logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Poliţia avertizează asupra unor noi modalităţi de comitere a fraudelor online - uzurparea identităţii unor celebrităţi

Imagine din galeria Agerpres

Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor online, prin asumarea de către bănuiţi a identităţii unor personalităţi publice şi determinarea persoanelor vătămate să investească în produse sau fonduri de investiţii false.

Potrivit IGPR, prin această metodă, denumită şi ''celebrity impersonating scam'', bănuiţii folosesc imaginile şi numele unor personalităţi publice sau celebrităţi din România sau internaţionale, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiţii false.


''Modul de operare în cazul acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu promovarea unei investiţii care este legată de o celebritate cunoscută, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiţia este sigură şi profitabilă. Persoanele bănuite pot folosi diverse mijloace pentru a-i contacta pe oameni, cum ar fi site-uri web false, anunţuri online, mesaje pe reţelele sociale sau e-mail-uri spam. De exemplu, mesajele pot promova investiţii în afaceri, acţiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau alte tipuri de investiţii care ar fi legate de celebritatea respectivă. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de îmbogăţire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, care ar fi disponibile numai pentru o perioadă limitată de timp'', precizează IGPR.

Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiţii pot folosi diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declaraţii false, testimoniale, asigurări despre profituri rapide şi mari, manipularea emoţională sau presiunea de a lua o decizie rapidă şi neîntârziată.

Astfel, persoanele vătămate sunt determinate fie să alimenteze, prin transfer bancar, fie să transfere direct criptomonede în adrese controlate de către bănuiţi, afirmă sursa citată.

Există cazuri în care persoanele vătămate sunt convinse să instaleze pe terminalele fixe sau mobile aplicaţii de control la distanţă, cu ajutorul cărora bănuiţii îi îndrumă să creeze conturi pe diferite platforme de tranzacţionare a criptomonedelor, după care transferurile fondurilor, atât FIAT (suma respectivă de bani, de exemplu: lei, euro, dolari etc.), cât şi crypto, sunt efectuate, în unele cazuri, fără acordul victimelor, prin folosirea fără drept a datelor de autentificare, informează Poliţia Română.

''Având în vedere aceste considerente, este important ca cetăţenii să fie vigilenţi şi să cerceteze cu atenţie orice oportunitate de investiţie înainte de a investi bani reali şi, totodată, să fie foarte precauţi atunci când sunt contactaţi de o astfel de persoană şi să nu se lase înşelaţi de promisiunile de îmbogăţire rapidă. De asemenea, recomandăm o atenţie deosebită la platformele de investiţii care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt. Aceasta reprezintă o modalitate de a atrage cât mai multe persoane care urmăresc îmbogăţirea rapidă. Prin această metodă de înşelăciune, denumită 'trading scam', banii investiţi sunt pierduţi în întregime. Înainte de a lua o decizie de investiţie, cercetaţi atent platforma, verificaţi feedback-ul altor investitori şi consultaţi-vă cu un specialist în domeniu (consultant financiar)'', mai arată sursa citată.

Poliţia atrage atenţia că trebuie acordată o atenţie deosebită, în principal, la fondurile de investiţii care promit un randament garantat, întrucât nicio investiţie nu prezintă niciun risc, iar înainte de a investi într-un fond, persoanele interesate trebuie să înţeleagă riscurile şi să analizeze cu atenţie performanţele anterioare ale acestuia.

''Este important să plasaţi sumele de bani în fonduri de investiţii care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi care prezintă informaţii reale referitoare la activele financiare investiţionale. Totodată, pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) puteţi identifica la secţiunea 'Alerte Investitori - Informări' şi secţiunea 'Atenţie la Entităţi Neautorizate!' informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere'', precizează IGPR.

Astfel, pentru a lua o decizie mai bună de a plasa banii în fonduri de investiţii, puteţi analiza informaţiile puse la dispoziţie de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau puteţi cere sfaturile unui consultant financiar, recomandă Poliţia.

Un consultant financiar este un specialist care oferă consultanţă şi servicii în domeniul finanţelor, precum managementul bugetului, investiţiile, planificarea financiară, asigurări şi taxe, acesta putând fi un profesionist independent sau poate lucra pentru o firmă specializată în consultanţă financiară. Consultantul financiar furnizează analize şi recomandări privind situaţia financiară a persoanei care doreşte să plaseze banii în active financiare şi elaborează planuri personalizate în funcţie de profilul de risc specific al fiecărei persoane.

De asemenea, acesta oferă asistenţă în administrarea investiţiilor şi a portofoliilor, evaluarea riscurilor şi selectarea produselor şi serviciilor financiare adecvate.

''Poliţia Română recomandă să folosiţi metode sigure de plată online şi să vă asiguraţi că vă aflaţi pe site-uri securizate înainte de a introduce informaţii despre cardurile şi conturile bancare. Informaţi-vă cât mai bine despre produsele financiare în care investiţi, fiţi vigilenţi şi sesizaţi orice suspiciune în legătură cu ofertele de investiţii, identitatea persoanelor care vă fac aceste oferte sau tranzacţiile efectuate'', potrivit sursei citate. AGERPRES/(AS - editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Justitie si interne 08-04-2025 20:58

UPDATE CCR: Sesizarea ICCJ privind legea de înființare a Autorității de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier - amânată

Curtea Constituțională a României a amânat, marți, pentru miercuri, dezbaterile pe sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier.   ORA 05.20 Sesizarea ICCJ pe legea de înființare a ANRMPSG - la CCR

