Liderii statelor UE vor aborda la un summit informal relațiile cu Trump și creșterea autonomiei militare europene

Președintele francez Emmanuel Macron va susține preferința europeană în contractele pentru achiziții de armament ale statelor UE, în cadrul unui summit informal al liderilor europeni ce va avea loc luni la Bruxelles, unde aceștia vor discuta despre urgența asumării unei mai mari autonomii europene în materie de Apărare și a dezvoltării unor capacități militare în fața amenințărilor Rusiei, precum și despre relațiile cu SUA sub noua administrație a lui Donald Trump, care le cere membrilor europeni ai NATO să-și crească bugetele militare la ținta nerealistă de 5% din PIB, relatează agenția EFE.
Această întâlnire va fi dedicată exclusiv reflecției asupra dezvoltării capacităților europene de Apărare și președintele Macron va menține poziția tradițională a Franței, aceea ca UE să iasă din dependența față de SUA și să-și construiască o bază industrială proprie care să asigure înzestrarea armatelor europene, afirmă surse de la Palatul Elysee.
Franța consideră că țările europene ar trebui mai întâi să stabilească ce capacități militare le lipsesc și apoi să creeze instrumente europene pentru producția și achiziția în comun, dar 'cu o clauză de preferință europeană', explică aceleași surse. O astfel de clauză ar putea să nu fie văzută cu ochi buni de noul președinte american Donald Trump, care le-a cerut aliaților europeni din NATO să-și crească bugetele Apărării urmărind obiectivul nedeclarat ca aceștia să cumpere mai multe arme americane.
La summitul de la Bruxelles va fi prezent și premierul britanic Keir Starmer. Pentru Franța, prezența Regatului Unit la reuniune nu înseamnă că acolo se va discuta despre relația dintre Londra și UE, ci mai degrabă că va avea loc o discuție generală despre 'provocările comune de securitate' cu care se confruntă toți europenii, susțin sursele de la Elysee.
Premierul britanic are o relație rece cu noua administrație de la Washington, întrucât în timpul campaniei electorale din SUA laburiștii lui Keir Starmer i-au susțin pe adversarii democrați ai lui Trump. Există de asemenea diferențe ideologice notabile între Partidul Laburist britanic, o formațiune de orientare progresistă, și Partidul Republican al lui Trump, o formațiune cu orientare conservatoare, anti-migrație și anti-LGBT.
La summitul de la Bruxelles va fi de asemenea prezent secretarul general al NATO, Mark Rutte, care s-a remarcat în ultima vreme ca un susținător fervent al creșterii bugetelor Apărării de către statele europene membre al NATO. Spre deosebire de Trump, care a cerut direct ca aceste bugete să ajungă la cel puțin 5% din PIB, o țintă considerată nerealistă de majoritatea europenilor (cu excepția Poloniei și țărilor baltice), Rutte s-a abținut să sugereze un procent, însă el insistă asupra creșterii cheltuielilor pentru înarmare, invocând amenințarea rusească.
Sursele consultate din jurul președintelui francez afirmă însă că la summitul european de luni discuția nu se va desfășura în termeni cantitativi, ci mai degrabă asupra a ceea ce au de făcut europenii pentru a-și asigura propria apărare.
'Există un sentiment comun al urgenței între statele membre și un acord cu privire la necesitatea ca Europa să devină la capitolul Apărării un actor mai eficient, mai autonom și mai de încredere. Apărarea se află acum în centrul agendei UE', a spus un înalt oficial european despre 'mesajul principal' al reuniunii de luni.
Așadar, discuțiile la acest summit vor fi structurate în jurul a două teme principale, respectiv asumarea de către UE a unei mai mari responsabilități pentru propria apărare prin creșterea autonomiei sale și sporirea cooperării între statele membre pentru a asigura o cerere stabilă, pe termen lung, pentru industria de Apărare, care să permită reducerea costurilor și producerea a cât mai mult în Europa.
Întâlnirea va fi de asemenea o oportunitate pentru liderii europeni de a discuta despre cum să abordeze relația lor cu Trump, după ce acesta din urmă, pe lângă cererile de creștere a cheltuielilor militare, și-a mărturisit intenția de a anexa Groenlanda și de a impune Uniunii Europene taxe vamale care ar putea rezulta într-un război comercial.AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
BTA: Împăratul Japoniei Naruhito l-a primit în audiență pe președintele Radev
Împăratul Japoniei Naruhito l-a primit luni în audiență pe președintele bulgar Rumen Radev. Întâlnirea a durat o jumătate de oră și a avut loc la Palatul Imperial din Tokyo și face parte din vizita oficială a președintelui Radev în Japonia. Luni, mai devreme, președintele Rumen Radev a participat la o recepție la
Putin și Trump, în favoarea unei 'normalizări' a relațiilor ruso-americane (Kremlin)
Vladimir Putin și Donald Trump și-au exprimat luni sprijinul pentru o 'normalizare' a relațiilor dintre țărilor lor, a declarat Kremlinul, în urma unei convorbiri 'de două ore și cinci minute' între cei doi lideri care au discutat în special despre Iran, relatează AFP. 'Cei doi președinți s-au exprimat &ic
Putin a refuzat să dispună o încetare a focului imediată în #Ucraina după discuția telefonică cu Trump
Convorbirea telefonică de peste două ore cu Donald Trump nu a reușit să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să dispună o încetare a focului imediată în Ucraina, relatează luni seara The Moscow Times. Trump a făcut cunoscută poziția SUA cu privire la încetarea focului și armistițiu, dar Rusia va fi gata pentru acestea doar după ce se
Un avion militar de antrenament s-a prăbușit în Egipt; întregul echipaj a murit
Un avion de antrenament militar egiptean s-a prăbușit luni în timpul unui exercițiu, niciunul dintre membrii echipajului nesupraviețuind, a declarat un purtător de cuvânt al armatei într-un comunicat, fără să precizeze numărul victimelor, potrivit AFP. 'În cadrul desfășurării activității de antrenament a forțelor aeriene, un avion d
Prezidențiale2025/Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit la Budapesta cu liderul UDMR, Kelemen Hunor
Premierul ungar Viktor Orban a discutat luni, la Budapesta, cu Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a declarat pentru MTI biroul de presă al cabinetului șefului guvernului ungar. Orban a declarat că guvernul de la Budapesta a salutat unitatea demonstrată de comunitatea maghiară din Transilvania pentru a împiedica un
#Ucraina/Donald Trump l-a sunat mai întâi pe Zelenski și apoi pe Putin
Președintele american Donald Trump i-a sunat luni separat pe omologii săi ucrainean și rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, în eforturile sale de a găsi o modalitate de rezolvare a conflictului din Ucraina, relatează EFE. Casa Albă a confirmat doar că discuția cu președintele rus este în curs de desfășurare și nu a of
#Ucraina: Donald Trump și Vladimir Putin au discutat telefonic luni după-amiază
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin au avut luni o discuție telefonică având obiectivul de 'a pune capăt băii de sânge' din Ucraina, potrivit afirmațiilor liderului de la Casa Albă, după convorbirile fără rezultat între Kiev și Moscova desfășurate la finalul săptămânii trecute, relatează AFP.
SUA reiau supravegherea cu drone de mare altitudine în Marea Neagră după o pauză de 11 luni
Datele serviciului de urmărire în timp real a poziției avioanelor aflate în zbor Flightradar24, cu sediul la Stockholm, au arătat că sămbătă o dronă de recunoaștere strategică RQ-4B Global Hawk americană a efectuat un nou zbor în zona Mării Negre, relatează luni publicația Kyiv Post. Datele au arătat că aparatul fără pilot, c
Donald Trump i-a trimis o scrisoare Papei Leon al XIV-lea pentru a-l invita la Casa Albă
Papa Leon al XIV-lea l-a primit în audiență luni dimineață la Vatican pe vicepreședintele american JD Vance, care i-a înmânat suveranului pontif o scrisoare din partea președintelui Donald Trump prin care acesta îl invită în vizită la Washington, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, relatează AFP și ANSA
Israelul va 'prelua controlul asupra întregii' Fâșii Gaza, susține premierul Benjamin Netanyahu
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni că Israelul va 'prelua controlul asupra întregii' Fâșii Gaza, unde armata israeliană a ucis 52 de persoane de noaptea trecută până acum, potrivit apărării civile din enclava palestiniană devastată și înfometată, care așteaptă reluarea efectivă a ajutorului umanitar, potrivit France Presse.
Israelul ar trebui exclus de la Eurovision, a declarat prim-ministrul Spaniei
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat luni că Israelul ar trebui exclus de la Eurovision, cel mai mare concurs televizat din lume, afirmând că este necesar 'să arătăm solidaritate cu poporul palestinian care trăiește absurditatea războiului și a bombardamentelor', informează AFP. 'Nu putem avea un dublu standard &ic
Regatul Unit și UE au semnat un nou parteneriat strategic, la cinci ani după Brexit
Regatul Unit și Uniunea Europeană au semnat luni un 'nou parteneriat strategic' pentru a consolida relațiile dintre ele, în special în domeniul apărării, cu ocazia unui summit inedit desfășurat la cinci ani de la Brexit, informează Reuters și AFP.
Gaza: Israelul a emis un ordin de evacuare în Khan Yunis, înaintea unui 'atac fără precedent'
Armata israeliană le-a ordonat luni locuitorilor din Khan Yunis și din orașele învecinate din sudul Fâșiei Gaza să părăsească imediat zona, relatează dpa. Ordinul de evacuare, transmis luni în limba arabă, avertizează că va avea loc un 'atac fără precedent' și le cere locuitorilor să plece către zona al-Mawasi, î
Amnesty International, declarată organizație 'indezirabilă' în Rusia
Parchetul general din Rusia a anunțat luni că a interzis Amnesty International, pe care a clasificat-o drept o 'organizație indezirabilă', relatează Reuters. Fondată în 1961 și având sediul central la Londra, organizația neguvernamentală Amnesty International militează pentru drepturile omului în întreaga lume,
#Ucraina: Trump și Putin vor avea luni după-amiază o discuție telefonică
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin vor avea luni o discuție telefonică având obiectivul de 'a pune capăt băii de sânge' din Ucraina, potrivit afirmațiilor liderului de la Casa Albă, după convorbirile fără rezultat între Kiev și Moscova desfășurate în Turcia la finalul săptămânii trecute, relatea