Prahova: Premeditarea actului jurnalistic ofensator, criteriu agravant reţinut de Curtea de Apel în procesul Kovesi-Antena 3 (motivare)

Premeditarea actului jurnalistic ofensator este un criteriu agravant al răspunderii civile delictuale reţinut de Curtea de Apel Ploieşti în stabilirea cuantumului majorat al daunelor morale faţă de cel stabilit de instanţa de fond în procesul dintre şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi şi Antena 3, se arată în motivarea instanţei.
Potrivit documentului, Curtea de Apel Ploieşti a reţinut că actul jurnalistic ofensator a fost unul premeditat, aspect care reiese din mai multe probe menţionate, între care invitarea în emisiune a şefului Departamentului de Investigaţii, arătând că aceasta nu e prezentă în mod întâmplător şi că avea un material anume pregătit, prezentarea făcută de către realizator ("Vreau să vă dau dezvăluirea promisă, dezvăluirea lucrată azi de... cu privire la această întâlnire conspirativă şi alte elemente ce sunt de interes public cu privire la doamna..., procuror şef..., ce ia dosarul lui... încă din 2011, când el descoperise relaţia dintre... şi..., de bani, de mită, de şpagă, de influenţare a magistraţilor şi alte relaţii ale lui ... cu magistraţii..." - pagina 25 transcript), prezentarea denaturată a unor imagini reprezentând o întâlnire în spaţiul privat între reclamanta-pârâtă şi un alt coleg ca fiind " întâlnire conspirativă".
"În privinţa pârâtei... , intenţia directă în lezarea valorii sociale ocrotite - dreptul la viaţa privată- reiese din punerea în discuţie, în cadrul unei emisiuni ce avea ca subiect presupuse implicări în săvârşirea de fapte de corupţie a unor înalţi demnitari, inclusiv a reclamantei-pârâte, a unor aspecte privind viaţa privată a acesteia, ce nu contribuie în niciun fel la dezbaterea unor teme de ordin general. În ceea ce îl priveşte pe pârâtul... , intenţia directă reiese din termenul folosit - " muşamalizare"- cu referire la fapte petrecute cu 3 zile în urmă, precum şi din prezentarea aceleiaşi întâlniri a reclamantei-pârâte cu un coleg ca fiind "întâlnire de mafioţi", utilizarea termenului de "mafioţi" în acest context inducând publicului ideea de corupţie", se precizează în motivarea Curţii.
Instanţa a avut în vedere, în stabilirea sumei care reprezintă daune morale, cadrul în care au fost făcute afirmaţiile denigratoare, gravitatea şi consecinţele acestora, faptul că acestea au avut loc în contextul unei dezbateri de interes general, naţional, la o televiziune naţională şi în cadrul unei emisiuni ce se bucură de maximă audienţă, la o oră de maximă audienţă, că au fost preluate ulterior pentru mai multe zile şi în mediul online, precum şi de alte televiziuni, calitatea făptuitorilor de jurnalişti, de formatori de opinie, asocierea lor în săvârşirea faptelor ilicite, forma de vinovăţie a activităţii delictuale - intenţia directă, inexistenţa unei verificări corespunzătoare realizate de aceştia înaintea emisiunii şi posibilitatea de a folosi alte exprimări în cursul dezbaterii, dar şi funcţia publică de maximă importanţă deţinută de reclamanta-pârâtă, aceea de înalt reprezentant al sistemului judiciar, procuror şef al DNA, valorile sociale lezate şi modalitatea producerii atingerii acestora.
De asemenea, judecătorii au apreciat că relatările uneia dintre apelantele-pârâte "pun sub semnul întrebării noţiunea de 'bună-credinţă' a acesteia în exerciţiul libertăţii de exprimare şi de informare a publicului".
În acest context, Curtea de Apel a apreciat că, prin obligarea pârâţilor la plata, în solidar, a sumei de 300.000 lei cu titlu de daune morale către reclamanta-pârâtă are loc o compensare a prejudiciului cauzat acesteia prin încălcarea drepturilor sale la onoare, demnitate, reputaţie, imagine şi viaţă privată.
"Acest cuantum al daunelor morale este rezultatul reaprecierii tuturor criteriilor de determinare a daunelor morale stabilite jurisprudenţial şi redate în paragraful precedent, şi, totodată, al reţinerii unui nou criteriu agravant al răspunderii civile delictuale nevalorificat de către prima instanţă, şi anume: forma de vinovăţie a intenţiei directe, premeditarea actului jurnalistic ofensator. (...) Cuantumul stabilit de către Curte nu este de natură a restrânge libertatea de exprimare a jurnaliştilor mai mult decât este necesar, nu are un efect disuasiv asupra interesului acestora de a participa la discutarea chestiunilor de interes general şi, în niciun caz, nu se poate susţine faptul că reprezintă o sumă exorbitantă pentru apelanţii-pârâţi obligaţi la plata daunelor morale, în condiţiile în care aceştia nu au depus diligente pentru a dovedi modul de afectare a patrimoniului lor", se precizează în motivarea instanţei.
Curtea de Apel Ploieşti a decis, la data de 20 martie, că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, va primi suma de 300.000 lei cu titlu de daune morale, în solidar, de la pârâţii Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică şi SC Antena 3.
Astfel, judecătorii au respins acţiunea formulată de Kovesi în contradictoriu cu Radu Tudor şi Răzvan Savaliuc şi i-a obligat pe pârâţii Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică şi SC Antena 3, în solidar, la plata sumei de 300.000 lei cu titlu de daune morale către Kovesi pentru prejudiciul cauzat prin încălcarea drepturilor la onoare, demnitate, reputaţie, imagine şi viaţă privată.
De asemenea, SC Antena 3 SA şi Mihai Gâdea sunt obligaţi de instanţă să formuleze scuze publice faţă de Kovesi, precum şi să redea, în mod public şi în integralitate, dispozitivul hotărârii Curţii în termen de maxim cinci zile de la data rămânerii definitive a acesteia, după cum urmează: Antena 3 SA în cadrul fiecărui buletin informativ al zilei, pe parcursul a trei zile consecutive, precum şi pe platforma online a acesteia, iar Mihai Gâdea în cadrul emisiunii realizate de acesta - 'Sinteza Zilei'.
În iunie 2014, Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti, reclamând faptul că în emisiunea "Sinteza zilei" din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a muşamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi Mircea Băsescu.
În acţiunea depusă în instanţă, Kovesi le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 şi cinci jurnalişti să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar şi cheltuielile de judecată. Kovesi susţinea că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte şi au fost făcute afirmaţii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.
În data de 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis ca postul Antena 3, jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică să-i plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. AGERPRES/(AS - autor: Anamaria Toma, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Alba: Tânăr reținut, după ce și-a bătut mama; femeia a ajuns la spital
Un tânăr de 22 de ani din comuna Bistra, județul Alba, a fost reținut, după ce și-a agresat fizic mama, aceasta ajungând la spital pentru îngrijiri medicale. ''La data de 28 martie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Câmpeni au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 22 de
IGPR - acțiuni privind criminalitatea organizată: 314 percheziții, în ultimele două săptămâni; 52 kg de canabis, confiscate
Peste 90 de acțiuni operative au avut loc în ultimele două săptămâni pentru destructurarea unor grupuri infracționale specializate în trafic de droguri și de persoane, criminalitate informatică și spălare de bani, fiind confiscate peste 52 de kilograme de canabis. ''În perioada 14 - 27 martie 2025, polițiștii st
Vaslui: Tată și fiu din Murgeni, arestați preventiv pentru șantaj și camătă
Doi bărbați din orașului Murgeni, tată și fiu, în vârstă de 67, respectiv 37 de ani, au fost arestați preventiv sub acuzația de camătă și șantaj, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui. Polițiștii, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, au pus
Ilfov: Peste 3 milioane de țigarete, indisponibilizate în urma unei prinderi în flagrant delict; doi ucraineni, reținuți
Doi cetățeni ucraineni au fost reținuți, după ce au fost prinși de polițiști în timp ce intenționau să comercializeze țigarete contrafăcute, aceștia având depozitate într-un spațiu situat în comuna Glina din județul Ilfov peste 3 milioane de astfel de produse. ''La data de 28 martie, polițiștii din cadrul IGPR -
Giurgiu: Țigări fără documente de proveniență, descoperite în trei autoturisme pe DN 5
Aproximativ 32.000 de țigarete cu timbru de acciză din Bulgaria, pentru care nu existau documente de proveniență, au fost descoperite de polițiștii de frontieră giurgiuveni în trei autovehicule care se deplasau pe DN 5 Giurgiu - București. 'În perioada 28 - 29 martie, la diferite intervale orare, polițiștii de frontieră din cad
Femeia care a comandat uciderea tatălui ei la Arad cu o bombă, trimisă în judecată
Laura Bîlcea, fiica milionarului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General. Acuzată că ar fi comandat asasinatul, femeia va fi judecată la Curtea de Apel Timișoara pentru instigare la omor calificat în varianta violenței în familie, instigare la distrugere și instig
DGPMB: Reprezentanții unei firme de pază, acuzați că ar fi delapidat societatea comercială cu aproximativ 17 milioane de lei
Mai mulți reprezentanți ai unei firme de pază sunt vizați într-un dosar de evaziune fiscală și delapidare, după ce ar fi retras din conturile bancare ale societății comerciale aproximativ 17 milioane de lei. Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei transmis AGERPRES, vineri, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Munic
Autoritățile avertizează că s-au intensificat tentativele de fraudă cu numere de telefon care imită instituțiile publice
Autoritățile avertizează cetățenii cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă de tip 'spoofing', în care atacatorii folosesc numere de telefon sau identități vizuale care imită instituții publice, precum DIICOT, ANAF, Poliția Română sau BNR. Într-un mesaj de avertizare postat pe site-ul DIICOT, autoritățile e
Harghita: Trei bărbați, arestați după ce au fost prinși în flagrant când transportau lemn tăiat ilegal
Trei bărbați au fost arestați pentru infracțiuni la regimul silvic, după ce au fost prinși în flagrant când transportau lemn tăiat ilegal, existând suspiciunea că aceștia ar fi tăiat și furat mai mulți arbori din zonele împădurile din comuna Ditrău, în perioada noiembrie 2024-martie 2025, informează, vineri, Inspectoratul de Poliție Jude
Maramureș: Percheziții la persoane care ar fi divulgat informații nepublice
Polițiștii efectuează șapte percheziții la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor instituții publice din Maramureș, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș. Potrivit acestuia, activitățile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal privind divulgarea de informații nepublice de către cel
Prahova: Avocatul Vlad Nichita, plasat sub control judiciar de procurorii PCA Ploiești
Avocatul Vlad Nichita, cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești pentru noi fapte în legătură cu dosarele de înșelăciune în domeniul imobiliar care vizează complexurile de locuințe White Tower și City Gate din Ploiești, a fost plasat, joi, sub control judiciar de către anchetatori. Acesta fusese reținu
CCR: Legile privind doborârea dronelor și desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare - constituționale
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, sesizările AUR, POT și S.O.S. România privind legea referitoare la controlul utilizării spațiului aerian și cea care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român, stabilind că actele normative sunt constituționale.
Percheziții la doi bărbați care au postat pe YouTube clipuri video în care neagă Holocaustul
Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale - Sector 2 au efectuat, joi, două percheziții în București și județul Buzău, la locuințele a doi bărbați acuzați că au postat pe YouTube înregistrări video în care neagă existența Holocaustului și își exprimă admirația față de Mișcarea Legionară. Cei doi indivizi au fost săltați și du
Constanța: Vlad Pascu, șoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri, rămâne în arest preventiv
Vlad Pascu, șoferul drogat care în august 2023 a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, rămâne în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Constanța a respins, joi, cererea acestuia de înlocuire a respectivei măsuri cu cea a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Perioada arestului preve
IGPR: 25 de acțiuni împotriva criminalității organizate - desfășurate joi
Poliția Română a derulat, joi, 25 de acțiuni operative, în cadrul cărora au fost efectuate 84 de percheziții domiciliare pentru destructurarea unor grupări infracționale și combaterea unor fapte grave care afectează siguranța publică. 'Investigațiile au fost derulate în dosare penale ce au ca obiect criminalitatea organizată, infracțiuni