Justitie si interne 08-04-2025 19:34

Grupare care trafica minore pentru prostituție, destructurată de DIICOT

Un tânăr de 24 de ani a fost pus sub control judiciar de DIICOT, fiind acuzat că a forțat o fată de 16 ani să se prostitueze. În același dosar, în urmă cu o lună, alți doi tineri, în vârstă de 20 și 24 de ani, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de trafic de minori. Din probatoriul administrat

Justitie si interne 08-04-2025 15:28

CSM: Orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, marți, că orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale și în urma unui dialog 'autentic și onest' cu reprezentanții sistemului judiciar. Reacția CSM vine după ce reprezentanții coaliției de guvernare au anunțat

Justitie si interne 08-04-2025 14:15

Predoiu (MAI): De Ziua Internațională a Romilor celebrăm identitatea, cultura și diversitatea

Ziua Internațională a Romilor reprezintă celebrarea identității, culturii și contribuției semnificative a acestei comunități la diversitatea și vitalitatea societății românești, se arată în mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, adresat cu acest prilej. 'Este o zi în care onorăm trecutul, dar și un moment în care n

Justitie si interne 08-04-2025 14:05

DNA a reținut doi primari și un om de afaceri din Botoșani; alte patru persoane, sub control judiciar

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului comunei botoșănene Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, precum și a primarului orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, pentru fapte de corupție. Potrivit unui comunicat transmis m

Justitie si interne 08-04-2025 12:23

Arad: Patru persoane, puse sub control judiciar după percheziții la care au fost găsite arme

Patru persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile, după perchezițiile care au avut loc duminică în județul Arad și în urma cărora au fost reținuți inițial doi suspecți. Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonț a transmis, marți, că cei patru suspecți sunt cercetați pentru nerespectarea regimului armelor și

Justitie si interne 08-04-2025 12:07

Botoșani: Primarul din Flămânzi și cel din comuna Mihai Eminescu, reținuți (surse)

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost reținuți de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), au confirmat, marți, pentru AGERPRES, surse judiciare. Cei doi au fost reținuți în urma celor 39 de percheziții pe care procurorii DNA

Justitie si interne 08-04-2025 10:58

Prahova: Amânare în dosarul privind cererea Elenei Udrea de deducere a detenției din Costa Rica și Bulgaria

Tribunalul Prahova a amânat, marți, judecata asupra cererii formulate de fostul ministru al Turismului Elena Udrea privind deducerea din pedeapsa care i-a rămas de executat a perioadei în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că Udrea a fost

Justitie si interne 08-04-2025 09:38

Prahova: Elena Udrea cere reducerea pedepsei rămase de executat cu perioada încarcerării în Costa Rica și Bulgaria

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea cere în instanță reducerea pedepsei care i-a rămas de executat cu perioada în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria. Surse judiciare au precizat marți, pentru AGERPRES, că Udrea solicită reducerea pedepsei care i-a rămas de executat cu u

Justitie si interne 07-04-2025 20:41

România găzduiește cursuri la nivel înalt privind Politica de securitate și apărare comună; Andruș (CNAI) - E extrem de onorant

România găzduiește, în aceste zile, un modul al cursurilor de nivel înalt privind Politica de securitate și apărare comună, organizat de Colegiul European de Securitate și Apărare de la Bruxelles. 'Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție, Ministerul Afacerilor Interne, este extrem de onorat să aibă șansa de gă

Justitie si interne 07-04-2025 19:17

Predoiu, la Ziua IGI: Activitatea în 2024 a depășit granițele unui simplu exercițiu administrativ

Activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări a depășit, în 2024, granițele unui simplu exercițiu administrativ, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei IGI. 'În 2024, Inspectoratul a asigurat managementul șederii legale pentru nu mai puțin de 238.000 de cetățeni străini, dintre ca

Justitie si interne 07-04-2025 18:52

Ministerul Justiției: Paul Philippe al României - arestat în Franța

Paul Philippe al României a fost arestat, luni, la Paris, urmând a se stabili dacă va fi predat autorităților române, a informat Ministerul Justiției. 'Ministerul Justiției a luat act de acțiunea autorităților franceze privind reținerea cetățeanului Al României Paul Philippe. Luni, cetățeanul Al României Paul

Justitie si interne 07-04-2025 16:44

Constanța: Pescador neînregistrat, cu motor furat, depistat pe mare; la bord erau 760 kg de calcan și vulpe de mare

Garda de Coastă a depistat, pe Marea Neagră, un pescador neînregistrat, propulsat de un motor furat din Suedia, la bordul căruia erau patru cetățeni români care pescuiseră ilegal peste 760 kilograme de calcan și vulpe de mare, au informat, luni, reprezentanții instituției. Conform sursei citate, polițiștii de frontieră din cadrul G

Justitie si interne 07-04-2025 14:40

Olt: Fosta directoare a DSP și angajați ai instituției - trimiși în judecată pentru fapte de corupție

Fosta directoare a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt și mai mulți angajați ai instituției au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de DNA - Serviciul Teritorial Craiova. Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție (DGA), transmis luni AGERPRES, în cauză cercetările

Justitie si interne 07-04-2025 13:52

Percheziții ale procurorilor DNA în 39 de locații din județele Botoșani și Suceava; sunt vizate și instituții publice

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Suceava au efectuat, luni, 39 de percheziții în județele Botoșani și Suceava, fiind vizate și cinci sedii ale unor instituții publice, într-un dosar penal ce vizează infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2023-2024, se arată într-un comunicat de presă transmi