logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR: Prevederile OUG privind amenzile sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate

Imagine din galeria Agerpres

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri că prevederile art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a poliţiştilor.

CCR susţine, într-un comunicat de presă, că dreptul contravenţional, asemenea dreptului penal, are un caracter subsidiar, intervenind doar acolo unde alte mijloace juridice nu sunt suficiente pentru protejarea anumitor valori sociale.

În aceste condiţii, actele normative cu putere de lege şi actele administrative cu caracter normativ prin care se stabilesc şi se sancţionează contravenţii trebuie să întrunească toate condiţiile de calitate ale normei: accesibilitate, claritate, precizie şi previzibilitate. Or, Curtea constată că dispoziţiile art.28 alin.(1) prin sintagma 'nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenţie' califică drept contravenţie încălcarea obligaţiei generale de a respecta şi de a aplica toate măsurile stabilite în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, în actele normative conexe, precum şi în ordonanţele militare sau în ordine, specifice stării instituite, fără a distinge expres actele, faptele sau omisiunile care pot atrage răspunderea contravenţională", spune CCR.

Pe de altă parte, judecătorii constituţionali consideră că lipsa de claritate a prevederilor OUG 1/1999 face ca poliţiştii să aplice în mod arbitrar amenzile.

"În mod implicit, stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei", precizează CCR.

Mai mult, consideră judecătorii CCR, prevederile art. 28 din OUG 1/1999 stabilesc în mod nediferenţiat pentru toate aceste fapte, independent de natura sau gravitatea lor, aceeaşi sancţiune contravenţională principală.

În ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale complementare, deşi legea prevede ca acestea se aplică în funcţie de natura şi gravitatea faptei, atâta vreme cât fapta nu este circumscrisă, evident că nu se poate determina nici natura sau gravitatea sa pentru a stabili în mod just sancţiunea complementară aplicabilă.

"În concluzie, Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi principiul restrângerii proporţionale a exerciţiului drepturilor şi libertăţilor fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituţie", se arată în decizia CCR.

Tot miercuri, CCR a decis că OUG nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă este neconstituţională, în ansamblul său.

În esenţă, CCR declară că restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale nu se poate face prin ordonanţe de urgenţă, ci printr-o lege organică adoptată în Parlament.

CCR spune că actul normativ care reglementează regimul juridic al stării de asediu şi al stării de urgenţă are ca scop crearea cadrului legal al măsurilor excepţionale impuse de gestionarea situaţiei de criză, măsuri care, prin ele însele, afectează drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor.

"Cu alte cuvinte, raţiunea legii este tocmai aceea de a constitui temeiul legal al restrângerii exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale, în acord cu imperativul constituţional stabilit în art.53 alin.(1), precum şi temeiul legal al măsurilor excepţionale care pot viza inclusiv atribuţii ale instituţiilor fundamentale ale statului. Reţinând că actul normativ care restrânge/afectează drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor sau instituţii fundamentale ale statului cade în sfera
interdicţiei prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituţie, Curtea a constatat că, în actualul cadru constituţional, un atare act nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului, adoptată cu respectarea dispoziţiilor art.73 alin.(3) lit.g) din Constituţie, în regim de lege organică", arată CCR.

În opinia CCR, OUG 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999 a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică). AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citiţi şi:

 

CCR admite sesizarea Avocatului Poporului asupra OUG care reglementează amenzile în starea de urgenţă (surse)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 22-01-2025 09:53

Botoșani: Peste 10.000 de cutii cu pliculețe de tutun pentru narghilea, descoperite la Racovăț

Peste 10.000 de cutii cu pliculețe ce conțineau tutun pentru narghilea au fost descoperite într-un microbuz care ieșea din România prin Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț, cu destinația Ucraina, au transmis, miercuri, reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași. Potrivit acestora, microbuzul

Justitie si interne 22-01-2025 08:12

Prahova: Percheziții la Primăria Sinaia și la primarul Vlad Oprea (surse)

Procurorii DNA efectuează, miercuri, percheziții la sediul Primăriei Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea într-un dosar care vizează mai multe fapte de corupție. Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că percheziții au loc și la un apropiat al lui Oprea, dar și la șefa Poliției Locale Sinaia. Ancheta vizeaz

Justitie si interne 21-01-2025 20:41

Fostul primar Daniel Tudorache scapă de închisoare; ICCJ i-a aplicat o pedeapsă cu suspendare în 'Dosarul diamantelor'

Fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache a scăpat de închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a aplicat, marți, o pedeapsă cu suspendare în 'Dosarul diamantelor' pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență. Inițial, Daniel Tudorache primise la instanța de f

Justitie si interne 21-01-2025 18:57

IGPR: 16 percheziții la o grupare internațională care copia ilegal carduri de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia

Polițiștii au arestat preventiv, în România și Belgia, mai mulți membri ai unei grupări infracționale organizate care se ocupau cu copierea ilegală a cardurilor de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia, iar apoi alimentau autoturismele cu carburant folosind clonele cardurilor. 'La data de 21 ianuarie, polițișt

