Prăbuşirea unei porţiuni din vulcanul Anak Krakatoa, cauza fenomenului tsunami din Indonezia (autorităţi)

O porţiune masivă de teren de pe un versant al insulei vulcanice Anak Krakatoa s-a prăbuşit în ocean declanşând tsunamiul care a lovit Indonezia, provocând moartea a sute de persoane, au precizat luni autorităţile şi oamenii de ştiinţă, potrivit Reuters.
Cel puţin 281 de persoane au decedat, sute au fost rănite şi numeroase clădiri au fost grav avariate în urma tsunamiului care a lovit, aproape fără avertisment, sâmbătă seară, de-a lungul strâmtorii Sunda, situată între insulele Java şi Sumatra.
Anak Krakatoa expulza lavă şi cenuşă de mai multe luni înainte ca o porţiune de 0,64 kilometri pătraţi din partea de sud-vest a vulcanului să se prăbuşească, a precizat un oficial indonezian.
"Acest fenomen a provocat o alunecare de teren submarină, care a cauzat tsunamiul", a spus Dwikorita Karnawati, directorul agenţiei meteorologice, adăugând că valurile au lovit ţărmul după 24 de minute.
Imaginile captate de satelitul Sentinel-1 al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) arată cum o porţiune masivă din versantul sudic al vulcanului s-a prăbuşit în ocean, au precizat cercetătorii.
"Când cantitatea de pământ a ajuns în ocean... a dislocat apele de la suprafaţa mării provocând deplasarea pe verticală care a cauzat tsunamiul", a explicat Sam Taylor-Offord, seismolog în cadrul GNS Science din Wellington.
Faptul că acest tsunami s-a produs în perioada sărbătorilor de Crăciun a readus în memorie fenomenul similar declanşat în Oceanul Indian după un cutremur, la 26 decembrie 2004, provocând moartea a 226.000 de persoane din 14 ţări, dintre care peste 120.000 din Indonezia.
Taylor-Offord a precizat că erupţia şi ''zgomotele puternice de fundal'' ar putea fi cauzele pentru care alunecarea de teren nu a fost înregistrată seismic.
Faptul că tsunamiul a fost provocat de un vulcan şi nu de un cutremur ar putea fi motivul pentru care nu a fost declanşată alertă de tsunami, au precizat oamenii de ştiinţă.
Locuitorii zonei de coastă au relatat că nu au văzut sau simţit niciun semn de avertizare, cum ar fi un seism sau apele care să se retragă de-a lungul ţărmului, înaintea apariţiei valurilor înalte de trei metri.
Jose Borrero, inginer specializat în riscul de tsunami în cadrul companiei eCoast Marine Consulting, a spus că fenomenele tsunami declanşate de alunecări de teren vulcanice sunt mai puţin înţelese decât valurile tsunami generate de cutremure, care au fost studiate mai intens.
În cazul tsunamiului generat de alunecări de teren sunt implicate mai multe variabile, printre care un anumit volum şi o viteză a rocilor care se prăbuşesc în apele oceanului pe pante submarine şi care pot declanşa un val uriaş.
"În Indonezia, ne aşteptam cu toţii la un alt tsunami devastator declanşat de un cutremur şi, iată, am avut unul declanşat de o alunecare de teren vulcanică", a mai spus Borrero.
"Am văzut câteva imagini care sugerează că a fost vorba de prăbuşirea unui versant care se prelungeşte sub apă, dar această ipoteză nu va fi confirmată până când nu se va realiza un studiu în larg, în cadrul căruia să se facă măsurători pe fundul mării".
Anak Krakatoa supranumit ''copilul lui Krakatoa'' s-a născut din vulcanul Krakatoa, care, în 1888 a erupt cu o atât de mare putere, încât explozia a fost auzită până în Perth, a spus Mika McKinnon, o cercetătoare din domeniul geofizicii din Vancouver, Canada.
McKinnon a precizat că vulcanii au versanţii formaţi din roci aşezate într-o structură dezordonată, nu foarte bine sudate unele de altele, şi se produc frecvent alunecări de teren. Dacă se întâmplă să fie vorba despre o cantitate mare, atunci poate disloca suficientă apă pentru a provoca un tsunami.
Nu există un sistem de avertizare timpurie care să poată detecta astfel de valuri tsunami provocate de alunecări de teren.
Anak Krakatoa este localizat foarte aproape de ţărm astfel încât nu ar fi fost timp suficient pentru a reacţiona şi a evacua populaţia.
"Este dificil să identifici un tsunami provocat de o alunecare de teren suficient de rapid încât să poţi emite avertizări utile", a mai spus McKinnon.
''Un fenomen similar la Anak Krakatoa ar putea declanşa un alt tsunami, sau poate că nu va mai fi cazul. Poate peste o lună sau peste un an. Nu putem şti cu precizie'', a mai spus cercetătoarea. AGERPRES/(AS-editor: Simona Tatu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil
India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților
În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș
Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării
Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car
Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate
Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian
Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2
O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după
Peste 50 de replici la Istanbul după seismul de magnitudine 6,2
Peste 50 de replici s-au produs după seismul de magnitudine 6,2 înregistrat miercuri la Istanbul, a anunțat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, transmite AFP. 'Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs în Marea Mar
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în ultimii ani în orașul cu 16 milioane de locuitori, transmite Reuters. În urm
Climă/ Albirea coralilor la nivel global doboară record după record
Episodul masiv de albire a coralilor din ultimii doi ani continuă să doboare recorduri, circa 84% dintre recifele de corali de pe planetă fiind în prezent afectate, ceea ce pune în pericol supraviețuirea acestor ecosisteme esențiale pentru viața marină și pentru sute de milioane de persoane, notează AFP. Coralii sunt extrem de vuln
SUA/ Mii de evacuări în statul New Jersey din cauza unui incendiu de pădure
Circa 3.000 de locuitori ai statului american New Jersey au fost nevoiți să își părăsească casele din cauza extinderii rapide a unui incendiu de pădure, care a mistuit deja peste 3.000 de hectare și amenință peste 1.300 de clădiri, au anunțat marți autoritățile, informează miercuri AFP. La ora locală 22:30 marți (02:30 GMT miercuri), inc
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&