logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Prahova: Orteze pentru animale, create de elevii calificați la Campionatul Mondial de Robotică - și necuvântătoarele au nevoie de ajutor

Image

Elevii de la Colegiul Național 'I. L. Caragiale' din Ploiești care formează echipa Eastern Foxes, recent calificată la Campionatul Mondial de Robotică din Houston, au creat orteze pentru animalele cu probleme motorii pentru că, spun ei, și necuvântătoarele au nevoie de ajutor.

Un număr de 15 copii proveniți din mediul rural și pasionați de ceea ce ei numesc 'domeniul viitorului' formează, în acest moment, nucleul activ al echipei Eastern Foxes care, zilele trecute, a obținut calificarea la Campionatul Internațional de Robotică 'First Tech Challenge', programat a avea loc la Houston, în Texas.

'În momentul de față, suntem 15 membri activi în echipă, iar anul acesta toți membrii noștri provin din mediul rural. Practic suntem o echipă adunată din mai multe colțuri ale acestui județ și ne-am strâns toți la Colegiul Național 'I. L. Caragiale' pentru a dezvolta și a atinge performanța în ceea ce privește domeniul STEM. A fost o întâmplare, așa s-a nimerit ca anul acesta să fim din diferite colțuri, însă ambiția a demonstrat că se poate. Echipa a fost formată acum cinci ani, în anul 2020, din dorința a șase copii care și-au dorit să dezvolte practic domeniul STEM și care și-au dorit să aducă un impact în comunitate și să se dezvolte. Și ulterior, pe măsură ce a trecut timpul, s-au alăturat mai multe persoane și am ajuns la numărul maxim pe care îl permite competiția (Campionatul Internațional de Robotică 'First Tech Challenge' - n.r.) la care participăm, numărul de 15 oameni. Domeniul STEM se referă la dezvoltarea științei, tehnologiei, ingineriei și a matematicii. Practic tot ce cuprinde această filieră de științe exacte, domeniul viitorului, cum îi spunem noi', a explicat, pentru AGERPRES, Raluca Buzatu, membră a echipei de robotică.

Competiția are două obiective, unul dintre acestea vizând implicarea în comunitate. Așa a luat naștere campania 'Fox Aid' a acestei echipe care, în urma unui brainstorming, și-a propus să facă lumea un loc mai accesibil pentru toți.

'Competiția are două obiective. În primul rând, trebuie ca în fiecare an să realizăm un robot în funcție de proba primită, iar cei de la First Tech Challenge încearcă să ne facă, cumva, să ne folosim de abilități și să facem ceva ce chiar ar fi util în viața reală, iar celălalt obiectiv, pe lângă acesta tehnic, este de a impacta, cumva, comunitatea, de a aduce contribuții în lumea în care trăim și, practic, ne stimulează și pe noi să dăm mai departe din ce noi știm. Adică să facem evenimente cum ar fi workshop-uri sau evenimente prin care să aducem specialiști din diferite domenii cu care să îi ajutăm pe copii să se conecteze', a precizat Iuliana Georgescu, altă membră a echipei.

În cadrul componentei care vizează impactul asupra societății, echipa a dezvoltat două mari proiecte, respectiv Paws Ability, care constă în dezvoltarea unei orteze pentru animalele care nu au funcții motorii, iar celălalt, Vision Beyond Borders, se referă la dezvoltarea unui aparat care să ajute oamenii nevăzători.

'Aparatul pentru nevăzători a fost proiectat și construit de colegii noștri, în așa fel încât un mic dispozitiv este atașat unui om nevăzător, măsurând prin diferiți senzori la ce distanță se află obiectele și spunându-i, într-o cască, dimensiunea și distanța și obiectul care se află în fața dumnealui, astfel încât să-l poată ajuta să se deplaseze cu ușurință', spune Raluca.

Pentru dezvoltarea sistemului, copiii au luat legătura cu Asociația Nevăzătorilor din Ploiești și cu specialiști care îi vor sfătui în vederea optimizării aparatului, în așa fel încât acesta să ofere utilizatorilor o experiență sigură și confortabilă.

Proiectul Paws Ability a fost realizat în baza unor cercetări, cu sprijinul medicilor de la un cabinet veterinar, iar elevii au realizat și printat 3D câteva astfel de orteze pe care acum le perfecționează. Mecanismul poate fi modificat în funcție de înălțimea și diametrul piciorului animalului.

'Am dezvoltat primul prototip alături de un cabinet veterinar, iar în momentul de față încercăm să perfecționăm cât mai mult acest prototip, în așa fel încât să putem să-l implementăm cât mai bine în comunitate. Sunt destul de multe aceste tipuri de orteze dezvoltate, doar că noi am venit cu un sistem puțin mai diferit. Noi vrem să reușim să le dezvoltăm cât mai mult, pentru că, până la urmă, și necuvântătoarele au nevoie de ajutor. Mai mult de atât, noi ne dorim să le oferim practic pe gratis, vrem să le facem pentru că noi ne dorim să ajutăm. Noi folosim obiecte printate 3D sau obiecte de la noi, pe care oricum noi le folosim în realizarea robotului sau putem achiziționa și în plus și încercăm să le oferim gratis ca să ajutăm, pentru că știm că sunt foarte multe probleme de genul acesta', a explicat Iuliana.

Dacă totul merge conform planificării, cele două proiecte ar putea fi finalizate în următoarele câteva luni, dorința copiilor fiind aceea ca lucrul lor să aibă un real impact în comunitate.

'Noi ne dorim ca aceste două proiecte să fie finalizate 100% până la începutul verii din anul acesta. Însă, în funcție de sfaturile pe care le primim de la domnii specialiști și optimizările care trebuie aduse, timpul poate fi mai scurt sau mai lung. Vrem ca ele să fie implementate bine și chiar să aibă un impact în comunitate, nu doar să le facem pe moment', punctează Raluca.

În această perioadă, cei 15 membri ai Eastern Foxes se pregătesc intens pentru confruntarea de la Campionatul Mondial, iar sesiunile de brainstorming au fost reluate.

'Ce ne-a ajutat pe noi să ne calificăm mai departe a fost performanța robotului în ceea ce privește rapiditatea. Avem cel mai ușor robot, are 10,5 kilograme, iar un robot în cadrul competiției FTC are în medie între 12 și 13 kilograme. Noi am reușit să-l optimizăm, să-l aducem la această masă, în așa fel încât să fie cel mai rapid. De asemenea, liftul său este cel mai rapid, reușind să se extindă în 0,6 secunde. Este recunoscut la nivel global faptul că liftul nostru se extinde cel mai rapid, nu doar în România, și asta a însemnat foarte multe ore de muncă la sediu. (...) Suntem încrezători în abilitățile noastre, știm că mereu este loc de mai bine, de aceea ne vom dezvolta și vom optimiza robotul cât mai mult. Cât pe partea de non-tehnic, vom continua să ne implicăm activ în comunitate, să organizăm evenimente, să dezvoltăm noi abilitățile, să ajutăm cât mai mulți copii să se apropie de domeniul roboticii. Și considerăm că suntem pregătiți de ceea ce înseamnă experiența noastră din America și vom reprezenta România așa cum trebuie', a spus Raluca.

Echipa a obținut în cadrul etapei naționale a concursului și premiul Control Award, pentru cea mai bună autonomie și pentru programarea robotului.

Iuliana a subliniat rolul important al profesorilor coordonatori, între care Lica Daniela, director al Centrului Județean de Excelență Prahova, cunoscută și drept 'antrenorul de genii'.

'Este foarte important să avem sprijin și pe partea de orientare, de sfaturi, pentru că doamnele noastre mentori, doamna Lica Daniela, care este și director al Centrului Județean de Excelență Prahova, și doamna Iulia Suditu, care este profesor de limba engleză și jurnalistă și coordonator de proiecte în cadrul colegiului nostru, ne ajută foarte mult. Doamna Lica Daniela ne ajută pe partea mai mult tehnică, pe parte de programare și contează foarte mult asta pentru noi, deoarece este un om care are o experiență, care ne împărtășește din cunoștințele dumneaei, iar doamna Suditu pe partea aceasta de marketing, ne ajută foarte mult cu promovarea', a explicat Iuliana Georgescu.

În ceea ce privește partea financiară, echipa beneficiază de sponsorizări din partea oamenilor care doresc să susțină domeniul științei, costurile pentru robotul care le-a adus celor 15 elevi calificarea la Huston depășind suma de 10.000 de euro, în condițiile în care unele piese au fost importate din America.

Pentru viitor, fetele își doresc să rămână în România și să își continue studiile în domeniu.

