Olt: Fosta directoare a DSP și angajați ai instituției - trimiși în judecată pentru fapte de corupție

Fosta directoare a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt și mai mulți angajați ai instituției au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de DNA - Serviciul Teritorial Craiova.
Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție (DGA), transmis luni AGERPRES, în cauză cercetările au fost efectuate de procurorii DNA Craiova cu sprijinul polițiștilor din cadrul DGA - Serviciul Județean Anticorupție Olt și au vizat infracțiunile de luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită și fals material în înscrisuri oficiale.
Ancheta penală a fost finalizată și dosarul a fost trimise spre judecare la Tribunalul Olt cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.
Fosta directoare a DSP Olt, cât și mai multe angajate din direcție au fost trimise în judecată sub control judiciar, iar administratorul unei societăți și doi angajați DSP Olt au fost trimiși în judecată fără măsură preventivă.
Fosta directoare executivă a DSP Olt este acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine ori pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată, luare de mită (două infracțiuni din care una în formă continuată) și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Ea ar fi primit drept mită în anul 2021, de la administratorul unei societăți comerciale, un teren în suprafață de 612 metri pătrați în Slatina, într-o zonă cu potențial de dezvoltare imobiliară, pentru derularea în bune condiții a contractului de închiriere între instituția pe care o conducea și firma care deținea clădirea.
Totodată, fosta directoare este acuzată că ar fi angajat fictiv o asistentă în schimbul unor servicii de cosmetică și înfrumusețare.
Au mai fost trimise în judecată și coordonatoarea Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP Olt și un asistent medical din instituție, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine ori pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.
Administratorul unei societăți comerciale s fost trimis în judecată pentru dare de mită, un consilier de la DSP Olt a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, iar un funcționat din aceasi instituție a fost trimis în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
'Astfel, din cercetări a rezultat faptul că, în cursul lunii aprilie 2021, în contextul derulării unui contract de închiriere între Direcția de Sănătate Publică și o societate comercială administrată de unul dintre inculpați, inculpata director executiv al instituției menționate, în această calitate, ar fi primit cu titlu de mită de la acesta, un lot de teren în suprafață de 612 mp în orașul Slatina, într-o zonă cu potențial de dezvoltare imobiliară, pentru derularea în bune condiții a contractului de închiriere menționat anterior.
Lotul de teren respectiv ar fi fost vândut părinților inculpatei director executiv, prin încheierea în mod formal a unui contract de vânzare-cumpărare pentru suma de aproximativ 9.000 de euro, în condițiile în care mai multe loturi de teren similare au fost vândute de inculpatul administrator de societate comercială, în aceeași perioadă, pentru sume cuprinse între 32.000 și 35.000 de euro.
Totodată, din cercetările efectuate nu s-a putut găsi nicio dovadă că suma de 44.000 lei (aproximativ 9.000 de euro) ar fi fost plătită în mod efectiv, în înscrisurile notariale fiind menționat că banii s-au plătit în numerar, fără a exista un înscris care să ateste plata sumei', precizează sursa citată.
Anchetatorii mai susțin că în perioada iunie 2022 - octombrie 2024, fosta directoare executivă a DSP Olt ar fi dispus plata salariului către o persoană angajată la DSP Olt ca asistent medical deși persoana în cauză nu ar fi lucrat niciodată în instituție, nu ar fi îndeplinit vreo sarcină de serviciu și nu ar fi mers la locul de muncă, încasând în mod necuvenit salariul lunar.
'În realizarea demersului infracțional, cu încălcarea dispozițiilor legale, inculpata director executiv ar fi fost ajutată de inculpata coordonator al Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt care ar fi semnat foile colective de prezență și fișele de evaluare a performanțelor individuale pentru inculpata angajată ca asistent medical, atestând, în acest mod, prezența la serviciu a acesteia din urmă.
Astfel, prin plata necuvenită a salariilor lunare, ar fi fost prejudiciat bugetul instituției publice cu suma de 163.426 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru inculpata în cauză. În perioada respectivă, inculpata ar fi desfășurat efectiv activități profesionale la salonul de înfrumusețare care îi aparține. Totodată, în perioada iunie 2022 - iulie 2024, inculpata director executiv ar fi beneficiat de la inculpata angajată ca asistent medical, direct și în mod necuvenit, de servicii de cosmetică și înfrumusețare prestate în fiecare lună din perioada menționată, în cuantum total de 23.865 lei (aproximativ 1.000 lei pe lună)', se arată în comunicatul DGA.
În numele asistentei medicale angajată la DSP fără să lucreze acolo, un consilier în cadrul DSP Olt ar fi depus în luna iulie anul trecut o cerere de concediu de odihnă, instigat de către o funcționară, potrivit sursei citate.
