Forumul Judecătorilor: Peste 80% dintre magistraţi susţin desfiinţarea Secţiei speciale

Peste 80 la sută dintre judecătorii şi procurorii care şi-au exprimat punctele de vedere în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor din ţară susţin desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), potrivit datelor parţiale centralizate de Forumul Judecătorilor din România.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis magistraţilor din România, procurori şi judecători, o scrisoare în care îi invită să îşi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni, printre care şi situaţia Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.
Potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul FJR, în urma centralizării parţiale a voturilor magistraţilor din adunările generale, 80,80% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea SIIJ, 7,76% pentru menţinerea sa, iar 11,43% pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea acestei structuri.
Forumul Judecătorilor din România a centralizat parţial procesele-verbale cu voturile din adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, organizate zilele trecute, ca urmare a solicitării Ministerului Justiţiei de consultare a judecătorilor şi procurorilor români cu privire la oportunitatea unor proiecte de acte normative referitoare la următoarele subiecte: schema de pensionare anticipată a magistraţilor (înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în funcţiile prevăzute de judecător, procuror şi magistrat-asistent de la ÎCCJ, judecător şi magistrat-asistent de la CCR); trecerea la completuri de 3 judecători în apel; noul ciclu temporal de 4 ani de formare iniţială la Institutul Naţional al Magistraturii; Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie - modificările prevăzute la art. 88 indice 1 şi următoarele din Legea nr. 304/2004, precum şi ordonanţele de urgenţă corespunzătoare.
În urma centralizării a 1.172 de voturi de la instanţe şi parchete de pe toate nivelurile, 75,25% dintre judecătorii care au votat (respectiv din 687 de voturi) s-au pronunţat pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea SIIJ şi revenirea la competenţele partajate ale structurilor de parchet existente anterior modificărilor legislative prin care a fost creată; 10,63% dintre judecătorii care au votat au optat pentru menţinerea Secţiei speciale, iar 14,12% dintre judecători au votat pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea acestei structuri.
De asemenea, 88,66% dintre voturile centralizate de la parchete (485 de voturi) sunt pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea SIIJ; 3,71% dintre procurori au votat pentru menţinerea SIIJ, iar 7,63% au optat pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea Secţiei.
"Cumulat, din 1.172 de magistraţi (judecători şi procurori) care au votat, 80,80% s-au pronunţat pentru desfiinţarea SIIJ, 7,76% pentru menţinerea SIIJ, iar 11,43% pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii de parchet menţionate", spune Forumul Judecătorilor din România.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România precizează că va continua centralizarea voturilor, urmând a publica rezultatele definitive în zilele care vin.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis magistraţilor din România, procurori şi judecători, o scrisoare în care îi invită să îşi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:
* schema de pensionare anticipată a magistraţilor - se impune menţinerea, prorogarea intrării în vigoare sau abrogarea acesteia?
* trecerea la completurile de 3 judecători în apel - menţinere, prorogare sau abrogarea dispoziţiilor
* durata cursurilor de formare la INML să fie de 4 ani - menţinere, prorogare sau abrogarea dispoziţiilor
* Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie - se impune amendarea prevederilor prin care a fost înfiinţată SIIJ, se impune desfiinţarea Secţiei sau menţinerea actualelor dispoziţii?
Săptămâna trecută, Cătălin Predoiu a declarat că Guvernul nu poate desfiinţa "peste noapte" Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, discuţiile urmând să înceapă anul viitor în Parlament.
"Guvernul nu îşi poate asuma o desfiinţare peste noapte a Secţiei speciale, în primul rând din cauza acestui considerent de ordin formal, dar şi pentru că, după părerea mea, e nevoie de o dezbatere prealabilă mai largă în cadrul sistemului judiciar şi apoi, dacă e posibil, obţinerea unui consens politic în Parlament. (...) Discuţiile asupra Secţiei speciale vor începe anul viitor în Parlament", a spus Predoiu. El a susţinut că nu este mulţumit de activitatea SIIJ, dar că nu a dorit să "interacţioneze" cu Secţia specială pentru a nu lăsa impresia unei presiuni. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bacău: Nou-născut dispărut din maternitate; polițiștii au demarat cercetări
Un nou-născut a dispărut din secția de maternitate a unui spital din municipiul Bacău, duminică după-amiază, polițiștii sesizați de către personalul medical demarând cercetări pentru găsirea copilului și clarificarea incidentului, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'La data de 27 aprilie a.c., în jurul orei 15:
Circulație oprită pe DN 21, între localitățile Albina și Valea Cânepii, în urma unui accident rutier
Traficul pe DN 21, între localitățile Albina și Valea Cânepii, din județul Brăila, este blocat în urma unui accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române transmis, duminică, AGERPRES, în urma impactului au rezultat două
IGPR: 560 de permise de conducere reținute, dintre care 53 pentru alcool
Polițiștii rutieri au reținut în ultimele 24 de ore 560 de permise de conducere, dintre care 86 pentru viteză și 53 pentru alcool și au fost retrase 372 de certificate de înmatriculare. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române transmis, duminică, AGERPRES, în ultimele 24 de ore polițiștii au intervenit la pe
IGPR: 342 de persoane semnalate în Sistemul Informatic Schengen, localizate pe teritoriul României
Polițiștii români și partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în perioada 18 - 24 aprilie, 432 de persoane, 24 de autovehicule și 37 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române transmis, duminică,
MAI - Peste 4.200 de intervenții pentru siguranța cetățenilor și 47.447 de verificări cu aplicația eDAC în ultimele 24 de ore
Lucrătorii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au avut, în ultimele 24 de ore, peste 4.200 de intervenții pentru siguranța cetățenilor, 47.447 de verificări cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale și 1.116 misiuni pentru acordarea de asistență medicală de urgență, informează un comunicat transmis, duminică, AGERPRES. P
IGPR: Peste 16 milioane de țigarete și aproape 500 de kilograme de tutun - descoperite în primele trei luni
Peste 16 milioane de țigarete și aproape 500 de kilograme de tutun au fost descoperite de polițiști, în primele trei luni ale anului, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat al IGPR transmis AGERPRES, în perioada 1 ianuarie - 31 martie, au fost înregistrate, la nivelul Poliției Rom&ac
Jandarmeria Capitalei: Bărbatul care s-a urcat pe acoperișul ICCJ - dus la spital și amendat cu 1.500 de lei
Bărbatul care s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost dus la spital și sancționat cu amendă în valoare de 1.500 de
Vrancea: Incendiu la un depozit de materiale de construcții din municipiul Adjud
Un incendiu de proporții a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă la un depozit de materiale de construcții din municipiul Adjud, afectând o suprafață de aproximativ 450 de metri pătrați, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. Potrivit sursei citate, incendiul a fost semnalat în jurul orei 03:00, printr-u
DGJMB: Trei persoane duse la secție, după un conflict spontan la sediul ICCJ
Trei persoane au fost duse la secția de Poliție, vineri seara, în urma unui conflict spontan, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, între mai mulți protestatari cu opinii contradictorii. 'Un bărbat a adresat injurii și expresii jignitoare, iar un altul a lovit panourile metalice delimitatoare. Astfel, trei perso
Iași: Trei persoane lovite de o creangă ruptă dintr-un copac în Copou, în apropiere de Teiul lui Eminescu
Trei persoane care se aflau în Parcul Copou din Iași au fost lovite, vineri după-amiază, de o creangă ruptă dintr-un copac aflat în apropierea Teiului lui Mihai Eminescu. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, inițial a fost anunțat prin serviciul 112 că sunt două victime, însă echipele ajunse la fața
Bogdan Peșchir, eliberat din arest de Tribunalul București
Tribunalul București a decis, vineri, că Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok, poate fi cercetat în libertate. Decizia este definitivă. Instanța a admis contestația formulată de Bogdan Peșchir împotriva deciziei din 15 aprilie a Judecătoriei Sectorului 5 prin care i-a fost prelungită c
ICCJ admite recursul împotriva deciziei privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, vineri, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. 'Respinge cererea de suspendare a executării sentinței nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunțate de Curte
CCR: O instanță judecătorească a dispus, fără temei constituțional și legal, cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii
Curtea Constituțională a precizat vineri, în legătură cu decizia Curții de Apel Ploiești, că, 'în mod regretabil', cu 'încălcarea' prevederilor legale, o instanță judecătorească a dispus, 'fără temei constituțional și legal', cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii adoptate de instanța constituțională.
Recursul împotriva deciziei privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale - judecat vineri de ICCJ
Înalta Curte de Casație și Justiție judecă, vineri, începând cu ora 16:00, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. Parchetul de pe lângă Curt
Judecător Curtea de Apel Ploiești: CCR a interpretat abuziv legea și a impus președinte neales (motivare)
Curtea Constituțională a României a interpretat abuziv legea și a exercitat suveranitatea poporului român în nume propriu, impunând un președinte neales, numit chiar de CCR - se arată în motivarea deciziei pronunțate de Curtea de Apel Ploiești de admitere a unei cereri în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decem