DIICOT: Şefi din Jandarmerie, trimişi în judecată pentru cămătărie; mentalitate de 'vătaf' - 'cardul la Corcodel'
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/13639324.jpg)
Colonelul Marian Corcodel, comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, şi adjunctul său, Daniel Iancu Preoteasa, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru cămătărie, delapidare şi constituire a unui grup infracţional organizat.
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată comisarul şef Octavian Cristescu, angajat al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI, acuzat că i-a asigurat "protecţie" lui Corcodel, precum şi Georgică Adrian Băbănău, subofiţer de jandarmi, care îndeplinea rolul de şofer al colonelului.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2011, colonelul Marian Corcodel, comandantul UM 0260 - Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi şi uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume Daniel Iancu Preoteasa (şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) şi Georgică Băbănău (şoferul colonelului), scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat a unor infracţiuni de camătă şi delapidare.
"Beneficiarii" împrumuturilor cu dobândă erau, în general, subordonaţi ai colonelului Corcodel sau persoane din cercul său relaţional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii, dobânda impusă fiind între 10 şi 20%.
De multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise inculpaţilor Daniel Preoteasa şi Georgică Băbănău sau unor persoane care nu cunoşteau sursa ilicită a provenienţei sumelor, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel.
Procurorii îl mai acuză pe colonelul Corcodel că a dispus în mod repetat unor subordonaţi să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (în principal, motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupării.
Conform DIICOT, deşi existenţa acestei grupări, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia au fost aduse de mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa lui Octavian Cristescu, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă - în prezent Direcţia Generală de Protecţie Internă a MAI, având ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, acesta nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii.
Mai mult, Octavian Cristescu a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către colonelul Corcodel, acordându-i atât protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii.
Procurorii spun că Daniel Preoteasa era perceput ca fiind unul din oamenii de încredere ai colonelului Corcodel, căruia îi acorda sprijin necondiţionat în orice situaţie, beneficiind în schimb de ajutorul şefului său pentru accederea facilă pe treptele ierarhiei militare şi ale funcţiilor din cadrul Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei.
Pentru serviciile prestate, Daniel Preoteasa a fost recompensat de Corcodel prin facilitarea înaintării la gradul de locotenent-colonel şi împuternicirii ca prim-adjunct al comandantului unităţii.
Inculpatul Georgică Băbănău era o altă persoană de încredere a colonelului Corcodel, acesta fiind subofiţer în cadrul Jandarmeriei Române, cu gradul de plutonier adjutant, ce îndeplinea atât sarcini de conducător auto al comandantului Corcodel, cât şi de secretariat, la cabinetul acestuia din incinta Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei.
Procurorii susţin că, la momentul constituirii, scopul grupării conduse de colonelul Corcodel a fost de săvârşire a unor infracţiuni de camătă, pentru ca, ulterior, începând cu anul 2015, acesta să cunoască o diversificare a sferei ariei de preocupare prin extinderea acesteia în direcţia săvârşirii unor infracţiuni de delapidare, în formă continuată, activitate derulată în perioada noiembrie 2015 - iulie 2017.
Procurorii explică faptul că Marian Corcodel le reţinea subordonaţilor cardurile de salariu pentru a-şi recupera banii daţi acestora cu camătă.
"Inculpatul Corcodel Marian, prin stilul propriu, dar şi prin abilităţi native sau cultivate de-a lungul vieţii şi evoluţiei profesionale, a reuşit să obţină 'simpatie' din partea superiorilor ierarhici, la aceasta contribuind uneori şi diverse forme de îndatorare, în general morală, pe care inculpatul reuşea să şi le atragă în mod discret, prin prestarea unor servicii aparent neînsemnate, furnizarea unor bunuri de valoare relativ redusă, respectiv facilitarea unor relaţionări în mediul de afaceri sau în alte structuri din MAI. Activităţile infracţionale derulate de către inculpaţii Corcodel Marian, Preoteasa Daniel şi Băbănău Georgică, focalizate în principal pe comiterea infracţiunilor de camătă şi delapidare, erau de notorietate în colectivul Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, printre cadrele militare fiind chiar uzitată expresia 'ai cardul la Corcodel', atunci când se dorea a ilustra situaţia persoanei, provenind din rândul subordonaţilor, care ajungea să fie îndatorată/debitoare inculpatului, cu sau fără dobândă (au existat situaţii în care, pentru a-şi dovedi mărinimia şi generozitatea, inculpatul nu pretindea dobânzi pentru sumele acordate), situaţie în care cardul debitorului era predat la cerere inculpatului cu titlu de garanţie", menţionează DIICOT.
Mai mult, colonelul Corcodel, dând dovadă de o mentalitate de "vătaf", a folosit bunurile unităţii pe care o conducea în interes propriu.
"Expresie a unei mentalităţi de 'vătaf', inculpatul Corcodel Marian a dispus în interes propriu de bunurile instituţiei publice pe care o conducea şi care, prin statutul de unitate militară, ar fi trebuit, cel puţin teoretic, să genereze sentimente de încredere/siguranţă/securitate sporite nu doar pentru personalul angajat, cât mai ales pentru societate. În realitate, comportamentul inculpatului a fost perceput de subordonaţi ca fiind unul discreţionar, beneficiind de dotarea şi logistica Bazei de Administrare şi Deservire în mod nelimitat pentru satisfacerea intereselor personale sau ale grupului de apropiaţi, în detrimentul şi în paguba instituţiei Jandarmeriei Române", precizează DIICOT.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Maramureș: 17 percheziții domiciliare la persoane implicate în trafic de droguri; nouă persoane arestate preventiv
Nouă persoane au fost arestate preventiv, joi, după mai multe percheziții domiciliare, într-un dosar de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc, instrumentat de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate
Constanța: Șapte membri ai unui grup infracțional organizat, reținuți în urma a 14 percheziții domiciliare
Șapte persoane au fost reținute în urma a 14 percheziții domiciliare efectuate în localitățile Sinoe, Mihai Viteazu și Istria, într-un dosar cu privire la constituirea unui grup infracțional organizat și furt calificat, a informat joi Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, din probatoriul ad
Constanța: Dan Diaconescu, condamnat la peste 8 ani de închisoare prin contopirea a trei pedepse
Fostul patron al OTV, Dan Diaconescu, a fost condamnat la opt ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul penal în care a fost cercetat pentru act sexual cu un minor și folosirea prostituției infantile, a informat joi Judecătoria Constanța. Diaconescu a primit condamnarea de opt ani și patru luni de detenție după
Cluj: Tânăr arestat după ce a fost prins încercând să vândă cocaină
Un tânăr de 26 de ani a fost arestat pentru trafic de droguri de mare risc,după ce a fost prins în flagrant când încerca să vândă cocaină. 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizat
Dolj: Aproximativ 90.000 de țigarete de contrabandă, indisponibilizate de polițiști; un bărbat a fost reținut
Aproximativ 90.000 de țigarete de contrabandă au fost indisponibilizate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Dolj, un bărbat de 35 de ani fiind reținut pentru 24 de ore în acest caz. Potrivit IPJ Dolj, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj au desfășurat o acțiu
Dâmbovița: Percheziții la persoane bănuite de camătă și șantaj; dobânda cerută era între 30 și 100%
Polițiștii din Târgoviște, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște, au pus în executare, joi dimineață, patru mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului, la persoane bănuite de camătă și șantaj, informează IGPR. Perchezițiile au avut loc la patru persoane din
Instanța supremă decide dacă soții Laura Vicol - Vladimir Ciorbă rămân în arest
Înalta Curte de Casație și Justiție dezbate joi contestațiile depuse de fosta deputată PSD Laura Vicol și de soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, împotriva deciziei instanței prin care au fost arestați preventiv. În același dosar, au depus contestații și ceilalți trei arestați preventiv din dosar - Gheorghe Emanuel Poștoacă, Cris
Percheziții în Bacău și Satu Mare la suspecți de skimming, infracțiuni comise pe teritoriul Franței
Polițiști și procurori de combatere a criminalității organizate au efectuat, marți, trei percheziții domiciliare în județele Bacău și Satu Mare, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni informatice pe teritoriul Franței, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. Acțiunea a fost efectuată în cadrul
DIICOT: A crescut considerabil participarea minorilor la traficul de droguri; platformele online - tot mai utilizate
Numărul minorilor implicați în traficul de droguri a crescut considerabil în ultima perioadă, iar traficanții folosesc noi metode de a aduce și vinde substanțe interzise în România: platforme online specializate, amfetamină și ecstasy comandate prin Darknet cu plata în criptomonede, distribuția prin intermediul unor clanuri, arată DIICOT î
Harghita: Vicepreședintele CJ, Barti Tihamer, arestat preventiv într-un dosar de corupție
Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Barti Tihamer, a fost arestat, miercuri, într-un dosar de corupție, instrumentat de DNA-Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în care mai este cercetat și Kurko Andras, fost șef la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Harghita. Într-un comunicat transmis presei se arată că procurorii d
Hunedoara: Anchetați pentru că exploatau ilegal cărbune în Valea Jiului
Trei bărbați din orașul Vulcan, în Valea Jiului, sunt cercetați penal după ce au fost prinși că exploatau ilegal cărbune folosindu-se de o groapă adâncă de cinci metri pe care au săpat-o în zona Valea Arsă, cunoscută ca bogată în huilă. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, cei trei suspecți, care au vârste
DIICOT: România a fost vizată de acțiuni de 'sabotaj' și atacuri hibride specifice Rusiei
România a fost vizată, în anul 2024, alături de alte state europene, de acțiuni de 'sabotaj' specifice arsenalului de tehnici hibride ale Federației Ruse, scopul atacurilor hibride fiind de a testa pregătirea de apărare a țărilor din NATO și a găsi slăbiciuni în infrastructură, susține DIICOT în raportul de activitate pe anul trecut.
Giurgiu: Trei bărbați reținuți; la domiciliile lor polițiștii au descoperit ogari și arbalete
Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 31 și 42 de ani, din municipiul Giurgiu, au fost reținuți pentru 24 de ore după ce, în urma a 11 mandate de percheziție domiciliară, la domiciliile lor polițiștii au găsit 26 de câini rasa ogar, un pistol neletal supus autorizării, patru dispozitive de vedere pe timp de noapte (cu termoviziune), ei fiind
DNA: Managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă, reținut după ce ar fi primit 15.000 de euro mită
Marius Sponoche, manager al Spitalului Orășenesc Cernavodă, a fost reținut de procurorii anticorupție, după ce a fost prins când primea 15.000 de euro mită. Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și rețin
DGPMB: Unul dintre protestatarii din Piața Victoriei, arestat preventiv pentru că a lovit un jandarm
Un bărbat care a participat, luni, la protestul neautorizat din Piața Victoriei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru ultraj, după ce ar fi lovit un jandarm. 'Ieri, un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost reținut de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, într-un dosar pen