DSP Olt s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 163.426 lei, iar asupra bunurilor aparținând celor trei persoane sub control judiciar s-au dispus măsuri asiguratorii. AGERPRES/ (AS - redactor: Cristina Matei, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Predoiu, la Ziua IGI: Activitatea în 2024 a depășit granițele unui simplu exercițiu administrativ
Activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări a depășit, în 2024, granițele unui simplu exercițiu administrativ, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei IGI. 'În 2024, Inspectoratul a asigurat managementul șederii legale pentru nu mai puțin de 238.000 de cetățeni străini, dintre ca
Ministerul Justiției: Paul Philippe al României - arestat în Franța
Paul Philippe al României a fost arestat, luni, la Paris, urmând a se stabili dacă va fi predat autorităților române, a informat Ministerul Justiției. 'Ministerul Justiției a luat act de acțiunea autorităților franceze privind reținerea cetățeanului Al României Paul Philippe. Luni, cetățeanul Al României Paul
Constanța: Pescador neînregistrat, cu motor furat, depistat pe mare; la bord erau 760 kg de calcan și vulpe de mare
Garda de Coastă a depistat, pe Marea Neagră, un pescador neînregistrat, propulsat de un motor furat din Suedia, la bordul căruia erau patru cetățeni români care pescuiseră ilegal peste 760 kilograme de calcan și vulpe de mare, au informat, luni, reprezentanții instituției. Conform sursei citate, polițiștii de frontieră din cadrul G
Percheziții ale procurorilor DNA în 39 de locații din județele Botoșani și Suceava; sunt vizate și instituții publice
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Suceava au efectuat, luni, 39 de percheziții în județele Botoșani și Suceava, fiind vizate și cinci sedii ale unor instituții publice, într-un dosar penal ce vizează infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2023-2024, se arată într-un comunicat de presă transmi
Doi falși angajați ai BNR, arestați pentru înșelăciune
Doi cetățeni străini au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați că au înșelat o persoană, după ce au pretins că sunt curieri de la Banca Națională a României. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a anunțat luni că a reținut doi cetățeni străini, pentru înșelăciune în formă continuată, co
DNA prelungește controlul judiciar în cazul generalului Cătălin Ștefăniță Zisu (surse)
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis, luni, prelungirea cu încă 60 de zile a controlului judiciar pe cauțiune în cazul fostului șef al Comandamentului Logistic Întrunit, generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Mureș: Un bărbat a fost arestat preventiv după încălcarea ordinului de protecție și incendierea ușii locuinței victimei
Un bărbat de 40 de ani, din comuna Ceuașu de Câmpie, a fost reținut, iar apoi arestat preventiv, după ce a încălcat ordinul de protecție emis pe numele său de instanță, apropiindu-se de locuința victimei și incendiind ușa de la intrare, a anunțat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș. 'În fapt, la data
Incident CFR-Universitatea/ Mobilul infracțiunii nu are legătură cu etnia; bărbatul suspectat - sub control judiciar
Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus, duminică, plasarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile a unui bărbat de 38 de ani, care ar fi aruncat cu o sticlă de bere într-un grup de persoane după meciul de fotbal dintre CFR Cluj și Universitatea Cluj de luni. 'Procurorul de caz din cadrul Parchetului de
Două femei bănuite de o spargere în Caransebeș și urmărite de polițiști au intrat cu mașina într-un autotren; una a murit
O femeie de 41 de ani, bănuită că ar fi dat o spargere la o casă din Caransebeș, a murit într-un accident rutier, după ce, urmărită de o mașină a Poliției, a fugit cu un autoturism până în zona localității Armeniș, iar acolo s-a lovit frontal de un autotren, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin.
DSU anunță că va sesiza CNCD privind declarațiile managerei SCJU Constanța referitoare la schimbarea șefei UPU
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) informează, sâmbătă, că va sesiza CNCD privind declarațiile făcute de managera Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța referitoare la principalele motive ale schimbării din funcție a șefei UPU, considerând că acestea au un 'caracter profund discriminator și ofensator', întrucât fac
Cluj: Bărbat reținut după ce s-a dezbrăcat complet în fața polițiștilor
Un bărbat de 42 de ani din Timișoara a fost reținut de polițiștii clujeni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri, după ce s-a dezbrăcat complet în fața acestora. Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de IPJ Cluj, incidentul a avut loc pe 3 aprilie, în Huedin.
IGPR: Măsuri preventive față de 21 de persoane, dispuse în ultimele două săptămâni pentru infracțiuni economice
Polițiștii au pus în aplicare, în ultimele două săptămâni, 162 de mandate de percheziție domiciliară și 80 de mandate de aducere și au dispus măsuri preventive față de 21 de persoane în cadrul unor dosare penale privind infracțiuni economice. De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii de 54.825.166 de lei pentr
Bistrița-Năsăud: Eleva acuzată că ar fi bătut o profesoară, cercetată sub control judiciar
Eleva în vârstă de 16 ani care a fost reținută pentru 24 de ore după ce ar fi bătut o profesoară din Beclean a fost plasată sub control judiciar, informează, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud. 'Față de tânăra de 16 ani din Beclean, cercetată pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe, a
IGPR: 345 de acțiuni în domeniul verificării armelor, în primele trei luni ale anului
Structurile arme, explozivi și substanțe periculoase ale Poliției Române au efectuat, în primele trei luni ale anului, 345 de acțiuni privind controlul armelor și braconaj cinegetic și 91 de acțiuni pe linie de explozivi și substanțe periculoase. Au fost efectuate 2.224 de controale pe linie de arme la persoane fizice și juridice ș