logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiș: Viitorii experți criminaliști, pregătiți de Universitatea de Vest Timișoara, la o specializare unică în țară

Imagine din galeria Agerpres

Facultatea de Chimie Biologie Geografie din cadrul Universității de Vest Timișoara (UVT) derulează o specializare unică în România, Chimie criminalistică, nivel licență și masterat, unde se înregistrează cea mai mare concurență, de 15 candidați pe loc, iar absolvenții, care vor deveni experți criminaliști, vor avea șanse de a se angaja ca specialiști în Ministerul Administrației și Internelor sau în laboratoarele de expertize private.

Președintele Asociației Criminaliștilor din România, prof. dr. Gheorghe Popa (general în rezervă), cadru didactic asociat al Universității de Vest Timișoara, precum și coordonatorul programului de Chimie criminalistică al UVT, profesor chimist Titus Vlase, vor să internaționalizeze cursurile, astfel încât aici să se poată forma criminaliști din întreg spațiul comunitar european, dar și din cel extra-unional. 

Foto: (c) Universitatea de Vest Timișoara (UVT)


Potrivit prof. dr. Gheorghe Popa, în UE mai sunt șapte astfel de centre universitare în care se formează criminaliști.

Cursanții acestui masterat, înființat în anul 2013, sunt predominant angajați deja din justiție, poliție, arte, este chiar și un preot, care vor să se supra-specializeze în domeniile lor de activitate în ceea ce privește stabilirea veridicității unor documente și înscrisuri, expertize grafologice, cercetări ale unor opere de artă, compoziția unor pigmenți care au străbătut secole etc.

Gheorghe Popa a declarat, pentru AGERPRES, că în momentul de față este o criză de criminaliști în întreaga țară.

''Chimia criminalistică de la UVT este un domeniu nou în învățământul universitar românesc, fiind unicul centru din țară unde se formează criminaliști specializați în expertiza scrisului de mână, expertiza genetică, expertiza traseologică. Noi finalizăm acum un parteneriat între UVT și Ministerul de Interne, pentru ca necesarul de criminaliști să fie recrutat, pe viitor, la nivelul Poliției Române, de aici, de la acest program de pregătire. Mai mult decât atât, acum în România s-a reglementat juridic și instituția expertizei private. Eu sunt unul dintre cei care a contribuit la conștientizarea faptului că pentru transpunerea în practică a principiului contradictorialității în materie de expertize, nu doar statul trebuie să dețină monopolul, ci trebuie să fie și instituții private la care organul judiciar sau părțile se pot adresa pentru aflarea adevărului. Când se vor deschide aceste laboratoare private (chiar urmează să fac demersurile necesare către Ministerul Justiției pentru finalizarea legislației în vederea înființării și autorizării acestor laboratoare), va fi o piață de muncă pentru cei care absolvă programul de științe aplicate în criminalistică'', a afirmat prof. Gheorghe Popa.

El a subliniat că în România este un ''deficit major de criminaliști''. 

 

Foto: (c) Universitatea de Vest Timișoara (UVT)


''La Academia de Poliție s-a desființat Departamentul de Criminalistică (...) La facultățile de Drept, această disciplină (criminalistica, n.r.) a devenit opțională, ceea ce este o mare greșeală, pentru că viitorul procuror, jurist trebuie să știe ce înseamnă criminalistica, ca știință interdisciplinară; el trebuie să știe nu doar tehnică criminalistică, ci și tactică și metodologie criminalistică'', a detaliat acesta.

Gheorghe Popa este criminalistul care, la începutul anilor 2000, a reușit să identifice amprentele unor spărgători de pe frunzele pe care răufăcătorii le-au folosit să nu le rămână urmele pe clanță. Metoda lui a fost preluată de FBI și a fost prezentată pe canalul Discovery, iar în activitatea sa s-a solicitat contraexpertiză pentru o singură probă, care, în final, i-a confirmat rezultatul.

În laboratoarele de Chimie criminalistică, prof. Titus Vlase a fost solicitat să facă mai multe expertize, care au fost folosite de specialiști din arheologie, construcții, mediu, artă.

Una dintre aceste analize chimice au vizat componența materialelor folosite la construcția podului roman de la Drobeta Turnu Severin, din care un picior încă rezistă, după două mii de ani. Cercetările au arătat că romanii foloseau mortare din anumite soluri și alți compuși chimici care pe măsură ce stau în apă se întăresc și ''nu sunt spălate de ape''.

''Ni s-a adus probă din mortarul piciorului podului să vedem de ce el e un mortar hidraulic făcut special ca să reziste sub apă. Analizele pe care noi le-am făcut au dovedit că există niște rapoarte care se fac între diferite tipuri de oxizi și în funcție de valoarea lor se știe că e un mortar hidraulic sau un mortar normal, de uscat, care nu intră în contact cu apa. Cele normale sunt folosite la tencuieli, la zidit. Noi le-am analizat în contextul altor tipuri de mortare din castru, din mai multe locuri din Severin, din locații care se știa clar din ce perioadă au fost construite, la fel ca și piciorul podului. Avem probe și de pe celălalt mal și am obținut același lucru, cu ce a fost la piciorul podului de aici. Este un var cu multe impurități la ardere, diverși oxizi în care romanii foloseau pământuri, tufuri vulcanice din zona Puzol, regiunea Santorin, unde au existat vulcani. Tufurile vulcanice seamănă cu zgura (...) și când se obține varul la ardere, dă proprietăți destul de similare cu cimentul care este un liant ce se întărește sub apă. (...) Prin analiză, am demonstrat, de asemenea, că mortarul din zona Ardeu era făcut cu materii prime din zonă, chiar de pe același deal. La mortarul de la piciorul podului lui Traian s-a confirmat că mortarul celor două relicve ale podului sunt identice, dar e diferit față de mortarul normal care se folosea la construcțiile din castru. Astfel de urme de construcții romane, de secol III, se mai găsesc și astăzi în zona Severin. A fost o familie care voia să sape o fundație pentru o casă și în momentul excavației a descoperit un cartier întreg de urme romane'', a explicat prof. Titus Vlase.

El a arătat că a fost solicitat să analizeze și probe din relicve de podoabe din metale prețioase și semiprețioase de la începutul Epocii bronzului de pe teritoriul țării noastre și a identificat concentrații foarte mari în aur, argint, dar și urme de cupru.

Analizele făcute de echipa coordonatorului programului de Chimie criminalistică al UVT au și folosință aplicată, cu testări ale unor produse în domeniul farmaceutic sau alimentar.

''Încercăm tot felul de variante de medicamente care s-ar putea preta pentru tratarea aftelor bucale (aplicate sublingual, n.r.), plasturi cu substanța activă care să se lipească direct pe zona inflamată, fără a mai fi nevoie de ingerarea medicamentului, jeleuri în care sunt tot felul de medicamente, folosite mai ușor în special de bătrâni. Cu ceva timp în urmă, am identificat o substanță nocivă care rezultă din glutamatul de sodiu (potențiator de gust folosit în condimente, n.r.) supus unor temperaturi ridicate. El dă gust mâncărurilor, este folosit inclusiv în condimentele pentru grătare. Eu l-aș interzice, pentru că nu e bun dacă e pus pe grătar sau în alte alimente care apoi sunt supuse efectului termic de preparare. În combinație și cu alte condimente, se eliberează substanțe cancerigene. El se poate folosi după ce grătarul sau altă mâncare este luat de pe foc. Acele E-uri nu sunt periculoase dacă sunt folosite corect, altfel devin nocive'', spune prof. Titus Vlase.

Și artele se înscriu în zona de interes a criminaliștilor, astfel că facultatea are o colaborare și cu Muzeul Național de Artă din Timișoara, ai cărui specialiști sunt interesați de secretele anumitor pigmenți utilizați de pictori din vremuri îndepărtate și care se păstrează foarte bine și astăzi.

''Studiem o serie de pigmenți. De exemplu, pigmentul (culoarea) albastru. Luăm zece dintre ei, preparați în diferite moduri și aflăm cum se prepara la anii 1700, pe la 1300. Îi 'îmbătrânim' artificial și analizăm, apoi ne facem o bază de date și urmărim cum se comportă aceștia. Studiem rama cu microscopie în infraroșu, microscopie electronică, adică avem un fel de cartografie a ceea ce se întâmplă. Apoi, este treaba restauratorilor, care amestecă pigmenții în diferite feluri. Noi oferim toate rețetele, toate modurile posibile de amestec. La fiecare culoare aveam zece probe, deci 100 de probe pentru zece culori'', precizează prof. Titus Vlase.

Fiind o opțiune de studiu interdisciplinară, asociind chimia cu fizica, biologia, informatica și alte discipline, studenții și masteranzii criminaliști de la Timișoara se pregătesc în laboratoare noi, moderne, dotate cu aparatură de cea mai înaltă performanță. O parte importantă din dotările laboratoarelor există în laboratoarele facultății de Chimie, Biologie, Geografie și în noul Institut de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) al UVT, iar altele sunt în curs de achiziționare, cu finanțare prin PNRR.

Tinerii învață aici, aplicat, cum să prevină fraudele informatice, genetice, criminalistice, folosind tehnici de investigare audio-foto-video, criminologie, discipline de drept până la partea judiciară și psihologie.

Cadrele didactice nu provin doar din UVT, ci sunt și specialiști externi care lucrează în domeniu.

Întrebat despre posibilitatea folosirii inteligenței artificiale în criminalistică, prof. Titus Vlase răspunde că nu crede decât ''în ceea ce gândește cu adevărat creierul uman''. ''Nu mă bazez pe inteligența artificială aici'', a mai adăugat specialistul de la UVT. AGERPRES / (A - redactor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 507

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 03-04-2025 12:21

Cluj: UBB implementează un proiect de digitalizare de 64,3 milioane de lei, prin PNRR

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca implementează cel mai mare proiect de digitalizare a unei universități finanțat prin PNRR, în valoare de 64,3 milioane de lei. Proiectul are în vedere dezvoltarea a 15 laboratoare dedicate modernizării/digitalizării unor programe educaționale din cele șase școli academice ale UBB: (1) Școal

Educatie - Stiinta 03-04-2025 09:22

Ministrul Educației a avut mai multe întâlniri în SUA; discuții despre cercetare-inovare, relația transatlantică, competitivitate

Ministrul Educației, Daniel David, aflat în vizită în Statele Unite, a avut întâlniri cu reprezentanții mai multor organisme și instituții, printre care Fondul Monetar Internațional, Congressional Office for International Leadership (COIL), Atlantic Council, dar și cu reprezentanți ai diasporei românești.

Educatie - Stiinta 02-04-2025 15:36

Gorj: Peste 400 de elevi au învățat despre siguranța pe străzi și prevenirea bullyingului, într-un program național

Peste 400 de elevi au participat la activități cu teme precum siguranța pe străzi, siguranța la școală, prevenirea, recunoașterea și gestionarea bullyingului, siguranța acasă și accesarea internetului în cadrul unui program desfășurat de polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Gorj. Potrivit purtătorului de cuvâ

Educatie - Stiinta 02-04-2025 15:24

Aproape 1.500 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa

Un număr de 1.485 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul în cadrul inițiativei DiscoverEU lansată de Comisia Europeană. ''Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde 36.000 de permise de călătorie. Sunt eligibili să se înscrie tinerii născuți între 1 iulie

Educatie - Stiinta 02-04-2025 12:28

Universitatea Politehnica București va lansa un consilier virtual pentru admiterea din acest an

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București va lansa la PoliFEST, eveniment care va avea loc în perioada 3 - 5 aprilie, un consilier virtual pentru admitere care îi va ajuta pe absolvenții de liceu în procesul de selecție a unui program de studii. 'În cadrul celei de a XIV-a ediții a festivalului PoliFEST,

Educatie - Stiinta 02-04-2025 09:47

Botoșani: A fost deschisă Olimpiada Națională de Matematică, la care participă 369 de elevi din toată țara

Municipiul Botoșani găzduiește, în perioada 1-5 aprilie, cea de-a 75-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, rezervată elevilor din clasele IX-XII. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc marți seară în prezența secretarului de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, a președintelui Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a p

Educatie - Stiinta 01-04-2025 13:43

A început înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026 a început și se va încheia pe 6 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se vor completa și valida cererile-tip de înscriere în învățământul primar. Cere

Educatie - Stiinta 01-04-2025 11:26

Institutul Comoti participă la programul ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană; urme de viață, mediu, probe

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Turbomotoare - Comoti - Romanian Research & Development Institute for Gas Turbines va participa la prestigiosul program ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană, a anunțat Autoritatea Națională pentru Cercetare. Programul ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană - ESA - European Space Agenc

Educatie - Stiinta 31-03-2025 17:01

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va majora taxele de școlarizare pentru anul 2025-2026

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat, luni, că nu majorează taxele de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026, potrivit unui comunicat de presă. 'Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu a aprobat, în ședința Senatului ULBS, de la sfârșitul săptămânii trecute, hotărârea 1861/27

Educatie - Stiinta 31-03-2025 15:14

Simulare Evaluare Națională: Note mai mari sau egale cu 5 la Limba română - 64,01% și 71,97% la Matematică

Aproape două treimi (64,01%) dintre elevii care au participat la simularea Evaluării Naționale au luat note mai mari sau egale cu cinci la Limba și literatura română, 71,97% la Matematică și 89,16% la Limba și literatura maternă, a informat, luni, Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă. Conform calendarului aprobat de Ministe

Educatie - Stiinta 31-03-2025 14:05

PoliFEST 2025: Târg educațional în domeniul ingineriei și științei, în perioada 3-5 aprilie

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București anunță organizarea, în perioada 3-5 aprilie 2025, a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului educațional PoliFEST. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Politehnica București, evenimentul va reuni mii de tineri, profesioniști, reprezentanți ai companiilor și cadr

Educatie - Stiinta 31-03-2025 12:47

Cluj: UBB organizează 23 de concursuri care pot înlocui probele de admitere la facultate

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca organizează 23 de concursuri care pot oferi un avantaj sau chiar pot înlocui probele de admitere la facultate. 'Liceenii care visează să devină studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit particip&a

Educatie - Stiinta 31-03-2025 10:54

Timiș: Târgul universitar al locurilor de muncă organizat de UPT aduce 40 de companii

Peste 40 de companii și organizații nonguvernamentale și de stat își vor prezenta ofertele de angajare în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a celui mai mare târg universitar al locurilor de muncă din vestul țării, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), miercuri și joi, în Cantina UPT din Complexul Studențesc Timișoara. Zi

Educatie - Stiinta 29-03-2025 21:04

Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat UVT; a discutat despre parcursul universităților românești în alianțele europene

Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat, sâmbătă, Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-au fost prezentate unele dintre cele mai recente proiecte strategice derulate de instituția de învățământ superior, care au condus la dezvoltarea de capacități de educație și cercetare aflate la standarde europene. Potrivit unu