logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Proiecția filmului 'Cardinalul' și lansarea cărții 'Mărturii asupra unui veac zbuciumat', în licee orădene

Image

Elevii din trei licee orădene au avut ocazia să vadă, marți și miercuri, filmul 'Cardinalul' și să interacționeze cu regizorul acestuia, Nicolae Mărgineanu, într-o serie de întâlniri organizate de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, cu prilejul Anului 'Cardinal Iuliu Hossu', declarat la nivel național.

Proiecția filmului 'Cardinalul' (2019) în prezența regizorului a fost însoțită și de lansarea cărții 'Mărturii asupra unui veac zbuciumat' (ediția a III-a, revizuită), a tatălui, său, Nicolae Mărgineanu, apărută în 2024 la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

Evenimentele au avut loc, marți, la Liceul Greco-Catolic 'Iuliu Maniu' și miercuri, la Liceul 'Don Orione' și la Colegiul Național 'Emanuil Gojdu' din Oradea.

Potrivit unui comunicat al Episcopiei, elevii au avut ocazia să pătrundă în viața Cardinalului Iuliu Hossu, un exemplu de curaj și demnitate, descris de regizorul Nicolae Mărgineanu ca 'o personalitate excepțională, cu un destin excepțional'.

'De la preot militar în Primul Război Mondial, unde își încuraja soldații în fața unui război care nu era al lor, la făuritor al Marii Uniri, fiind cel căruia i-a revenit onoarea de a citi Proclamația Unirii. A rămas alături de credincioșii săi în Ardealul cedat Ungariei, împărtășind statutul lor de oameni marginalizați. Însă cea mai grea încercare a venit după Al Doilea Război Mondial, când regimul comunist l-a arestat și închis în închisoarea de la Sighet, supranumită și 'Temnița elitelor'. Aici erau deținuți făuritorii Unirii, miniștri, academicieni, preoți greco-catolici. Între aceștia, Iuliu Hossu s-a ridicat ca lider spiritual, un ghid moral pentru ceilalți întemnițați. Am dorit ca acest film să spună povestea lui și a fraților săi în suferință. Așa cum spunea cineva: 'Comunismul a învins imperii, dar nu a reușit să îngenuncheze o mână de preoți greco-catolici'', a afirmat regizorul.

Tinerii au avut ocazia, de asemenea, să descopere cartea 'Mărturii asupra unui veac zbuciumat', scrisă de tatăl regizorului.

'O triadă de personalități marcante este cea formată din Iuliu Maniu - cel mai mare lider politic al epocii sale, Iuliu Hossu - cea mai importantă figură religioasă din România și Nicolae Mărgineanu - cel mai mare psiholog român al secolului XX', a subliniat directorul Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, Vasile Dâncu, la lansarea volumului 'Mărturii asupra unui veac zbuciumat'.

Conform acestuia, volumul este 'una dintre cele mai importante cărți de memorialistică', despre destinul unui mare profesor, provenit dintr-o familie de țărani, ce a obținut o bursă Rockefeller, a studiat psihologia în SUA și a legat prietenii cu viitori mari intelectuali ai Americii. Întors acasă, a fost acuzat pe nedrept de spionaj și condamnat la 17 ani de închisoare.

'Dacă am privi moștenirea Școlii Ardelene ca pe un proiect de țară socio-cultural, așa cum visau membrii săi, poate că societatea de astăzi ar fi mai solidă și nu ar traversa crizele actuale. Trăim o mare criză de lideri, atât în România, cât și în lume. Studiind biografiile acestor mari oameni, am putea învăța să construim ceva solid și viabil, așa cum au făcut ei pentru noi', a încheiat Vasile Dâncu.

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea și-a exprimat bucuria realizării acestui eveniment de lansare și de proiecție a filmului 'Cardinalul' în școli, evocând importanța existenței modelelor autentice pentru tineri. Aceste modele, prezentate la Oradea de regizorul Nicolae Mărgineanu, au fost Cardinalul Iuliu Hossu, care a suferit pentru credința sa, și Nicolae Mărgineanu, tatăl regizorului, care a îndurat pentru capacitatea sa de a fi un intelectual adevărat.

'Trebuie să deveniți asemenea acestor personalități, să le luați drept modele, alături de Iuliu Maniu, patronul Liceului Greco-Catolic din Oradea. Torționarii au crezut că îi vor birui și îi vor îngenunchea, dar ei au învins. Istoria i-a făcut să dăinuie, iar timpul decantează și scoate în evidență valorile nemuritoare. Este foarte important să vedeți acest film, să citiți cartea și apoi să încercați să urmați aceste exemple. Dacă veți avea modele, veți reuși în tot ceea ce faceți!,' le-a spus tinerilor episcopul Virgil Bercea.

Imediat după proiecția filmului a urmat câte o sesiune de discuții, cu întrebări și răspunsuri, între elevi și invitații la eveniment. Solicitat să vorbească apoi despre modul în care a decurs documentarea acestui film și a cărții tatălui său, dar și despre influența pe care acesta a avut-o asupra sa, regizorul a mărturisit că l-au emoționat foarte mult Memoriile cardinalului Iuliu Hossu.

'Datorită faptului că tata a fost arestat, am fost întotdeauna atent să ascult poveștile deținuților din acea perioadă... După 1989, am citit cât am putut din mărturiile lor. Mă consider un martor al acelor vremuri și e o datorie pentru mine să fac filme despre această perioadă. Ideea a pornit de la Memoriile cardinalului Iuliu Hossu, o carte foarte frumoasă și emoționantă, în care am fost uluit să văd cum a rezistat fără a spune un cuvânt rău, fără a se revolta niciodată - o smerenie simplă, ascunsă în sufletul său, o smerenie prin care nu epata în fața nimănui...', a povestit regizorul. AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Sursa foto: Episcopia Greco-Catolică de Oradea/Facebook.com

Afisari: 183

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 10-05-2025 17:37

Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală

Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f

Educatie - Stiinta 10-05-2025 16:10

Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii

Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.

Educatie - Stiinta 10-05-2025 09:30

Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte

Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.

Educatie - Stiinta 09-05-2025 15:52

Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'

Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara

Educatie - Stiinta 09-05-2025 12:24

Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz

Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu

Educatie - Stiinta 09-05-2025 10:32

Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r

Educatie - Stiinta 09-05-2025 06:00

Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București

SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A

Educatie - Stiinta 09-05-2025 06:00

Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor

Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin

Educatie - Stiinta 08-05-2025 14:26

Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'

Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i

Educatie - Stiinta 08-05-2025 08:48

Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.

Educatie - Stiinta 07-05-2025 15:52

Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA

Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea

Educatie - Stiinta 07-05-2025 14:30

Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor

Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green

Educatie - Stiinta 07-05-2025 11:43

Universitatea din București organizează primul FestivALL dedicat elevilor, în perioada 9 - 10 mai

Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 9 - 10 mai 2025, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică 'Dimitrie Brandza'. 'Primul FestivALL UB va transforma Grădina Botanică a Universității di

Educatie - Stiinta 06-05-2025 18:26

Mureș: Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării

Parteneri din zece țări au participat, marți, la Târgu Mureș, la conferința internațională 'Saltul digital în economia circulară: deblocarea potențialului pentru o regiune a Dunării mai ecologice', dedicată impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării prin digitalizare și inovare.  

Educatie - Stiinta 06-05-2025 15:33

Arad: Un festival studențesc al artelor, organizat în premieră, cu participanți din țară și străinătate

Un festival studențesc al artelor este organizat în premieră în Arad și va aduna tineri din țară și străinătate, care vor avea ocazia să-și arate talentele timp de două zile, de la picturi, muzică, fotografie, la dansuri, modă sau artă culinară. Festivalul Internațional al Artelor Studențești 'Youth Art Festival' se va desfășura în zi