ICCJ: Lavinia Şandru a căutat să diminueze prin declaraţia sa acţiunile lui Darius Vâlcov - motivare

Lavinia Şandru, fosta soţie a lui Darius Vâlcov, chemată martor de către acesta în dosarul în care a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, ar fi căutat să diminueze implicarea soţului ei în faptele de corupţie invocate de procurori, povestind cum a pus sute de mii de euro încasaţi ca dar la botez pe un card, se arată în motivarea deciziei de condamnare a Instanţei supreme.
Judecătorii Instanţei supreme au finalizat de redactat motivarea deciziei prin care l-au condamnat pe Darius Vâlcov la opt ani de detenţie. În motivare sunt reluate rechizitoriul şi probele administrate pe parcursul judecării dosarului.
Astfel, judecătorii Înaltei Curţi arată că, în timpul procesului, lui Vâlcov i-a fost admisă proba testimonială, respectiv audierea tatălui şi a fostei soţii, Lavinia Şandru.
"Vâlcov Dumitru a declarat cu privire la banii găsiţi în seif cu prilejul percheziţiei că el însuşi i-a dat inculpatului 80.000 de dolari şi 200.000 lei pentru a-i pune în acel seif. De asemenea, a declarat că cele trei lingouri din aur, găsite cu acelaşi prilej în seif, îi aparţin, le-a achiziţionat cu suma de 156.000 euro, câte unul pentru fiecare dintre nepoţii săi, dar nu le-a dat acestora întrucât cel de-al treilea nepot nu se născuse", spun magistraţii în motivare despre declaraţia acestuia.
Aceştia adaugă faptul că afirmaţiile lui Dumitru Vâlcov nu au nicio acoperire factuală, astfel că le-au eliminat din analiza finală a probelor de la dosar.
"În ceea ce priveşte condiţiile în care au fost achiziţionate lingourile, declaraţia martorului este într-o totală contradicţie cu depoziţia inculpatului Şuşală Lucian Petruţ, care, în mod constant, a arătat că iniţiativa şi banii necesari au aparţinut inculpatului Vâlcov Darius Bogdan şi a relatat detaliat împrejurările în care le-a cumpărat. Instanţa apreciază că declaraţia martorului este nesinceră, în mod evident subiectivă, fiind dată cu scopul de a diminua răspunderea fiului său, motiv pentru care instanţa nu va ţine seama de conţinutul acestei probe", se menţionează în document.
De altfel, se spune în document, Darius Vâlcov nu şi-a construit în faza de urmărire penală o asemenea apărare, pentru prima dată proba fiind solicitată în cursul cercetării judecătoreşti, când a încercat ca prin audierea tatălui său, dar şi a fostei soţii, Lavinia Şandru, ca martori, să producă probe prin care să justifice sumele de bani semnificative pe care le-a deţinut, cu mult peste ceea ce putea să obţină ca salariu din funcţiile publice pe care le-a ocupat.
"În acest sens, ambii martori au arătat că banii pe care inculpatul i-a deţinut în perioada de referinţă au fost obţinuţi ca urmare a organizării celor trei nunţi, prilejuite de căsătoria inculpatului cu martora Şandru Lavinia, ale căror cheltuieli ar fi fost suportate pe rând de părinţii celor doi şi de naşi, iar darul a fost la fiecare dintre nunţi de aproximativ 200.000 - 300.000 de euro. Martora Şandru Lavinia a declarat suplimentar că şi după organizarea botezului fiicei lor au obţinut suma de 200.000 de euro, din care au plătit şi cheltuielile. Totalizând aceste sume, cei doi au obţinut în jur de 600.000 - 800.000 de euro", notează instanţa.
În acest context, judecătorii observă că deşi a vorbit de sume considerabile de bani obţinute în urma acelor evenimente, Lavinia Şandru, care era deputat, nu le-a menţionat în declaraţia de avere.
"Deşi martora, potrivit propriei declaraţii, era parlamentar în acea perioadă şi avea obligaţia declarării acestor sume, ca şi inculpatul, au hotărât împreună să declare doar 'o mică parte din aceste sume, aproximativ 200 mii', pe care au depozitat-o pe un card, însă toate sumele rezultate din aceste evenimente au rămas la inculpatul Vâlcov Darius Bogdan. Depoziţia privind depunerea pe card a unei asemenea sume este în contradicţie cu ceea ce a declarat inculpatul Vâlcov Darius Bogdan sub acest aspect, şi anume că nu a deţinut vreun card şi pentru acest motiv a apelat la martorul Ramba Andrei, care i-a pus la dispoziţie cardul său. Totodată, martorul Bărbulescu Daniel Ionuţ a relatat că 'pe un card pe care îl aveam la ING Bank mi s-a solicitat de Vâlcov sau Şuşală, nu îmi aduc aminte cu exactitate, să le permit depunerea unor sume de bani", mai notează judecătorii.
Aceştia menţionează că "pentru a fi mai evident că martora a urmărit ca prin declaraţia dată să diminueze răspunderea penală a fostului soţ, relevantă este nu numai preocuparea sa, exclusiv orientată către a explica provenienţa unor sume de bani, nedeclarate, care, deşi dobândite în timpul căsătoriei, au rămas în integralitate la inculpat, ci şi pentru a face precizarea că la evenimentele menţionate au primit şi nişte tablouri, aproximativ 8-10, care au rămas, după divorţ, tot inculpatului, precum şi pentru a devoala că în timpul căsătoriei a cumpărat 3 tablouri şi alte 2 tablouri au fost achiziţionate de sora acestuia".
"Cu privire la cea mai mare parte din suma de bani obţinută din organizarea evenimentelor menţionate, martora a declarat că împreună cu inculpatul Vâlcov Darius Bogdan au hotărât să nu o declare, întrucât în opinia inculpatului, obligaţia declarării viza exclusiv 'sumele obţinute ca urmare a desfăşurării funcţiei de parlamentar', aşadar, cele provenite din salariu", se mai arată în documentul instanţei.
În final, judecătorii spun că au apreciat declaraţia Laviniei Şandru ca fiind "nesinceră" şi nu au ţinut seama de conţinutul acestei probe.
"Declaraţiile celor doi martori au fost evaluate prin prisma naturii relaţiilor de familie pe care aceştia le au sau le-au avut cu inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, dar şi a faptului că sunt în contradicţie cu întreg probatoriul administrat, care relevă că sumele de bani, în numerar, proveneau din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, ce face obiectul acuzaţiei în prezenta cauză", explică magistraţii de la ICCJ.
Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat, în 8 februarie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Potrivit deciziei instanţei, Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani şi 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.
Totodată, se confiscă de la acesta suma de 6,2 milioane lei, fiind menţinut sechestrul asigurător dispus de procurorii DNA.
În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani.
De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani şi 6 luni cu executare. Decizia nu este definitivă. AGERPRES/(AS - autor: Cătălin Lupăşteanu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ ANP: Peste 20.800 de deținuți și-au exprimat intenția de a vota la primul tur
Un număr de 20.846 de deținuți și-au exprimat, până marți, în scris, intenția de a vota, duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar 78 de persoane private de libertate la cele locale parțiale, a transmis, miercuri, AGERPRES, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Potrivit sursei citate, un număr de 22.801 de
Prezidențiale2025/DGPMB: Poliția Capitalei nu a înregistrat nicio plângere legată de distribuirea unor pliante electorale
Poliția Capitalei precizează că nu a fost înregistrată nicio plângere din partea vreunui candidat la alegerile prezidențiale legată de distribuirea unor pliante electorale. 'Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, potrivit cărora un candidat la alegerile prezidențiale ar fi depus o plâ
Vaslui: Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru viol
Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Cornel Onilă, trimis în judecată pentru viol și alte agresiuni sexuale, a fost condamnat, miercuri, la opt ani de închisoare cu executare, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a menținut astfel hotărârea anterioară a Curții de Apel Galați.
Neamț: Tânăr reținut după ce ar fi înșelat 185 de persoane cu anunțuri false de închiriere a unor imobile turistice
Un tânăr în vârstă de 21 ani, din municipiul Roman, a fost reținut de polițiști după ce ar fi înșelat 185 de persoane cu anunțuri false de închiriere a unor imobile turistice, a anunțat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'În fapt, în perioada august 2022 - decembrie 2024, un
Călin Georgescu află după primul tur al alegerilor dacă scapă de controlul judiciar
Judecătoria Sectorului 1 a amânat, miercuri, pentru 5 mai, pronunțarea unei decizii în legătură cu plângerea depusă de Călin Georgescu privind prelungirea măsurii controlului judiciar. Georgescu a fost miercuri în instanță pentru a-și susține cauza, însă judecătorul a decis să amâne o decizie pentru ziua de
Cluj: Persoană reținută și apoi arestată pentru trafic de persoane
O persoană de 35 de ani a fost reținută de polițiștii clujeni și apoi arestată pentru infracțiunea de trafic de persoane. 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activit
Călin Georgescu ajunge în fața judecătorilor după ce a contestat prelungirea controlului judiciar
Călin Georgescu a ajuns, miercuri dimineață, la sediul Judecătoriei Sectorului 1, unde a depus în urmă cu câteva zile o plângere împotriva deciziei Parchetului General de a-i prelungi măsura controlului judiciar în dosarul în care este cercetat penal pentru șase infracțiuni, printre care instigare la acțiuni împotriva ordinii
Primarul Botoșaniului, pedeapsă de un an de închisoare sub supraveghere într-un dosar de corupție; poate păstra mandatul
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a primit, marți o pedeapsă de un an de închisoare sub supraveghere pentru infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuv
Prahova: Două cereri de suspendare și anulare a deciziei CCR privind prezidențialele - respinse de Curtea de Apel Ploiești
Curtea de Apel Ploiești a respins, marți, două cereri de suspendare și anulare a hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat turul întâi al alegerilor prezidențiale desfășurat pe 24 noiembrie. Potrivit portalului instanțelor de judecată, instanța a admis excepția necom
Prahova: Cererea Elenei Udrea privind reducerea pedepsei cu perioada de detenție în Costa Rica și Bulgaria - admisă
Tribunalul Prahova a admis, marți, cererea fostului ministru al Turismului Elena Udrea privind deducerea din pedeapsa care i-a rămas de executat a perioadei în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria. 'Deduce din pedeapsa de 6 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 181 din data de 28.03.2017
Explozie în incinta Laboratorului artileristic al Armatei
Ministerul Apărării Naționale a informat marți că, în jurul orei 14:00, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, a avut loc o explozie, urmată de un incendiu, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității. Potrivit unui comunicat al MApN, transmis AGERPRES,
DIICOT Neamț a reținut 14 persoane într-un dosar de trafic de droguri de risc și mare risc
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) au reținut 14 persoane sub acuzațiile de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată și efectuarea fără drept de operațiuni cu produse, știind că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă co
IPJ Constanța: Știrile cu descoperirea de droguri îngropate pe plajă în zona Sunwaves induc în eroare opinia publică
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a menționat, marți, în urma știrilor că în zona unde urmează să se desfășoare festivalul Sunwaves din Mamaia au fost descoperite droguri îngropate pe plajă, că aceste afirmații induc în eroare opinia publică. 'Având în vedere informațiile prezentate &icir
Instructor de yoga, discipol al lui Gregorian Bivolaru, trimis în judecată pentru viol și trafic de persoane
Instructorul de yoga Eugen Mîrtz, fondatorul mișcării spirituale 'Alchimia Vieții' și fost elev al lui Gregorian Bivolaru, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic de persoane și viol în formă continuată (12 acte materiale). În același dosar, au fost trimiși în judecată patru complici a
Prahova: Cererea Elenei Udrea privind reducerea pedepsei cu 154 de zile - instanța a rămas în pronunțare
Tribunalul Prahova a rămas, marți, în pronunțare asupra cererii formulate de fostul ministru al Turismului Elena Udrea privind deducerea din pedeapsa care i-a rămas de executat a perioadei în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Udrea solicită reduc