Procesul în care CNSAS l-a reclamat pe Mugur Isărescu că a colaborat cu Securitatea începe pe 18 septembrie

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru 18 septembrie primul termen în procesul în care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
În cererea trimisă în instanţă, CNSAS susţine că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.
"Din analiza dosarelor (...), rezultă că domnul (Mugur Isărescu, n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informaţii sub nume conspirativ (...). La stabilirea identităţii dintre sursa (...) şi dl (Mugur Isărescu - n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le ataşăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv. Astfel, în cuprinsul tabelului privind reţeaua informativă datat 3.05.1989 se găseşte consemnarea (...) cu numele conspirativ (...); data obţinerii aprobării de partid (...) 16.03.1986. Facem precizarea că, deşi este menţionată obţinerea aprobării de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că dl (Mugur Isărescu, n.r) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la data menţionată s-a obţinut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 - 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR", se arată în documentul trimis în instanţă de CNSAS.
CNSAS citează mai multe documente privind colaborarea lui Isărescu cu fosta Securitate comunistă.
"De asemenea, argumente în sprijinul existenţei identităţii dintre sursa (...) şi dl (Mugur Isărescu, n.r.) rezultă şi din alte documente, astfel cum sunt acestea precizate în cadrul observaţiilor preliminare de la pct. 5 din nota de constatare (...), respectiv: document olograf semnat de (...) cu numele real (...); Modificarea, de către ofiţer, în textul unei note a sursei (...), a pasajului 'mi-a spus că am fost căutat' cu 'mi-a spus că (...) a fost căutat (...); Menţionarea de către sursă (...), în textul unei note (...), a adresei la care locuieşte, care coincide cu domiciliul dl. (Mugur Isărescu, n.r.) din aceeaşi adresă (...); coroborarea informaţiilor din dosarul (...) care atestă desfăşurarea unei combinaţii privind verificarea sincerităţii şi loialităţii sursei (...), acţiunile propuse desfăşurându-se de fapt asupra dl. (Mugur Isărescu, n.r.); menţiunile ofiţerilor conform cărora informaţiile furnizate de alte surse, care privesc evenimente la care a participat şi dl. (Mugur Isărescu, n.r.), se verifică prin sursa (...); calitatea dl. (Mugur Isărescu, n.r.) de sursă a organelor de securitate, fără consemnarea numelui conspirativ, este atestată în diverse alte documente (...)", susţine CNSAS.
Conform instituţiei, Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979 - 1989, iar pe parcursul colaborării cu Securitatea el a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări.
"Aşa cum rezultă din nota de constatare nr. (...), dl. (Mugur Isărescu, n.r.) a activat ca informator, cu numele conspirativ (...), în perioada 1979-1989, fiind recrutat de către (...), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (...). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări - notele din 16.12.1987 (...) şi 05.03.1985 (...). Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)", se mai spune în cererea CNSAS trimisă la CAB.
Potrivit CNSAS, informaţiile furnizate Securităţii de către Mugur Isărescu se referă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist.
"Reţinem, astfel, notele din 16.12.1987 şi 05.03.1985, redactate olograf şi semnate de pârât cu numele conspirativ (...), prin care acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist faţă de alte ţări, respectiv:
* În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. 'Are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberii (acuzat că îi răpeşte mai mult de o oră); încălzirea locuinţei în care trăieşte; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări. (...) Sursa a constatat o accentuare evidentă a manifestărilor de nemulţumire după ce a divorţat (...).
* În legătură cu întâlnirea din 05.03.1985 dintre E.D. şi M.I. şi D.W. (...) sursa poate relata următoarele: '(DW) în discuţii a menţionat dificultăţile întâmpinate de membrii comunităţii diplomatice din Bucureşti în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor şi căldurii). A arătat că diplomaţii acreditaţi la Bucureşti îşi exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejaţi în orice ţară, în România însă ei au stat în condiţii mai dificile decât populaţia. A manifestat interes faţă de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depăşirea acestor dificultăţi. De asemenea, dacă în România sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economică sau numai se repetă linia oficială. A pus întrebări în legătură cu unele neconcordanţe între cifrele publicate în presă privind îndeplinirea planului de dezvoltarea a României (de exemplu, din anuarul statistic al R.S.R. reiese că ponderea ţărilor socialiste în comerţul nostru exterior este de cca. 45%, pe când din datele comunicatului de îndeplinire a planului este de 54%".
În legătură cu aceste informaţii furnizate de Isărescu, CNSAS explică faptul că Securitatea monitoriza cu atenţie orice comentariu negativ la adresa nivelului de trai sub regimului comunist, cunoscut fiind faptul că acesta urmărea promovarea ideii că statul comunist era forma superioară de organizare politică şi socială, în care toate persoanele aveau un nivel de viaţă ridicat, iar meritul pentru această stare de fapt se datora în exclusivitate partidului.
În opinia CNSAS, informaţiile furnizate de Mugur Isărescu au îngrădit drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IGPR: 345 de acțiuni în domeniul verificării armelor, în primele trei luni ale anului
Structurile arme, explozivi și substanțe periculoase ale Poliției Române au efectuat, în primele trei luni ale anului, 345 de acțiuni privind controlul armelor și braconaj cinegetic și 91 de acțiuni pe linie de explozivi și substanțe periculoase. Au fost efectuate 2.224 de controale pe linie de arme la persoane fizice și juridice ș
Bistrița-Năsăud: Elevă de 16 ani, reținută după ce ar fi bătut o profesoară; femeia are traumatism cranio-cerebral
O elevă în vârstă de 16 ani a fost reținută pentru lovire sau alte violențe după ce ar fi bătut o profesoară din Beclean, femeia ajungând la spital cu traumatism cranio-cerebral. Potrivit datelor comunicate, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, agresiunea s-ar fi petrecut fără un motiv aparent.
DGPMB: Doi bărbați și o femeie, cercetați pentru tâlhărie calificată de Serviciul de Investigații Criminale - Sector 5
Doi bărbați și o femeie bănuiți de tâlhărie calificată au fost duși la sediul Serviciului de Investigații Criminale - Sector 5, după ce ar fi amenințat cu cuțitul un bărbat să le dea verigheta, în locul bijuteriei obligându-l să scoată de la bancomat 1.000 de lei. 'Astăzi, 4 aprilie, polițiști din cadrul Direcției General
Ialomița: Doi bărbați, reținuți după ce au furat cablul ce deservea la semnalizarea și dirijarea traficului feroviar
Doi bărbați au fost reținuți de polițiștii ialomițeni după ce au furat zeci de metri de cablu care deservea la semnalizarea și dirijarea traficului feroviar în stația CFR Fetești, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ialomița. 'Ieri, 3 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Postul
Bercea Mondialu și trei membri ai familiei sale au fost arestați preventiv pentru cămătărie și șantaj
Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a interlopului Bercea Mondialu alături de trei membri ai familiei sale într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Potrivit deciziei instanței, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, Constantin Anghel zis
Sibiu: Șofer depistat cu 220 de kilometri la oră, pe autostrada A1
Un șofer din județul Vâlcea a fost prins de către polițiști cu viteza de 220 de kilometri pe oră, în timp ce circula pe autostrada A1, în zona orașului Tălmaciu, a anunțat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, pe pagina de
MApN: Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre UE pentru Ucraina - pe agenda discuțiilor de la Varșovia
Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre ale Uniunii Europene pentru Ucraina s-a aflat pe agenda discuțiilor la Reuniunea de la Varșovia, a informat, joi, MApN. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, miercuri și joi, la Reuniunea informală a mini
Mureș: Creștere cu aproape 60% a incendiilor de vegetație uscată și a arderilor necontrolate de la începutul anului
Prim adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș, colonel Cristian Buhăianu, a declarat, joi, că de la începutul acestui an s-au înregistrat 188 de incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate, cu 57,98% mai multe decât în primele trei luni ale anului trecut.
Iași: Tânărul marocan care a ucis doi studenți în vila din Moara de Vânt, condamnat pe viață
Magistrații Tribunalului Iași au decis, joi, condamnarea pe viață a studentului marocan cu cetățenie canadiană, Ahmed Sami El Bourkadi, care este acuzat că în decembrie 2021 a ucis alți doi studenți într-o vilă din cartierul Moara de Vânt. Ahmed Sami El Bourkadi, acum în vârstă de 24 de ani, este condamnat pe viaț
Despescu spune că opt jandarmi și trei polițiști ar fi semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, joi, că în urma verificărilor efectuate până la acest moment un număr de opt jandarmi și trei polițiști ar fi semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo. 'La nivelul structurilor din cadrul Ministeru
Profesorul orădean, acuzat de agresiune sexuală, sub control judiciar; Avocat: Vom coopera cu organele de urmărire
Profesorul de sport de la Colegiul Național 'Iosif Vulcan' din Oradea, acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor, a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, a anunțat avocatul cadrului didactic. Avocatul a informat, într-un drept la replică transmis AGERPRES, că se va coopera cu organele de urmărire penal
Vâlcea: Exercițiu de testare a intervenției la accidentele chimice, pentru a ajuta Muntenegru în procesul de aderare la UE
Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) au organizat joi un amplu exercițiu de testare a capacității de reacție și intervenție în cazul unui accident chimic, scopul principal al acestuia fiind acela de a prezenta practic unei delegații din Muntenegru, țară aflată în proces de aderare la U
Sechestru pe averea lui Bercea Mondialu: 40 de imobile, 41 de conturi bancare și șapte mașini
Procurorii DIICOT au pus sechestru pe averea deținută de interlopul Bercea Mondialu și familia acestuia, respectiv pe șapte autoturisme, 41 de conturi bancare și peste 40 de imobile - terenuri și construcții. Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, a fost reținut de DIICOT alături de nouă membri ai familiei sale (cinci bărbați și patru feme
Arafat: Anul trecut au fost date amenzi de peste 390.000 de lei privind adăposturile de protecție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a aplicat, în 2024, amenzi în valoare de peste 390.000 de lei, în urma controalelor efectuate la adăposturile de protecție civilă, a informat, joi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. 'Acest audit (al Curții de Conturi) a ieșit datorită soli
Harghita: Jandarmii patrupezi Cami și Efi, în centrul atenției la activitățile organizate de Ziua Jandarmeriei
Doi câini de serviciu, Cami și Efi, 'angajați' la Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Harghita, s-au aflat, joi, în centrul atenției la activitățile organizate la Miercurea-Ciuc cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române. Zeci de copii de la școlile și grădinițele din oraș au venit pe platoul din centrul orașului și a