'Personal mă gândesc să mă îndrept spre automatică, spre robotică în continuare, deoarece am descoperit acest domeniu și m-am îndrăgostit de el. În principiu, vreau să rămân în România, cu toate că majoritatea persoanelor tinde să plece pentru că da, este adevărat, nu avem neapărat cea mai mare tehnologie. Mă gândesc că poate dacă până acum noi, ca echipă, am reușit să aducem un impact și să facem ceva, poate o să reușesc să fac asta și în facultate și după, și să îi ajut și pe alții și să evoluez', spune Iuliana.

Raluca nu este decisă către ce specializare va merge, însă va rămâne tot în domeniul STEM pentru că o pasionează tot ceea ce implică matematică, fizică și informatică. AGERPRES / (AS - redactor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Eastern Foxes/Facebook

Afisari: 756

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 08-05-2025 14:26

Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'

Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i

Educatie - Stiinta 08-05-2025 08:48

Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.

Educatie - Stiinta 07-05-2025 15:52

Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA

Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea

Educatie - Stiinta 07-05-2025 14:30

Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor

Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green

Educatie - Stiinta 07-05-2025 11:43

Universitatea din București organizează primul FestivALL dedicat elevilor, în perioada 9 - 10 mai

Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 9 - 10 mai 2025, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică 'Dimitrie Brandza'. 'Primul FestivALL UB va transforma Grădina Botanică a Universității di

Educatie - Stiinta 06-05-2025 18:26

Mureș: Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării

Parteneri din zece țări au participat, marți, la Târgu Mureș, la conferința internațională 'Saltul digital în economia circulară: deblocarea potențialului pentru o regiune a Dunării mai ecologice', dedicată impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării prin digitalizare și inovare.  

Educatie - Stiinta 06-05-2025 15:33

Arad: Un festival studențesc al artelor, organizat în premieră, cu participanți din țară și străinătate

Un festival studențesc al artelor este organizat în premieră în Arad și va aduna tineri din țară și străinătate, care vor avea ocazia să-și arate talentele timp de două zile, de la picturi, muzică, fotografie, la dansuri, modă sau artă culinară. Festivalul Internațional al Artelor Studențești 'Youth Art Festival' se va desfășura în zi

Educatie - Stiinta 06-05-2025 12:11

Expoziție privind patrimoniul natural și cultural al Dobrogei, deschisă la Muzeul Geologic Național

Expoziția ''Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei'', care dezvăluie bogăția geologică, istorică și peisagistică a Dobrogei, a fost deschisă la Muzeul Geologic Național, a anunțat marți Autoritatea Națională pentru Cercetare. Găzduită la sediul muzeului din București, expoziția este rezultatul unui amplu program de cerceta

Educatie - Stiinta 05-05-2025 15:39

Tulcea: Schimb de experiență România-Republica Moldova în domeniul educației

Cadre didactice din România și Republica Moldova au participat, zilele trecute, la un schimb de experiență în județul Tulcea în cadrul unui proiect transfrontalier educațional intitulat 'Porți deschise spre Prut'. Proiectul, susținut din donații, a început în anul 2019 și este derulat printr-un parteneriat

Educatie - Stiinta 05-05-2025 12:24

Cluj: UBB lansează inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România'

Universitatea 'Bebeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, va lansa inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România', un proiect de cercetare participativă (Citizen Science) finanțat prin programul Horizon Europe. 'Această inițiativă marchează debutul participării Rom&

Educatie - Stiinta 05-05-2025 12:10

Timiș: Olimpiada de Astronomie și Astrofizică se desfășoară în premieră la Timișoara; participă 229 de elevi din țară

Municipiul Timișoara găzduiește, în premieră, Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică (ONAA), în perioada 5-10 mai, organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la care vor participa 229 de elevi din țară, însoțiți de 34 de profesori. Județul Timiș este reprezentat de șase

Educatie - Stiinta 02-05-2025 14:57

Ziua Națională a Tineretului/Daniel David: Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social

Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social, de aceea trebuie respectată și promovată, se arată în mesajul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de Ziua Națională a Tineretului. 'Prin educație formală, nonformală și informală Ministerul Educației și Cercetării are un rol cheie în via

Educatie - Stiinta 01-05-2025 16:30

Ordinul privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ - publicat în MOf; David: Școlile devin mai sigure

Ministrul Educației, Daniel David, a salutat joi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ, subliniind că, și prin acest element, școlile devin mai sigure. 'Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient,

Educatie - Stiinta 30-04-2025 12:39

Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică

Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.

Educatie - Stiinta 30-04-2025 06:02

Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai

Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni