Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii în dosarul "Revoluţiei din decembrie 1989".
De asemenea, au fost trimişi în judecată şi Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru, şi gen. (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, prin rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare 11/P/2014 din 05 aprilie 2019, în dosarul penal intitulat generic "Revoluţia Română din decembrie 1989", au fost trimişi în judecată Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, şi general (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.
Procurorii notează în rechizitoriul trimis instanţei că în urma cercetărilor şi probatoriului administrat s-ar fi constatat că întreaga forţă militară a României - Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne - Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice -, începând cu data de 22 decembrie 1989, orele 16,00, s-ar fi pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.
"Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al CFSN, format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al Apărării) şi Gelu Voican Voiculescu, a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român", spun procurorii.
Potrivit PÎCCJ, ancheta a relevat că pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea CFSN), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai acestui for.
"Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare. Pentru a evita tragerea la răspundere penală ca urmare a represiunii existente până la 22 decembrie 1989, vârfurile decizionale ale MApN (persoanele care au îndeplinit funcţia de ministru al Apărării, şefii direcţiilor militare şi şeful Aviaţiei Militare) ar fi declanşat şi coordonat inducerea în eroare, în virtutea unei înţelegeri cu noua forţă politică a ţării. Acest veritabil pact ar fi fost benefic ambelor părţi, pentru factorii de decizie ai MApN a însemnat impunitatea dorită, iar pentru factorii de decizie ai CFSN a însemnat garantarea preluării puterii politice, menţinerea la putere, dar şi legitimarea în faţa poporului român", arată anchetatorii.
Cercetările au vizat faptul că prin instaurarea unei "psihoze generalizate a terorismului" ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii.
"Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, un număr de 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17 - 22.12.1989 (orele 12,00)", menţionează procurorii militari.
Potrivit Parchetului General, ancheta ar fi stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.
"Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din MApN, fără a interveni pentru stoparea lor", susţin procurorii.
Totodată, arată PÎCCJ, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23 decembrie 1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane.
"La 23 decembrie 1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste. Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României", precizează anchetatorii. AGERPRES/(AS - autori: Mihai Stoica, Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citiţi şi:
Procurorul general: Dosarul 'Revoluţiei' - trimis în instanţă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/MAI - cooperare cu ANCOM pentru destructurarea rețelei de tip Doppelganger; acțiuni de natură judiciară
Ministerul Afacerilor Interne precizează, vineri seara, că, în cazul destructurării rețelei de tip Doppelganger create pentru dezinformarea și manipularea cetățenilor români, a cooperat interinstituțional atât cu ANCOM, cât și cu celelalte autorități publice cu competență în domeniu. Măsurile de contracarare impli
Suceava: Zece percheziții efectuate de polițiști în dosarul furtului unui milion de euro dintr-o locuință
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava au efectuat zece percheziții domiciliare în locații din mediul urban și rural din zona municipiului Rădăuți în dosarul furtului unui milion de euro din casa unui bărbat din orașul Milișăuți, au anunțat, vineri, reprezentanții IPJ.
Alba: Cercetări după ce o minoră agresează fizic și verbal o altă fată, pe stradă
O minoră de 12 ani a bătut și agresat verbal o fată de 16 ani, pe o stradă din municipiul Alba Iulia, în cauză fiind declanșate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Ca urmare a apariției pe o rețea de socializare a unui videoclip în care o tânără este agresată fizic, polițiștii din
Brașov: 28 de șoferi de la RATBV au primit mandate de arestare în dosarul de furt de motorină
Un număr de 28 de șoferi ai Regiei Autonome de Transport Brașov (RATBV) au primit, joi, mandate de arestare preventivă și doi au fost plasați sub control judiciar, în dosarul de furt de combustibil, a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. Conform sursei citate, în dosar sunt cercetate, în total, 44 de persoa
Procurorii au capturat 17 kilograme de droguri ce urmau să fie vândute turiștilor pe litoral
Doi bărbați din Capitală au fost reținuți joi de procurorii DIICOT, după ce au fost prinși, cu o zi în urmă, cu 17 kilograme de canabis, drogurile fiind procurate din Spania și urmau să fie vândute în stațiunile de pe litoral. 'La data de 1 mai 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Or
Neamț: Fostul episcop al Hușilor, condamnat pentru agresiuni sexuale, ridicat de polițiști din Agapia
Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu (pe numele de mirean Cornel Onilă), condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale, a fost ridicat de polițiști din comuna Agapia și transferat la Penitenciarul Bacău, a informat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț. Potrivit unor surse, ace
Prezidențiale2025/ ANP: Peste 20.800 de deținuți și-au exprimat intenția de a vota la primul tur
Un număr de 20.846 de deținuți și-au exprimat, până marți, în scris, intenția de a vota, duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar 78 de persoane private de libertate la cele locale parțiale, a transmis, miercuri, AGERPRES, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Potrivit sursei citate, un număr de 22.801 de
Prezidențiale2025/DGPMB: Poliția Capitalei nu a înregistrat nicio plângere legată de distribuirea unor pliante electorale
Poliția Capitalei precizează că nu a fost înregistrată nicio plângere din partea vreunui candidat la alegerile prezidențiale legată de distribuirea unor pliante electorale. 'Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, potrivit cărora un candidat la alegerile prezidențiale ar fi depus o plâ
Vaslui: Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru viol
Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Cornel Onilă, trimis în judecată pentru viol și alte agresiuni sexuale, a fost condamnat, miercuri, la opt ani de închisoare cu executare, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a menținut astfel hotărârea anterioară a Curții de Apel Galați.
Neamț: Tânăr reținut după ce ar fi înșelat 185 de persoane cu anunțuri false de închiriere a unor imobile turistice
Un tânăr în vârstă de 21 ani, din municipiul Roman, a fost reținut de polițiști după ce ar fi înșelat 185 de persoane cu anunțuri false de închiriere a unor imobile turistice, a anunțat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'În fapt, în perioada august 2022 - decembrie 2024, un
Călin Georgescu află după primul tur al alegerilor dacă scapă de controlul judiciar
Judecătoria Sectorului 1 a amânat, miercuri, pentru 5 mai, pronunțarea unei decizii în legătură cu plângerea depusă de Călin Georgescu privind prelungirea măsurii controlului judiciar. Georgescu a fost miercuri în instanță pentru a-și susține cauza, însă judecătorul a decis să amâne o decizie pentru ziua de
Cluj: Persoană reținută și apoi arestată pentru trafic de persoane
O persoană de 35 de ani a fost reținută de polițiștii clujeni și apoi arestată pentru infracțiunea de trafic de persoane. 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activit
Călin Georgescu ajunge în fața judecătorilor după ce a contestat prelungirea controlului judiciar
Călin Georgescu a ajuns, miercuri dimineață, la sediul Judecătoriei Sectorului 1, unde a depus în urmă cu câteva zile o plângere împotriva deciziei Parchetului General de a-i prelungi măsura controlului judiciar în dosarul în care este cercetat penal pentru șase infracțiuni, printre care instigare la acțiuni împotriva ordinii
Primarul Botoșaniului, pedeapsă de un an de închisoare sub supraveghere într-un dosar de corupție; poate păstra mandatul
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a primit, marți o pedeapsă de un an de închisoare sub supraveghere pentru infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuv
Prahova: Două cereri de suspendare și anulare a deciziei CCR privind prezidențialele - respinse de Curtea de Apel Ploiești
Curtea de Apel Ploiești a respins, marți, două cereri de suspendare și anulare a hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat turul întâi al alegerilor prezidențiale desfășurat pe 24 noiembrie. Potrivit portalului instanțelor de judecată, instanța a admis excepția necom