logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MARTIE LA FEMININ/Bistrița-Năsăud: Dora Baba, dăscălița cu păr albastru care deschide copiilor poarta spre arte

Image

Clubul Scenica din Bistrița a devenit, în ultimii ani, unul din locurile de educație non-formală cele mai frecventate la nivel local, unde o dăscăliță cu părul albastru le deschide copiilor poarta spre arte, prin clase de pictură și teatru.

Nonconformista crescută într-o familie tradițională de dascăli se numește Dora Baba și misiunea ei declarată este să îi ajute pe copii să descopere ce este mai bun la ei, cu ajutorul artei - o pasiune pe care și-a dezvoltat-o în paralel cu cariera didactică.

 

 

Originară din comuna bistrițeană Poiana Ilvei, Dora l-a avut pe propriul tată drept învățător, a urmat, firesc, liceul pedagogic, iar la 19 ani ajungea să predea la o școală din Bistrița - un prim vis împlinit.

'M-am născut într-o casă de dascăli. La noi, din șase oameni, cinci am fost învățători, așadar e simplu cumva, e în sânge și mă tot distrez când povestesc. Eram în clasa a opta, la masă, la prânz, și mă întreabă la un moment dat tata, care a fost și învățătorul meu: 'Tu unde vrei să dai? Că eu te-am înscris la pedagogic!' Simplu! Am terminat liceul pedagogic la Năsăud, mi-a plăcut foarte mult, am și fost cumințică, am învățat foarte bine, am fost șefă de promoție în 1994. După absolvirea liceului, am ajuns învățătoare la Bistrița. Acesta era visul. Visul mare, când crești într-un sat, este reședința de județ', ne-a mărturisit Dora Baba.

 

 

Spune că a fost fascinată de mediul din școală, ar fi dormit acolo dacă ar fi lăsat-o conducerea, și și-a adorat prima generație de elevi, după care a suferit o vară întreagă atunci când au făcut pasul spre gimnaziu.

A urmat, însă, o lovitură din partea sistemului de educație: prin anul 2000, s-a operat o reducere de posturi în învățământ și s-a considerat că ea trebuie să plece, era și cea mai tânără. S-a simțit frustrată și nedreptățită, iar apoi a luat decizia să se înscrie la facultate, la Sociologie - un domeniu pe care l-a ales impulsiv, dar care s-a dovedit că i se potrivește mănușă.

După facultate, a urmat un master în managementul proiectelor internaționale, iar mai apoi s-a întors în învățământ, ca profesoară la Liceul de muzică din Bistrița, unde a predat filosofie și economie. Ulterior, a devenit mamă și a luat o pauză pentru a-și crește fiica.

 

 

Odată întoarsă din concediul de maternitate, a început să lucreze pe proiecte europene, viața a purtat-o apoi la București, dar ceva îi spunea că nu acesta este drumul ei, aștepta un semn. Semnul a venit sub forma unui telefon de la fratele ei, care înființase Scenica la Bistrița sub forma unui club de dans și avea nevoie de ajutor. Așadar, acum 13 ani, s-a întors la Bistrița și în scurt timp a devenit sufletul Scenica, l-a schimbat, a introdus cursuri de pian, chitară, pictură, balet.

La Scenica a colaborat un timp cu o balerină profesionistă, absolventă de UNATC, Daniela Hasiade, cu care a creat spectacole în care a combinat teatrul cu dansul contemporan, dar și cu artistul vizual Paul Mureșan, care i-a oferit încrederea că poate la rândul său să predea cursuri de pictură. I-au devenit prieteni pe viață și i-au oferit impulsul de a crește și mai mult clubul.

În prezent, derulează grupe de teatru și de pictură pe categorii de vârstă, de la copii de șase ani, la adolescenți și până la adulți care caută astfel de activități pentru a scăpa de rutina zilnică. Dora Baba predă pictură - și susține că poate învăța pe orice să picteze, cu puțină perseverență - scrie și regizează piese de teatru, creează costumele micilor actori, devine confidenta adolescentelor care vor foarte mult la această vârstă să fie ascultate. Și toate acestea, în cursul după-amiezilor, pentru că diminețile le-a dedicat din nou învățământului: este învățătoare la o școală din mediul rural, la clasa a patra, face naveta zilnic și stârnește uimirea localnicilor cu părul ei vopsit albastru.

'Acum, să ajungi într-un sat, cu părul albastru, cumva e ciudat, adică se mai uită lumea ciudat la mine. Dar toată viața am fost genul care nu am fost extrem de afectată de opinia publică și este o îndrăzneală de-a mea nu ostentativă, cât încurajatoare pentru copii', mărturisește Dora Baba.

Cel mai recent proiect al său, pe partea de educație non-formală, a fost un spectacol de teatru experimental, cu grupa de șase-șapte ani, pentru care a scris o piesă, 'Piticii de grădină'.

'În piesă, avem un Scriitor în confuzie, pentru că nu mai reușește să ajungă la copiii zilelor noastre și nu înțelege ce vor, dar e clar că nu mai agreează poveștile clasice. Și am luat personaje din poveștile clasice - Cenușăreasa, Rapunzel, Albă ca Zăpada și altele - și le-am dus la psihiatrie, pentru că erau deprimate pentru că nu mai sunt valorizate de copii și nu își mai au rostul. Iar doi adolescenți călătoreau prin lume, să găsească răspunsul la întrebarea ce povești li se potrivesc copiilor, acum: călătoreau la Lună, ca să învețe observarea, la Vânt, ca să învețe ascultarea, pe vârful muntelui se întâlneau cu Gânditorul, la malul mării - cu Visătorul și Imaginația, pentru că eu am considerat că toate aceste calități sunt întrupate în Scriitor. Piticii de fapt erau copii certați de părinți și bunici, că erau prea agitați, și s-au transformat în pitici de grădină. Adolescenții i-au descoperit întâmplător, și-au dat seama că este ceva misterios acolo și au luat fiecare pitic și l-au dus în această călătorie, adică să-i învățăm pe copii să observe, să asculte, să gândească, să își imagineze. După ce copiii au trecut prin aceste trepte, o călătorie inițiatică până la urmă, au ajuns la Scriitor. (...) Sincer, nu am găsit răspunsul final, am lăsat un final haotic, cu personajele în conflict, toate alergând după Scriitor să îl certe', a explicat Dora.

 

 

 

Pregătește un alt spectacol de teatru, cu grupa de adolescenți, pe baza romanului 'Ferma animalelor', spune că se potrivește cu vremurile pe care le trăim. Iar vara, organizează tabere la munte, unde îi conectează pe tinerii nedezlipiți de ecranul telefoanelor cu natura.

Cel mai drag proiect din cadrul Scenica îi este atelierul de pictat globuri de Crăciun, pe care îl organizează de zece ani în fiecare decembrie. A ajuns să atragă sute de persoane și este fascinată de sentimentul de 'împreună' pe care îl transmit participanții, cei mai mulți părinți veniți alături de copii, dar și vecini de bloc care au dezvoltat de-a lungul anilor relații de prietenie.

Iar povestea Scenica, marcată de Dora Baba, va continua. AGERPRES/(A - redactor: Tina Dumitrescu, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

 

Foto: TINA DUMITRESCU/AGERPRES

Afisari: 556

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu