Europarlamentare2024/Nicolas Schmit exclude orice cooperare în PE cu grupul din care face parte formaţiunea Giorgiei Meloni
Candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene, Nicolas Schmit, exclude orice cooperare cu grupul din Parlamentul European din care face parte formaţiunea premierului Italiei Giorgia Meloni - Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) - şi critică dur Partidul Popular European (PPE) pentru faptul că nu a semnat o declaraţie a patru grupuri care exclud orice colaborare cu extrema dreaptă.
Întrebat în cadrul unui interviu pentru European Newroom, la care a participat şi AGERPRES, dacă există pericolul ca Parlamentul European să devină neguvernabil din cauza avansului extremei drepte, politicianul luxemburghez s-a declarat sceptic.
"Nu, nu cred că există acest risc. Sunt puţin sceptic. (...) Este probabil să fie întăriţi. Dacă putem avea încredere în sondaje, atunci avem o situaţie în Franţa, avem o situaţie şi în Italia unde Fratelli d'Italia este în creştere. Dar acum în Germania AfD este în scădere. Deci vom vedea. Este serios dar, apropo, facem campanie prin prezentarea ideilor noastre faţă de absenţa ideilor şi a proiectului lor", a declarat Schmit în cadrul interviului care a avut loc miercuri, la Bruxelles.
El a criticat dur faptul că PPE nu a semnat declaraţia prin care socialiştii europeni şi alte trei grupuri exclud o cooperare cu extrema dreaptă în viitorul Parlament European.
"Trebuie să spun că ascult ce spun creştin-democraţii autentici, de exemplu ce a spus (Jean-Claude) Juncker despre faptul că lasă această uşă deschisă şi faptul că nu au semnat această declaraţie este pentru mine un şoc real, pentru că creştin-democraţii pe care îi ştiu eu au fost printre părinţii fondatori ai procesului de integrare europeană. Iar acum nu exclud alianţe cu cei care sunt fundamental împotriva acestui proiect al Europei. Deci trebuie să spun că acum (Alcide) De Gasperi, toţi creştin-democraţii Europei care au murit, se răsucesc în morminte", a afirmat Nicolas Schmit.
El spune că problema este una importantă şi că PPE trebuie să dea dovadă de claritate în privinţa asta. Candidatul spune că formaţiunile din cadrul PPE au început deja să facă alianţe cu partide de extremă dreapta în mai multe ţări.
"O fac în Olanda, în Suedia, în Finlanda, în Italia, sub conducerea extremei drepte. Deci nu mai este forţa creştin-democrată care a contribuit la construirea şi aprofundarea integrării. A devenit un partid conservator, care nu exclude deschiderea către extrema dreaptă. Asta este situaţia şi asta este responsabilitatea pe care şi-o asumă, care este uriaşă", a acuzat candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia Comisiei.
În ceea ce priveşte o eventuală cooperare a S&D cu ECR, Schmit spune că "am fost foarte clari". "Nu putem intra în nicio alianţă, aranjament cu ECR", a subliniat el.
Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale a negat că ar exista două grupuri de extremă dreaptă, unul rău şi unul decent.
"Aud mereu că sunt două grupuri de extremă dreaptă. Există extrema dreaptă rea, fascistă. Cei foarte răi. Asta înseamnă Identitate şi Democraţie (ID). Apropo, (Matteo) Salvini, care este aliat al lui Meloni şi (Antonio) Tajani, este membru ID. Apoi sunt cei decenţi", a afirmat el, referindu-se la formaţiunea Giorgiei Meloni şi la partidul spaniol Vox. "Apoi sunt alţii. Democraţii Suedezi nu sunt în ID, sunt în ECR. Sunt oameni în Democraţii Suedezi care spun că dacă eşti evreu nu poţi fi suedez. Deci nu există extremă dreaptă decentă", a spus el tranşant.
Candidatul socialiştilor europeni a spus că e clar că Giogia Meloni vrea să joace un rol în Europa, dar a remarcat că ea doar pretinde că este moderată şi că în realitate nu a rupt-o cu trecutul ei fascist.
"Dna Meloni, care a jucat un rol mai moderat până acum în Consiliu, nu a transformat în acţiuni concrete la nivel european, după ce a ajuns la conducerea guvernului, discursurile pe care le-a susţinut înainte. Dar ceea ce face în Italia arată că este aceeaşi persoană. Nu este genul de transformare care să ne permită să spunem că a devenit o mare democrată şi că a rupt-o cu trecutul fascist al partidului şi al ei personal", a spus Schmit.
"Deci cine este dna Meloni? Este persoana drăguţă care vine aici şi joacă moderaţia de partid? Sau este în continuare lidera extremei drepte?", a întrebat el retoric.
Schmit a vorbit în cadrul interviului şi despre violenţele produse în Germania înainte de alegerile europene şi despre climatul care a generat atacul armat asupra premierului Robert Fico în Slovacia.
"Ideea este că în ultimii ani discursul unor forţe, şi trebuie să spun în principal forţe de extremă dreapta (...), nu respectă un anumit nivel de demnitate. Şi dacă vezi genul ăsta de discurs luând amploare, următorul pas este violenţa fizică. Şi aici ne aflăm, dincolo de violenţa fizică, în Slovacia şi de asemenea în Germania, unde există această atitudine de ură", a afirmat politicianul luxemburghez.
El a spus că politica nu ar trebui să fie despre ură, ci o luptă între democraţi, care sunt adversari, nu duşmani.
"Dacă transformi politica într-un câmp de luptă, într-un război, într-un fel de război rece civil, atunci devine periculos pentru că oamenii nebuni o iau literal şi pun mâna pe armă... Mă îngrijorează în Germania în special faptul că tinerii devin violenţi. Este un pericol în general, dar este un pericol şi în democraţia noastră. Când în Spania cineva spune că (Pedro) Sanchez trebuie spânzurat, atunci s-a depăşit orice limită. Atunci totul este posibil pentru că asta poate ajunge la urechile unor dezechilibraţi. Iar asta este o chestiune importantă în societăţile noastre democratice", a mai spus politicianul.
Întrebat cum ar putea fi prevenită o amplificare a acestui gen de violenţe, luxemburghezul a spus că "trebuie să arătăm că aceia care promovează genul acesta de discurs nu primesc sprijinul oamenilor" şi "să abordăm problema mai mare, de a le explica cetăţenilor că a vota pentru astfel de partide este un risc pentru democraţie".AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele Egiptului i-a spus lui Trump că lumea 'contează pe el' pentru pacea în Orientul Mijlociu
Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, l-a asigurat sâmbătă pe omologul său american, Donald Trump, că lumea contează pe el pentru a ajunge la un acord de pace 'permanent' între israelieni și palestinieni, potrivit unui comunicat al serviciilor sale, relatează AFP. Este prima conversație telefonică între cei do
SUA vor ca #Ucraina să organizeze alegeri după o încetare a focului cu Rusia, susține trimisul special al lui Trump
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, poate chiar până la sfârșitul anului, în special dacă Kievul va ajunge la un acord de armistițiu cu Rusia în următoarele luni, a declarat pentru Reuters trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, relatează Reuters. Keith Kellogg a declarat într-un interv
#Ucraina respinge acuzațiile premierului slovac Robert Fico de implicare în protestele antiguvernamentale din țara sa
Serviciul ucrainean de informații militare ucrainean HUR a respins sâmbătă acuzațiile de implicare în protestele în masă din Slovacia împotriva guvernului prim-ministrului Robert Fico, relatează dpa. HUR a postat pe Telegram că acuzațiile autorităților slovace sunt false. Acesta a avertizat împotriva unei 'pro
BTA: Prim-ministrul bulgar, de Ziua omagierii victimelor comunismului - Istoria trebuie rememorată, uitarea naște tiranii
Din 2011, pe 1 februarie este marcată în Bulgaria Ziua de recunoștință și omagiere a victimelor regimului comunist, comemorând victimele celui mai mare număr de execuții din istoria Bulgariei care a avut loc în această zi în urmă cu 80 de ani. Sâmbătă, pagina de Facebook a Consiliului de Miniștri l-a citat pe prim-ministrul Rosen Jeliazk
Echipajul elicopterului militar prăbușit miercuri era într-o unitate pentru misiuni de evacuare a liderilor americani
Elicopterul Black Hawk care s-a ciocnit cu un avion de pasageri miercuri la Washington se afla într-un zbor de antrenament pe o rută esențială pentru misiunea rar discutată de a evacua oficiali de rang înalt în eventualitatea unui atac asupra SUA, au declarat oficiali citați de Reuters. Misiunea militară, cunoscută sub numele
