Olt: Fosta directoare a DSP și angajați ai instituției - trimiși în judecată pentru fapte de corupție

Fosta directoare a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt și mai mulți angajați ai instituției au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de DNA - Serviciul Teritorial Craiova.
Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție (DGA), transmis luni AGERPRES, în cauză cercetările au fost efectuate de procurorii DNA Craiova cu sprijinul polițiștilor din cadrul DGA - Serviciul Județean Anticorupție Olt și au vizat infracțiunile de luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită și fals material în înscrisuri oficiale.
Ancheta penală a fost finalizată și dosarul a fost trimise spre judecare la Tribunalul Olt cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.
Fosta directoare a DSP Olt, cât și mai multe angajate din direcție au fost trimise în judecată sub control judiciar, iar administratorul unei societăți și doi angajați DSP Olt au fost trimiși în judecată fără măsură preventivă.
Fosta directoare executivă a DSP Olt este acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine ori pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată, luare de mită (două infracțiuni din care una în formă continuată) și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Ea ar fi primit drept mită în anul 2021, de la administratorul unei societăți comerciale, un teren în suprafață de 612 metri pătrați în Slatina, într-o zonă cu potențial de dezvoltare imobiliară, pentru derularea în bune condiții a contractului de închiriere între instituția pe care o conducea și firma care deținea clădirea.
Totodată, fosta directoare este acuzată că ar fi angajat fictiv o asistentă în schimbul unor servicii de cosmetică și înfrumusețare.
Au mai fost trimise în judecată și coordonatoarea Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP Olt și un asistent medical din instituție, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine ori pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.
Administratorul unei societăți comerciale s fost trimis în judecată pentru dare de mită, un consilier de la DSP Olt a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, iar un funcționat din aceasi instituție a fost trimis în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
'Astfel, din cercetări a rezultat faptul că, în cursul lunii aprilie 2021, în contextul derulării unui contract de închiriere între Direcția de Sănătate Publică și o societate comercială administrată de unul dintre inculpați, inculpata director executiv al instituției menționate, în această calitate, ar fi primit cu titlu de mită de la acesta, un lot de teren în suprafață de 612 mp în orașul Slatina, într-o zonă cu potențial de dezvoltare imobiliară, pentru derularea în bune condiții a contractului de închiriere menționat anterior.
Lotul de teren respectiv ar fi fost vândut părinților inculpatei director executiv, prin încheierea în mod formal a unui contract de vânzare-cumpărare pentru suma de aproximativ 9.000 de euro, în condițiile în care mai multe loturi de teren similare au fost vândute de inculpatul administrator de societate comercială, în aceeași perioadă, pentru sume cuprinse între 32.000 și 35.000 de euro.
Totodată, din cercetările efectuate nu s-a putut găsi nicio dovadă că suma de 44.000 lei (aproximativ 9.000 de euro) ar fi fost plătită în mod efectiv, în înscrisurile notariale fiind menționat că banii s-au plătit în numerar, fără a exista un înscris care să ateste plata sumei', precizează sursa citată.
Anchetatorii mai susțin că în perioada iunie 2022 - octombrie 2024, fosta directoare executivă a DSP Olt ar fi dispus plata salariului către o persoană angajată la DSP Olt ca asistent medical deși persoana în cauză nu ar fi lucrat niciodată în instituție, nu ar fi îndeplinit vreo sarcină de serviciu și nu ar fi mers la locul de muncă, încasând în mod necuvenit salariul lunar.
'În realizarea demersului infracțional, cu încălcarea dispozițiilor legale, inculpata director executiv ar fi fost ajutată de inculpata coordonator al Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt care ar fi semnat foile colective de prezență și fișele de evaluare a performanțelor individuale pentru inculpata angajată ca asistent medical, atestând, în acest mod, prezența la serviciu a acesteia din urmă.
Astfel, prin plata necuvenită a salariilor lunare, ar fi fost prejudiciat bugetul instituției publice cu suma de 163.426 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru inculpata în cauză. În perioada respectivă, inculpata ar fi desfășurat efectiv activități profesionale la salonul de înfrumusețare care îi aparține. Totodată, în perioada iunie 2022 - iulie 2024, inculpata director executiv ar fi beneficiat de la inculpata angajată ca asistent medical, direct și în mod necuvenit, de servicii de cosmetică și înfrumusețare prestate în fiecare lună din perioada menționată, în cuantum total de 23.865 lei (aproximativ 1.000 lei pe lună)', se arată în comunicatul DGA.
În numele asistentei medicale angajată la DSP fără să lucreze acolo, un consilier în cadrul DSP Olt ar fi depus în luna iulie anul trecut o cerere de concediu de odihnă, instigat de către o funcționară, potrivit sursei citate.
DSP Olt s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 163.426 lei, iar asupra bunurilor aparținând celor trei persoane sub control judiciar s-au dispus măsuri asiguratorii. AGERPRES/ (AS - redactor: Cristina Matei, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ CCR dezbate contestația lui Simion; în eventualitatea respingerii, va fi organizată ceremonia de validare a alegerilor
Curtea Constituțională a României va analiza, joi, la ora 10:00, contestația depusă de liderul AUR George Simion privind anularea alegerilor câștigate de independentul Nicușor Dan. Ulterior, în eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, Curtea Constituțională va organiza, la ora 12:00, ședința solemnă pentru
Prahova: Primarul din Sinaia va fi dus în arestul de la Câmpina
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis, miercuri, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, va fi dus în arestul de la Câmpina. 'Astăzi, polițiștii din cadrul Poliție
Prezidențiale2025/CCR dezbate joi cererea lui Simion de anulare a alegerilor; sesizarea nu e depusă în original
Curtea Constituțională a anunțat că va dezbate joi dimineața cererea liderului AUR, George Simion, de anulare a alegerilor prezidențiale câștigate de Nicușor Dan. Într-un comunicat remis miercuri, CCR menționează faptul că a primit un înscris, în formă scanată, semnat olograf în copie de George Simion, însă, pentru a putea f
Prezidențiale2025/ CCR respinge o sesizare privind refuzul Meta de a pune în executare deciziile BEC
Curtea Constituțională a respins, miercuri, o sesizare privind refuzul Meta de a pune în executare deciziile Biroului Electoral Central. 'În ședința din data de 21 mai, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României, a luat în dezbatere sesizarea privind refuz
Primarul din Sinaia, arestat preventiv; decizia este definitivă
Curtea de Apel București a respins, miercuri, ca nefondată, contestația depusă de primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, și a dispus arestarea preventivă a acestuia, pe motiv că a încălcat interdicțiile pe care le avea în cadrul măsurii controlului judiciar. Pe 16 mai, Tribunalul București a admis solicitarea DNA privind înlocuirea măsurii con
Prahova: Patru persoane, reținute de DIICOT pentru trafic de droguri de risc
Patru persoane au fost reținute de procurorii DIICOT Ploiești într-un dosar de trafic cu droguri de risc, acestea fiind prezentate, miercuri, instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, cele patru persoane, cu vârste între 32 și 40 de a
Parchetul analizează dacă extinde ancheta după declarațiile lui Georgescu la Realitatea TV
Parchetul General analizează dacă se impune extinderea urmării penale față de Călin Georgescu, după ce acesta pare să fi reprodus într-o emisiune la postul Realitatea TV un citat din fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu. Potrivit unor oficiali ai Parchetului, este vorba de declarațiile făcute de Călin Georgescu pe data de 17 mai la Realitatea TV
Alba: Patru bărbați reținuți pentru trafic de droguri
Patru bărbați cu vârste între 26 și 40 de ani au fost reținuți de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia după ce ar fi procurat, manipulat, oferit cu titlu gratuit și vândut unor consumatori din județele Alba, Hunedoara și Cluj diferite cantități de cocaină, canabis, droguri sub formă de cristal și substanțe psihoactive, potrivit unui c
Prahova: 14 inculpați, inclusiv un avocat, trimiși în judecată pentru fraude imobiliare; prejudiciul - 8,7 milioane euro
Un număr de 14 inculpați persoane fizice și juridice, între care un avocat și un notar public, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești pentru fraude imobiliare legate de complexurile White Tower, City Gate și Mărășești din municipiul Ploiești, prejudiciul creat fiind de 8,7 milioane euro.
Prezidențiale2025/ STS respinge acuzațiile privind nereguli la sistemele informatice utilizate la alegeri
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) respinge ferm toate acuzațiile apărute în spațiul public referitoare la posibile nereguli privind sistemele IT&C utilizate la alegeri. 'Pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă al STS precizează că aplicațiile și sistemele informatice au fost dezvoltate conform specif
Alba: Medic reținut pentru luare de mită
Un medic din Sebeș, condamnat anterior pentru săvârșirea unor fapte similare, a fost reținut de procurori după ce a solicitat unui pacient suma de 500 euro pentru a-i soluționa favorabil cererea de revizuire a deciziei medicale asupra capacității de muncă. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, la Parchetul de pe lân
Prezidențiale2025/Sesizarea lui Simion privind rezultatele din turul doi al alegerilor prezidențiale, înregistrată la CCR
Sesizarea președintelui AUR, George Simion, prin care acesta contestă rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale, a fost înregistrată miercuri la Curtea Constituțională, au confirmat pentru AGERPRES oficiali ai CCR. Urmează ca CCR să stabilească un termen pentru soluționarea sesizării depuse de George Simion. Lide
Prahova: Percheziții într-un dosar privind furtul unor colete cu bunuri de valoare; prejudiciul - 350.000 de lei
Polițiștii prahoveni efectuează, miercuri, percheziții într-un dosar privind furtul unor colete care conțineau bunuri de valoare, prejudiciul fiind de aproximativ 350.000 de lei. Conform Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, descinderile au loc pe raza comunei Sângeru. 'În cauză este instrumentat un
CCR dezbate o sesizare privind refuzul Meta de a pune în executare deciziile BEC
Curtea Constituțională dezbate, miercuri, o sesizare privind refuzul Meta de a pune în executare deciziile Biroului Electoral Central. Compania americană Meta Platforms deține și operează Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp. În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Biroul Electoral Central
Percheziții în Constanța și Ialomița la o grupare de proxeneți
Procurorii DIICOT - Structura Centrală, împreună cu polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, au efectuat 12 percheziții domiciliare în localitățile Hârșova, Năvodari, Fetești și Gura Ialomiței, într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism. Conform DIICOT, în perioada 2018 - m