Timiș: Viitorii experți criminaliști, pregătiți de Universitatea de Vest Timișoara, la o specializare unică în țară

Facultatea de Chimie Biologie Geografie din cadrul Universității de Vest Timișoara (UVT) derulează o specializare unică în România, Chimie criminalistică, nivel licență și masterat, unde se înregistrează cea mai mare concurență, de 15 candidați pe loc, iar absolvenții, care vor deveni experți criminaliști, vor avea șanse de a se angaja ca specialiști în Ministerul Administrației și Internelor sau în laboratoarele de expertize private.
Președintele Asociației Criminaliștilor din România, prof. dr. Gheorghe Popa (general în rezervă), cadru didactic asociat al Universității de Vest Timișoara, precum și coordonatorul programului de Chimie criminalistică al UVT, profesor chimist Titus Vlase, vor să internaționalizeze cursurile, astfel încât aici să se poată forma criminaliști din întreg spațiul comunitar european, dar și din cel extra-unional.
Foto: (c) Universitatea de Vest Timișoara (UVT)
Potrivit prof. dr. Gheorghe Popa, în UE mai sunt șapte astfel de centre universitare în care se formează criminaliști.
Cursanții acestui masterat, înființat în anul 2013, sunt predominant angajați deja din justiție, poliție, arte, este chiar și un preot, care vor să se supra-specializeze în domeniile lor de activitate în ceea ce privește stabilirea veridicității unor documente și înscrisuri, expertize grafologice, cercetări ale unor opere de artă, compoziția unor pigmenți care au străbătut secole etc.
Gheorghe Popa a declarat, pentru AGERPRES, că în momentul de față este o criză de criminaliști în întreaga țară.
''Chimia criminalistică de la UVT este un domeniu nou în învățământul universitar românesc, fiind unicul centru din țară unde se formează criminaliști specializați în expertiza scrisului de mână, expertiza genetică, expertiza traseologică. Noi finalizăm acum un parteneriat între UVT și Ministerul de Interne, pentru ca necesarul de criminaliști să fie recrutat, pe viitor, la nivelul Poliției Române, de aici, de la acest program de pregătire. Mai mult decât atât, acum în România s-a reglementat juridic și instituția expertizei private. Eu sunt unul dintre cei care a contribuit la conștientizarea faptului că pentru transpunerea în practică a principiului contradictorialității în materie de expertize, nu doar statul trebuie să dețină monopolul, ci trebuie să fie și instituții private la care organul judiciar sau părțile se pot adresa pentru aflarea adevărului. Când se vor deschide aceste laboratoare private (chiar urmează să fac demersurile necesare către Ministerul Justiției pentru finalizarea legislației în vederea înființării și autorizării acestor laboratoare), va fi o piață de muncă pentru cei care absolvă programul de științe aplicate în criminalistică'', a afirmat prof. Gheorghe Popa.
El a subliniat că în România este un ''deficit major de criminaliști''.
Foto: (c) Universitatea de Vest Timișoara (UVT)
''La Academia de Poliție s-a desființat Departamentul de Criminalistică (...) La facultățile de Drept, această disciplină (criminalistica, n.r.) a devenit opțională, ceea ce este o mare greșeală, pentru că viitorul procuror, jurist trebuie să știe ce înseamnă criminalistica, ca știință interdisciplinară; el trebuie să știe nu doar tehnică criminalistică, ci și tactică și metodologie criminalistică'', a detaliat acesta.
Gheorghe Popa este criminalistul care, la începutul anilor 2000, a reușit să identifice amprentele unor spărgători de pe frunzele pe care răufăcătorii le-au folosit să nu le rămână urmele pe clanță. Metoda lui a fost preluată de FBI și a fost prezentată pe canalul Discovery, iar în activitatea sa s-a solicitat contraexpertiză pentru o singură probă, care, în final, i-a confirmat rezultatul.
În laboratoarele de Chimie criminalistică, prof. Titus Vlase a fost solicitat să facă mai multe expertize, care au fost folosite de specialiști din arheologie, construcții, mediu, artă.
Una dintre aceste analize chimice au vizat componența materialelor folosite la construcția podului roman de la Drobeta Turnu Severin, din care un picior încă rezistă, după două mii de ani. Cercetările au arătat că romanii foloseau mortare din anumite soluri și alți compuși chimici care pe măsură ce stau în apă se întăresc și ''nu sunt spălate de ape''.
''Ni s-a adus probă din mortarul piciorului podului să vedem de ce el e un mortar hidraulic făcut special ca să reziste sub apă. Analizele pe care noi le-am făcut au dovedit că există niște rapoarte care se fac între diferite tipuri de oxizi și în funcție de valoarea lor se știe că e un mortar hidraulic sau un mortar normal, de uscat, care nu intră în contact cu apa. Cele normale sunt folosite la tencuieli, la zidit. Noi le-am analizat în contextul altor tipuri de mortare din castru, din mai multe locuri din Severin, din locații care se știa clar din ce perioadă au fost construite, la fel ca și piciorul podului. Avem probe și de pe celălalt mal și am obținut același lucru, cu ce a fost la piciorul podului de aici. Este un var cu multe impurități la ardere, diverși oxizi în care romanii foloseau pământuri, tufuri vulcanice din zona Puzol, regiunea Santorin, unde au existat vulcani. Tufurile vulcanice seamănă cu zgura (...) și când se obține varul la ardere, dă proprietăți destul de similare cu cimentul care este un liant ce se întărește sub apă. (...) Prin analiză, am demonstrat, de asemenea, că mortarul din zona Ardeu era făcut cu materii prime din zonă, chiar de pe același deal. La mortarul de la piciorul podului lui Traian s-a confirmat că mortarul celor două relicve ale podului sunt identice, dar e diferit față de mortarul normal care se folosea la construcțiile din castru. Astfel de urme de construcții romane, de secol III, se mai găsesc și astăzi în zona Severin. A fost o familie care voia să sape o fundație pentru o casă și în momentul excavației a descoperit un cartier întreg de urme romane'', a explicat prof. Titus Vlase.
El a arătat că a fost solicitat să analizeze și probe din relicve de podoabe din metale prețioase și semiprețioase de la începutul Epocii bronzului de pe teritoriul țării noastre și a identificat concentrații foarte mari în aur, argint, dar și urme de cupru.
Analizele făcute de echipa coordonatorului programului de Chimie criminalistică al UVT au și folosință aplicată, cu testări ale unor produse în domeniul farmaceutic sau alimentar.
''Încercăm tot felul de variante de medicamente care s-ar putea preta pentru tratarea aftelor bucale (aplicate sublingual, n.r.), plasturi cu substanța activă care să se lipească direct pe zona inflamată, fără a mai fi nevoie de ingerarea medicamentului, jeleuri în care sunt tot felul de medicamente, folosite mai ușor în special de bătrâni. Cu ceva timp în urmă, am identificat o substanță nocivă care rezultă din glutamatul de sodiu (potențiator de gust folosit în condimente, n.r.) supus unor temperaturi ridicate. El dă gust mâncărurilor, este folosit inclusiv în condimentele pentru grătare. Eu l-aș interzice, pentru că nu e bun dacă e pus pe grătar sau în alte alimente care apoi sunt supuse efectului termic de preparare. În combinație și cu alte condimente, se eliberează substanțe cancerigene. El se poate folosi după ce grătarul sau altă mâncare este luat de pe foc. Acele E-uri nu sunt periculoase dacă sunt folosite corect, altfel devin nocive'', spune prof. Titus Vlase.
Și artele se înscriu în zona de interes a criminaliștilor, astfel că facultatea are o colaborare și cu Muzeul Național de Artă din Timișoara, ai cărui specialiști sunt interesați de secretele anumitor pigmenți utilizați de pictori din vremuri îndepărtate și care se păstrează foarte bine și astăzi.
''Studiem o serie de pigmenți. De exemplu, pigmentul (culoarea) albastru. Luăm zece dintre ei, preparați în diferite moduri și aflăm cum se prepara la anii 1700, pe la 1300. Îi 'îmbătrânim' artificial și analizăm, apoi ne facem o bază de date și urmărim cum se comportă aceștia. Studiem rama cu microscopie în infraroșu, microscopie electronică, adică avem un fel de cartografie a ceea ce se întâmplă. Apoi, este treaba restauratorilor, care amestecă pigmenții în diferite feluri. Noi oferim toate rețetele, toate modurile posibile de amestec. La fiecare culoare aveam zece probe, deci 100 de probe pentru zece culori'', precizează prof. Titus Vlase.
Fiind o opțiune de studiu interdisciplinară, asociind chimia cu fizica, biologia, informatica și alte discipline, studenții și masteranzii criminaliști de la Timișoara se pregătesc în laboratoare noi, moderne, dotate cu aparatură de cea mai înaltă performanță. O parte importantă din dotările laboratoarelor există în laboratoarele facultății de Chimie, Biologie, Geografie și în noul Institut de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) al UVT, iar altele sunt în curs de achiziționare, cu finanțare prin PNRR.
Tinerii învață aici, aplicat, cum să prevină fraudele informatice, genetice, criminalistice, folosind tehnici de investigare audio-foto-video, criminologie, discipline de drept până la partea judiciară și psihologie.
Cadrele didactice nu provin doar din UVT, ci sunt și specialiști externi care lucrează în domeniu.
Întrebat despre posibilitatea folosirii inteligenței artificiale în criminalistică, prof. Titus Vlase răspunde că nu crede decât ''în ceea ce gândește cu adevărat creierul uman''. ''Nu mă bazez pe inteligența artificială aici'', a mai adăugat specialistul de la UVT. AGERPRES / (A - redactor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Schimb de experiență România-Republica Moldova în domeniul educației
Cadre didactice din România și Republica Moldova au participat, zilele trecute, la un schimb de experiență în județul Tulcea în cadrul unui proiect transfrontalier educațional intitulat 'Porți deschise spre Prut'. Proiectul, susținut din donații, a început în anul 2019 și este derulat printr-un parteneriat
Cluj: UBB lansează inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România'
Universitatea 'Bebeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, va lansa inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România', un proiect de cercetare participativă (Citizen Science) finanțat prin programul Horizon Europe. 'Această inițiativă marchează debutul participării Rom&
Timiș: Olimpiada de Astronomie și Astrofizică se desfășoară în premieră la Timișoara; participă 229 de elevi din țară
Municipiul Timișoara găzduiește, în premieră, Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică (ONAA), în perioada 5-10 mai, organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la care vor participa 229 de elevi din țară, însoțiți de 34 de profesori. Județul Timiș este reprezentat de șase
Ziua Națională a Tineretului/Daniel David: Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social
Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social, de aceea trebuie respectată și promovată, se arată în mesajul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de Ziua Națională a Tineretului. 'Prin educație formală, nonformală și informală Ministerul Educației și Cercetării are un rol cheie în via
Ordinul privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ - publicat în MOf; David: Școlile devin mai sigure
Ministrul Educației, Daniel David, a salutat joi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ, subliniind că, și prin acest element, școlile devin mai sigure. 'Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient,
Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică
Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.
Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai
Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind bursele în străinătate
Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care asigură cadrul legislativ pentru acordarea burselor de studii în străinătate pentru cetățenii români, conform prevederilor Legii învățământului superior. Potrivit proiectului, se vor acorda: * burse &icir
Ministrul Educației, despre sistemul de educație din ultimii 30 de ani: Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie 'buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață'. Întrebat, în cadrul Conferinței educaționale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consi
Ministrul Educației, despre problema drogurilor și a violenței în școli: Trebuie făcută curățenie
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, marți, în ceea ce privește situația drogurilor și a violenței în școli, că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor 'trebuie făcută curățenie'. El a menționat că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele se
Echipa României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică
Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfășoară în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, a informat, luni seara, Ministerul Educației și Cercetării. Elevii Emanuel Mazăre d
Timiș: UVT a premiat echipa CSH Timișoara care a ocupat locul III la Campionatul Mondial de Robotică
Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a premiat, luni, echipa de robotică Team CSH a Colegiului Național Pedagogic ''Carmen Sylva'' din Timișoara, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 - Campionatul Mondial de Robotică FTC, unde s-a clasat pe locul III mondial. Profesorul coordonator al tin
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind Cadrul Național al Calificărilor
Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Cadrului Național al Calificărilor (CNC), care are scopul de a îmbunătăți transparența, comparabilitatea și recunoașterea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană. Modificarea
Tulcea: O elevă din Sibiu a câștigat marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză
Ana Sofia Greavu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din Sibiu a câștigat, luni, marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză care constă într-o tabără de studiu în Oxford, Marea Britanie, după ce a obținut cel mai mare punctaj al concursului. Olimpiada națională de limba engleză a reunit la T
Constanța: Universitatea Ovidius lansează proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, finanțat de Ministerul Educației
Universitatea Ovidius din Constanța lansează pe 29 aprilie proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, în valoare de 237.000 de lei, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională 2025 al Ministerului Educației și Cercetării. Proiectul face parte din viziunea instituției academice constănțene de a deveni o universitate antreprenorială și un motor d