logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Prahova: Orteze pentru animale, create de elevii calificați la Campionatul Mondial de Robotică - și necuvântătoarele au nevoie de ajutor

Image

Elevii de la Colegiul Național 'I. L. Caragiale' din Ploiești care formează echipa Eastern Foxes, recent calificată la Campionatul Mondial de Robotică din Houston, au creat orteze pentru animalele cu probleme motorii pentru că, spun ei, și necuvântătoarele au nevoie de ajutor.

Un număr de 15 copii proveniți din mediul rural și pasionați de ceea ce ei numesc 'domeniul viitorului' formează, în acest moment, nucleul activ al echipei Eastern Foxes care, zilele trecute, a obținut calificarea la Campionatul Internațional de Robotică 'First Tech Challenge', programat a avea loc la Houston, în Texas.

'În momentul de față, suntem 15 membri activi în echipă, iar anul acesta toți membrii noștri provin din mediul rural. Practic suntem o echipă adunată din mai multe colțuri ale acestui județ și ne-am strâns toți la Colegiul Național 'I. L. Caragiale' pentru a dezvolta și a atinge performanța în ceea ce privește domeniul STEM. A fost o întâmplare, așa s-a nimerit ca anul acesta să fim din diferite colțuri, însă ambiția a demonstrat că se poate. Echipa a fost formată acum cinci ani, în anul 2020, din dorința a șase copii care și-au dorit să dezvolte practic domeniul STEM și care și-au dorit să aducă un impact în comunitate și să se dezvolte. Și ulterior, pe măsură ce a trecut timpul, s-au alăturat mai multe persoane și am ajuns la numărul maxim pe care îl permite competiția (Campionatul Internațional de Robotică 'First Tech Challenge' - n.r.) la care participăm, numărul de 15 oameni. Domeniul STEM se referă la dezvoltarea științei, tehnologiei, ingineriei și a matematicii. Practic tot ce cuprinde această filieră de științe exacte, domeniul viitorului, cum îi spunem noi', a explicat, pentru AGERPRES, Raluca Buzatu, membră a echipei de robotică.

Competiția are două obiective, unul dintre acestea vizând implicarea în comunitate. Așa a luat naștere campania 'Fox Aid' a acestei echipe care, în urma unui brainstorming, și-a propus să facă lumea un loc mai accesibil pentru toți.

'Competiția are două obiective. În primul rând, trebuie ca în fiecare an să realizăm un robot în funcție de proba primită, iar cei de la First Tech Challenge încearcă să ne facă, cumva, să ne folosim de abilități și să facem ceva ce chiar ar fi util în viața reală, iar celălalt obiectiv, pe lângă acesta tehnic, este de a impacta, cumva, comunitatea, de a aduce contribuții în lumea în care trăim și, practic, ne stimulează și pe noi să dăm mai departe din ce noi știm. Adică să facem evenimente cum ar fi workshop-uri sau evenimente prin care să aducem specialiști din diferite domenii cu care să îi ajutăm pe copii să se conecteze', a precizat Iuliana Georgescu, altă membră a echipei.

În cadrul componentei care vizează impactul asupra societății, echipa a dezvoltat două mari proiecte, respectiv Paws Ability, care constă în dezvoltarea unei orteze pentru animalele care nu au funcții motorii, iar celălalt, Vision Beyond Borders, se referă la dezvoltarea unui aparat care să ajute oamenii nevăzători.

'Aparatul pentru nevăzători a fost proiectat și construit de colegii noștri, în așa fel încât un mic dispozitiv este atașat unui om nevăzător, măsurând prin diferiți senzori la ce distanță se află obiectele și spunându-i, într-o cască, dimensiunea și distanța și obiectul care se află în fața dumnealui, astfel încât să-l poată ajuta să se deplaseze cu ușurință', spune Raluca.

Pentru dezvoltarea sistemului, copiii au luat legătura cu Asociația Nevăzătorilor din Ploiești și cu specialiști care îi vor sfătui în vederea optimizării aparatului, în așa fel încât acesta să ofere utilizatorilor o experiență sigură și confortabilă.

Proiectul Paws Ability a fost realizat în baza unor cercetări, cu sprijinul medicilor de la un cabinet veterinar, iar elevii au realizat și printat 3D câteva astfel de orteze pe care acum le perfecționează. Mecanismul poate fi modificat în funcție de înălțimea și diametrul piciorului animalului.

'Am dezvoltat primul prototip alături de un cabinet veterinar, iar în momentul de față încercăm să perfecționăm cât mai mult acest prototip, în așa fel încât să putem să-l implementăm cât mai bine în comunitate. Sunt destul de multe aceste tipuri de orteze dezvoltate, doar că noi am venit cu un sistem puțin mai diferit. Noi vrem să reușim să le dezvoltăm cât mai mult, pentru că, până la urmă, și necuvântătoarele au nevoie de ajutor. Mai mult de atât, noi ne dorim să le oferim practic pe gratis, vrem să le facem pentru că noi ne dorim să ajutăm. Noi folosim obiecte printate 3D sau obiecte de la noi, pe care oricum noi le folosim în realizarea robotului sau putem achiziționa și în plus și încercăm să le oferim gratis ca să ajutăm, pentru că știm că sunt foarte multe probleme de genul acesta', a explicat Iuliana.

Dacă totul merge conform planificării, cele două proiecte ar putea fi finalizate în următoarele câteva luni, dorința copiilor fiind aceea ca lucrul lor să aibă un real impact în comunitate.

'Noi ne dorim ca aceste două proiecte să fie finalizate 100% până la începutul verii din anul acesta. Însă, în funcție de sfaturile pe care le primim de la domnii specialiști și optimizările care trebuie aduse, timpul poate fi mai scurt sau mai lung. Vrem ca ele să fie implementate bine și chiar să aibă un impact în comunitate, nu doar să le facem pe moment', punctează Raluca.

În această perioadă, cei 15 membri ai Eastern Foxes se pregătesc intens pentru confruntarea de la Campionatul Mondial, iar sesiunile de brainstorming au fost reluate.

'Ce ne-a ajutat pe noi să ne calificăm mai departe a fost performanța robotului în ceea ce privește rapiditatea. Avem cel mai ușor robot, are 10,5 kilograme, iar un robot în cadrul competiției FTC are în medie între 12 și 13 kilograme. Noi am reușit să-l optimizăm, să-l aducem la această masă, în așa fel încât să fie cel mai rapid. De asemenea, liftul său este cel mai rapid, reușind să se extindă în 0,6 secunde. Este recunoscut la nivel global faptul că liftul nostru se extinde cel mai rapid, nu doar în România, și asta a însemnat foarte multe ore de muncă la sediu. (...) Suntem încrezători în abilitățile noastre, știm că mereu este loc de mai bine, de aceea ne vom dezvolta și vom optimiza robotul cât mai mult. Cât pe partea de non-tehnic, vom continua să ne implicăm activ în comunitate, să organizăm evenimente, să dezvoltăm noi abilitățile, să ajutăm cât mai mulți copii să se apropie de domeniul roboticii. Și considerăm că suntem pregătiți de ceea ce înseamnă experiența noastră din America și vom reprezenta România așa cum trebuie', a spus Raluca.

Echipa a obținut în cadrul etapei naționale a concursului și premiul Control Award, pentru cea mai bună autonomie și pentru programarea robotului.

Iuliana a subliniat rolul important al profesorilor coordonatori, între care Lica Daniela, director al Centrului Județean de Excelență Prahova, cunoscută și drept 'antrenorul de genii'.

'Este foarte important să avem sprijin și pe partea de orientare, de sfaturi, pentru că doamnele noastre mentori, doamna Lica Daniela, care este și director al Centrului Județean de Excelență Prahova, și doamna Iulia Suditu, care este profesor de limba engleză și jurnalistă și coordonator de proiecte în cadrul colegiului nostru, ne ajută foarte mult. Doamna Lica Daniela ne ajută pe partea mai mult tehnică, pe parte de programare și contează foarte mult asta pentru noi, deoarece este un om care are o experiență, care ne împărtășește din cunoștințele dumneaei, iar doamna Suditu pe partea aceasta de marketing, ne ajută foarte mult cu promovarea', a explicat Iuliana Georgescu.

În ceea ce privește partea financiară, echipa beneficiază de sponsorizări din partea oamenilor care doresc să susțină domeniul științei, costurile pentru robotul care le-a adus celor 15 elevi calificarea la Huston depășind suma de 10.000 de euro, în condițiile în care unele piese au fost importate din America.

Pentru viitor, fetele își doresc să rămână în România și să își continue studiile în domeniu.

'Personal mă gândesc să mă îndrept spre automatică, spre robotică în continuare, deoarece am descoperit acest domeniu și m-am îndrăgostit de el. În principiu, vreau să rămân în România, cu toate că majoritatea persoanelor tinde să plece pentru că da, este adevărat, nu avem neapărat cea mai mare tehnologie. Mă gândesc că poate dacă până acum noi, ca echipă, am reușit să aducem un impact și să facem ceva, poate o să reușesc să fac asta și în facultate și după, și să îi ajut și pe alții și să evoluez', spune Iuliana.

Raluca nu este decisă către ce specializare va merge, însă va rămâne tot în domeniul STEM pentru că o pasionează tot ceea ce implică matematică, fizică și informatică. AGERPRES / (AS - redactor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Eastern Foxes/Facebook

Afisari: 728

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu

Educatie - Stiinta 11-04-2025 15:48

Mureș: Invenție medicală a UMFST, medaliată cu aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș a anunțat, vineri, că a primit medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025, pentru invenția 'Aliment adjuvant în prevenirea și/sau tratamentul steatozei hepatice nealcoolice'.

Educatie - Stiinta 11-04-2025 15:21

Ordinul ministrului Educației și Cercetării privind gradația de merit, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educației și Cercetării pentru aprobarea Metodologiei și criteriilor privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, comunicarea fișelor de (auto)evaluare, a număr

Educatie - Stiinta 11-04-2025 12:50

Sălaj: Peste 100 de elevi din Zalău, la o competiție de orientare sportivă (GALERIE FOTO)

Peste 100 de elevi din Zalău au luat parte, vineri, la o competiție de orientare organizată în parcul central din municipiu de către Clubul Sportiv Pro-Silva Orientare, în parteneriat cu două unități școlare, în cadrul proiectului Erasmus+ ''Compass''.

Educatie - Stiinta 10-04-2025 17:24

Prahova: Supraaglomerare la o școală din Ploiești; părinții elevilor - nemulțumiți de discuțiile privind relocarea unor clase

Școala gimnazială 'I. A. Bassarabescu' din municipiul Ploiești se confruntă cu o problemă acută privind lipsa spațiului, părinții elevilor de aici exprimându-și în repetate rânduri nemulțumirea legate de discuțiile privind relocarea unor clase, iar câțiva dintrei ei au protestat, joi, în fața Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Prahova.

Educatie - Stiinta 10-04-2025 16:27

Buzău: Museum Bus a plecat în călătoria cu numărul 100 pentru elevii din mediul rural al județului

Museum Bus a plecat, joi, în călătoria cu numărul 100, proiectul fiind inițiat de Muzeul Județean Buzău în anul 2019, în urma unei analize care a reliefat că doar 3% dintre elevii din mediul rural vizitaseră vreodată un muzeu. Potrivit Muzeului Județean Buzău, Muzeul Mobil a fost lansat în anul 2019, cu ocazia Zilei Naț

Educatie - Stiinta 10-04-2025 14:26

Președintele Academiei: Istoria comunismului nu e o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană

Istoria comunismului nu este o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană, a evidențiat, joi, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a pledat pentru reintroducerea în programa școlară a două ore pe săptămână pentru disciplina Istorie. Ioan-Aurel Pop a participat la dezbaterea 'Mai este nevoie de Istorie în ș

Educatie - Stiinta 10-04-2025 13:24

Cluj: UTCN organizează un concurs de inginerie electrică destinat elevilor din țară

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) organizează un concurs de inginerie electrică, destinat elevilor din toată țara, iar premianții vor fi admiși fără concurs la facultatea de profil. 'Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prin cercul de inginerie electrică ROBOTELIER, organizează cea