SUA vor ca #Ucraina să organizeze alegeri după o încetare a focului cu Rusia, susține trimisul special al lui Trump
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, poate chiar până la sfârșitul anului, în special dacă Kievul va ajunge la un acord de armistițiu cu Rusia în următoarele luni, a declarat pentru Reuters trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, relatează Reuters.
Keith Kellogg a declarat într-un interviu că alegerile prezidențiale și parlamentare din Ucraina, suspendate în timpul războiului cu Rusia, 'trebuie să aibă loc'.
'Cele mai multe națiuni democratice au alegeri în timp de război. Cred că este important să facă acest lucru. Cred că este bine pentru democrație. Asta este frumusețea unei democrații solide, ai mai mult de un potențial candidat', a declarat Kellogg.
Trump și Kellogg au declarat amândoi că lucrează la un plan de a media un acord de pace în primele câteva luni ale noii administrații a SUA.
Ei au oferit puține detalii despre strategia lor pentru a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa după Al Doilea Război Mondial sau despre momentul când ar putea dezvălui un astfel de plan.
Planul lui Trump evoluează încă și nu s-au luat decizii politice, dar Kellogg și alți oficiali de la Casa Albă au discutat în ultimele zile despre a determina Ucraina să fie de acord cu alegeri în cadrul unui armistițiu inițial cu Rusia, au declarat două persoane cu cunoștințe despre aceste conversații și un oficial american informat despre propunerea privind organizarea de alegeri.
Oficiali din administrația Trump nu s-au pus încă de acord dacă să încerce să obțină mai întâi un armistițiu temporar, înainte de a intermedia un acord mai de durată, au spus cele două persoane familiarizate cu discuțiile din administrația Trump. Dacă în Ucraina ar avea loc alegeri prezidențiale, câștigătorul ar fi responsabil pentru negocierea unui acord pe termen lung cu Moscova, au afirmat acestea.
Este neclar cum ar fi primită la Kiev propunerea lui Trump. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar putea organiza alegeri până la sfârșitul anului dacă războiul se încheie și dacă se primesc garanții de securitate suficient de puternice pentru a descuraja Rusia să declanșeze din nou ostilități.
Un consilier al Kievului și o sursă din cadrul guvernului ucrainean au declarat că administrația Trump nu a cerut încă oficial Ucrainei să organizeze alegeri prezidențiale până la sfârșitul anului.
Mandatul pe cinci ani al lui Zelenski ar fi trebuit să se încheie în 2024, dar alegerile prezidențiale și parlamentare nu pot avea loc când este instituită legea marțială, decretată în februarie 2022.
Washingtonul a ridicat chestiunea alegerilor cu oficiali de rang înalt din biroul lui Zelenski în 2023 și 2024 în timpul administrației Biden, au declarat doi foști oficiali americani. Oficiali ai Departamentului de Stat și Casei Albe le-au spus celor din Ucraina că alegerile sunt critice pentru respectarea normelor internaționale și democratice, au declarat oficialii citați.
Oficialii de la Kiev au răspuns în conversațiile din ultimele luni cu Washingtonul privind alegerile că organizarea unor astfel de scrutine într-un astfel de moment volatil din istoria Ucrainei i-ar diviza pe liderii ucraineni și ar putea invita campanii ruse de influențare a alegerilor, au declarat cei doi foști oficiali americani.
Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a fost citat de agenția rusă Interfax, pe 27 ianuarie, cu declarația că în prezent nu au loc contacte directe între Moscova și administrația Trump. MAE rus susține că încă așteaptă ca SUA să aprobe alegerea Moscovei pentru postul de ambasador la Washington, care este în prezent neocupat.
Putin a afirmat public că nu crede că Zelenski este un lider legitim în absența unui nou mandat obținut în alegeri și că președintele ucrainean nu are dreptul legal de a semna documente obligatorii legate de un potențial acord de pace.
Totuși, potrivit liderului rus, Zelenski poate lua parte la eventuale negocieri între timp, dar trebuie să anuleze un decret din 2022 prin care interzicea discuțiile cu Rusia atâta timp cât Putin este la putere.
O sursă din guvernul ucrainean a declarat că Putin folosește chestiunea alegerilor ca pe o scuză falsă pentru a perturba viitoare negocieri. 'El instalează o capcană, afirmând că dacă Ucraina nu organizează alegeri, el poate mai târziu să ignore orice acorduri', a precizat sursa.
Legislația ucraineană interzice în mod explicit organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare în timp ce este instituită legea marțială.
Un fost oficial occidental a exprimat preocupări privind demersul SUA de a insista pe organizarea de alegeri, afirmând că ridicarea legii marțiale le-ar permite soldaților mobilizați să plece din armată, declanșând un exod de valută și determinând un mare număr de tineri cu vârsta de recrutare 'să fugă spre frontiere'.
De asemenea, demersul ar putea alimenta instabilitatea politică, diluând puterea și influența lui Volodimir Zelenski și apariția unor potențiali contracandidați.
Dacă Trump face presiuni asupra lui Zelenski să organizeze alegeri, Washingtonul ar face jocul ultimelor declarații ale lui Putin, care pun sub semnul întrebării legitimitatea liderului ucrainean, a explicat fostul oficial occidental.
'Trump reacționează, în opinia mea, la... feedback-ul rusesc. Rusia vrea să se termine cu Zelenski', a mai spus oficialul citat.
Unii foști oficiali americani susțin că sunt sceptici că un acord de pace poate fi încheiat în următoarele luni sau că vor avea loc alegeri în 2025, în special din cauză că părțile în conflict sunt în dezacord privind modul în care pot fi declanșate negocieri oficiale.
Kremlinul a anunțat în mod repetat că Putin este deschis la discuții fără precondiții.
Însă William Taylor, fost ambasador american în Ucraina, a declarat că Putin nu arată că este gata de negocieri serioase.
Zelenski încearcă să obțină garanții americane și europene de securitate în cadrul oricărui acord, care să prevadă inclusiv desfășurarea unei forțe militare străine pe linia frontului care să se asigure că Rusia respectă armistițiul. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ștefan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump anunță că a ordonat lovituri aeriene în Somalia asupra unor membri ai grupării Statul Islamic
Președintele american Donald Trump a anunțat sâmbătă că a ordonat lovituri aeriene în Somalia, asupra unui strateg al grupării islamiste Statul Islamic și ai altor membri ai organizației, relatează Reuters și AFP. 'Acești ucigași, pe care i-am găsit ascunzându-se în peșteri, amenințau SUA și pe aliații lor', a m
Donald Trump dă asigurări că Venezuela a acceptat să-i primească pe cetățenii săi expulzați de SUA
Președintele american Donald Trump a dat asigurări sâmbătă că Venezuela îi va primi pe cetățenii săi expulzați de SUA, o nouă etapă în ampla sa ofensivă anti-imigrație cu importante repercusiuni pentru țările din America latină, relatează AFP. 'Venezuela a acceptat să-i primească pe toți străinii ilegali venezueleni care
Președintele Egiptului i-a spus lui Trump că lumea 'contează pe el' pentru pacea în Orientul Mijlociu
Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, l-a asigurat sâmbătă pe omologul său american, Donald Trump, că lumea contează pe el pentru a ajunge la un acord de pace 'permanent' între israelieni și palestinieni, potrivit unui comunicat al serviciilor sale, relatează AFP. Este prima conversație telefonică între cei do
#Ucraina respinge acuzațiile premierului slovac Robert Fico de implicare în protestele antiguvernamentale din țara sa
Serviciul ucrainean de informații militare ucrainean HUR a respins sâmbătă acuzațiile de implicare în protestele în masă din Slovacia împotriva guvernului prim-ministrului Robert Fico, relatează dpa. HUR a postat pe Telegram că acuzațiile autorităților slovace sunt false. Acesta a avertizat împotriva unei 'pro
BTA: Prim-ministrul bulgar, de Ziua omagierii victimelor comunismului - Istoria trebuie rememorată, uitarea naște tiranii
Din 2011, pe 1 februarie este marcată în Bulgaria Ziua de recunoștință și omagiere a victimelor regimului comunist, comemorând victimele celui mai mare număr de execuții din istoria Bulgariei care a avut loc în această zi în urmă cu 80 de ani. Sâmbătă, pagina de Facebook a Consiliului de Miniștri l-a citat pe prim-ministrul Rosen Jeliazk
Echipajul elicopterului militar prăbușit miercuri era într-o unitate pentru misiuni de evacuare a liderilor americani
Elicopterul Black Hawk care s-a ciocnit cu un avion de pasageri miercuri la Washington se afla într-un zbor de antrenament pe o rută esențială pentru misiunea rar discutată de a evacua oficiali de rang înalt în eventualitatea unui atac asupra SUA, au declarat oficiali citați de Reuters. Misiunea militară, cunoscută sub numele
#Ucraina anunță că a utilizat drone cu o încărcătură de 250 de kilograme pentru a lovi în interiorul Rusiei
Forțele sistemelor de zbor fără pilot din Ucraina au confirmat că au efectuat atacuri la distanță lungă împotriva Rusiei cu drone unice în categoria lor capabile să transporte o bombă aeriană de 250 de kilograme, informează sâmbătă EFE. 'Comandamentul Forțelor Sistemelor fără pilot confirmă utilizarea dronelor cu rază lun
Principalul candidat la funcția de premier al Canadei avertizează că țara sa nu va ceda în fața lui Trump
Canada nu va ceda presiunii făcute de președintele american Donald Trump, a declarat principalul candidat pentru înlocuirea lui Justin Trudeau în funcția de prim-ministru al Canadei, Mark Carney, liderul Partidului Liberal din Canada (PLC), informează EFE. Carney, fost guvernator al Băncii Canadei și al Băncii Angliei, a declarat l
Punctul de trecere a frontierei Rafah se redeschide pentru a permite pacienților palestinieni să intre în Egipt
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, principalul punct de intrare și ieșire pentru teritoriul palestinian, a fost redeschis sâmbătă pentru prima dată din mai 2024 pentru a permite pacienților palestinieni să treacă din Gaza în Egipt pentru a primi tratament medical, informează agențiile internaționale de presă. Dr. Mohamed
Peste 30 de deținuți palestinieni au ajuns la Ramallah după eliberarea celor trei ostatici israelieni
Un autobuz cu 33 de deținuți palestinieni a sosit sâmbătă la Ramallah, oraș palestinian din centrul Cisiordaniei ocupate, unde au fost întâmpinați cu bucurie de sute de oameni după ce au părăsit închisoarea israeliană Ofer, au anunțat autoritățile penitenciare, transmite EFE. În total, 183 de deținuți palestinieni
Tom Homan, ''Țarul frontierelor'': ''Sperăm că în 30 de zile'' SUA vor începe să transfere migranți la Guantanamo
''Sperăm că în 30 de zile'' Statele Unite vor începe să transfere migranți într-un centru de detenție din Golful Guantanamo, în Cuba, a declarat șeful agenției responsabile pentru controlul frontierelor și imigrație din SUA (ICE), Tom Homan, supranumit 'Țarul frontierelor', citat vineri de publicația The Washington Post
Fostul președinte german Horst Koehler a murit la vârsta de 81 de ani
Fostul președinte al Germaniei, Horst Koehler, care a ocupat această funcție între anii 2004 și 2010, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, au declarat autoritățile, informează AFP. Horst Koehler 'a murit în această dimineață devreme la Berlin', 'după o maladie scurtă și gravă', 'înconjurat
Încă trei ostatici israelieni au fost eliberați de gruparea islamistă palestiniană Hamas
După 484 de zile de captivitate în Fâșia Gaza, ostaticii Ofer Kalderon, Yarden Bibas și Keith Siegel au fost predați sâmbătă de gruparea islamistă palestiniană Hamas reprezentanților Crucii Roșii, în Khan Yunis și în orașul Gaza, informează agențiile internaționale de presă. Primii eliberați, în Khan Yunis (
#Ucraina: Atacuri ruse în mai multe regiuni și alertă de atac aerian la nivel național
Autoritățile ucrainene au informat cu privire la atacuri ruse în mai multe regiuni, între care două în est, sâmbătă dimineața, după ce au emis o alertă de atac aerian la nivel național, la trei zile după un atac masiv cu drone lansat de Kiev împotriva Rusiei, informează AFP și Reuters. Rusia a lansat un baraj de d