muncii (ANSES) în 2022, în urma Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în 2020.

Deoarece există mii de PFAS și de combinații ale acestora, studierea lor și, uneori, determinarea cu certitudine a efectelor unei anumite substanțe sunt procese complexe, potrivit experților.

Combinația și doza de expunere pot modifica, de asemenea, riscul individual.

Unii lucrători, de exemplu din industria agroalimentară, textilă sau electronică, ar putea intra în contact cu aceste substanțe și prezenta un risc mai mare de expunere, conform unor cercetători.

De asemenea, traiul în apropierea zonelor industriale ar crește expunerea.

Anumite categorii de populație, cum ar fi femeile însărcinate și copiii, sunt considerate mai vulnerabile.

- Preocupări pentru sănătatea publică-

În mai multe țări, precum Statele Unite, Țările de Jos și Belgia, PFAS atrag o atenție din ce în ce mai mare, printre altele din cauza riscurilor pentru sănătate, în timp ce în Franța, îngrijorarea este concentrată în special în jurul zonei numite 'vallée de la chimie' ('valea chimiei'), lângă Lyon (sud-est).

Diverse inițiative judiciare și de reglementare au fost lansate, iar altele sunt în curs de analiză, împotriva acestor 'poluanți eterni' și a producătorilor lor, printre altele pentru 'punerea în pericol a vieții altora'.

Contaminări ale apei potabile, dar și ale solului și aerului sunt deseori menționate.

Cel puțin 45% din apa de la robinet din Statele Unite este contaminată cu PFAS, a concluzionat o agenție guvernamentală în iulie 2023.

În Europa, 17.000 de situri sunt contaminate, dintre care 2.100 la niveluri periculoase pentru sănătate (peste 100 de nanograme pe litru), potrivit unei hărți fără precedent a 17 mass-media, publicată în februarie 2023.

În Franța, un poluant etern, foarte complicat de îndepărtat din apă, acidul trifluoracetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet a unei mari majorități a orașelor în care au fost efectuate teste, potrivit unei anchete realizate de o asociație de consumatori și de un ONG de mediu, publicată în ianuarie.

O serie de inițiative parlamentare au ridicat, de asemenea, problema legată de impactul asupra sănătății, inclusiv un proiect de lege care vizează restricționarea producției și comercializării de PFAS, care a trecut de primă lectură în primăvara anului 2024, în Parlamentul francez, și urmează să fie supus unui nou vot în curând, notează AFP.

În Italia, responsabilii fabricilor de produse chimice acuzați că au contaminat cu bună știință apa a sute de mii de persoane sunt judecați în unul dintre cele mai mari procese pentru dezastre ecologice din Europa, a relatat joi AFP. Fabrica Miteni, în prezent închisă, situată lângă Vicenza (nord-est), ar fi poluat unul dintre cele mai mari bazine de ape subterane din Europa cu substanțe PFAS. În acest proces, care a început în 2021 și ar urma să ajungă la un verdict în mai sau iunie, sunt implicate peste 200 de părți civile. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 124

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 13-02-2025 10:34

Indonezia/ Evacuari în jurul unui vulcan de pe insula Flores

Autoritățile indoneziene au ordonat joi evacuarea mai multor sate aflate în jurul vulcanului Lewotobi Laki-Laki, din estul Indoneziei, după ce nivelul de alertă a fost ridicat la maxim din cauza unei creșteri a activității vulcanice, informează AFP. În noiembrie anul trecut, mai multe erupții ale acestui vulcan situat pe insula Flo

Planeta 11-02-2025 20:13

Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă

Praga, 11 feb /Agerpres/ - Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP. Clasificat c

Planeta 11-02-2025 16:30

Climă: Există o legătură între ariditate și instabilitatea socială (studiu)

Perioadele cele mai aride au coincis cu perioadele de tulburări politice în China, potrivit unui studiu recent al precipitațiilor din mii de ani, care a stabilit o legătură istorică între stresul climatic și haos, informează AFP. Studiul, publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature, se bazează pe o analiză a inelelor anuale

Planeta 11-02-2025 09:09

Grecia/ Noi seisme în largul insulei Santorini, cel mai puternic cu magnitudinea 5,2

Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini și insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marți, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP. Cea mai puternică mișcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul

Planeta 09-02-2025 15:50

Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ

Planeta 09-02-2025 09:50

UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa

Planeta 09-02-2025 08:22

Cutremur puternic în Marea Caraibilor

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă

Planeta 07-02-2025 14:35

Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji

Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918

Planeta 07-02-2025 12:38

Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută

Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf

Planeta 07-02-2025 11:38

Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm

Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir

Planeta 06-02-2025 20:02

Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale

Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu

Planeta 05-02-2025 18:18

Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă

Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici