logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea

Image

Actul de înființare a Patriarhatului ortodox român a fost adoptat în ședința din 4 februarie 1925 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea de înființare a Patriarhiei a fost adoptată apoi de Senat, la 12 februarie 1925, și de Camera Deputaților, la 17 februarie 1925, iar la 23 februarie 1925 s-a promulgat Legea pentru ridicarea scaunului arhiepiscopal și mitropolitan al Ungrovlahiei, ca primat al României, la rangul de scaun patriarhal.

Mitropolitul primat Miron Cristea a devenit astfel primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Ceremonia învestiturii și înscăunării primului patriarh Miron Cristea a avut loc la București, în ziua de 1 noiembrie 1925, în prezența membrilor Sfântului Sinod, a reprezentanților statului, a conducătorilor celorlalte culte din România și a 21 de trimiși ai unor Biserici Ortodoxe surori.

Sursa foto: fototecaortodoxiei.ro

Patriarhul Miron Cristea alături de vice prim ministrul Armand Călinescu şi alţi miniştri


Miron Cristea (nume de botez Ilie) s-a născut la 18 iulie 1868, în Toplița, județul Harghita. Cele mai importante momente din viața sa sunt pictate în scene pe pereții trapezei Mănăstirii Toplița, ctitorie proprie pe locul casei părintești. Părinții săi, George și Domnița Cristea, au fost crescători de animale, oameni harnici și credincioși. 'Din istorisirile părintelui stareț Emilian Telcean, primul patriarh al României a fost botezat de un cioban din Sibiu, care i-ar fi zis profetic: 'Ilie să fie numele tău și să fii popă' '. (sursa: https://basilica.ro)

A urmat cursurile Gimnaziului săsesc din Bistrița (1879-1883), Liceului Grăniceresc din Năsăud (1883-1887) și Institutului Teologic-Pedagogic din Sibiu (1887-1890).

Mitropolia din Sibiu i-a acordat o bursă pentru a studia la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității 'Eötvös Loránd' din Budapesta, iar în 15 mai 1895 devine doctor în filologie cu o teză intitulată 'Viața și opera lui Mihai Eminescu', realizată la doar 6 ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Din cuprinsul acestei lucrări a rămas în conștiința literară denumirea dată de primul patriarh poetului național, aceea de 'Luceafărul poeziei românești'.

În timpul studenției a apărat drepturile și libertățile românilor prin articole scrise la diverse publicații: 'Tribuna', 'Dreptatea', 'Gazeta Transilvaniei', devenind ulterior redactor la Revista 'Telegraful Român'. De asemenea, a preluat funcția de secretar al Societății Studențești 'Petru Maior'.

După terminarea studiilor, Elie (Ilie) Cristea devine în anul 1900 secretar asesorial al Mitropoliei din Sibiu și doi ani mai târziu asesor consistorial. În această calitate avea grijă de învățământul confesional înființat de Sfântul Andrei Șaguna. A militat asiduu pentru emanciparea românilor din Transilvania. A promovat înființarea Băncii Culturale 'Lumina', care-și propunea să acorde burse elevilor și studenților români, dar și familiilor care voiau să învețe o meserie.

În 1905, Elie Cristea devine președinte al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), a despărțământului Sibiu. A susținut înființarea muzeului etnografic și de artă din Sibiu, căruia i-a scris statutul asociației. De asemenea, a înființat asociații pentru: crearea unui fond de teatru român, a reuniunii române de muzică. A publicat colecții de proverbe românești.

În 23 iunie 1902 este tuns în monahism de starețul Augustin Hamsa la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, din județul Arad și primește numele de Miron. În 1903 devine ieromonah și în 1908 protosinghel. În 1909, după o bogată activitate în cadrul Mitropoliei Sibiului, Miron Cristea este ales Episcop al Caransebeșului.

În această calitate, va desăvârși organizarea parohiilor românești din Banat.

Din 2019 în cadrul Episcopiei Caransebeșului funcționează Colecția muzeală 'Episcop Elie Miron Cristea'. La Caransebeș se află astăzi un portret inedit al patriarhului Miron Cristea, măsurând înălțimea statuară a acestuia. Numele autorului este necunoscut, iar data nu se cunoaște cu certitudine, însă se spune că ar fi fost realizat în timpul vieții lui Miron Cristea.

Participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, s-a numărat printre membrii delegației care au prezentat regelui Ferdinand, la București, actul Unirii Transilvaniei cu România.

Din cuvintele pe care le-a rostit la Adunarea de la Alba Iulia: 'Ceasul deschiderii a sosit. Nu putem și noi n-avem lipsă să retezăm Carpații, căci ei sunt și trebuie să rămână în viitor inima românismului. Dar simțesc că astăzi, prin glasul unanim al mulțimii celei mari, vom deschide iar și pentru totdeauna porțile Carpaților ca să poată pulsa prin arterele lor cea mai caldă viață românească și ca prin aceasta să ni se înfăptuiască acel vis neîmplinit: copil al suferinței, de dorul cui ne-au răposat și moții și părinții'.

În 31 decembrie 1919, Marele Colegiu Electoral al României Mari a votat în unanimitate alegerea ierarhului de la Caransebeș, Miron Cristea, ca mitropolit al Ungro-Vlahiei și primat al României. Întronizarea sa a reprezentat un simbol al unirii tuturor românilor și consfințirea unirii politice a Transilvaniei cu România.

La 23 februarie 1925 s-a promulgat Legea pentru ridicarea scaunului arhiepiscopal și mitropolitan al Ungrovlahiei, ca primat al României, la rangul de scaun patriarhal. Miron Cristea a devenit astfel primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În următoarea perioadă s-a realizat unificarea bisericească, s-a organizat Biserica Ortodoxă Română ca Patriarhie, s-a votat statutul de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române (din 1925).

Prin străduința sa, în 1921 a reapărut revista 'Biserica Ortodoxă Română'. Totodată, noul patriarh s-a îngrijit de traducerea și tipărirea Bibliei sinodale (1936), precum și a unor ediții din Noul Testament; a sprijinit tipărirea de cărți teologice în Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române.

Seminarul Teologic 'Miron Patriarhul' din Câmpulung pentru orfanii de război (1922) și Academia de Muzică Religioasă din București (1927) au fost înființate de patriarhul Miron Cristea. A contribuit, de asemenea, la ridicarea actualului palat patriarhal și la repictarea Catedralei patriarhale; a ctitorit schitul de lemn de la Toplița.

Patriarhul Miron Cristea a desfășurat o intensă activitate publicistică: în 1907 a publicat, împreună cu Octavian Goga, 'Țara Noastră', a editat apoi revistele 'Apostolul' și 'Lumina' (1924). A colaborat cu o serie de articole la revistele vremii, în care a publicat cuvântări, pastorale, sfaturi pentru credincioși, unele dintre acestea au apărut ulterior în broșuri.

A publicat cea mai amplă colecție paremiologică din folclorul transilvan ('Proverbe, maxime, asemănări și idiotisme', 1901), care conține peste 3.000 texte adunate din întreaga Transilvanie.

Patriarhul Miron Cristea a făcut parte din Regență în perioada 1927-1930. A ajuns în această demnitate ca urmare a renunțării principelui Carol la calitatea de moștenitor al Coroanei României. Miron Cristea a participat la 'consiliul restrâns' desfășurat la Sinaia în ziua de 3 ianuarie 1926, când s-a stabilit componența Regenței, care să exercite prerogativele regale în eventualitatea că principele Mihai ar ajunge pe tron înainte de vârsta majoratului (18 ani). Cu acel prilej, patriarhul a fost nominalizat regent, alături de principele Nicolae și juristul Gheorghe Buzdugan. Aceste decizii au fost confirmate prin legile din 4 ianuarie 1926.


Sosirea patriarhului Miron Cristea pentru instalarea rezidentului regal de Mureş

Sursa foto: fototecaortodoxiei.ro


În perioada 1938-1939 a fost președinte al Consiliului de Miniștri. În 10 februarie 1938, a fost demis guvernul Goga și s-a constituit un nou cabinet prezidat de Miron Cristea. Era un guvern de 'uniune națională', girat de șase foști prim-miniștri, care ocupau funcția de secretar de stat.

În februarie 1939, pe fondul slăbiciunii tot mai accentuate a președintelui Consiliului de Miniștri, Miron Cristea, regele Carol al II-lea a semnat un decret prin care acesta intra într-un concediu de o lună de zile. La 22 februarie patriarhul a plecat la Cannes, în Franța, unde s-a stins din viață în scurt timp, în 6 martie 1939 .

'Depus inițial în biserica rusească (ortodoxă) din Cannes, patriarhul a fost adus în țară, unde i s-au organizat funeralii naționale. Regele Carol al II-lea avea să noteze: 'Sicriul, așezat în mijlocul Catedralei, avea un capac de sticlă, așa încât am putut să-l văd o ultimă dată pe acest bun slujitor al Bisericii și al Țării'. A fost înmormântat în cripta din interiorul bisericii Patriarhale în ziua de 14 martie 1939'. (sursa: https://ioanscurtu.ro)

După Marea Unire, Miron Cristea a devenit principalul susținător al proiectului construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

Întronizat în scaunul patriarhal, a obținut aprobarea regelui Ferdinand pentru a demara pregătirile. În 1929, patriarhul Miron Cristea a ales amplasamentul de la poalele Dealului Mitropoliei, care a fost sfințit în același an, în prezența oficialităților și a credincioșilor.

După 1990, patriarhul Teoctist a reînnoit acest deziderat care a fost continuat sub conducerea patriarhului Daniel, fiind declarat un proiect de importanță națională prin legea 376/2007.


Statuia lui Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939), din municipiul Topliţa, jud. Harghita.

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO


Catedrala Națională va fi sfințită în 26 octombrie 2025, de patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit basilica.ro. (surse: https://basilica.ro; 'Istoria Bisericii Ortodoxe Române', Compendiu, Preot profesor doctor Mircea Păcurariu, Basilica, 2013; http://www.patriarh.ro; 'Dicționarul membrilor Academiei Române', București, 2003; https://ioanscurtu.ro) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)


,

Afisari: 566

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)