logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Proiecția filmului 'Cardinalul' și lansarea cărții 'Mărturii asupra unui veac zbuciumat', în licee orădene

Image

Elevii din trei licee orădene au avut ocazia să vadă, marți și miercuri, filmul 'Cardinalul' și să interacționeze cu regizorul acestuia, Nicolae Mărgineanu, într-o serie de întâlniri organizate de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, cu prilejul Anului 'Cardinal Iuliu Hossu', declarat la nivel național.

Proiecția filmului 'Cardinalul' (2019) în prezența regizorului a fost însoțită și de lansarea cărții 'Mărturii asupra unui veac zbuciumat' (ediția a III-a, revizuită), a tatălui, său, Nicolae Mărgineanu, apărută în 2024 la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

Evenimentele au avut loc, marți, la Liceul Greco-Catolic 'Iuliu Maniu' și miercuri, la Liceul 'Don Orione' și la Colegiul Național 'Emanuil Gojdu' din Oradea.

Potrivit unui comunicat al Episcopiei, elevii au avut ocazia să pătrundă în viața Cardinalului Iuliu Hossu, un exemplu de curaj și demnitate, descris de regizorul Nicolae Mărgineanu ca 'o personalitate excepțională, cu un destin excepțional'.

'De la preot militar în Primul Război Mondial, unde își încuraja soldații în fața unui război care nu era al lor, la făuritor al Marii Uniri, fiind cel căruia i-a revenit onoarea de a citi Proclamația Unirii. A rămas alături de credincioșii săi în Ardealul cedat Ungariei, împărtășind statutul lor de oameni marginalizați. Însă cea mai grea încercare a venit după Al Doilea Război Mondial, când regimul comunist l-a arestat și închis în închisoarea de la Sighet, supranumită și 'Temnița elitelor'. Aici erau deținuți făuritorii Unirii, miniștri, academicieni, preoți greco-catolici. Între aceștia, Iuliu Hossu s-a ridicat ca lider spiritual, un ghid moral pentru ceilalți întemnițați. Am dorit ca acest film să spună povestea lui și a fraților săi în suferință. Așa cum spunea cineva: 'Comunismul a învins imperii, dar nu a reușit să îngenuncheze o mână de preoți greco-catolici'', a afirmat regizorul.

Tinerii au avut ocazia, de asemenea, să descopere cartea 'Mărturii asupra unui veac zbuciumat', scrisă de tatăl regizorului.

'O triadă de personalități marcante este cea formată din Iuliu Maniu - cel mai mare lider politic al epocii sale, Iuliu Hossu - cea mai importantă figură religioasă din România și Nicolae Mărgineanu - cel mai mare psiholog român al secolului XX', a subliniat directorul Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, Vasile Dâncu, la lansarea volumului 'Mărturii asupra unui veac zbuciumat'.

Conform acestuia, volumul este 'una dintre cele mai importante cărți de memorialistică', despre destinul unui mare profesor, provenit dintr-o familie de țărani, ce a obținut o bursă Rockefeller, a studiat psihologia în SUA și a legat prietenii cu viitori mari intelectuali ai Americii. Întors acasă, a fost acuzat pe nedrept de spionaj și condamnat la 17 ani de închisoare.

'Dacă am privi moștenirea Școlii Ardelene ca pe un proiect de țară socio-cultural, așa cum visau membrii săi, poate că societatea de astăzi ar fi mai solidă și nu ar traversa crizele actuale. Trăim o mare criză de lideri, atât în România, cât și în lume. Studiind biografiile acestor mari oameni, am putea învăța să construim ceva solid și viabil, așa cum au făcut ei pentru noi', a încheiat Vasile Dâncu.

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea și-a exprimat bucuria realizării acestui eveniment de lansare și de proiecție a filmului 'Cardinalul' în școli, evocând importanța existenței modelelor autentice pentru tineri. Aceste modele, prezentate la Oradea de regizorul Nicolae Mărgineanu, au fost Cardinalul Iuliu Hossu, care a suferit pentru credința sa, și Nicolae Mărgineanu, tatăl regizorului, care a îndurat pentru capacitatea sa de a fi un intelectual adevărat.

'Trebuie să deveniți asemenea acestor personalități, să le luați drept modele, alături de Iuliu Maniu, patronul Liceului Greco-Catolic din Oradea. Torționarii au crezut că îi vor birui și îi vor îngenunchea, dar ei au învins. Istoria i-a făcut să dăinuie, iar timpul decantează și scoate în evidență valorile nemuritoare. Este foarte important să vedeți acest film, să citiți cartea și apoi să încercați să urmați aceste exemple. Dacă veți avea modele, veți reuși în tot ceea ce faceți!,' le-a spus tinerilor episcopul Virgil Bercea.

Imediat după proiecția filmului a urmat câte o sesiune de discuții, cu întrebări și răspunsuri, între elevi și invitații la eveniment. Solicitat să vorbească apoi despre modul în care a decurs documentarea acestui film și a cărții tatălui său, dar și despre influența pe care acesta a avut-o asupra sa, regizorul a mărturisit că l-au emoționat foarte mult Memoriile cardinalului Iuliu Hossu.

'Datorită faptului că tata a fost arestat, am fost întotdeauna atent să ascult poveștile deținuților din acea perioadă... După 1989, am citit cât am putut din mărturiile lor. Mă consider un martor al acelor vremuri și e o datorie pentru mine să fac filme despre această perioadă. Ideea a pornit de la Memoriile cardinalului Iuliu Hossu, o carte foarte frumoasă și emoționantă, în care am fost uluit să văd cum a rezistat fără a spune un cuvânt rău, fără a se revolta niciodată - o smerenie simplă, ascunsă în sufletul său, o smerenie prin care nu epata în fața nimănui...', a povestit regizorul. AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Sursa foto: Episcopia Greco-Catolică de Oradea/Facebook.com

Afisari: 174

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu

Educatie - Stiinta 11-04-2025 15:48

Mureș: Invenție medicală a UMFST, medaliată cu aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș a anunțat, vineri, că a primit medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025, pentru invenția 'Aliment adjuvant în prevenirea și/sau tratamentul steatozei hepatice nealcoolice'.

Educatie - Stiinta 11-04-2025 15:21

Ordinul ministrului Educației și Cercetării privind gradația de merit, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educației și Cercetării pentru aprobarea Metodologiei și criteriilor privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, comunicarea fișelor de (auto)evaluare, a număr

Educatie - Stiinta 11-04-2025 12:50

Sălaj: Peste 100 de elevi din Zalău, la o competiție de orientare sportivă (GALERIE FOTO)

Peste 100 de elevi din Zalău au luat parte, vineri, la o competiție de orientare organizată în parcul central din municipiu de către Clubul Sportiv Pro-Silva Orientare, în parteneriat cu două unități școlare, în cadrul proiectului Erasmus+ ''Compass''.

Educatie - Stiinta 10-04-2025 17:24

Prahova: Supraaglomerare la o școală din Ploiești; părinții elevilor - nemulțumiți de discuțiile privind relocarea unor clase

Școala gimnazială 'I. A. Bassarabescu' din municipiul Ploiești se confruntă cu o problemă acută privind lipsa spațiului, părinții elevilor de aici exprimându-și în repetate rânduri nemulțumirea legate de discuțiile privind relocarea unor clase, iar câțiva dintrei ei au protestat, joi, în fața Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Prahova.