logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Olt: O nouă medalie de aur la o competiție internațională de matematică, obținută de Eduard Ștefan

Image

Elevul de clasa a IV-a din Caracal medaliat cu aur la competiții internaționale de matematică, Eduard Ștefan, a obținut în această săptămână o nouă medalie de aur la o competiție de gen, respectiv la Olimpiada Internațională STEM - Matematică.

El a obținut locul întâi la runda finală a competiției și a primit în această săptămână medalia de aur și certificatul de excelență.

 


Sursa foto: Eduard Ştefan / Arhiva personală


Eduard Ștefan, elev în clasa a patra la Școala Gimnazială 'Nicolae Titulescu' din Caracal, este îndrumat de învățătoarea Mihaela Ruță, care l-a susținut să aprofundeze studiul matematicii.

'Îmi place foarte mult matematica. Acest principiu mi l-a insuflat doamna mea învățătoare, care și-a dat seama de talentul meu și mi-a spus că matematica e ca și o ușă pentru mine. Și am ascultat-o și, uite, m-a ajutat participând la concursuri internaționale, m-a călăuzit pe drumul cunoașterii cu multă dragoste și blândețe', a spus Eduard Ștefan.

A susținut testele din cadrul competiției STEM online, neputând să participe fizic din motive personale și a menționat că i-ar fi plăcut să fie prezent la runda fizică, deoarece și-ar fi putut exprima mai bine emoțiile.

'Este a doua medalie internațională din anul acesta, prima a fost la International Math Challenge. La etapa finală de la Olimpiada Internațională STEM am obținut punctaj maxim și m-am clasat pe locul întâi, ceea ce m-a bucurat foarte mult, deoarece problemele erau și ele foarte dificile. Au fost și foarte mulți concurenți din foarte multe țări, la cât de multe sunt, nu le pot numi. Nivelul a fost și el foarte ridicat, dar m-am simțit pregătit și m-am bucurat să iau parte la o competiție internațională atât de serioasă. Și m-am pregătit și acasă și la școală pentru această competiție. Am lucrat constant în fiecare zi și m-am antrenat în ritmul meu, concentrându-mă pe științele exacte, matematică și logică, foarte importante pentru acest concurs', a declarat, pentru AGERPRES, Eduard Ștefan.

 


Sursa foto: Eduard Ştefan / Arhiva personală


El susține că emoțiile pe care le are atunci când participă la competiții sunt unele constructive, îl motivează, le simte ca pe o 'energie bună'.

'Am mai participat și la alte concursuri din țară, multe destinate elevilor de clasa a V-a și am obținut punctaje maxime, ceea ce mă motivează să continui să mă pregătesc și mai bine. De asemenea, am mai fost invitat să particip și la concursul internațional StemCo din Singapore. Din păcate, din motive financiare și din cauza timpului, nu am putut participa anul acesta, dar abia aștept clasa a V-a, deoarece atunci voi avea ocazia să particip la multe concursuri și olimpiade, atât în țară cât și internaționale. În general, am și emoții, dar sunt emoții constructive, care îmi construiesc cine sunt eu, le simt ca o energie bună, care mă ajută să fiu mai atent, mai concentrat și să mă bucur de experiență. Cred că am învățat să-mi controlez emoțiile și le folosesc în beneficiul meu', a adăugat Eduard Ștefan.

Elevul multimedaliat din Caracal afirmă că îi plac provocările și cea mai importantă dintre ele, la care s-a calificat având punctaje maxime, va fi Olimpiada de Matematică Copernicus ce va avea loc în luna iulie în SUA.

 


Sursa foto: Eduard Ştefan / Arhiva personală


'Îmi plac provocările și concursurile, dar trebuie să recunosc un lucru, am avut emoții mai mari când am cântat la pian, pe scenă, pe 5 iunie. A fost o emoție diferită, dar foarte intensă, frumoasă. Acum mă pregătesc pentru Olimpiada Națională de Aritmetică Mentală, care va avea loc la Brașov, pe 28-29 iunie, iar apoi, în iulie, ceea ce aștept de foarte mult timp, voi merge în SUA, la Olimpiada Internațională de Matematică Copernicus, unde m-am calificat cu punctaje maxime. Toate concursurile sunt importante pentru mine, dar aș spune că Olimpiada de Matematică Copernicus este cea mai mare provocare a anului. Este o competiție internațională, într-un alt continent, cu un nivel foarte înalt. Abia aștept să fiu acolo și voi da tot ce pot', a adăugat Eduard.

Chiar dacă se apropie vacanța de vară, el arată că nu se oprește din a se pregăti și va studia zilnic, pentru că învățarea a devenit o parte firească a vieții lui. Vacanța îi va oferi însă mai mult timp pentru pasiunile lui, actorie, citit, plimbări cu prietenii.

Tot în această vacanță, speră să primească și bicicleta promisă de părinți.

'Pentru mine, vacanța de vară înseamnă timp pentru ce iubesc foarte mult: matematică, cititul, programarea, fizică, actorie și plimbări cu prietenii. Și sper să primesc bicicleta pe care au promis-o părinții mei. Pe lângă matematică și științe, îmi place foarte mult actoria. Am un curs de actorie care va continua și pe perioada verii și în prezent, pregătim cu doamna profesoară o piesă frumoasă. Sunt tare fericit că pot să învăț lucruri noi și să mă dezvolt și în această direcție. Cred că actoria mă ajută să fiu mai încrezător și să mă exprim mai bine, ceea ce îmi place mult. Nu mă opresc niciodată din pregătire, pentru că învățarea a devenit o parte firească din viața mea. Chiar și în vacanță îmi place să studiez zilnic, fie că e vorba de matematică, programare sau fizică. Matematica e pentru mine acum ca și mâncatul sau băutul, ceva ce facem frecvent', a explicat Eduard Ștefan.

 


Sursa foto: Eduard Ştefan / Arhiva personală


Bucuria de a învăța consideră că e atât de mare 'că ar putea înghiți tot pământul' și menționează că a reușit să creeze o problemă interesantă, vrea să susțină o lecție despre fracții și să continue un proiect de robotică pentru crearea unui seismograf.

'Vacanța este o oportunitate excelentă ca să mă pregătesc și mai bine pentru competițiile internaționale. Am mai mult timp, mă pot concentra mai bine și pot aprofunda materiile care mă pasionează. Îmi place foarte mult să lucrez, e o emoție care nu poate fi explicată, e o bucurie foarte mare, cred că ar înghiți tot pământul această bucurie la cât de mare e pentru mine. Și anul acesta mi-ar plăcea să obțin rezultate foarte bune la Copernicus Olympiad, dar și la concursul național Viitorii olimpici - Gazeta matematică, organizat de Societatea de Științe Matematice din România. În prezent, sunt clasat pe primul loc la acest concurs. Au fost șapte etape. La etapa a opta, etapa specială, am propus o lecție despre fracții, clasa a V-a, performanță, mi-aș dori tare mult să pot susține această lecție. Am compus și o problemă interesantă. De asemenea, vreau să continui proiectul de robotică din Brăila, unde sunt implicat în realizarea unui seismograf. Sunt tare încântat de acest proiect și studiez foarte mult pentru el', a arătat Eduard despre planurile lui de vacanță.

Tot în acest an, Eduard Ștefan a absolvit cursuri de limba japoneză, de Inteligență Artificială și Chat GPT, iar acum urmează cursuri de limba și cultura coreeană, învață chimie pe o platformă online, de la fratele lui mai mare, Denis, învață istorie și studiază în limba engleză, tot prin lecții online, biologie, geografie și fizică. AGERPRES/(A - redactor: Cristina Matei, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 1352

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 25-07-2025 15:32

Vâlcea: Elevii de 10 din Râmnic, recompensați de municipalitate cu premii în valoare de 11.800 lei

Cele două eleve din județul Vâlcea care au obținut media 10 la examenele naționale din această vară au fost recompensate vineri de Primăria Râmnicu Vâlcea cu premii în bani. Maria Renata Popescu este singura cu 10 pe linie la Evaluarea Națională, iar Maria Novac are media maximă la Bacalaureat, ambele fiind eleve ale Co

Educatie - Stiinta 25-07-2025 14:55

Universitatea București, admitere iulie: peste 48.000 de candidaturi pentru cele 20.000 de locuri scoase la concurs

Cele 20 de facultăți ale Universității din București (UB) au primit, în sesiunea din iulie de admitere la programele de licență, masterat și doctorat, peste 48.000 de candidaturi pentru cele 20.000 de locuri scoase la concurs. Potrivit unui comunicat al Universității din București, transmis, vineri, AGERPRES, pentru programele de licență

Educatie - Stiinta 25-07-2025 13:56

Alin Ștefănuț (ISJ Bihor): 67% din clasele de a IX-a - învățământ profesional și tehnic

Inspectorul școlar general din județul Bihor, Alin Ștefănuț, a evidențiat, vineri, importanța Campusului dual din Oradea și, în general, pregătirea în domeniul tehnic și profesional, el punctând că, pentru anul școlar 2025-2026, este prevăzut un procent de 67% din totalul claselor de a IX-a pentru aceste domenii. 'Acest campus pentru &ici

Educatie - Stiinta 25-07-2025 13:13

Sindicatele din învățământ îi cer președintelui Nicușor Dan să nu promulge 'măsurile anti-educație'

Sindicatele din învățământ au trimis, vineri, un memoriu președintelui Nicușor Dan, în care îi solicită ca, în calitate de mediator între stat și societate, să vină în sprijinul învățământului românesc, prin blocarea 'măsurilor anti-educație cuprinse în Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare'.

Educatie - Stiinta 24-07-2025 22:11

O medalie de aur, patru de argint și două premii speciale pentru România, la Olimpiada Internațională de Fizică

Lotul României a obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și două premii speciale la Olimpiada Internațională de Fizică 2025 (IPhO), desfășurată anul acesta în Franța, la Paris, în perioada 17 - 25 iulie. Ionuț Gabriel Stan de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București a obținut medalie de aur. Pe

Educatie - Stiinta 24-07-2025 15:42

Bihor: Adolescenții de clasa a VIII-a, marcați de îngrijorare și anxietate privind viața lor (raport de cercetare MERPAS)

Profesorul universitar dr. habil Adrian Hatos a evidențiat joi, prezentând raportul MERPAS din acest an, realizat în urma cercetării sociologice în clasele a VIII-a, că asistăm în timp la o degradare foarte serioasă a sănătății mintale a adolescenților, marcați de îngrijorare și anxietate privind viața lor. Raport

Educatie - Stiinta 24-07-2025 14:49

Iași: Cercetătorii de la UAIC caută un potențial tratament pentru Alzheimer în deșeurile de tutun (GALERIE FOTO)

Cercetători de la Facultatea de Biologie a Universității ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iași au dezvoltat o metodă de transformare a deșeurilor toxice de tutun într-un compus cu potențial în tratarea bolii Alzheimer, informează un comunicat transmis joi de UAIC. Folosind o bacterie din natură, echipa convertește deșeur

Educatie - Stiinta 24-07-2025 14:20

Prima creșă din Capitală cu finanțare din programul guvernamental ''Sfânta Ana'' a fost inaugurată în Sectorul 2 (GALERIE FOTO)

Prima creșă din Capitală realizată prin programul guvernamental ''Sfânta Ana'' de construire de astfel de instituții a fost inaugurată, joi, în Sectorul 2, are o capacitate de 110 de locuri pentru copii, iar valoarea investiției finanțate din PNRR se ridică la patru milioane de euro, potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

Educatie - Stiinta 24-07-2025 14:07

Sindicatele din Educație îi cer președintelui să nu promulge legea asumată de Guvern în Parlament

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ''Spiru Haret'' și Federația Națională Sindicală ''Alma Mater'' îi solicită președintelui Nicușor Dan să nu promulge legea privind unele măsuri fiscal-bugetare în forma asumată în fața Parlamentului de către Guvern.

Educatie - Stiinta 23-07-2025 17:02

Sălaj: Media doi, cea mai mică medie de admitere la liceu la nivel județean

Cea mai mică medie de admitere la liceu în Sălaj a fost doi, în vreme ce, la polul opus, prima medie de admitere a fost 9,92, potrivit rezultatelor repartizării în licee a absolvenților claselor a VIII-a, făcute publice, miercuri, de Ministerul Educației și Cercetării. La nivelul județului Sălaj, cea mai mare concurență

Educatie - Stiinta 23-07-2025 15:11

Hăncescu (FSLI): De săptămâna viitoare reluăm protestele; mărirea normei didactice înseamnă dezastru

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat miercuri că începând de săptămâna viitoare sindicaliștii din educație vor relua protestele, subliniind că aplicarea măsurii privind mărirea normei didactice înseamnă 'un dezastru' în urma căruia 'se pierd 15.000 de postu

Educatie - Stiinta 23-07-2025 12:02

Ministrul Educației - referitor la masteratul didactic: Aștept sugestiile constructive în timpul legal

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a transmis miercuri un mesaj referitor la masteratul didactic, afirmând că așteaptă sugestiile ''constructive'' în timpul legal, pentru a găsi cea mai bună soluție, inclusiv, dacă va fi cazul, cu unele modificări la nivel de lege. ''Am primit direct o serie de propuneri legate

Educatie - Stiinta 23-07-2025 11:28

Ministerul Educației a publicat rezultatele repartizării în licee pentru absolvenții clasei a VIII - a; 97,02% elevi repartizați

Ministerul Educației și Cercetării a publicat, miercuri, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională pentru anul școlar 2025 - 2026. Potrivit unui comunicat al MEC, au fost rep

Educatie - Stiinta 22-07-2025 12:19

MEC: 43,52% dintre candidații la examenul de titularizare în învățământ au obținut la proba scrisă note peste șapte

Un procent de 43,52% dintre candidații la examenul de titularizare în învățământ au obținut la proba scrisă note peste șapte, anunță marți Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit unui comunicat al MEC, rezultatele inițiale înregistrate la proba scrisă din 15 iulie din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din &ici

Educatie - Stiinta 22-07-2025 05:15

Titularizare/ Primele rezultate la proba scrisă, afișate marți; se pot depune contestații

Primele rezultate la proba scrisă la concursul național pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învățământul preuniversitar vor fi afișate marți, cei interesați putând să depună contestații. Potrivit Ministerului Educației, rezultatele la proba scrisă a examenului de Titularizare vor fi afișate m