logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Forumul Judecătorilor critică proiectul Ministerului Justiţiei: Consolidează un soi de 'impunitate largă' pentru magistraţi

Imagine din galeria Agerpres

Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" critică proiectul Ministerului Justiţiei prin care sunt instituite noi filtre pentru anchetarea şi trimiterea în judecată a procurorilor şi judecătorilor, cele două asociaţii susţinând că această iniţiativă legislativă consolidează un soi de "impunitate largă" pentru magistraţi.

Într-un comunicat de presă remis marţi, asociaţiile magistraţilor susţin că, pe lângă dispoziţiile privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) şi revenirea la competenţele legale ale parchetelor existente anterior înfiinţării acestei secţii, îndelung solicitate de corpul magistraţilor români şi de entităţile internaţionale, proiectul de lege mai conţine şi o serie de dispoziţii, calificate de Ministerul Justiţiei drept "garanţii procesuale solide pentru protejarea independenţei magistraţilor faţă de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri".

Prin aceste dispoziţii, aflate în stadiul de propunere, se doreşte ca punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror să se facă doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general al României, iar trimiterea în judecată a judecătorilor şi procurorilor să se încuviinţeze de Secţia pentru judecători sau, după caz, de Secţia pentru procurori a CSM.

Cele două asociaţii atrag atenţia că astfel de prevederi nu au fost niciodată solicitate de către magistraţii oneşti din România şi susţin că şi alte categorii sociale, cum sunt parlamentarii, ar putea să ceară privilegii asemănătoare.

"Asemenea filtre în calea tragerii la răspundere penală a magistraţilor sunt în mod evident neconstituţionale, pentru că ar situa magistraţii deasupra cetăţenilor obişnuiţi. Mai mult, dacă astfel de modificări ar intra în vigoare, s-ar deschide calea spre crearea de privilegii şi pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii. Propunerea Ministerului Justiţiei este, prin urmare, cu totul inexplicabilă. Arătăm că nu a fost sesizată nici Comisia de la Veneţia pentru emiterea unui aviz, absolut necesar într-un astfel de context", spun magistraţii.

În opinia celor două asociaţii, încuviinţând trimiterile în judecată, ambele secţii ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constituţia României.

"Pe de altă parte, după adoptarea, în cursul anilor trecuţi, a principiului separării carierelor în magistratură, aproape fără excepţii, nu se poate susţine sub nicio formă necesitatea implicării directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atribuţii extrajudiciare, de tipul secţiei pentru judecători a CSM, peste activitatea obişnuită a unui procuror, sub forma încuviinţării trimiterii în judecată a judecătorilor cercetaţi penal. De asemenea, propunerea de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror numai cu autorizarea prealabilă a procurorului general, în condiţiile în care recenta selecţie a procurorilor de rang înalt nesocoteşte flagrant recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi Comisiei Europene, apare ca fiind cu totul nepotrivită, încălcând fără dubii independenţa procurorului de caz şi creând un 'super-procuror', care se va bucura de impunitate totală, cât timp nu va avea cum să-şi încuviinţeze cercetarea propriei persoane. Nu în ultimul rând, încuviinţarea trimiterii în judecată efectuată de secţia pentru judecători a CSM, un organ pur administrativ, cu totul distinct de parchete, poate fi de natură a pune presiune pe completul de judecată învestit cu soluţionarea ulterioară a acelei cauze penale", mai spun cele două asociaţii.

Conform acestora, crearea unui corp de magistraţi incoruptibili, oneşti şi profesionişti nu presupune acordarea unor astfel de imunităţi de care niciun cetăţean obişnuit nu se "bucură".

"În consecinţă, astfel de reglementări, pe care nici măcar fosta guvernare, ale cărei proiecte în domeniul justiţiei au fost profund criticate de Comisia Europeană, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, GRECO, Comisia de la Veneţia, nu a îndrăznit să le propună, reprezintă un fapt regretabil şi nescuzabil, de natură să creeze prejudicii corpului onest al magistraţilor, motiv pentru care emitentul lor trebuie să îşi asume urgent răspunderea şi să procedeze în consecinţă la retragerea lor (respectiv a acelor reglementări care nu au legătură cu desfiinţarea SIIJ)", mai afirmă semnatarii comunicatului.

Punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un magistrat (procuror sau judecător) se poate face cu autorizarea prealabilă a procurorului general, se arată în proiectul de lege al Ministerului Justiţiei privind desfiinţarea Secţiei speciale, care prevede instituirea unor măsuri suplimentare pentru a proteja magistraţii de presiunile exercitate asupra lor prin denunţuri "abuzive".

În proiectul de lege publicat marţi, MJ propune modificarea unor articole din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în sensul în care anchetarea unui magistrat se face doar cu aprobarea procurorului general, iar trimiterea în judecată trebuie încuviinţată de CSM.

În expunerea de motive, MJ susţine că, "în scopul asigurării unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, împotriva abuzurilor săvârşite prin sesizări/denunţuri arbitrare, proiectul de lege prevede instituirea unor mecanisme suplimentare, cu rol de garanţie, în cazul în care aceştia au calitatea de suspect în dosare penale, reglementarea propusă asigurând, totodată, un echilibru între aceste garanţii şi necesitatea unui mecanism efectiv în materia răspunderii penale a magistraţilor, în situaţia existenţei unor probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că persoana în cauză a săvârşit o infracţiune". AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Justitie si interne 08-04-2025 20:58

UPDATE CCR: Sesizarea ICCJ privind legea de înființare a Autorității de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier - amânată

Curtea Constituțională a României a amânat, marți, pentru miercuri, dezbaterile pe sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier.   ORA 05.20 Sesizarea ICCJ pe legea de înființare a ANRMPSG - la CCR

Justitie si interne 08-04-2025 19:34

Grupare care trafica minore pentru prostituție, destructurată de DIICOT

Un tânăr de 24 de ani a fost pus sub control judiciar de DIICOT, fiind acuzat că a forțat o fată de 16 ani să se prostitueze. În același dosar, în urmă cu o lună, alți doi tineri, în vârstă de 20 și 24 de ani, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de trafic de minori. Din probatoriul administrat

Justitie si interne 08-04-2025 15:28

CSM: Orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, marți, că orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale și în urma unui dialog 'autentic și onest' cu reprezentanții sistemului judiciar. Reacția CSM vine după ce reprezentanții coaliției de guvernare au anunțat

Justitie si interne 08-04-2025 14:15

Predoiu (MAI): De Ziua Internațională a Romilor celebrăm identitatea, cultura și diversitatea

Ziua Internațională a Romilor reprezintă celebrarea identității, culturii și contribuției semnificative a acestei comunități la diversitatea și vitalitatea societății românești, se arată în mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, adresat cu acest prilej. 'Este o zi în care onorăm trecutul, dar și un moment în care n

Justitie si interne 08-04-2025 14:05

DNA a reținut doi primari și un om de afaceri din Botoșani; alte patru persoane, sub control judiciar

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului comunei botoșănene Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, precum și a primarului orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, pentru fapte de corupție. Potrivit unui comunicat transmis m

Justitie si interne 08-04-2025 12:23

Arad: Patru persoane, puse sub control judiciar după percheziții la care au fost găsite arme

Patru persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile, după perchezițiile care au avut loc duminică în județul Arad și în urma cărora au fost reținuți inițial doi suspecți. Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonț a transmis, marți, că cei patru suspecți sunt cercetați pentru nerespectarea regimului armelor și

Justitie si interne 08-04-2025 12:07

Botoșani: Primarul din Flămânzi și cel din comuna Mihai Eminescu, reținuți (surse)

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost reținuți de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), au confirmat, marți, pentru AGERPRES, surse judiciare. Cei doi au fost reținuți în urma celor 39 de percheziții pe care procurorii DNA

Justitie si interne 08-04-2025 10:58

Prahova: Amânare în dosarul privind cererea Elenei Udrea de deducere a detenției din Costa Rica și Bulgaria

Tribunalul Prahova a amânat, marți, judecata asupra cererii formulate de fostul ministru al Turismului Elena Udrea privind deducerea din pedeapsa care i-a rămas de executat a perioadei în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că Udrea a fost

Justitie si interne 08-04-2025 09:38

Prahova: Elena Udrea cere reducerea pedepsei rămase de executat cu perioada încarcerării în Costa Rica și Bulgaria

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea cere în instanță reducerea pedepsei care i-a rămas de executat cu perioada în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria. Surse judiciare au precizat marți, pentru AGERPRES, că Udrea solicită reducerea pedepsei care i-a rămas de executat cu u

Justitie si interne 07-04-2025 20:41

România găzduiește cursuri la nivel înalt privind Politica de securitate și apărare comună; Andruș (CNAI) - E extrem de onorant

România găzduiește, în aceste zile, un modul al cursurilor de nivel înalt privind Politica de securitate și apărare comună, organizat de Colegiul European de Securitate și Apărare de la Bruxelles. 'Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție, Ministerul Afacerilor Interne, este extrem de onorat să aibă șansa de gă

Justitie si interne 07-04-2025 19:17

Predoiu, la Ziua IGI: Activitatea în 2024 a depășit granițele unui simplu exercițiu administrativ

Activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări a depășit, în 2024, granițele unui simplu exercițiu administrativ, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei IGI. 'În 2024, Inspectoratul a asigurat managementul șederii legale pentru nu mai puțin de 238.000 de cetățeni străini, dintre ca

Justitie si interne 07-04-2025 18:52

Ministerul Justiției: Paul Philippe al României - arestat în Franța

Paul Philippe al României a fost arestat, luni, la Paris, urmând a se stabili dacă va fi predat autorităților române, a informat Ministerul Justiției. 'Ministerul Justiției a luat act de acțiunea autorităților franceze privind reținerea cetățeanului Al României Paul Philippe. Luni, cetățeanul Al României Paul

Justitie si interne 07-04-2025 16:44

Constanța: Pescador neînregistrat, cu motor furat, depistat pe mare; la bord erau 760 kg de calcan și vulpe de mare

Garda de Coastă a depistat, pe Marea Neagră, un pescador neînregistrat, propulsat de un motor furat din Suedia, la bordul căruia erau patru cetățeni români care pescuiseră ilegal peste 760 kilograme de calcan și vulpe de mare, au informat, luni, reprezentanții instituției. Conform sursei citate, polițiștii de frontieră din cadrul G

Justitie si interne 07-04-2025 14:40

Olt: Fosta directoare a DSP și angajați ai instituției - trimiși în judecată pentru fapte de corupție

Fosta directoare a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt și mai mulți angajați ai instituției au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de DNA - Serviciul Teritorial Craiova. Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție (DGA), transmis luni AGERPRES, în cauză cercetările

Justitie si interne 07-04-2025 13:52

Percheziții ale procurorilor DNA în 39 de locații din județele Botoșani și Suceava; sunt vizate și instituții publice

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Suceava au efectuat, luni, 39 de percheziții în județele Botoșani și Suceava, fiind vizate și cinci sedii ale unor instituții publice, într-un dosar penal ce vizează infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2023-2024, se arată într-un comunicat de presă transmi