Justitie si interne 21-01-2025 17:36

Prahova: Aproape 40 de cazuri de dispariție, înregistrate la IJP; cel mai vechi datează de 20 de ani

Aproape 40 de cazuri privind dispariția unor persoane sunt înregistrate în acest moment la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, cel mai vechi dosar vizând o dispariție de acum 20 de ani. Potrivit datelor comunicate de IJP Prahova la solicitarea AGERPRES, două dintre cazurile de dispariție menționate fac

Justitie si interne 21-01-2025 15:17

CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu de măsuri provizorii în dosarul privind anularea alegerilor prezidențiale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu privind impunerea de măsuri provizorii în dosarul în care acesta contestă anularea alegerilor prezidențiale din România. 'Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi, reunindu-se în complet de Cameră și în baza unui vo

Justitie si interne 21-01-2025 13:47

MAI: Se vehiculează un fake news privind faptul că 'a fost premeditat' procesul de anulare a alegerilor prezidențiale

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, marți, că în spațiul public se vehiculează un fake news prin care se induce ideea că 'a fost premeditat' procesul de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale de anul trecut. 'Printr-o postare din social media și prin afirmațiile făcute în timpul unei emisiuni de televiziune se induce idee

Justitie si interne 21-01-2025 13:29

DGPMB: Tânăr de 24 de ani, arestat preventiv după ce ar fi agresat sexual mai multe femei

Un tânăr de 24 de ani a fost reținut și, ulterior, arestat preventiv, pentru agresiune sexuală în formă continuată și ultraj contra bunelor moravuri, după ce ar fi agresat mai multe femei în locuri publice. 'La data de 20 ianuarie, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Secția 1 Poliție au reținut un t

Justitie si interne 21-01-2025 12:30

Arad: Străini fără drept de intrare în Spațiul Schengen, găsiți în autovehicule în zona de frontieră

Mai multe persoane din Afganistan, Irak, Iran și Sri Lanka, care nu aveau documente de călătorie în Spațiul Schengen, au fost prinse îndreptându-se spre frontiera cu Ungaria în autovehicule conduse de un moldovean și un român, bănuți de trafic de migranți. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Poliția de Frontieră A

Justitie si interne 21-01-2025 10:54

Prahova: Bărbat acuzat de hărțuire; a încălcat ordinul de protecție și a montat dispozitive de localizare pe mașina concubinei

Un bărbat din Ploiești este acuzat de hărțuire, după ce a încălcat în repetate rânduri ordinul de protecție obținut de către concubina sa și ar fi montat dispozitive de localizare pe mașina acesteia. Polițiștii Secției de Poliție nr. 4 Ploiești au pus în executare, marți, două mandate de percheziție domiciliară în municipiu î

Justitie si interne 20-01-2025 17:53

Timiș: Curtea de Apel Timișoara a suspendat cauza în care Dominic Fritz contestă raportul ANI

Curtea de Apel Timișoara (CAT) a suspendat, luni, judecarea dosarului în care primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a contestat raportul ANI, care l-a declarat în conflict de interese, fiind sesizată Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate. 'CAT dispune sesizarea Curții Constituțio

Justitie si interne 20-01-2025 15:17

IGPR: 2 persoane, arestate preventiv după ce au comandat din Olanda droguri ascunse în hrana pentru pisici

Un bărbat și o femeie au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, pentru trafic de droguri de mare risc, după ce ar fi comandat din Olanda, prin intermediul unei firme internaționale de curierat, un colet ce ar fi conținut aproximativ 600 de grame 3-CMC (drog de mare risc, cunoscut sub denumirea generică de 'cristal'), ascunse într-o pungă de hrană pe

Justitie si interne 20-01-2025 13:52

Constanța: Un tânăr dat dispărut, găsit spânzurat la marginea orașului Năvodari

Un tânăr de 20 de ani, dat dispărut după ce în urmă cu două zile a plecat de la locuința sa din Năvodari și nu a mai revenit, a fost luni găsit spânzurat la marginea orașului. 'În cursul zilei de astăzi, 20 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției Orașului Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că, în zona canalulu

Justitie si interne 20-01-2025 12:50

Dolj: Bărbat reținut după ce a rănit un alt bărbat cu un pistol deținut ilegal

Un bărbat de 37 de ani din comuna Valea Stanciului, județul Dolj, a fost reținut de polițiști după ce a rănit un bărbat de 38 de ani cu un pistol deținut ilegal. Potrivit IPJ Dolj, polițiștii au fost sesizați de către o femeie, de 41 de ani, din comuna Valea Stanciului, cu privire la faptul că, concubinul său a fost rănit cu un pistol. &

Justitie si interne 19-01-2025 09:42

IGPR: Peste 500 de persoane și 37 de autovehicule semnalate în SIS, depistate în ultima săptămână

Peste 500 de persoane și 37 de autovehicule ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen au fost depistate, în perioada 9 - 16 ianuarie, de polițiști, informează IGPR într-un comunicat transmis duminică AGERPRES. ''În perioada 9 - 16 ianuarie 2025, polițiștii români și parten