Comunicat de presă - Grupul de acțiune civică 'aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure'
Grupul de acțiune civică «aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure» organizează duminică, 2 martie 2025, la ora 12.00 un protest menit să atragă atenția asupra situației disperate din zona retrocedată a parcului IOR, care, dupa incendieri și otrăviri masive, în ultimele luni a fost defrișată sălbatic de către indivizi cu interese financiare obscure și având acceptul tacit al autorităților.
Protestul, inititulat «Dreptate pentru copaci și oameni», are loc la intrarea în parc dinspre strada Constantin Brâncuși nr 9, la Rondul Potcoava.
Cu ocazia protestului, se lansează către bucureșteni următorul apel: 'Nu renunțăm până când cele 12 ha de parc retrocedate ilegale nu vor reintră în domeniul public. Vino să ne cerem dreptul la viață, dreptul la aer curat.'
Reamintim că din 2022 și până azi, peste 1.000 de arbori plantați de locuitorii sectorului 3 de-a lungul timpului și crescuți în ultimii 50 de ani, au fost tăiați cu drujbele, arși, otrăviți. Crima de mediu a avut loc sub protecția Poliției Locale Sector 3, Poliției Locale a Municipiului București și Secției 12 de Poliție din cadrul Poliției Române. Ministerul Mediului nu a intervenit, deși știa că art. 140 din noul Cod silvic, intrat în vigoare după 11 ianuarie a fost făcut special pentru cazul IOR, și astfel orice tăiere fără aviz din intravilan e încadrată ca infracțiune. Tăierile au continuat chiar si după 11 ianuarie, defrișandu-se peste 100 de arbori și arbuști.
Grupul de acțiune civică aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure, format din locuitori ai sectorului 3 precum și ai altor sectoare din București, reclamă câteva lucruri clare:
- Cer ca legislația fie interpretată în favoarea cetățenilor și a mediului, nu a infractorilor care umplu buzunarele politicienilor corupți;
- Cer Parchetului să deschidă dosare penale pentru infracțiunile de mediu comise după 11 ianuarie;
- Cer Ministerului Mediului să emită o interpretare oficială a Codului Silvic, recunoscând că articolul 140 a fost anume adoptat pentru cazul parcului IOR;
- Cer tragerea la răspundere a mandatarului illegal Sorin Tuță pentru tăierea celor 1.000 de arbori
După moartea proprietarei Maria Cocoru, în luna iulie 2024, administratorul terenului Sorin Tuță a inceput defrișarea masivă a tuturor arborilor de pe teren. Nici o instituție nu a verificat dacă prin mandatul de administrator acesta ar fi putut dispune tăierea de arbori vii de pe teren. Ne-am consultat cu avocați și aceștia aveau mari dubii că un contract de mandatar ar fi permis asemenea defrișări. De asemenea, Secția 12 de Poliție arondata zonei nu a luat nicio măsură împotrivă tăietorilor ilegali. Mai mult, au intervenit în favoarea infractorilor, descurajând și luând cu forța cetățenii care încercau să împiedice tăierile. Aceștia argumentau că cetățenii încurcau o activitate care se desfășoară pe o proprietate privată. Ori acea activitate era cat se poate de ilegală.'' A.D.
Printre altele, protestul va cuprinde și strângerea de mărturii scrise de la participanți care recunosc faptul că terenul retrocedat a fost parc înainte de anii 1990. Aceste mărturii vor fi folosite în instanță în procesul ce contestă actul retrocedării.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].