logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Liga Studenţilor Iaşi îi cere fostului ministru Tudorel Toader demisia din funcţia de rector al UAIC

Imagine din galeria Agerpres

Liga Studenţilor (LS) Iaşi îi solicită fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader să îşi depună demisia din funcţia de rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, deoarece acesta a adus "prejudicii imense de imagine" comunităţii academice în timpul mandatului său de ministru.

Totodată LS Iaşi anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă transmis joi, faptul că studenţii pregătesc acţiuni de boicotare a admiterii la universitate, "mulţi elevi şi părinţi fiind determinaţi să nu mai aleagă cea mai veche universitate din ţară, atât timp cât Toader va rămâne rector".

"Organizaţia face apel la toţi cei care au susţinut mişcarea civică anticorupţie, în special la studenţii şi profesorii care au votat DA la referendumul de duminică, să susţină demersurile de îndepărtare a lui Tudorel Toader din funcţia de rector. Demisia sa este mai mult decât necesară, fiind o continuare firească a dispariţiei de pe scena publică a lui Călin Popescu Tăriceanu (prieten intim cu Toader) şi a lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, două personaje toxice care l-au propulsat în politică pe Tudorel Toader şi pe care acesta le-a apărat în mod public, tulburând pentru membrii cu probleme penale ai partidelor PSD-ALDE stabilitatea sistemului de justiţie şi bunul mers al societăţii, din obligaţie personală", se menţionează în comunicatul de presă.

Reprezentanţii LS Iaşi sunt nemulţumiţi şi de faptul că începând cu data de 25 aprilie Tudorel Toader a revenit în poziţia de rector al Universităţii "Al.I.Cuza" din Iaşi, după ce s-a suspendat din funcţie pentru a deveni ministru al Justiţiei în guvernele coaliţiei PSD - ALDE.

"Din totalul de 48 de luni de mandat de rector, două treimi le-a dedicat strict intereselor politice şi financiare, nu comunităţii academice, care l-a ales în funcţie pentru a reprezenta interesele universităţii, nu pentru a avea o rampă de lansare în politică. De la întoarcere, Tudorel Toader pretinde că a fost adevăratul manager al Universităţii, asumându-şi meritele din "raportul rectorului" pentru anii 2017 şi 2018, deşi în această perioadă a fost suspendat, fiind ministru al Justiţiei. Cu anumite ocazii, evită chiar să amintească faptul că în această perioadă Universitatea a fost condusă de către doamna (prorector - n.r.) Mihaela Onofrei, în calitate de ordonator de credite (rector interimar -n.r) şi de către restul conducerii executive a instituţiei, căreia i se cuvin meritele pentru buna administrare a celei mai vechi universităţi din ţară", se menţionează în comunicatul LS Iaşi.

Organizaţia studenţească susţine că Tudorel Toader "urmăreşte instituirea unui regim de cenzură şi de cosmetizare a imaginii sale ca fost ministru, prin care membrii comunităţii academice să fie reduşi la tăcere, iar acţiunile sale ca ministru să fie justificare public".

"Astfel, a ajuns să invite la diverse evenimente publice personaje precum preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, dar şi alţi membri ai Consiliului precum magistraţii Evelina Oprina şi Gabriela Baltag, a căror revocare a fost cerută de adunările generale ale judecătorilor din ţară, dar şi Victor Alistar, pseudo-reprezentantul societăţii civile. Toţi aceştia au susţinut modificările propuse legilor justiţiei şi au fost criticaţi permanent de opinia publică. Tudorel Toader a ameninţat pe facebook că va "consulta" un avocat, urmând să acţioneze în instanţă jurnaliştii care l-au criticat pentru activitatea sa ca ministru. Aceeaşi ameninţare au primit-o şi studenţi sau profesori care l-au criticat, fiind "salutaţi" de Toader cu formula "voi consulta un avocat". Sunt cazuri suficiente de studenţi care au fost luaţi la rost de cadre didactice loiale lui Toader, pe motiv că nu îi dau acestuia "like" la postările de pe facebook, iar alţii au fost criticaţi că afectează imaginea Facultăţii de Drept prin distribuirea de opinii contrare lui Toader", se menţionează în comunicatul Ligii Studenţilor Iaşi.

Organizaţia studenţească este nemulţumită şi de faptul că Tudorel Toader "a lăsat să se înţeleagă faptul că membrii comunităţii academice îl susţin şi sunt de acord cu politica dusă de alianţa de guvernare PSD-ALDE, pătând astfel imaginea universităţii".

"Nu poţi să susţii lupta anticorupţie, să mergi la referendum şi să votezi DA, dar să fii de acord cu menţinerea lui Tudorel Toader în funcţia de rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. De aceea facem apel la toţi studenţii şi profesorii, care au votat DA la referendumul de duminică, precum şi la toţi cei care au susţinut lupta anticorupţie în general, să susţină demersurile de îndepărtare a lui Tudorel Toader din funcţia de rector şi să îi ceară în mod public demisia. Ministerul Educaţiei Naţionale a respins Carta Universităţii "Cuza", în care se adoptase posibilitatea demiterii rectorului pentru afectarea imaginii instituţiei sau pentru încălcarea normelor de etică academică, deşi acest lucru apare în cartele altor universităţi. Prin intervenţie politică, Toader s-a asigurat că nu poate fi demis de Senat. De aceea este imperios să îi cerem cu toţii demisia pentru că în fiecare zi în care el rămâne în scaunul de rector se surpă tot mai adânc edificiul moral şi imaginea publică a universităţii ieşene. Toader a girat moral corupţia "gulerelor albe" şi dezbinarea naţiunii, în loc să fie un reper moral şi universitar. În cazul în care comunitatea academică ieşeană va tăcea în continuare, înseamnă că spiritul universitar a murit", a declarat, potrivit sursei citate, Silvian-Emanuel Man, preşedintele Ligii Studenţilor Iaşi. AGERPRES/(As, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu