logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONSTRUCŢII CELEBRE: Fortăreaţa Kalemegdan din Belgrad (Serbia)

Imagine din galeria Agerpres

Fortăreaţa masivă Kalemegdan este unul dintre cele mai reprezentative obiective ale capitalei Serbiei. Localizată pe o zonă înaltă la confluenţa Sava cu Dunărea, fortăreaţa a fost un important punct strategic în istoria Serbiei.

 



A fost ridicată o aşezare în timpul celţilor şi fortificată de romani, în secolul II, în timpul cărora este denumită Singidunum, importantă componentă parte a limesului dunărean de apărare a graniţei imperiului. Goţii au afectat o parte din construcţie, iar hunii au distrus-o. A fost reconstruită de împăratul bizantin Iustinian şi a primit numele Beograd pe măsură ce slavii au început să intre în Balcani. În anul 1284 a devenit un important centru sârb, iar din anul 1404 este capitală. Stefan Lazarevic a dezvoltat castelul, care a fost recucerit de unguri după moartea acestuia în anul 1427. Ungurii au apărat oraşul împotriva asediului otomanilor de nenumărate ori, însă a fost cucerit de Suleiman Magnificul în 1521. În 1688, oraşul a fost cucerit de austrieci, fiind readus în 1717 sub controlul local, potrivit https://www.balkanhistory.org. O mare parte a fortăreţei a fost construită în timpul perioadei austriece, fiind utilizate principiile arhitectului inginer militar francez Sébastien Le Prestre de Vauban. Şi după cucerirea de către otomani, în 1740, aceştia din urmă au continuat lucrările respectând aceleaşi principii ale arhitectului francez. Fortăreaţa a avut o garnizoană otomană chiar şi după revolta sârbă, controlul local deplin restabilindu-se în 1867.

 



Este un important complex istoric şi cultural, plasat într-un frumos parc din Belgrad. Numele face trimitere la întreg platoul spaţios care împrejmuieşte fortăreaţa şi care a fost transformat într-un parc în anii 80 ai secolului XIX. În perioada în care fortăreaţa reprezenta avanpostul militar central al Belgradului, platoul avea şi rolul de a ţine la distanţă inamicul, fiind un post extraordinar de observare şi avertizare pentru anunţarea pregătirii trupelor. Denumirea derivă din termeni proveniţi din limba turcă: kale înseamnă fort, iar megdan reprezintă teren. Turcii o denumiseră ''dealul de observare''. A fost transformată într-un parc din ordinul prinţului Mihailo Obrenovici, după ce fortăreaţa a revenit sub controlul deplin al sârbilor (1867). Planul arhitectural a fost realizat de Emilijan Josimović, primul urbanist sârb important. Covorul de vegetaţie a fost plantat în perioada 1873-1875, în perioada de conducere a fortăreţei de către comandantul colonel Dragutin Zabarac, adjunctul la comandă al prinţului Milos Obrenovici.

 



În 1890 a fost demarat planul de dezvoltare al fortăreţei când autorităţile militare au oferit parcul autorităţilor civile ale Belgradului. Primarul Belgradului de la acel moment, Nikola Pasici, a aprobat un credit de 10.000 de dinari pentru lucrările de reglementare ale Kalemegdan, potrivit https://www.beograd.rs/. În acest sens, în anul 1905, parcul a fost extins prin dezvoltarea Mali Kalemegdan, care se întinde de la Pavilionul de artă Cvijeta Zuzorić până la grădina zoologică. Înainte de primul Război Mondial, fortăreaţa Kalemegdan a fost extinsă până la actualele scări de piatră, pentru ca din anul 1931 întreaga sa incintă să fie extinsă până la oraşul de sus.

 



În zona din partea cunoscută de localnici drept superioară a fortăreţei se află Monumentul Victoriei, unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale Belgradului, expunând o statuie înaltă de 14 metri a unui bărbat. A fost ridicată în anul 1913 de faimosul sculptor Ivan Mestrovici, potrivit https://belgradeatnight.com/.

 

 

Biserica ”Sf. Parascheva” din incinta Cetăţii Kalemegdan, Belgrad, Serbia, 21 februarie 2015.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

 


Parcul găzduieşte monumente dedicate personalităţilor publice şi culturale. Fortăreaţa Kalemegdan include Muzeul militar, Pavilionul de artă Cvijeta Zuzorić, Institutul municipal pentru protecţia monumentelor culturale, grădina zoologică, parc de distracţii, terenuri de sport, restaurante şi alte locuri de petrecere a timpului liber, conform https://www.beograd.rs/. Regăsim turnul Nebojsa (în traducere neînfricat în limba sârbă), datând din perioada medievală, fiind construit la începutul secolului XV, în timpul regatului lui Stefan Lazarevici, ca parte a sistemului de securitate care proteja Belgradul de invazia otomană după asediul Belgradului din 1456, potrivit https://belgradeatnight.com/. Începând cu anul 1970, fortăreaţa găzduieşte şi Planetariumul din Belgrad.

 



Prin amploarea complexului şi diversitatea lucrărilor găzduite, trecând proba timpului, Fortăreaţa Kalemegdan este o importantă pagină de istorie a Serbiei şi un extraordinar reper cultural al capitalei Belgrad. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Orice realitate umană - și nu cunoaștem alta - este mărginită. Cine nu-și vede limitele, deficiențele, nu poate într-adevăr să-și vadă înfățișarea și, prin urmare, însușirile, harul.'' - J.Ortega y Gasset (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 25-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Tarasie, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. aep.Tarasie al Constantinopolului Romano-catolice Sf. Cezar, medic Sfântul Ierarh Tarasie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 25 feb

Documentare 25-02-2025 06:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 25 februarie 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 25 februarie 2025, la Bruxelles, miniștrii afacerilor europene din Uniune luând în discuție teme precum pregătirea Consiliului European din martie, programul Comisiei Europene pentru 2025, viitorul Europei etc, notează site-ul htt

Documentare 25-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 februarie

Este a 56-a zi a anului 2025. Au mai rămas 309 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 00 m și apune la 17 h 58 m. Luna răsare la 05 h 52 m și apune la 14 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-02-2025 10:11

Consiliul Afaceri Externe al UE: Adoptarea unui nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei (24 februarie)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 24 februarie 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se subiecte precum războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Liban și UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), conflictul din Republica Democratică Congo, situația din Iran etc. S

Documentare 24-02-2025 09:52

CITATUL ZILEI

''Înțelepciunea însăși ne arată că nu toți cei buni sunt și fericiți.'' - Cicero (''Proverbe și cugetări latine'', Editura Albatros, 1976) 

Documentare 24-02-2025 08:30

Războiul din Ucraina: Sinteza evenimentelor

La trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul țarii, după ce a câștigat peste 4.000 de kilometri pătrați de teritoriu în 2024. Rusia continuă să bombardeze orașele ucrainene, în timp ce Ucraina exercită presiune asupra Rusiei prin atacuri continue asupra infrastructurii rusești. Luptele și ata

Documentare 24-02-2025 08:00

SĂRBĂTORI ȘI TRADIȚII POPULARE: Dragobetele

Dragobetele, numit și Cap de Primăvară, era sărbătorit, în funcție de zona etnografică, în una din zilele de la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie. În mai multe comune din Muntenia și mai cu seamă în cele din județele Gorj și Olt, sărbătoarea Aflării capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care cade

Documentare 24-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 februarie

Ortodoxe Întâia și a doua aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul Greco-catolice Întâia și a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul Romano-catolice Fer. Marcu de Marconi, pr. Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărb

Documentare 24-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 februarie

Este a 55-a zi a anului 2025. Au mai rămas 310 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 01 m și apune la 17 h 57 m. Luna răsare la 05 h 11 m și apune la 13 h 26 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu) 

Documentare 23-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița americană Kristin Davis

Actrița Kristin Davis s-a născut la 23 februarie 1965 în Boulder, Colorado. Nu are frați sau surori, iar părinții ei au divorțat pe când ea era foarte mică. A fost adoptată de către tatăl vitreg, Keith Davis, profesor de psihologie, după ce acesta s-a căsătorit cu mama ei, Dorothy, un analist de date universitar, în 1968. Tatăl său vitreg mai avea trei fiic

Documentare 23-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Împăratul Japoniei Naruhito împlinește 65 de ani (23 februarie)

La 23 februarie 2025, împăratul Japoniei Naruhito împlinește 65 de ani, conform www.kunaicho.go.jp. Împăratul Naruhito a urcat la Tronul Crizantemei la 1 mai 2019, iar ceremonia oficială de preluare a tronului imperial s-a desfășurat la 22 octombrie 2019, începând o nouă eră

Documentare 23-02-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea

Actul de înființare a Patriarhatului ortodox român a fost adoptat în ședința din 4 februarie 1925 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea de înființare a Patriarhiei a fost adoptată apoi de Senat, la 12 februarie 1925, și de Camera Deputaților, la 17 februarie 1925, iar la 23 februarie 1925 s-a promulgat Legea pentr

Documentare 23-02-2025 08:00

23 februarie - Ziua hidrografului militar

Ziua hidrografului militar este marcată, anual, la 23 februarie. În 2025 se împlinesc 99 de ani de la înființarea Serviciului Hidrografic Maritim, prin Decizia Ministerială nr. 126 din 23 februarie 1926, emisă în baza prevederilor Legii de organizare a Marinei din 1898 și ale art. 1 din Regulamentul de funcționare a Marinei Militare din 1912, cu sediu

Documentare 23-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Nu întotdeauna se realizează râvnirile oamenilor. De aceea caută să viețuiești mulțumindu-te cu ce ai'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975)