#Ucraina anunță că a utilizat drone cu o încărcătură de 250 de kilograme pentru a lovi în interiorul Rusiei
Forțele sistemelor de zbor fără pilot din Ucraina au confirmat că au efectuat atacuri la distanță lungă împotriva Rusiei cu drone unice în categoria lor capabile să transporte o bombă aeriană de 250 de kilograme, informează sâmbătă EFE. 'Comandamentul Forțelor Sistemelor fără pilot confirmă utilizarea dronelor cu rază lun
Principalul candidat la funcția de premier al Canadei avertizează că țara sa nu va ceda în fața lui Trump
Canada nu va ceda presiunii făcute de președintele american Donald Trump, a declarat principalul candidat pentru înlocuirea lui Justin Trudeau în funcția de prim-ministru al Canadei, Mark Carney, liderul Partidului Liberal din Canada (PLC), informează EFE. Carney, fost guvernator al Băncii Canadei și al Băncii Angliei, a declarat l
Punctul de trecere a frontierei Rafah se redeschide pentru a permite pacienților palestinieni să intre în Egipt
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, principalul punct de intrare și ieșire pentru teritoriul palestinian, a fost redeschis sâmbătă pentru prima dată din mai 2024 pentru a permite pacienților palestinieni să treacă din Gaza în Egipt pentru a primi tratament medical, informează agențiile internaționale de presă. Dr. Mohamed
Peste 30 de deținuți palestinieni au ajuns la Ramallah după eliberarea celor trei ostatici israelieni
Un autobuz cu 33 de deținuți palestinieni a sosit sâmbătă la Ramallah, oraș palestinian din centrul Cisiordaniei ocupate, unde au fost întâmpinați cu bucurie de sute de oameni după ce au părăsit închisoarea israeliană Ofer, au anunțat autoritățile penitenciare, transmite EFE. În total, 183 de deținuți palestinieni
Tom Homan, ''Țarul frontierelor'': ''Sperăm că în 30 de zile'' SUA vor începe să transfere migranți la Guantanamo
''Sperăm că în 30 de zile'' Statele Unite vor începe să transfere migranți într-un centru de detenție din Golful Guantanamo, în Cuba, a declarat șeful agenției responsabile pentru controlul frontierelor și imigrație din SUA (ICE), Tom Homan, supranumit 'Țarul frontierelor', citat vineri de publicația The Washington Post
Fostul președinte german Horst Koehler a murit la vârsta de 81 de ani
Fostul președinte al Germaniei, Horst Koehler, care a ocupat această funcție între anii 2004 și 2010, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, au declarat autoritățile, informează AFP. Horst Koehler 'a murit în această dimineață devreme la Berlin', 'după o maladie scurtă și gravă', 'înconjurat
Încă trei ostatici israelieni au fost eliberați de gruparea islamistă palestiniană Hamas
După 484 de zile de captivitate în Fâșia Gaza, ostaticii Ofer Kalderon, Yarden Bibas și Keith Siegel au fost predați sâmbătă de gruparea islamistă palestiniană Hamas reprezentanților Crucii Roșii, în Khan Yunis și în orașul Gaza, informează agențiile internaționale de presă. Primii eliberați, în Khan Yunis (
#Ucraina: Atacuri ruse în mai multe regiuni și alertă de atac aerian la nivel național
Autoritățile ucrainene au informat cu privire la atacuri ruse în mai multe regiuni, între care două în est, sâmbătă dimineața, după ce au emis o alertă de atac aerian la nivel național, la trei zile după un atac masiv cu drone lansat de Kiev împotriva Rusiei, informează AFP și Reuters. Rusia a lansat un baraj de d
Belgia: Acord de guvernare după șapte luni de negocieri
La șapte luni și jumătate de la alegerile legislative din Belgia, vineri a fost încheiat un acord de guvernare în jurul liderului conservatorilor flamanzi, Bart De Wever, căruia ar trebui să-i revină rapid postul de prim-ministru, relatează AFP. Acordul a fost obținut după o ultimă sesiune maraton de aproape șaizeci de ore de discu
VIDEO Premierul canadian amenință cu un 'răspuns puternic și imediat' la tarifele vamale impuse de SUA
Premierul canadian Justin Trudeau a amenințat cu un 'răspuns puternic și imediat' dacă Statele Unite continuă cu un tarif de 25% pentru mărfurile canadiene, măsură care urmează să intre în vigoare sâmbătă, relatează vineri dpa. 'Nimeni - de o parte și de alta a graniței - nu vrea să vadă tarife americane la mărfuri cana