Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte

Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.
Studenții de la Facultatea de Bioinginerie Medicală, participanți la Euroinvent 2025 - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, ne arată că ecografiile 3D, un RMN sau CT îi pot ajuta atât pe medici, cât și pe părinți, să afle cum arată bebelușul încă din perioada intrauterină.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
'Printăm modele 3D obținute din ecografii, RMN și CT. Am vrut să oferim o vizualizare mult mai bună. Când suntem limitați de planul 2D, trebuie să ajungem și în planul 3D și în planul fizic, astfel încât putem simula aceste cazuri. Este o premieră pentru România. Au mai fost câteva încercări, dar la un moment dat s-au plafonat. Noi încercăm să mergem mai departe, adică să facem mai ușoară și intuitivă metoda de printare, astfel încât să nu existe așa de multă prelucrare de date și să ajungă să fie mai accesibile', a declarat, pentru AGERPRES, Cozmin Manea, student în anul IV la Facultatea de Bioinginerie Medicală.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
Cu toți știm că 'pe dinăuntru' nu suntem la fel ca la exterior, iar știința a demonstrat că și imaginile 'au zgomot' și pot deforma realitatea, astfel că uneori medicii se pot trezi cu surprize atunci când operează pe cineva. Studenții ieșeni demonstrează că nu doar cu ajutorul ecografiilor 3D, dar și al imprimantelor 3D, un chirurg poate vedea imaginea adevărată a anatomiei pacientului, astfel încât să aleagă modul în care poate fi rezolvată problema înainte de a intra în sala de operație și de a pune mâna pe bisturiu.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
'Pot fi și suveniruri pentru oamenii care doresc să aibă o amintire cu bebelușul lor, dar pot fi și utile în chirurgia fetală, de exemplu, atunci când sunt cazuri congenitale care necesită operații încă din viața intrauterină și se intervine pentru ca medicul chirurg să poată corecta defectul încă din uterul mamei. Se poate planifica partea chirurgicală din perioada fetală, ca să nu se întâmple nimic neașteptat, și totodată să se scurteze timp intervenției chirurgicale și să crească succesul operației', a explicat Cozmin Manea rolul modelelor printate 3D.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
Astfel, spune viitorul bioinginer medical, scade foarte mult riscul de operație eșuată.
El și colegii de la Facultatea de Bioinginerie Medicală implicați în proiect au decis să ia ecografia, să o introducă într-un soft specializat, după care au prelucrat modelului 3D și l-au printat.
'Trebuie să prelucrăm, deoarece ultrasonografia are foarte mult zgomot pe fundal și la printarea 3D apar foarte multe elemente nedorite. De aceea e nevoie să prelucrăm puțin pentru a face printabil și să dăm forma pe care ne-o dorim pentru a putea înțelege ce este acolo', a precizat Cozmin Manea.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
Potrivit colegilor săi, astfel de intervenții chirurgicale complicate s-ar putea face nu doar în marile centre universitare, ci și în spitale mai mici din țară.
'E nevoie de un bioinginer care să prelucreze datele iar spitalul să aibă o imprimantă 3D. (..) Printarea se poate face destul de rapid. Asta înseamnă că azi vine pacientul, se internează, mâine poată fi făcută operația. Dacă este caz de urgență. Dacă se dorește o explorare mai amplă, se poate prelungi și o săptămână, funcție de cum stabilește echipa chirurgicală. Prelucrarea unui CT poate dura și 8 ore, o zi normală de muncă', afirmă colegul său, Florin Bogdan Popa.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
Studenții spun că astfel de modele imprimate 3D sunt utile și atunci când medicii au cazuri complicate.
'Pot fi utile și la alte deformări sau probleme congenitale cum ar fi, de exemplu, la inimă, unde sunt patologii care apar una la 100.000 sau una la un milion. Pot fi cazuri în care nu există posibilitatea de a deplasa pacientul într-un spital unde se fac intervenții chirurgicale complicate, iar chirurgul nu are experiența necesară pentru așa ceva. Și atunci oferim o abordare în care să se poată plănui partea chirurgicală și în același timp să poată vizualiza atât chirurgul, cât și pacientul, ceea ce se întâmplă', a declarat Florin Bogdan Popa.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
'Aici, de exemplu, avem extirpată o tumoră, după care se face reconstrucția din fibră utilizând mijloace chirurgicale', a explicat Cozmin Manea.
Modelul imprimat 3D după o ecografie fetală a fost prezentat de studenții Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF Iași în cadrul EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, unul dintre cele mai apreciate evenimente din Europa în domeniul inventicii, creativității și inovării.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
La acest eveniment sunt prezentate peste 640 de invenții, proiecte de cercetare și aplicații inovative din 37 de țări, din diverse domenii - inginerie, medicină, agricultură, mediu, artă aplicată, educație. Manifestarea nu se adresează doar specialiștilor, ci și publicului larg. Vizitatorii pot descoperi tehnologii de ultimă oră și pot interacționa direct cu inventatorii, având astfel posibilitatea de a înțelege mai bine rolul cercetării și științei în viața de zi cu zi. AGERPRES/(A - redactor: Daniela Malache, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'
Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara
Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz
Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu
Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r
Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București
SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A
Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor
Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin
Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'
Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i
Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'
Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.
Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA
Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea
Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor
Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green
Universitatea din București organizează primul FestivALL dedicat elevilor, în perioada 9 - 10 mai
Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 9 - 10 mai 2025, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică 'Dimitrie Brandza'. 'Primul FestivALL UB va transforma Grădina Botanică a Universității di
Mureș: Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării
Parteneri din zece țări au participat, marți, la Târgu Mureș, la conferința internațională 'Saltul digital în economia circulară: deblocarea potențialului pentru o regiune a Dunării mai ecologice', dedicată impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării prin digitalizare și inovare.
Arad: Un festival studențesc al artelor, organizat în premieră, cu participanți din țară și străinătate
Un festival studențesc al artelor este organizat în premieră în Arad și va aduna tineri din țară și străinătate, care vor avea ocazia să-și arate talentele timp de două zile, de la picturi, muzică, fotografie, la dansuri, modă sau artă culinară. Festivalul Internațional al Artelor Studențești 'Youth Art Festival' se va desfășura în zi
Expoziție privind patrimoniul natural și cultural al Dobrogei, deschisă la Muzeul Geologic Național
Expoziția ''Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei'', care dezvăluie bogăția geologică, istorică și peisagistică a Dobrogei, a fost deschisă la Muzeul Geologic Național, a anunțat marți Autoritatea Națională pentru Cercetare. Găzduită la sediul muzeului din București, expoziția este rezultatul unui amplu program de cerceta
Tulcea: Schimb de experiență România-Republica Moldova în domeniul educației
Cadre didactice din România și Republica Moldova au participat, zilele trecute, la un schimb de experiență în județul Tulcea în cadrul unui proiect transfrontalier educațional intitulat 'Porți deschise spre Prut'. Proiectul, susținut din donații, a început în anul 2019 și este derulat printr-un parteneriat