Deca: Dacă se va prelungi conflictul, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări şi examene naţionale

Niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată şi niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională, fie examenul de Bacalaureat, a anunţat luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca, menţionând că, dacă greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.
"În acest moment nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene anunţat. Singurul lucru pe care l-am făcut este să amânăm desfăşurarea evaluării pentru clasa a VI a, acea evaluare sistemică.(...) În ceea ce priveşte examenele naţionale, din nou, în acest moment calendarul rămâne în picioare. A început de astăzi perioada de înscriere la examenul de bacalaureat, ea continuă până pe 7 iunie. Deci este timp suficient. Şi în unităţile de învăţământ care au resursa umană necesară pentru a desfăşura această activitate de înscriere la examenul de Bacalaureat, acest proces se desfăşoară", a afirmat Deca, într-o declaraţie comună cu ministrul Muncii Marius Budăi, după consultările cu sindicatele din Educaţie.
Ea a spus că "termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a în cazul învăţământului seral este de 2 iunie", menţionând că, în cazul în care va fi nevoie, acest termen va fi prelungit "în aşa fel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată".
"Chiar aş vrea să subliniez acest lucru: niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată, nici un elev care se află în clasa a VIII a sau a XII a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională fie examenul de Bacalaureat", a adăugat Ligia Deca.
Ministrul Educaţiei a afirmat că toată lumea îşi doreşte încheierea grevei.
"Cred că toată lumea îşi doreşte acest lucru şi prezenţa noastră astăzi în această formulă, începerea discuţiilor devansând termenul pentru legea salarizării înseamnă acelaşi lucru: dorinţa noastră, a tuturor, de a încheia această etapă de protest şi de a ne reîntoarce în clase. Toată lumea lucrează pentru acest lucru", a mai spus Deca.
Ministrul a spus că, în cazul în care greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.
"Este evident că dacă conflictul se va prelungi, ceea ce noi sperăm că nu va fi cazul, vom avea această posibilitate de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări. Niciun elev nu va ajunge în situaţia în care să nu-şi dea examenele de final de gimnaziu sau de liceu. Până la finele acestui an şcolar, noi o să închidem această situaţie, atât din punct de vedere al mediilor, cât şi din punct de vedere al examenelor naţionale", a mai precizat Deca.
Ligia Deca a explicat că toţi elevii se vor înscrie şi, apoi, data va fi stabilită în aşa fel încât toţi elevii să poată să susţină acest examen.
"Nu contează momentul în care se vor înscrie, dacă vor fi elevi care nu s-au putut înscrie, evident prelungim calendarul. (...) În şcolile în care există resursă umană care nu este în grevă se face înscrierea, acolo unde nu, imediat ce protestul se va încheia, se vor face procedurile necesare. Perioada de înscriere a început azi, dar continuă până pe 7 iunie, este timp", a subliniat Deca.
Întrebată în legătură cu cei care vor să se înscrie la facultăţi din străinătate, Deca a spus: "Înscrierile la facultate se realizează după susţinerea examenului de bacalaureat".
"În acest moment, calendarul de bacalaureat rămâne cel anunţat. În cazul în care vor exista prelungiri, în acel moment vom lua şi noi legătura cu omologii noştri din alte state pentru a explica situaţia şi pentru a încerca să-i ajutăm pe cei care au nevoie de un timp suplimentar pentru a putea depune acele documente necesare", a adăugat ministrul.
Ea a transmis un mesaj cadrelor didactice.
"Mesajul meu pentru cadrele didactice este că îi respectăm, suntem alături de ei. Ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-şi desfăşura meseria, aşa cum vocaţia le-o cere şi aşa cum avem cu toţii nevoie şi că vom face toate eforturile, noi, cei de la Ministerul Educaţiei, să le fim alături. De asemenea, aş vrea să le transmit că, aşa cum ştiu, şi noi facem eforturi pentru a ne reîntoarce în clase şi a relua procesul educaţional cât mai repede şi suntem convinşi că şi ei îşi doresc acelaşi lucru. (...) Ne dorim ca toate investiţiile care se fac în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să-şi vadă roadele cât mai repede. Vorbim de peste 1 miliard în dotări săli de clase, laboratoare ştiinţe, laboratoare ateliere de practică, vorbim despre campusuri de învăţământ dual, vorbim despre digitalizarea universităţilor. Suntem convinşi că noul an şcolar şi universitar va începe de pe cu totul alte baze, poate şi alte baze de salarizare", a adăugat Ligia Deca.
Ea a mai spus că propunerile din partea sindicatelor urmează să fie analizate şi identificat impactul bugetar.
"Voi comunica colegilor din Guvern care pot face şi ei estimările şi impactul propunerilor primite din partea sindicatelor şi, apoi, în momentul în care vom avea un mandat, vom putea reveni la masa negocierilor", a adăugat Deca. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Începe Evaluarea Națională la clasa a II-a; marți - prima probă
Elevii de clasa a II-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională, prima probă având loc marți. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a II-a este următorul: * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) - Limba română * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) -
Tulcea: Elevi din nouă licee din județ participă la Maratonul de educație antreprenorială
Elevi din nouă licee din județul Tulcea participă, luni, la Teatrul 'Jean Bart' din municipiu, la Maratonul educației antreprenoriale, eveniment organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Universitatea de Vest din Timișoara. În cele două ediții anterioare ale evenimen
MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025
Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală
Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f
Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii
Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.
Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte
Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.
Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'
Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara
Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz
Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu
Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r
Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București
SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A
Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor
Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin
Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'
Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i
Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'
Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.
Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA
Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea
Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor
Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green