CCR: O instanță judecătorească a dispus, fără temei constituțional și legal, cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii

Curtea Constituțională a precizat vineri, în legătură cu decizia Curții de Apel Ploiești, că, 'în mod regretabil', cu 'încălcarea' prevederilor legale, o instanță judecătorească a dispus, 'fără temei constituțional și legal', cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii adoptate de instanța constituțională.
Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis, joi, o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.
''Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunțare'', potrivit minutei deciziei Curții de Apel Ploiești.
CCR subliniază că actele sale jurisdicționale nu sunt acte administrative și, prin urmare, nu pot fi atacate în contencios administrativ, anulate sau suspendate.
Drept urmare, CCR a declarat recurs împotriva sentinței pronunțate joi de Curtea de Apel Ploiești, Secția de contencios administrativ și fiscal, în Dosarul nr. 301/42/2025, prin care a fost anulată și suspendată executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32/2024 privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024.
Curtea Constituțională menționează că, începând cu luna decembrie 2024, au fost promovate în fața instanțelor judecătorești din toată țara peste 200 de acțiuni similare de contestare a Hotărârii Curții Constituționale nr. 32/2024.
''În mod regretabil, cu încălcarea prevederilor Constituției României și ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, care consacră caracterul general obligatoriu al actelor jurisdicționale ale Curții Constituționale de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, o instanță judecătorească a dispus, fără temei constituțional și legal, cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii adoptate de instanța constituțională. Aceste aspecte au determinat Curtea să acționeze procesual pentru a apăra ordinea constituțională și efectele Hotărârii nr. 32/2024'', se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Hotărârea Curții Constituționale nr. 32/2024 este un act jurisdicțional, adoptat în exercitarea competenței proprii și exclusive prevăzute la art.146 lit.f) din Constituție.
Actele jurisdicționale ale Curții Constituționale nu sunt acte administrative și, prin urmare, nu pot fi atacate în contencios administrativ, anulate sau suspendate. Ca atare, toate efectele constituționale și legale ale Hotărârii nr. 32/2024 se produc pentru viitor, sunt general obligatorii pentru toate autoritățile întrucât fac parte din ordinea constituțională, în temeiul competenței exclusive a Curții Constituționale de a veghea la respectarea procedurii de alegere a Președintelui României, mai precizează CCR.
România este un stat de drept în care Curtea Constituțională este independentă față de orice altă autoritate publică și se supune numai Constituției și propriei legi, iar competența sa nu poate fi contestată de nicio autoritate publică, evidențiază CCR.
''Toți cetățenii au acces la justiție, însă exercitarea acestui drept și înfăptuirea justiției se realizează numai în condițiile legii, prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite de lege, cu respectarea competenței exprese a instanțelor judecătorești, care nu poate fi extinsă în domenii care sunt excluse controlului judecătoresc. Prin promovarea căii de atac a recursului, Curtea Constituțională a urmărit restabilirea cât mai urgentă a ordinii constituționale, respectul deplin și neechivoc pentru deciziile și hotărârile sale și eliminarea din ordinea juridică a oricăror interpretări juridice eronate și a aplicării cu rea-credință a legii'', se mai arată în comunicatul CCR.
*
Curtea Constituțională menționează că, începând cu luna decembrie 2024, au fost promovate în fața instanțelor judecătorești din toată țara peste 200 de acțiuni similare, de contestare a Hotărârii Curții Constituționale nr. 32/2024.
Conform CCR, până la această dată, instanțele de contencios administrativ, în respectul Constituției și al legii, au respins aceste cereri, sentința Curții de Apel Ploiești fiind una cu totul singulară și izolată.
''Independența judecătorului nu justifică într-un stat de drept și democratic nesocotirea Constituției și a legii, judecătorul fiind chemat, potrivit art.1 alin.(5) și art.124 din Constituție, să le respecte și să le apere, nu să le încalce. Independența judecătorului nu implică arogarea exercitării de către instanțele judecătorești a unui control de constituționalitate a legilor și înlăturarea de la aplicare a acestora pe motiv că ar contraveni Constituției. Independența judecătorului nu presupune independența acestuia față de însăși sistemul de drept. Judecătorul trebuie să se supună exigențelor cadrului normativ, să-și exercite atribuțiile în limitele statutului și competențelor sale, să interpreteze legile potrivit regulilor de interpretare rațional-juridică a dreptului pozitiv, să aplice legea în mod obiectiv și imparțial și să excludă orice tendințe de voluntarism și arbitrariu în activitatea de înfăptuire a justiției'', mai arată sursa citată.
Justiția se înfăptuiește în numele legii și nu potrivit convingerilor, percepțiilor sau opiniilor personale ale judecătorului, mai transmite CCR. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Prezidențiale2025/ George Simion (AUR): Susțin revenirea la democrație; turul doi înapoi
Tudorel Toader: Deciziile CCR sunt definitive și nu sunt supuse niciunei căi de atac
Prezidențiale2025/ Anamaria Gavrilă (POT): Astăzi un judecător a salvat fața justiției din România
PICCJ: Decizia privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale - contestată
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/MAI atrage atenția cu privire la o campanie de influențare a alegerilor prin site-uri clonate
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis, vineri, că a fost reluată o campanie de influențare a procesului electoral prin folosirea de pagini clonate ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă. Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, în continuarea avertizărilor anterioare privind campania de influențare
Teleorman: Persoană de 28 de ani, arestată preventiv pentru trafic de droguri
Poliția Teleorman anunță, vineri, că o persoană de 28 de ani cercetată pentru trafic de droguri a fost arestată preventiv, iar la perchezițiile domiciliare au fost găsite droguri, grindere, cântare și bani. 'Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman, împreună cu procurorii DIICOT - Biroul Teritor
Avocat din București, trimis în judecată pentru proxenetism
Un avocat din Capitală a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București pentru proxenetism, fiind acuzat că la firma de servicii de masaj erotic pe care o administra, în realitate, angajatele practicau prostituția. 'În cauză s-a dispus trimiterea în judecată, în st
Prezidențiale2025/MAI: Informațiile privind presupuse fraude în procesul electoral sunt false
Ministerul Afacerilor Interne precizează că informațiile apărute în spațiul public privind presupuse 'fraude în procesul electoral', sunt false.
Porumbei de mare valoare furați de o grupare de români din Belgia, returnați în țara de origine
DIICOT a anunțat că reprezentanți ai autorităților belgiene au preluat din România 69 de exemplare de porumbei de concurs și reproducere de mare valoare, furați din Belgia în urmă cu câteva luni de o grupare de români. La sfârșitul lunii aprilie, procurorii DIICOT și polițiști ai Direcției Investigații Criminale -
Sălaj: Femeie din Zalău înșelată cu aproape 50.000 de lei printr-o fraudă de tip 'spoofing'
O femeie din Zalău a fost victima unei fraude de tip 'spoofing', ea fiind convinsă, în urma unui apel telefonic, să vireze aproape 50.000 de lei din contul său bancar într-un alt cont. 'Joi, 15 mai, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizați prin plângere de către o femeie de 57 d
Tribunalul București dispune arestarea preventivă a primarului din Sinaia
Tribunalul București a admis vineri cererea DNA de arestare preventivă a primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, după ce acesta ar fi încălcat interdicțiile pe care le avea în cadrul măsurii controlului judiciar. DNA a solicitat la tribunal înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu măsura arestării preventive faț
Prezidențiale2025/Ministerul de Interne: Angajații MAI, polițiști și militari, au obligația să manifeste echidistanță față de toți actorii politici
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reamintește că, potrivit cadrului legal, ofițerii, subofițerii și agenții au obligația să nu exprime opinii politice în spațiul public. Totodată, angajații MAI, polițiști și militari, au obligația să respecte statutul și să manifeste echidistanță față de toți actorii politici, se arată într-un co
Bistrița-Năsăud: Instanța a încuviințat arestarea preventivă a directorului medical de la Ambulanță
Judecătoria Bistrița a admis, joi, propunerea de arestare preventivă a directorului medical de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, acuzat de procurori de agresiune sexuală și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. Soluția a fost publicată pe portatul instanțelor de judecată, fiind dispusă emiterea mandatului de ares
Botoșani: Primarii din Flămânzi și Mihai Eminescu, plasați sub control judiciar
Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, acuzați de luare de mită, au fost plasați sub control judiciar, potrivit unei hotărâri adoptate, joi, de Curtea de Apel Suceava. Instanța din Suceava a decis înlocuirea măsurii arestării preventive luată pe 8 mai față de cei doi prima
IGPR: Trei persoane, între 18 și 32 de ani, prinse în flagrant cu 5,5 kilograme de cannabis aduse din Spania
Trei persoane, cu vârste între 18 și 32 de ani, au fost reținute pentru 24 de ore, după ce au fost prinse în flagrant cu 5,5 kilograme de cannabis aduse din Spania. 'Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București (BCCO), împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, au docume
Cluj: Doi tineri reținuți după ce au procurat canabis din Spania
Două persoane, cu vârste de 22 și 25 de ani, au fost reținute de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de risc după ce au introdus în țară 10 kilograme de canabis din Spania, prin intermediul unei firme de curierat, a informat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalități
Bistrița-Năsăud: Procurorii cer arestarea preventivă a directorului medical de la Ambulanță; primele fapte datează din 2023
Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a solicitat arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului medical de la Ambulanță, acuzat de agresiune sexuală și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. Potrivit comunicatului de presă remis, joi, de Parchet, bărbatul de 58 de ani ar fi comis primele infracțiuni încep&a
IGPR: Prejudiciu de peste 7,2 milioane de lei în urma delapidării unei firme de îngrășăminte și pesticide
Polițiștii și procurorii DIICOT anchetează 17 persoane care ar fi creat un prejudiciu de peste 7,26 milioane de lei unei societăți comerciale prin delapidarea unor cantități însemnate de îngrășăminte și pesticide. 'La data de 15 mai, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO), împreună cu procurorii Direcției de
Prahova: Elena Udrea cere reducerea pedepsei rămase de executat cu încă 17 zile
Fostul ministru al Turismului Elena Udrea solicită reducerea pedepsei care i-a mai rămas de executat cu încă 17 zile pe care le-a petrecut în Arestul Central și în arest la domiciliu într-un alt dosar față de cel în care a fost condamnată. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Udrea a înregistrat, &ic