logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Vrancea: Reuşita la concursul de robotică din SUA se datorează muncii de ani a tuturor membrilor echipei AICitizens

Image

Reuşita echipei de robotică AICitizens a Colegiului "Alexandru Ioan Cuza" din Focşani, care a câştigat campionatul mondial de robotică First Tech Challenge, desfăşurat în perioada 17 - 20 aprilie, la Houston, în Statele Unite ale Americii, se datorează muncii de peste ani a tuturor membrilor care au trecut prin această echipă, susţine coordonatorul echipei, profesorul Tiberiu Oprea.

"Rezultatul nostru de anul acesta nu este doar rezultatul acestei echipe. Este rezultatul tuturor membrilor care au trecut vreodată prin această echipă. Pentru că acum cinci ani, când am început acest proiect, această nebunie, am luat-o de la zero. Aveam două cutii cu piese, ne uitam la ale şi nu înţelegeam nimic, nu ştiam ce să facem cu ele. Am luat-o treptat treptat şi practic, în primul an, membrii au învăţat un pic, picul acela s-a transmis celor care au intrat în al doilea an şi tot aşa, pic cu pic, a crescut echipa, şi iată în al cincilea an a fost o surpriză pentru multă lume că noi am câştigat. Singurii care n-am fost surprinşi am fost noi", a declarat vineri profesorul Tiberiu Oprea, în cadrul unei conferinţe de presă.

De altfel, primul gând al elevilor după obţinerea titlului de campioni a fost acela că munca echipei de peste ani a dat roade.

"Ne-am bucurat că munca noastră din acest an, dar şi munca celorlalţi membri din echipă, din anii trecuţi, a dat roade într-un final şi ne-a adus cel mai prestigios premiu la care puteam spera", a mărturisit Rami Stănilă, unul dintre componenţii lotului.

Cei doi profesori coordonatori au ţinut să aducă mulţumiri comunităţii locale, colectivului de elevi şi profesori ai Colegiului Cuza, care i-a susţinut permanent, autorităţilor locale şi tuturor celor care au făcut posibilă deplasare elevilor în SUA.

"Din momentul în care am câştigat premiul naţional şi urma să plecăm, am început să ne facem griji. Ne-am dat seama că era vorba de bani mulţi, bilete de avion, cazare, transport. Totul părea dificil, dar totul a fost facil. Pentru că avut comunitatea locală lână noi, însemnând de la elevii colegiului, profesorii, autorităţile locale, primărie, Consiliul Local Focşani, Consiliul Judeţean Vrancea. Am fost copleşiţi când foşti elevi ai colegiului ne-au sunat şi ne-au rugat să le dăm un cont pentru că voiau să doneze. Şi au donat sume între 200 de lei şi 1.200. Chiar şi un pensionar a donat 100 de lei. Ne-a spus că nu poate trece peste asta şi vrea să doneze din puţinul lui. Ne-a impresionat foarte mult", a spus Mihaela Oprea.

Echipa AICitizens, coordonată de profesorii Tiberiu şi Mihaela Oprea este compusă din Petru Stoica - clasa a XI-a, Rareş Costin Constantinescu - clasa a XI-a, Rami Stănilă - clasa a VII-a, Irina Curcă - clasa a VII-a, Elisa Elena Baciu - clasa a VII-a, Bianca Maria Gorgan - clasa a VII-a, Tudor Deian Bernovici - clasa a VII-a, Ştefania Găină - clasa a X-a, Marius Bogdan Hanu - clasa a IX-a, Raul Ştefan Buşilă - clasa a IX-a, Cosmin Daniel Lupu - clasa a X-a, Matei Sandu - clasa a X-a.

Datorită premiului pe care l-au câştigat, oricare din aceşti elevi ar putea avea posibilitatea să studieze oriunde în lume. Cu toate acestea, ei au mărturisit că iau în calcul şi o facultate din România, pentru a dovedi că se poate şi acasă.

"La competiţii ne-am întâlnit cu foarte mulţi elevi de liceu, ca noi, şi ne-am creat conexiuni şi prieteni. Există şi posibilitatea de a studia împreună, de a găsi oportunităţi împreună, dar şi în România există oportunităţi foarte bune, ca de exemplu Politehnica", a spus Petru Stoica.

Miercuri, la întoarcerea în ţară, echipa AICitizens a fost întâmpinată la aeroport de zeci de colegi, profesori şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Iar seara, focşănenii le-au pregătit campionilor mondiali o adevărată petrecere în piaţa centrală a oraşului, unde au fost primiţi de sute de oameni, părinţi, rude, prieteni, colegi şi de autorităţi locale.

Primarul municipiului Focşani a susţinut că va propune premierea câştigătorilor cu câte 5.000 de lei pentru elevi şi 10.000 de lei pentru profesorii coordonatori ai echipei.

"Ne înclinăm în faţa dumneavoastră dragilor! Vă mulţumim din tot sufletul. Ei sunt viitorul nostru şi pe ei trebuie să îi susţinem!", a spus primarul Cristi Misăilă.

Premiul câştigat i-a motivat şi mai mult pe elevii cuzişti, astfel că aceştia vor continua seria de competiţii chiar din această vară, obiectul fiind, desigur, o nouă participare în competiţiile internaţionale. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 11-05-2025 19:27

MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025

Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Educatie - Stiinta 10-05-2025 17:37

Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală

Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f

Educatie - Stiinta 10-05-2025 16:10

Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii

Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.

Educatie - Stiinta 10-05-2025 09:30

Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte

Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.

Educatie - Stiinta 09-05-2025 15:52

Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'

Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara

Educatie - Stiinta 09-05-2025 12:24

Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz

Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu

Educatie - Stiinta 09-05-2025 10:32

Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r

Educatie - Stiinta 09-05-2025 06:00

Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București

SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A

Educatie - Stiinta 09-05-2025 06:00

Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor

Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin

Educatie - Stiinta 08-05-2025 14:26

Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'

Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i

Educatie - Stiinta 08-05-2025 08:48

Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.

Educatie - Stiinta 07-05-2025 15:52

Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA

Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea

Educatie - Stiinta 07-05-2025 14:30

Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor

Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green

Educatie - Stiinta 07-05-2025 11:43

Universitatea din București organizează primul FestivALL dedicat elevilor, în perioada 9 - 10 mai

Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 9 - 10 mai 2025, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică 'Dimitrie Brandza'. 'Primul FestivALL UB va transforma Grădina Botanică a Universității di

Educatie - Stiinta 06-05-2025 18:26

Mureș: Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării

Parteneri din zece țări au participat, marți, la Târgu Mureș, la conferința internațională 'Saltul digital în economia circulară: deblocarea potențialului pentru o regiune a Dunării mai ecologice', dedicată impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării prin digitalizare și inovare.